Keressen minket

Vadászat

Társas apróvadvadászat Szatymazon

Csongrád-Csanád megyében, Szatymazon, társas apróvadvadászat rendeztek.

Szatymazon, mintegy 3270 hektáron gazdálkodik a helyi vadásztársaság. Legutóbb egy takarosan rendben tartott, régi Klebersberg Kuno-féle tanyasi iskola udvarán találkoztak a helyi vadászok – közölte a Nimród Vadászújság.

Csongrád-Csanád megyében, Szatymazon, társas apróvadvadászat rendeztek. (Kép: Nimród Vadászújság)

A környékben még ma is csak a Vilma-szállási iskolának nevezik, amelyet az önkormányzat adott át használatra a társaságnak. Jóbarátok, gazdatársak, vadászok, vadászvendégek gyűltek ott össze. Fácánra, meg az idény utolsó mezei nyúl vadászatára készültek akkor. Balástya felől, a Kisköves útról indultak meg, végig a tanyák mellett, homokos dűlőutak mentén, az alvó őszibarackosok között. Bár idefent homokot lát az ember, a mélyben, hajdanán eltemetett termőföld húzódik meg. Közte egy-egy rét, amely ma már Natura 2000-es oltalom alatt áll. A nyúl, ahol ismeri az embert, a tanyák mellett éppen olyan figyelmes, mint a fácán, s ha lehet még idejében kereket old. Annak, aki nyulat szeretne lőni, beszélgetni nem ildomos, ugyanis hallik a szó! Elsősorban az őzzel gazdálkodnak itt, fő bevételi forrásuk, gazdálkodásuk alapját ez a vadfaj képezi. A változatos, mozaikos, tanyás térség kedvez az apróvadnak, amely erős dúvadprogramot követel meg itt, meg a környező vadásztársaságoktól is. A rendkívül szeles, néha esős, havas vadászatukon 11 mezei nyulat, 3 fácánkakast, 1 rókát, továbbá 1 szajkót sikerült terítékre hozniuk. A fagyos, szélfútta vadászat után persze nem maradhatott el a közös ebéd és az anekdotázás sem.

Forrás: Nimród Vadászújság Facebook oldala – Dr. Szilágyi Bay Péter

Vadászat

Szürke farkast hoztak terítékre Kelet-Szerbiában

2022. szeptember 22-én, Boris Zivkovic egyéni vadászatra indult a Zvezdani Fácán vadásztársaság területén. Az egyik kedvenc magaslesére szeretett volna felülni, napok óta úton volt és lesről, lesre járt: hiszen farkas járta a revírjüket. A Kelet-Szerbiában fekvő település, a román – bulgár határhoz viszonylag közel helyezkedik el. A szürke farkas állománya itt ugyan nem jelentős, de időnként váltóvadként fel-felbukkan, majd kis idő múlva el is tűnik.

Kelet-Szerbia, közel a román-bulgár határhoz. (Fotó: Boris Zivkovic – Agro Jager News)

Nem tudja senki, hogy merről jönnek és merre tartanak. Ezt a jelenséget sokszor megfigyelték már Szerbiában. Egy-egy vadban bővelkedő társaság területére azonban, kifejezetten a téli hónapokban, a farkasok elhúzódnak, és ilyenkor veszélybe kerülnek a pásztorok szabadtartású nyájai is. Az éhség miatt jóval mozgékonyabbak, fürgék, egészen magas kerítéseket is képesek átugrani. A szerbiai vadászok úgy tartják, hogy az igazán méretes, kapitális példányok Romániából és Bulgáriából húzódnak fel Szerbiáig.

Forrás: Frommer Fegyverbolt, Budapest. https://frommerfegyverbolt.hu/

Boris vadkamerái szeptemberben egy nagytestű szürke farkast fényképeztek. Az elmúlt 10 napban, amikor csak tehette, folyamatosan a területen volt és leste a farkast. “Aki nem elég türelmes, bele se fogjon a farkas vadászatába” – mesélte az Agro Jagernek Boris. Szerbia egyes vidékein, a farkasokat a téli hónapokban célzottan etetik, mert tetemes károkat okoznak mind a házi, mind pedig a vadon élő állatok között. Aki valaha látott farkasokat vérengzeni, sohasem felejti el. Sokszor nem elég a préda, továbbbi állatokat is leölnek. A falka szabályszerűen pusztít. Zvezdan vadászterülete azonban nehezen járható, ahhoz, hogy egyáltalán találkozzanak, óriási szerencse is kell. Nehezítette a helyzetet, hogy szórók ezen a vadászterületen nincsenek.

