Keressen minket

Vadászat

Kitekintés: Az aranysakál vadászata a Vajdaságban

A vajdasági Török Zsolt királyhalmi vadász osztotta meg a tapasztalatait az aranysakál vadászatáról

Szerbiában, alig két kilométerre a magyar határtól, található Királyhalom. A vajdasági település a Duna–Tisza közi homokhátságon helyezkedik el az Észak-bácskai körzetben, Szabadkától nem messze. A települést régebben hívták Rúzsaházának, és Bácsszőlősnek is. A szerb vadászati szabályokról, és az aranysakál vadászatáról tájékoztatta az Agro Jager Newst Török Zsolt, királyhalmi vadász. Azt is elmesélte, hogy náluk sok esetben a lakosság szokta a vadászok segítségét kérni, mert a megnövekedett sakálállomány egyre jobban húzódik a falu széleihez. 

A fényképen látható aranysakált Török Zsolt királyhalmi vadász hozta terítékre a Vajdaságban (Kép: Török Zsolt – Agro Jager News)

A magyar szabályoktól valamelyest eltér a szerb szabályozás. Itt ugyanis minden községnek van egy vadásztársasága. A terület mérete településenként változik. Nálunk Királyhalmán például a terület nagysága bruttó 2500 hektár, a belterülettel együtt – ahol összesen tízen vagyunk tagok. A vadászat szervezése azonban itt teljesen egyedi. Minden egyéni vadászatot egy héttel előre be kell jelenteni a hatóságnak. Egyéni vadászat csak kedden, csütörtökön és szombaton lehetséges. Ekkor előre meg kell adni, hogy pontosan hol, milyen kaliberrel, mire szeretnénk vadászni. Fontos szabály az is, hogy egyszerre három főnek kell kint lennie a területen.

Az őszi és téli hónapokban, vasárnaponként, társasapróvad-vadászatokat lehet tartani. Szerbiában a természetvédelmi szabályok is valamelyest eltérnek a magyarországitól. A vadászterületen belül védett természetvédelmi területek is vannak. Három különböző zónára osztották, a megvédendő természetvédelmi értékek szerint. Ha a részterület 1-es, ott látogatni sem lehet a területet. Ide csak külön engedéllyel lehet belépni. Ha a terület 2-es besorolást kapott, akkor abban az esetben engedéllyel társasapróvad-vadászatokat szervezhetünk. Egy évben maximum csak négy alkalommal lehet belépni ezekre a területekre. Ha 3-as zóna, ott nincs semmilyen korlátozás a vadászok számára.

Az elmúlt időszakban sajnos madárinfluenza is fellépett a vándormadarak miatt. A hatóságok egy védőkörzetet alakítottak ki, ahol nem lehetett vízi vadra és más egyéb madárra vadászni. Ennek az lett az egyik következménye, hogy a Ludasi-, és a Kapitányi-tó között a vándorliba állománya feldúsult. Olyannyira, hogy megközelítőleg 5 ezer vadliba jelent meg. A helyi gazdák viszont nem nagyon örültek ennek a hatalmas vízivadállománynak, mert amint felolvadt egy kicsit a talaj, a libák képesek voltak sok esetben az őszi vetésű növényeket  kihúzni a földből. Amivel nagy károkat okoztak a gazdáknak.

A januári aranysakál

Az első aranysakál nálunk körülbelül hat, hét éve jelent meg. Én intenzíven, ragadozóra körülbelül öt évvel ezelőtt kezdtem vadászni. Másfél év kellett ahhoz, mire elég gyakorlatot szereztem, hogy sikerüljön dúvadat terítékre hozni. Itt Királyhalom, sok esetben a lakosság szokta a vadászok segítségét kérni, mert a megnövekedett sakálállomány egyre jobban húzódik a falu széleire. Tavasszal, amikor már a kis rókák egyre éhesebbek, a felnőtt egyedek gyakrabban járnak be a  baromfiudvarokba.  Ekkor a törvényi feltételeknek megfelelően csapdázzuk őket. Élvefogó csapdákat telepítünk ilyen esetekben a baromfik közelébe.

