Keressen minket

Vadászat

Románia: fókuszban a veszélyes medvék

Amíg a parlament újratárgyalja a törvényt, a sürgősségi kormányrendelet érvényben marad a veszélyes medvékről

Klaus Iohannis államfő visszaküldte a parlamentnek felülvizsgálatra a veszélyes medvék eltávolítását lehetővé tevő törvényt, mert szerinte a jogszabály nem rendelkezik világosan a településeken kívüli medvék kilövéséről, és visszaélésekre adhat lehetőséget. Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter a Facebook-oldalán reagált a döntésre – közölte a Maszol.

Amíg a parlament újratárgyalja a törvényt, a sürgősségi kormányrendelet érvényben marad a veszélyes medvékről. (A kép illusztráció. Kép: Maszol.ro)

Az elnöki hivatal hétfőn közölte, hogy Iohannis visszaküldte a parlamentnek a jogszabályt, amelyet december közepén fogadott el a törvényhozói testület. Akkor a jogszabályt 232 képviselő támogatta, 30-an ellene szavaztak 23 tartózkodás mellett.

A törvény lényegében a tavaly júliusban a kormány által elfogadott, a veszélyes medvék eltávolítására vonatkozó sürgősségi kormányrendelet szövegét tartalmazza. A törvényalkotási szabályok szerint ugyanis a kormány sürgősségi rendeleteket fogadhat el, amelyek azonnal hatályba lépnek, de ezek később a parlament asztalára kerülnek. A kormányrendelet csak a településeken belüli veszélyes medvék eltávolításáról rendelkezett, ezért az RMDSZ a decemberben elfogadott törvényhez beterjesztett módosító indítványa szerint ezt a lehetőséget kiterjesztették a településeken kívüli területekre (erdőkre, legelőkre) is.

Az elnök úgy vélte, hogy a jogszabály egyes előírásai nem elég világosak és alkalmazási problémákat vetnek fel. Szerinte a parlament feladata méltányos egyensúlyt találni az emberi élet biztonsága és a védett állatnak számító barnamedvék védelme között. Az elnök szerint a beavatkozások területének kiszélesítése, vagyis a medvék településeken kívüli eltávolítása azt követelte volna meg, hogy a törvényalkotók pontosabban leszögezzék az eljárást, objektív kritériumokat rögzítsenek és a különböző illetékes hatóságoknak világosabb ellenőrzési feladatokat állapítsanak meg.

Mint köztudott, Romániában 2016 óta tilos a medvevadászat, azóta elszaporodtak a medvetámadások. A jogszabály szerint csakis azokat az állatokat lehet eltávolítani – akár kilőni, ha ez indokolt –, amelyek jelenlétét a lakosság jelenti a 112-es segélyhívó számon. A szakemberek a veszély függvényében dönthetnek a nagyvad elhajtásáról, az altatásáról és áthelyezéséről, illetve a kilövéséről. Európában Románia rendelkezik a legnagyobb barnamedve-populációval.

Tánczos Barna: a parlamenti eljárás idején a sürgősségi kormányrendelet érvényben marad. A környezetvédelmi miniszter a Facebookon reagált az államfő döntésére. Tánczos Barna azt írta, hogy az elnök által kifogásolt paragrafusokat a parlamentben megvizsgálják és korrigálják „Meggyőződésem, hogy az államelnök prioritásai között van az emberi élet védelme és ezért olyan törvényi keretbe helyezné a medvék azonnali eltávolításának kérdésének gyakorlatba ütetését, amely utólag támadhatatlan és tiszteletben tart minden szakirányú rendelkezést” – írta az RMDSZ-es tárcavezető.

Tánczos Barna emlékeztetett arra, hogy amíg a parlament újratárgyalja a törvényt, a sürgősségi kormányrendelet érvényben marad, vagyis fel lehet lépni a települések belterületén garázdálkodó medvék ellen.

Forrás: Maszol

Vadászat

A medvék földjén – GALÉRIÁVAL

Sándor József Antal nemrégen töltötte be a 70-ik születésnapját. Mivel eddig még egyszer sem látott a vadonban barnamedvét, ezért a családja egy erdélyi úttal ajándékozta meg, ahová elkísérték.. Az öt napos kiránduláson a kulturális értékek felfedezése mellett a medvék megfigyelése sem maradt el. Hargita megyében, Farkaslaka mellett szálltak meg. 

Sándor József Antal, Hargita megyében medvéket figyelt meg. (Fotó: Sándor József Antal)

Már az első nap találtak nyomokat az aszály sújtotta hegyvidéken. Mivel ott is súlyos szárazság pusztít, a medvék nappal szinte nem mozognak. Sűrű, árnyékos fedett részeken pihennek, illetve keresik a környékbeli vízforrásokat.

