Keressen minket

Vadászat

Az év első utánkeresése Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

Suzy, és Vándor nevű bajor hegyi vérebeivel, Ruszinkovics Dániel már fiatal kora ellenére ismert utánkereső Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Mivel tanulmányai még elsőbbséget élveznek, ezért csak időnként tudja segíteni a megye vadászait. A felsővadászi utánkeresőt, és kutyáit jól ismerik a helyi vadásztársaságok és gyakran megcsörren a vérebes telefonja. Ruszinkovics Dániel idei legelső utánkeresését mesélte el az Agro Jager Newsnak.

Az év első utánkeresése eredményesen zárult (Kép: Ruszinkovics Dániel – Agro Jager News)

A 2022-es évet egy sebzett gímszarvasbika utánkeresésével kezdtünk meg – vágott bele az év első vadásztörténetébe az utánkereső. Egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei vadásztársaság riasztott bennünket, hogy a rálövést követően egy gímbika ugrott el. Jelezte ugyan a lövést, meg is rogyott, de a lövés után elmenekült. Az elejtő szerint a becsapódás csattanós hangra emlékeztetett. A sebzett a rudlival együtt végül eltűnt. Beváltottak egy fiatalosba (erdő), és a beváltás helyét megjelölve a vadőr kiváló döntésére nem folytatták a keresését. Féltek ugyanis attól, hogy a megiramodott rudlival végleg elveszítik.

Suzy, a bajor hegyi véreb munka közben (Kép: Ruszinkovics Dániel – Agro Jager News)

Szerencsére el tudtam vállalni a munkát – mesélte lapunknak – és a rálövés helye után, a beváltásnál felvettük a csapát Suzyval. Bent a sűrűben, a kutyám igen gyorsan talált vért, néhol derékmagasságában kenést is leltünk. A csapát stabilan tartva, aztán átvágtunk egy nagy erdőn. Minden jel arra utalt, hogy a sebzett továbbra is a rudliban maradt. Az erdő után egy mezőgazdasági földre értünk, amelyben már szépen zölldelt az őszi gabona. Közel egy kilométeres csapázás után újra beváltottunk egy másik erdőrészletbe. Itt, mintegy 2300 méterre a rálövéstől találtuk meg a bika sebágyát. Ekkor a kutyáim már hajszára akartak indulni, nagyon izgatottak voltak és úgy határoztam, hogy elengedem őket. Hamar be is érték, de a sebzett bikát nem tudták megálíltani és több kilométer hajsza után lefordultak róla.

Az utánkeresés távolsága megközelítőleg 9350 méter volt (Kép: Ruszinkovics Dániel – Agro Jager News)

Nem voltunk egyszerű helyzetben, de folytatnunk kellett a keresést és újra felvettük a csapát. Szerencsére a kutyák lelkesen dolgoztak, szépen vittek bennünket a csapán. A bika újra a rudlival tartott és nem vált ki közülük. 6380 méter után a sebzett vad beváltott egy kertbe, amelyet a talált vér egyértelműen igazolt is. Itt egy kicsit megpihentünk a kutyákkal. Ránk is fért, mert nem számítottunk ilyen hosszú munkára, de a csapán szépen haladtunk – mesélte az fiatal utánkereső.

A helyi vadőrrel folyamatosan az esélyeinket latolgattuk és abban maradtunk, hogy elállók segítségét kérjük, akik rövidesen meg is érkeztek. Körülbelül egy kilométeres vezetékmunka után találtuk meg a második sebágyat. A kutyáim ismét izgatottak lettek és újból hajszára engedtem őket. Nem tétovázott a két kutya és be is érték a gímszarvasbikát, de a sérült vad, egy nagy kerülőt leírva váratlan irányt vett fel. A helyiek jól ismerték a revírt, tudták, hol jár a szarvas és az egyik leállónak nagyon kedvezett a szerencse. Nem különben nekünk. A bikát sikerült végül terítékre hozni és akkor derült ki, hogy a jobb mellső lábán érte a lövés. Mindenképpen jó döntés volt, hogy vérebes segítséget kért a társaság.