A fényképen látható szürke farkast Boris Zivkovic hozta terítékre. (Fotó: Boris Zivkovic – Agro Jager News)

A tizedik napon, úgy öt óra előtt nem sokkal ért ki a magasleséhez. Az előtte nyújtózkodó erdő és a rét csendes volt, de bízott abban, hogy most szerencsével járhat. Boris 33 éves és eddig csak egyszer találkozott szürke farkassal. Miután megszerezte a vadászvizsgáját 18 évesen kiment cserkelni és tőle alig 15 méterre váltott át egy szürke farkas. Megdöbbentő élmény volt, amitől annyira meglepődött, hogy élete első vadászatán a lövést el is hibázta – mesélte őszintén lapuknak a szerbiai vadász. A mai napig nem érti, hogyan kerülhettek egymáshoz ilyen közel, és miért nem vette észre „időben” a szürke farkas.

Azonban most másképp alakultak a körülmények. A magaslesen ülve, tőle balról, mozgásra lett figyelmes és megjelent egy nagytestű farkas! A farkas éppen előtte haladt át az erdő irányába. Boris a 8×57-es kaliberű fegyverével megcélozta a kan szürke farkast. A jól hallható becsapódást követően és a 12,7 grammos lövedék, miatt azonnal tűzben rogyott. A lesen még várt néhány percig, nem ment azonnal a nagyragadozóhoz. Persze nehezen múltak a percek, emlékezett vissza lapunknak.

A kutyafélék családjába tartozó ragadozó viselkedését a helyi vadászok jól ismerik. Jobb az óvatosság, főleg az utánkereséseknél, ahol csak a legbátrabb, legtapasztaltabb vadászok mernek a sebzett vad után kutatni. Miután meggyőződött arról, hogy a farkas nem mozdul,lemászott és birtokba vette élete első szürke farkasát, melynek teljes hossza elérte a két métert! A súlya úgy 50 kilogramm volt. Az elmúlt 10 évben Zvazdánban nem ejtettek el szürke farkast, de most megtört a jég – összegezte élményeit a szerencsés szerbiai vadász.

Szürke farkasra szeretne vadászni? Itt jelentkezzen: Ivica Radulović, president. TEL: +38162449933

Írta: Dr. Szilágyi Gergely

Fotó: Boris Zivkovic

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

Tovább olvasom

Vadászat

Ma zárja kapuit az 54. LORIST – interjú Slobodan Cvetkoviccal, a kiállítás vezérigazgatójával

Szerbiában, Újvidéken, ötnapos nyitvatartás után ma zárja kapuit az 54. LORIST, a Vadászati és Horgászati Kiállítás és Vásár. A kiállítás alatt számos látnivalót tekinthettek meg a vendégek. Délkelet-Európa legnagyobb vadászati kiállításán meglepően sok fegyvert lehetett kézbe venni és a gazdag lőszerválaszték mellett, a kézműves műcsaliknak, a horgászati felszereléseknek is jutott hely. Újvidéken egy barátságos, magas minőségű termékeket kínáló vásáron vettünk részt, ahol a vadászok és az erdészek mellett, első alkalommal, közösen mutatkoztak be a nemzeti parkok. Pazar trófeakiállítás, vendéglátás várta mindazokat, akik ellátogattak Újvidékre. A kiállítás zárónapján Slobodan Cvetkoviccal, az Újvidéki Kiállítás és Vásár vezérigazgatójával beszélgettünk.

Slobodan Cvetkovic, a kiállítás vezérigazgatója Fotó: Agro Jager News

Hogyan értékeli a mögöttünk álló napokat?

Az elmúlt öt nap eseményektől, bejelentésektől volt hangos, amelyeknek nagy örömünkre, az 54. LORIST, Vadászati és Horgászati Kiállítás és Vásár adott otthont. A vásár történetében először adhattunk egyszerre helyszínt Szerbia vadászterületeinek, a Vajdasági Erdészeteknek és Szerbia Nemzeti parkjainak is.