Helyenként olyan stabil a feltörő vízforrás, hogy falukat kötöttek az iható forrásokra. A források körül szinte biztos, hogy medvét is láthatunk. A dombtetőkről 5-10 kilométerre is el lehet látni. Távcsővel könnyen kiszúrhatóak késő délután, este fele a 200-300 kilogrammos kapitális egyedek is. Az itt élő közösségek növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkoznak, ahol még lehet hallani kora hajnalban, liba gágogást, szarvasmarhabőgést a kihajtáskor. Meglepő volt az látni, hogy a régi szántókat hogyan foglalja vissza a természet. Az éghajlati körülmények miatt főleg gabonaféléket, és krumplit termelnek az itt élők. Egyes parcellákat először a lágyszárúak, bokrok, majd idővel a fásszárúak vették birtokba.

A medvék megfigyelésében egy, helyben lakó, székely segítette a kishartyáni  vendégeket. 

(Fotó: Sándor József Antal – Agro Jager News)

Az egyik napi program a Fogarasi havasok bejárása  a hágón való átkelés volt autóval természetesen ,ahol a felelőtlen emberi magatartás miatt számos medve kéreget az autósoktól. A hágó északi oldalán  kilenc medvét láttak, főleg fiatalabb, kétéves, kisebb testű egyedeket, amelyek minden élelmet szívesen fogadnak a helyiektől és turistáktól egyaránt.

Óriási élmény, amikor a medvék két méterre megközelítik az autókat és várják az ingyen ebédet. Autóból kiszállni egyáltalán nem ajánlott, sőt veszélyes. Bármennyire is szelídnek tűnnek ezek a nagyragadozók, az emberre veszélyt jelentenek! Senkit ne tévesszen meg a viselkedésük – figyelmeztetett mindenkit Antal. Olyan is előfordult, az egyik faluban hogy az út egyik szélén medvék kéregetnek, az út másik oldalán asszonyok -beszélgettek házuk előtti padra kiülve. A medvék mivel rendkívül okos állatok, megtanulták, és alkalmazkodtak az emberekhez. Éppen ezért konfliktus szinte nincs, de ennek a lehetősége sohasem kizárt.

(Fotó: Sándor József Antal – Agro Jager News)

Főleg a bocsaikat vezető medvék kiszámíthatatlanok és veszélyesek. Több medvét sikerült a túra alatt lefényképezni és levideózni. Az utolsó nap egy igazán nagy medvét is láttak, amely egy tisztáson váltott át előttük, alig 20 méterre. A medvék mindenevők de nagy károkat tudnak okozni gabonákban, kukoricásokban stb. bármit meg is foghatnak. Egy kifejlett medve egy ütéssel képes leütni egy szarvasmarhát. A területen láttak gímszarvast és őzeket is. Ha véletlenül medvével találkozunk, lehetőleg mindig legyen nálunk medvékre ellen alkalmazható önvédelmi spray. Ha ez nem áll rendelkezésre lehetőleg, ne sikítsunk, ne fussunk el, ne tegyünk hirtelen mozdulatokat – mert túlélési esélyeinket nagymértékben lecsökkentjük. „Fő a hidegvér” – összegezte a helyi tapasztalatokat Sándor József Antal kishartyáni vadász és természetfotós. 

Írta: Dr. Szilágyi Gergely

Fotók és videó: Sándor József Antal

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

Tovább olvasom

Vadászat

Amerikai nyérc Ásványrárón

2022. június 29- én a Szigetközben, Ásványrárón Lakatos Krisztián újból vélhetően egy invazív kisragadozót, amerikai nyércet örökített meg a fényképezőgépével.

Ásványrárón vélhetően amerikai nyércet fényképeztek. (Fotó: Lakatos Krisztián – Szigetköz Fotóműhely)

A korábbi megfigyelésétől körülbelül 600 méterre, nyolc óra körül egy csónakban ülő horgászra lett figyelmes, aki hirtelen felállt, és a horgászbotjával valamit hessegetett a csónak közvetlen közelében. A tapasztalt természetfotós jól tudta azt, hogy a szokatlan viselkedést valamilyen állat okozhatott.

A fényképezőgépét felemelte és várt. Hirtelen az uszadék fákon egy gyorsan mozgó kisragadozót látott meg, amelyet körülbelül 10-15 másodpercre tudott megfigyelni. A ragadozó a vízben úszva fekete színűnek tűnt, majd miután megrázta magát, a színe inkább barnásnak látszódott. A horgászt körülbelül egy méterre közelítette meg.

Fotó: Lakatos Krisztián – Szigetköz Fotóműhely

Az uszadékfákon a nyérc villámgyorsan mozgott, szemmel alig követhető volt a kis emlős. Egy pillanatra megállt, ekkor a fotós képeket készített. A mostani egyed kisebbnek, vékonyabbnak tűnt, és hosszabbnak látszódott a korábbi állathoz képest – tudta meg az Agro Jager News.

Írta: Dr. Szilágyi Gergely

Fotó:  Lakatos Krisztián – Szigetköz Fotóműhely

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

 

 

Tovább olvasom

Vadászat

Megjelent a Hivatásos Vadász Eszközbeszerzési Program pályázati felhívása

OMVK: Megjelent a pályázati felhívás, 2022. július 1-jétől augusztus 31-éig beadhatók a pályázatok a Vadászkamara Hivatásos Vadász Eszközbeszerzési Programjára! 2023. február 28-áig több mint 350 millió – hivatásos vadászonként bruttó 200 000 – forintot biztosít az érdekképviselet a vadőrök felszerelésének beszerzésére.  A Vadászkamara civil szervezetek hivatásos vadászait támogató kezdeményezésének hátterét, részleteit az alábbiakban ismertetjük.