Az aranysakál közvetlen a házak közelébe nem merészkedik. Sokszor olyan megkeresést kapunk, hogy a vonyításuk sötétedéskor „közelről” hallatszik. Tavaly megközelítőleg 40 egyedet hoztunk itt terítékre, aminek a jelentős részét a helyi hivatásos vadász tudta elejteni.

A legutolsó aranysakálomat tudatosan előre felkészülve tudtam terítékre hozni. Az egyik barátom kertje egy kaszálóra nyílik. Ettől nem messze kukoricabálákat tárolnak egy nagyobb kazalban. Itt már többször láttak aranysakált. Nem messze ettől a helytől kiástam egy 50×50 cm méretű gödröt, két ásónyom mélyen. Az elmúlt időszakban dögszórót üzemeltettem, két három naponként vittem friss élelmet a ragadozók számára. Ez minden esetben el is tűnt.

Az elmúlt időszakban azt figyeltem meg, hogy az aranysakálok, ha tehetik, inkább a hajnali órákban szeretnek a falu határában lenni. Ha túl nagy a mozgás és zajok hallatszódnak a faluból, az nagyobb elővigyázatosságra készteti őket. Sokat ültem kint esténként. Azt figyeltem meg, hogy a ragadozók is tudják ezt, és kivárják amíg a kint ülő vadász bele nem fárad. Emiatt huzamosabb ideje csak hajnalban járok ki.

2022. január 17-én, körülbelül hajnali három órakor keltem. Négy órakor már kint voltam a saját készítésű háromlábú vas székemen, ami körülbelül 170 centiméter magasra van a talajtól. Ezen egy saját gyártású székem van, amivel hangtalanul körbe tudok fordulni. Emellett puskatartót is szereltem rá, ami állítható. Úgy terveztük meg édesapámmal, hogy személyautóval is kényelmesen szállítható legyen.

Hajnalban a ragadozók jóval nagyobb biztonságba érzik magukat (Kép: Török Zsolt – Agro Jager News)

Egyéni vadászataim során még nyúlsirámot is szoktam alkalmazni, amit csak akkor használok, ha túl nagy a „csönd”. Miután elhelyezkedtem, rövid várakozás után a takarásból kiváltott egy nagytestű aranysakál. Óvatosan jött, megállt, figyelt. Átváltott egy mezőre és indult a szóró irányába. Ilyenkor szinte meg se szabad mozdulni, a vadászláz egyre erősödött bennem.

A bálák mellett, takarásban, szerencsére nem vett észre, és a szelem is jó volt. Amikor körülbelül 100 méterre volt tőlem, egy pillanatra újból megállt. Úgy döntöttem, hogy lövést teszek rá. A .223-as golyós fegyveremet vittem magammal, ami nagyon pontos és helyben is marasztalta a ragadozót.

Ezután viszont hibáztam, mert akkor érte kellett volna hogy menjek. 30 perc elteltével ugyanis érkezett egy vörös róka is, ami viszont igen tartott az aranysakáltól és inkább elment, mint hogy közelebb merészkedjen.

Miután birtokba vettem az elejtett aranysakált, éreztem rajta, hogy egy nagytestű egyedet sikerült terítékre hozzak. Meg is mértem. A kan aranysakálom tömege 14 kilogrammot mutatott. Itt Szerbiában, a Vajdaságban, az aranysakál jelenléte az őz állományára hatott a leginkább. Ugyan intenzíven vadásszuk és csapdázzuk is ezt a visszatért ragadozót, ami bizony nehezebb és nagyobb kihívás mint a vörös róka vadászata,. Látni kell, hogy ettől függetlenül egyre több és több van belőlük – zárta beszámolóját a Török Zsolt, királyhalmi vadász.

Írta: Dr. Szilágyi Gergely

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Vadászat

FEGYVERMESTER: Kell-e takarítani a sörétes fegyvert, vagy nem?