2022. első utánkeresése végül 9350 métert követelt meg tőlünk – összegezte Ruszinkovics Dániel az Agro Jagernek idei első felkérésüket.

Dr. Szilágyi Gergely

Kép és videó: Ruszinkovics Dániel

 

Vadászat

A medvék földjén – GALÉRIÁVAL

Sándor József Antal nemrégen töltötte be a 70-ik születésnapját. Mivel eddig még egyszer sem látott a vadonban barnamedvét, ezért a családja egy erdélyi úttal ajándékozta meg, ahová elkísérték.. Az öt napos kiránduláson a kulturális értékek felfedezése mellett a medvék megfigyelése sem maradt el. Hargita megyében, Farkaslaka mellett szálltak meg. 

Sándor József Antal, Hargita megyében medvéket figyelt meg. (Fotó: Sándor József Antal)

Már az első nap találtak nyomokat az aszály sújtotta hegyvidéken. Mivel ott is súlyos szárazság pusztít, a medvék nappal szinte nem mozognak. Sűrű, árnyékos fedett részeken pihennek, illetve keresik a környékbeli vízforrásokat.

Helyenként olyan stabil a feltörő vízforrás, hogy falukat kötöttek az iható forrásokra. A források körül szinte biztos, hogy medvét is láthatunk. A dombtetőkről 5-10 kilométerre is el lehet látni. Távcsővel könnyen kiszúrhatóak késő délután, este fele a 200-300 kilogrammos kapitális egyedek is. Az itt élő közösségek növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkoznak, ahol még lehet hallani kora hajnalban, liba gágogást, szarvasmarhabőgést a kihajtáskor. Meglepő volt az látni, hogy a régi szántókat hogyan foglalja vissza a természet. Az éghajlati körülmények miatt főleg gabonaféléket, és krumplit termelnek az itt élők. Egyes parcellákat először a lágyszárúak, bokrok, majd idővel a fásszárúak vették birtokba.

A medvék megfigyelésében egy, helyben lakó, székely segítette a kishartyáni  vendégeket. 

(Fotó: Sándor József Antal – Agro Jager News)

Az egyik napi program a Fogarasi havasok bejárása  a hágón való átkelés volt autóval természetesen ,ahol a felelőtlen emberi magatartás miatt számos medve kéreget az autósoktól. A hágó északi oldalán  kilenc medvét láttak, főleg fiatalabb, kétéves, kisebb testű egyedeket, amelyek minden élelmet szívesen fogadnak a helyiektől és turistáktól egyaránt.

Óriási élmény, amikor a medvék két méterre megközelítik az autókat és várják az ingyen ebédet. Autóból kiszállni egyáltalán nem ajánlott, sőt veszélyes. Bármennyire is szelídnek tűnnek ezek a nagyragadozók, az emberre veszélyt jelentenek! Senkit ne tévesszen meg a viselkedésük – figyelmeztetett mindenkit Antal. Olyan is előfordult, az egyik faluban hogy az út egyik szélén medvék kéregetnek, az út másik oldalán asszonyok -beszélgettek házuk előtti padra kiülve. A medvék mivel rendkívül okos állatok, megtanulták, és alkalmazkodtak az emberekhez. Éppen ezért konfliktus szinte nincs, de ennek a lehetősége sohasem kizárt.