Ábra: OMVK

Az Országos Magyar Vadászkamara (a továbbiakban: Kamara) a hivatásos, valamint a sportvadászok önkormányzattal rendelkező, közfeladatokat, továbbá általános szakmai érdekképviseleti feladatokat is ellátó köztestülete, (Ábra: OMVK)

Háttér

Az elmúlt évek visszafogott gazdálkodása miatt kialakult többletforrás ilyetén felhasználásáról a tavaszi országos küldöttközgyűlés döntött: a vonatkozó határozat értelmében bővültek a Kiemelt Kamarai Célok programjai az eszközbeszerzési programmal. Ennek célja a hivatásos vadászok munkakörülményeinek javítása minőségi munkaeszközök beszerzésével.

A támogatási rendszer alapjairól a Vadászkamara Elnöksége döntött májusban, elfogadva a program működési szabályzatát. A részletszabályokat tartalmazó pályázati felhívás tervezetét június 21-ei értekezletükön megismertek a megyei Területi Szervezetek titkárai, június 28-án pedig támogatólag döntött róla az Elnökség. A pályázati felhívás június 29-én jelent meg a Vadászkamara honlapján, illetve a Területi Szervezetek is felhívják rá a vadásztársaságok és hivatásos vadászaik figyelmét.

 


A kapcsolódó dokumentumok (kattintson a letöltéshez!)

pályázati felhívás(pdf dokumentum)

pályázati adatlap(kitölthető Excel-dokumentum)

a program működési szabályzata(pdf dokumentum)


 

INFORMÁCIÓK
a program főbb részleteiről

 • A pályázók köre: a területileg illetékes vadászati hatóság által önálló kódszámon nyilvántartásba vett civil szervezetként működő vadászatra jogosultak(jellemzően vadásztársaságok).
 • Olyan eszközök szerezhetők be, amelyek NEM szerepelnek Vtv. vhr.-jének vonatkozó mellékletében (11. melléklet, IV. rész – A hivatásos vadász szolgálati egyenruhája és felszerelése – ezen eszközöket a vadászatra jogosult, mint munkáltató a vhr. 35. § (1) bekezdése szerint köteles biztosítani a vadőröknek.)
 • A forrás a megyei Területi Szervezetek között oszlik el a vadásztársaságoknál nyilvántartott hivatásos vadászok számának megfelelőenígy a Vadászkamara (kerekítési szempontokat is figyelembe véve) vadőrönként bruttó 200 000 forintot biztosít(az esetleges többletköltséget a Központ saját költségvetéséből fedezi).
 • Forráshiány nem alakulhat ki a forráselosztás elvéből kifolyólag. Minden arra jogosult – aki helyesen pályázik – nyer támogatást.
 • Egy pályázó egy pályázatot nyújthat be az általa alkalmazott hivatásos vadászok száma alapján, a támogatási összeg erejéig.
 • Ha a vadgazdálkodó nagyobb összegre pályázik, összevontan is igényelhető a támogatás (szintén a vadőrök száma alapján).
 • A támogatás pályázati úton igényelhető, vissza nem térítendőutófinanszírozott formában, az önrész minimum 30%.
 • A pályázat kiírói, „üzemeltetői” a Vadászkamara Területi Szervezetei.(Hozzájuk kell benyújtani a pályázatokat, ők segítenek az összeállításban, ők bírálják el a beérkező anyagokat, velük köthető meg a támogatási szerződés és ők folyósítják a támogatást).
 • A pályázatokat elektronikus formában(e-mailben) kell benyújtani. A benyújtandó dokumentáció: aláírt és beszkennelt pályázati adatlap, ügyvéd által ellenjegyzett aláírásminta vagy közjegyző által hitesített aláírási címpéldány.
 • Hiánypótlás egyszer lehetséges, a Vadászkamara Területi Szervezetének felhívására.
 • A forrást a Vadászkamara Központja biztosítja a megyéknek, amelyek pedig folyamatosan tájékoztatják a központi szervezetet a pályázatokkal kapcsolatban.
 • A nyertes pályázóknak a szerződéskötést követően be kell mutatniuk a megvásárolt eszközt, az arról szóló számlát, nyilatkozniuk kell arról, hogy bekerült az eszköznyilvántartásba (tárgyi eszköz kartonba). Mindemellett igazolni kell azt is, hogy a vadászatra jogosult az eszközt kiadta használatba a hivatásos vadásznak.
 • Az eszközök fenntartási ideje 5 év.
 • FONTOS! Ha a szerződéskötés nem történik meg az október végi határidőig, az illetékes Területi Szervezet elállhat a szerződéskötéstől(Erről e-mailben tájékoztatja a pályázót.)

Forrás: Földvári Attila – OMVK

***

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

Tovább olvasom