A golyós puskák karbantartását,többed magammal szerintem igen jól elkezdtük  kivesézni. Remélem, lassan elérkezik az a korszak, amikor már mindenki komolyan veszi ezt az igen fontos feladatot. De felvetődik a kérdés, hogy mi a helyzet a sörétes fegyverekkel? Tapasztalataim szerint, még mostohább sorsra van ítélve a karbantartás fonalán a végzáró csomó, amit csak nagyon septibe vagyunk hajlandók elvégezni. De miért lehet ez? Mi annak az oka, hogy a sörétes a takarítás mostoha gyereke? – Tibori Ádám fegyverműves összefoglalója következik, aki a budapesti, Szenes Iván téri FROMMER Fegyverbolt munkatársaként nap, mint nap forgatja az új és persze a javításra beérkező fegyvereket. A széles keresztmetszetből osztja meg tapasztalatait az Agro Jager News olvasóival.

FRANCHI Feeling AC. (Fotó: Tibori Ádám – Agro Jager News)

Ábra: Frommer fegyverbolt

Pedig biztos vagyok benne, hogy mások is jártak már úgy, hogy a társasvadászat közben, egy óvatlan lépést követően, az agyagos, sáros talajon megcsúszva – elestek. Fegyverünk ilyenkor olyan állapotba kerül, ami megköveteli az azonnali hibaelhárítást. Ha nem ragad el minket teljesen a vad űzése és a biztonsági előírásokat, tanácsokat betartjuk, akkor ez a fegyver ürített állapotában történik, tehát megtört csővel! Tudjuk, a zsíros kenyér is, mindig a megkent felére esik. Sajnos a fegyvert is, csővel előre, a sárba “szúrjuk” – olyan bajonett-féleképpen! Vagy amikor egy sűrűből kilépve, a fegyvercsövet előzetes ellenőrzés nélkül összecsukjuk. Ezek sokak számára ismerős jelenetek lehetnek, és az esetek nagy százalékában szerencsésen végződnek. Ezekre az esetekre sajnos nekünk nincs is ráhatásunk. Velejár a vadászattal, a fegyverhasználattal. Tisztában vagyunk, hogy mi vár ránk és a fegyverre is, de vajon az utána esedékes és szükséges takarítással is?

Fotó: Tibori Ádám – Agro Jager News

Sokan keresik az olcsó lőszert, ami érthető, mivel egy nagyobbacska terítékes vadászaton több dobozzal is “elfogyasztunk”. A vadászon kívül igencsak igénybe veszi a fegyvert, de legjobban a csöveket. A takarítás menete, ebben a cikkben, a csövekben merül ki, mert szerintem jóérzésű ember, ha szemügyre veszi egy-egy vadászat után a fegyverét, akkor látja, hogy hol rakódik le nagyobb mennyiségben a kosz.

Forrás: Frommer Fegyverbolt, Budapest. https://frommerfegyverbolt.hu/

De a cső, az amivel nem mindig bírnak dűlőre jutni a kedves sporttársak. Ez nem meglepő, mivel egy kicsit az ember megsuvickolja és belenéz, már szép tükrös. Akkor most nézzük meg közelebbről, milyen az, amikor úgy néz ki, mintha tiszta lenne, de mégsem az!

Az első kép egy kicsit csalóka, mert az igazat mevalva, nem egy sima 3mm-es, vagy 3,5 mm-es sörétet látott cső képe, hanem egy „Brenneke”, vagy másnéven Slug lövedéket tüzelőé. De ez nem ront az élvezeti értékből, mert hát ki nem lőtt, vagy lőne ilyen lőszert, főleg egy disznóhajtásban?

Fotó: Tibori Ádám – Agro Jager News

De elemezzük csak a képet és ne az előzményekkel foglalkozzunk: amit felfedezhetünk elsőre az az, hogy nem is olyan szép sima közelebbről nézve a felület. Látni a vastagon lerakódott ólom rétegeződését. Mintha gyurma lenne elkenve rajta, úgy néz ki. Az is látható, hogy szépen fénylik ez a nem igazán kívánatos bevonat. Ez lehet az oka, annak a tiszta hatást keltő látványnak, amit látunk egy-két áthúzás után.  De távolról sem olyan szép tiszta, mint ahogy azt szeretnénk.

Ennek a lerakódásnak egyes esetekben végzetes következményei is lehetnek! Mivel itt a cső belső keresztmetszete drasztikusan le tud csökkeni és csőrepedést vagy csődudort okozhat!