(Fotó: Sándor József Antal – Agro Jager News)

Főleg a bocsaikat vezető medvék kiszámíthatatlanok és veszélyesek. Több medvét sikerült a túra alatt lefényképezni és levideózni. Az utolsó nap egy igazán nagy medvét is láttak, amely egy tisztáson váltott át előttük, alig 20 méterre. A medvék mindenevők de nagy károkat tudnak okozni gabonákban, kukoricásokban stb. bármit meg is foghatnak. Egy kifejlett medve egy ütéssel képes leütni egy szarvasmarhát. A területen láttak gímszarvast és őzeket is. Ha véletlenül medvével találkozunk, lehetőleg mindig legyen nálunk medvékre ellen alkalmazható önvédelmi spray. Ha ez nem áll rendelkezésre lehetőleg, ne sikítsunk, ne fussunk el, ne tegyünk hirtelen mozdulatokat – mert túlélési esélyeinket nagymértékben lecsökkentjük. „Fő a hidegvér” – összegezte a helyi tapasztalatokat Sándor József Antal kishartyáni vadász és természetfotós. 

Írta: Dr. Szilágyi Gergely

Fotók és videó: Sándor József Antal

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

Tovább olvasom

Vadászat

Amerikai nyérc Ásványrárón

2022. június 29- én a Szigetközben, Ásványrárón Lakatos Krisztián újból vélhetően egy invazív kisragadozót, amerikai nyércet örökített meg a fényképezőgépével.

Ásványrárón vélhetően amerikai nyércet fényképeztek. (Fotó: Lakatos Krisztián – Szigetköz Fotóműhely)

A korábbi megfigyelésétől körülbelül 600 méterre, nyolc óra körül egy csónakban ülő horgászra lett figyelmes, aki hirtelen felállt, és a horgászbotjával valamit hessegetett a csónak közvetlen közelében. A tapasztalt természetfotós jól tudta azt, hogy a szokatlan viselkedést valamilyen állat okozhatott.

A fényképezőgépét felemelte és várt. Hirtelen az uszadék fákon egy gyorsan mozgó kisragadozót látott meg, amelyet körülbelül 10-15 másodpercre tudott megfigyelni. A ragadozó a vízben úszva fekete színűnek tűnt, majd miután megrázta magát, a színe inkább barnásnak látszódott. A horgászt körülbelül egy méterre közelítette meg.

Fotó: Lakatos Krisztián – Szigetköz Fotóműhely

Az uszadékfákon a nyérc villámgyorsan mozgott, szemmel alig követhető volt a kis emlős. Egy pillanatra megállt, ekkor a fotós képeket készített. A mostani egyed kisebbnek, vékonyabbnak tűnt, és hosszabbnak látszódott a korábbi állathoz képest – tudta meg az Agro Jager News.

Írta: Dr. Szilágyi Gergely

Fotó:  Lakatos Krisztián – Szigetköz Fotóműhely

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

 

 

Tovább olvasom

Vadászat

Megjelent a Hivatásos Vadász Eszközbeszerzési Program pályázati felhívása

OMVK: Megjelent a pályázati felhívás, 2022. július 1-jétől augusztus 31-éig beadhatók a pályázatok a Vadászkamara Hivatásos Vadász Eszközbeszerzési Programjára! 2023. február 28-áig több mint 350 millió – hivatásos vadászonként bruttó 200 000 – forintot biztosít az érdekképviselet a vadőrök felszerelésének beszerzésére.  A Vadászkamara civil szervezetek hivatásos vadászait támogató kezdeményezésének hátterét, részleteit az alábbiakban ismertetjük.

Ábra: OMVK

Az Országos Magyar Vadászkamara (a továbbiakban: Kamara) a hivatásos, valamint a sportvadászok önkormányzattal rendelkező, közfeladatokat, továbbá általános szakmai érdekképviseleti feladatokat is ellátó köztestülete, (Ábra: OMVK)

Háttér

Az elmúlt évek visszafogott gazdálkodása miatt kialakult többletforrás ilyetén felhasználásáról a tavaszi országos küldöttközgyűlés döntött: a vonatkozó határozat értelmében bővültek a Kiemelt Kamarai Célok programjai az eszközbeszerzési programmal. Ennek célja a hivatásos vadászok munkakörülményeinek javítása minőségi munkaeszközök beszerzésével.

A támogatási rendszer alapjairól a Vadászkamara Elnöksége döntött májusban, elfogadva a program működési szabályzatát. A részletszabályokat tartalmazó pályázati felhívás tervezetét június 21-ei értekezletükön megismertek a megyei Területi Szervezetek titkárai, június 28-án pedig támogatólag döntött róla az Elnökség. A pályázati felhívás június 29-én jelent meg a Vadászkamara honlapján, illetve a Területi Szervezetek is felhívják rá a vadásztársaságok és hivatásos vadászaik figyelmét.

 


A kapcsolódó dokumentumok (kattintson a letöltéshez!)

pályázati felhívás(pdf dokumentum)

pályázati adatlap(kitölthető Excel-dokumentum)

a program működési szabályzata(pdf dokumentum)


 

INFORMÁCIÓK
a program főbb részleteiről

 • A pályázók köre: a területileg illetékes vadászati hatóság által önálló kódszámon nyilvántartásba vett civil szervezetként működő vadászatra jogosultak(jellemzően vadásztársaságok).
 • Olyan eszközök szerezhetők be, amelyek NEM szerepelnek Vtv. vhr.-jének vonatkozó mellékletében (11. melléklet, IV. rész – A hivatásos vadász szolgálati egyenruhája és felszerelése – ezen eszközöket a vadászatra jogosult, mint munkáltató a vhr. 35. § (1) bekezdése szerint köteles biztosítani a vadőröknek.)
 • A forrás a megyei Területi Szervezetek között oszlik el a vadásztársaságoknál nyilvántartott hivatásos vadászok számának megfelelőenígy a Vadászkamara (kerekítési szempontokat is figyelembe véve) vadőrönként bruttó 200 000 forintot biztosít(az esetleges többletköltséget a Központ saját költségvetéséből fedezi).
 • Forráshiány nem alakulhat ki a forráselosztás elvéből kifolyólag. Minden arra jogosult – aki helyesen pályázik – nyer támogatást.
 • Egy pályázó egy pályázatot nyújthat be az általa alkalmazott hivatásos vadászok száma alapján, a támogatási összeg erejéig.
 • Ha a vadgazdálkodó nagyobb összegre pályázik, összevontan is igényelhető a támogatás (szintén a vadőrök száma alapján).
 • A támogatás pályázati úton igényelhető, vissza nem térítendőutófinanszírozott formában, az önrész minimum 30%.
 • A pályázat kiírói, „üzemeltetői” a Vadászkamara Területi Szervezetei.(Hozzájuk kell benyújtani a pályázatokat, ők segítenek az összeállításban, ők bírálják el a beérkező anyagokat, velük köthető meg a támogatási szerződés és ők folyósítják a támogatást).
 • A pályázatokat elektronikus formában(e-mailben) kell benyújtani. A benyújtandó dokumentáció: aláírt és beszkennelt pályázati adatlap, ügyvéd által ellenjegyzett aláírásminta vagy közjegyző által hitesített aláírási címpéldány.
 • Hiánypótlás egyszer lehetséges, a Vadászkamara Területi Szervezetének felhívására.
 • A forrást a Vadászkamara Központja biztosítja a megyéknek, amelyek pedig folyamatosan tájékoztatják a központi szervezetet a pályázatokkal kapcsolatban.
 • A nyertes pályázóknak a szerződéskötést követően be kell mutatniuk a megvásárolt eszközt, az arról szóló számlát, nyilatkozniuk kell arról, hogy bekerült az eszköznyilvántartásba (tárgyi eszköz kartonba). Mindemellett igazolni kell azt is, hogy a vadászatra jogosult az eszközt kiadta használatba a hivatásos vadásznak.
 • Az eszközök fenntartási ideje 5 év.
 • FONTOS! Ha a szerződéskötés nem történik meg az október végi határidőig, az illetékes Területi Szervezet elállhat a szerződéskötéstől(Erről e-mailben tájékoztatja a pályázót.)

Forrás: Földvári Attila – OMVK

***

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

Tovább olvasom