A szennyeződés okát igen egyszerű megfejteni. Az elmúlt időszakban az alapanyaghiány ( ez igaz, vagy csak valami kibúvó a valós ok mögül, nem tisztem és feladatom eldönteni) miatt azt vettem észre, hogy a lőszergyártóknál a minőség hanyatlásnak indult. Van olyan neves gyártó, aminek egy szérián belül a csappantyúi szakadtak át folyton, vagy a hüvely rézpereme nem volt megfelelő minőségű. Ide tartozik sajnos az ólom gyengébb minősége, ami ezáltal lágyabb és a súrlódás hatására kenődik. Na, ennyire egyszerű a válasz. De ez természetesen nem vígasztal senkit és bizony annyira nem, hogy részemről a takarítást órákon keresztül folytatom, hogy nagy nehezen tiszta legyen egy-egy cső.

Ahhoz, hogy a fent látható kép fogadjon minket, nagyon meg kell küzdenünk a csővel. A legjobb, ami nekem bevált, a csőspirál és a sima olaj. Lehet, hogy van más megoldás és könnyebb, de nem hallottam még róla.

Fotó: Tibori Ádám – Agro Jager News

Sajnos nem mentesülünk kevesebb takarítás alól akkor sem, ha bármilyen aprószemű söréttel vadászunk, ami sörétkosárban van. Mivel maga a műanyag kosár is igen jól koszol, ezért lehet, hogy nem olyan gyorsan, de idővel lerakódás keletkezik a csőben. Nincs akkor sem egyszerű dolgunk, mert makacs tud lenni az is.Végezetül itt is érvényes az a mondás, hogy a csövet, ha mást nem is, savmentesíteni kell. Itt tud jó szolgálatot tenni, illetve kint a vadászaton a csőtisztító kígyó szerepe. A gyors csőkihúzásnak legjobb módja és kis helyen is elfér a táskánkban.

Kattintson és töltse be a térképnézetet!

Vadász üdvözlettel: Tibori Ádám fegyverműves

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

 

Tovább olvasom

Vadászat

Fokozottan védett barátkeselyűt lőttek le, védett madarakat égettek el

Rendőrség: A természetkárosítással meggyanúsított négy férfivel szemben a KR NNI befejezte a nyomozást. 

Nagy sajtóvisszhangot kapott annak idején, amikor tavaly tavasszal hazánkban egy jeladóval ellátott barátkeselyű eltűnt.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) keresőkutyás felderítését követően a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság feljelentést tett a Kisvárdai Rendőrkapitányságon, ahol az elsődleges helyszíni intézkedéseket megtették az ügyben.

Fotó: Rendőrség

S mivel a GPS-adatok arra utaltak, hogy a fokozottan védett madarat elpusztították, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Környezeti Bűnözés Elleni Alosztálya vette át a nyomozást. Ennek során a nyomozók megállapították, hogy a Magyarországon elvétve előforduló, kipusztulással fenyegetett barátkeselyű (Aegypius monachus) Bulgáriából érkezett hazánkba, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe, ahol 2021. április 20-án elpusztult. A helyszíni nyomok arra utaltak, hogy Szabolcsbáka külterületén található üzemi vadászterületen lőtték le egy vadászfegyverrel.

Fotó: Rendőrség

A különböző szakértők bevonásával folytatott, nagyon aprólékos és mindenre kiterjedő nyomozás megállapította, hogy a bűncselekményt egy kisvárdai vendégvadász követte el a terület hivatásos gyürei vadászának tudtával és engedélyével. A barátkeselyű a vadászterület gyümölcsösében egy fán tartózkodott, amikor a kisvárdai férfi rálőtt. A fokozottan védett madár – melyek eszmei értéke 250 000 forint – megsérült, majd pár méterrel arrébb, egy szántóföldön elpusztult. A két férfi – a madáron látva a GPS jeladót, s felfogva, hogy egy komoly eszmei értékkel bíró, fokozattan védett fajról van szó – a nyomkövetőt a tetemről leszedte, majd az elpusztult állatot a közeli folyóba dobta.

Carlo, az MME méreg- és tetemkereső kutyája bevetés közben. (Fotó: Rendőrség)

A KR NNI munkatársai számára a nyomozás előrehadtával körvonalazódott, hogy a terület hivatásos vadászának számlájára más illegális tett is róható. A beszerzett bizonyítékok egyértelműsítették, hogy a férfi két másik társával együtt további állatok elpusztításáért felelős. Több ragadozómadarat ejtettek csapdába, amelyekből négy egerészölyv (Buteo buteo) esetében sikerült azt bizonyítani, hogy az állatokat csapdába ejtésüket követően elpusztították. Az egyenként 25 000 forint eszmei értékkel bíró, védett ragadozómadarak tetemeit vagy kazánban égették el, vagy egy forgalmas útszakaszra vitték, azt a látszatot keltve, hogy gépkocsik gázolták el őket.

Fotó: Rendőrség

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a magyarországi ornitológia és madárvédelem legnagyobb társadalmi szervezete, amely 1974. január 6-án alakult meg (Ábra: MME)

A bűncselekményeket 2021 júniusa és novembere között követték el. A hivatásos vadász a területen dolgozó egyik alkalmazottal együtt a fővadász utasítására hajtotta végre ezeket. Az ok pedig nem volt más, minthogy csökkentsék a terület ragadozómadarainak számát. Erre az illegális tevékenységre szerintük azért volt szükség, mert nagyobb testű ragadozómadarak gyérítették az ő fácán- és tőkés réce-állományukat, ami a szervezett vadászatokon a zsákmány volt.

A négy elkövető közül a kisvárdai vendégvadászt egyrendbeli, míg a többieket többrendbeli természetkárosítással gyanúsították meg a KR NNI nyomozó, majd a büntetőeljárás során minden olyan adatot, információt begyűjtöttek, mely a gyanúsítottak terhére rótt bűncselekményt alátámasztja. A nyomozást befejezték, és az ügyben keletkezett iratokat a napokban megküldték a Kisvárdai Járási Ügyészségnek.

Forrás: Rendőrség

Kiemelt fénykép forrása: Oláh Zoltán – Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Békés megyében is megjelent a madárinfluenza

Nébih: Újabb tömőlúdtelep állatainál mutatta ki a magas patogenitású madárinfluenza vírust a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A Tótkomlós településen történt kitöréssel a járvány már Békés megyét is elérte. Az érintett lúdállomány felszámolása, valamint a védő- és megfigyelési körzetek kijelölése haladéktalanul lezajlott.

A fénykép illusztráció. Fotó: Nébih

A Békés megyei Tótkomlós településen található, mintegy 3.080 db tömőludat számláló állományban a megemelkedett elhullás és az idegrendszeri tünetek hívták fel az állattartó figyelmét a madárinfluenza esetleges megjelenésére. A Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta a gazdaság állatainál.

Forrás: Frommer Fegyverbolt, Budapest. https://frommerfegyverbolt.hu/

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a magyar élelmiszerlánc biztonságának felügyeletéért felelős országos hatáskörű állami szervezet (Ábra: Nébih)

Az állategészségügyi szakemberek haladéktalanul megkezdték az érintett állomány felszámolását, annak érdekében, hogy elejét vegyék a járvány továbbterjedésének. Az érintett gazdaság körül a szakemberek kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, valamint a kibővített megfigyelési körzetet.

Továbbra is hatályban vannak a korábbi madárinfluenza-kitörések okán bevezetett korlátozások, valamint a kötelező tamponvizsgálatok Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megye vírusmentes területein. A fentieken túl az ország egész területén érvényben van a víziszárnyasok technológiai mozgatását megelőző, kötelező tamponvizsgálat.

A Nébih nyomatékosan felhívja a baromfitartók figyelmét, hogy mindent tegyenek meg állományuk megóvása érdekében, az állatokat tartsák zártan és törekedjenek a járványvédelmi előírások szigorú betartására!

Madárinfluenza térkép – 2022. november 30-án. (Ábra: Nébih)

A járványhelyzettel összefüggő, aktuális információkról és a járványvédelmi előírásokról a Nébih madárinfluenza aloldalán tájékozódhatnak: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza

Forrás: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Tovább olvasom