Forrás: Frommer Fegyverbolt, Budapest. https://frommerfegyverbolt.hu/

E három nagy egységet egy teremben, míg a kereskedelmi részleget egy másik pavilonban rendeztük be. Az 54. LORIST-on ünnepelhettünk meg, hogy idén 20 éves a Vajdasági Erdészeti Közvállalat, majd a jubileumi fogadásnak is helyszíne lehettünk. A harmadik napon pedig, a Vajdasági Vadászszövetség bejelentette, hogy megalapították az első Vadászati Múzeumot, amelyet ráadásul itt, Újvidéken fognak megnyitni. Azt gondolom, hogy nem is kívánhatnánk többet ennél!

Az 54. LORIST, Vadászati és Horgászati Kiállítást és Vásárt kéz ízben is megtisztelte Pásztor István elnök Fotó: Agro Jager News

Több, mint két hétig építették a látványos kiállítást, amely az Egy a Természettel, a Vadászati és Természeti Világkiállításon, Budapesten, 2021-ben debütált. Hogy fogadták a vendégek?

Pontosan ismertük és láttuk, hogy milyen sikere volt Budapesten, a Vadászati és Természeti Világkiállításon, 2021-ben, ennek a látványos, diorámának. Akkor nyolc kamionnal érkezett Szerbia Budapestre és megközelítőleg 800 trófeát mutattunk be. Az elmúlt évben és most is elmondhatom, hogy kiemelten sok feladatot vállalt fel a Vojvodine Sume vállalatunk. Most, hogy Szerbiában vagyunk, talán könnyebb dolga volt a Vajdasági Erdészeti Közvállalat munkatársainak, hiszen a szállítási nehézségek nem akadályozták ezt a munkát.

A nagy teremben Szerbia vadászterületeit, természeti értékeit mutatták be, amelyet külföldi delegációk is felkerestek. fotó: Agro Jager News

Ám hozzá kell tenni azt is, hogy heroikus munkát végeztek, hiszen a trófeákat katalogizálva először be kellett gyűjteni, most pedig vissza kell juttatni a tulajdonosaikhoz – persze mindegyiket sértetlenül. Ennek a kiállításnak azonban más üzenete is van, hiszen akik valamilyen ok miatt nem láthatták Budapesten ezt a monumentális standot, azok itt újra átélhették azt, mivel is készült Szerbia, 2021-ben, a világkiállítás alkalmával. Nyugodtan mondhatom, hogy aki látta Budapesten és aki látta itt Újvidéken, megelégedéssel gondol vissza ezekre a napokra. Ezért is jött az ötlet, hogy a természetvédelemi résszel kibővítve, tovább fejlesztve, használjuk fel és tegyük mobilizálhatóvá ezt a látványos és értékes kiállítást. Úgy gondolom, hogy fontos része lesz Szerbia prosperálására, bemutatkozására nemcsak a határainkon innen, hanem azokon túl is.

A szerbiai nemzeti parkok is bemutatkoztak. Fotó Agro Jager News

Meglepően sok óvodás, iskolás vett részt az 54. LORIST-on. Valamilyen programot indítottak?

Szerbiában elkötelezettek vagyunk abban, hogy az ifjúság környezettudatos nevelése, a környezetünk megismerése, a kapcsolat a vadászattal, a vadászokkal, annak fontos kulturális, embereket összekötő, barátságokat megalapozó tevékenységét megismerhessék a legkisebbek is. Ahhoz, hogy valaki vadász lehessen meg kell tanulni, hogyan kell viselkedni a vadászatokon. Ezért a kiállítás alatt számos gyermekprogramnak adtunk helyet és úgy határoztunk, hogy a 12 év alatti kicsiknek ingyenes belépési lehetőséget biztosítunk. Munkaidő révén számos óvoda és iskola látogatott el, de a szülőkkel érkező gyermekek is ingyenesen beléphettek. Környezetismereti órákat tartottunk és meg lehetett ismerkedni a ragadozó madarakkal is, miközben a szabadtéren, terítéken is láthattak őzbakot. Késkészítő mesterek, szűcsök mutatták be, hogyan is lehet egy-egy bőrdarabból tartós használati eszközt készíteni, de vadászkürtös bemutató, vadászkutyás ismerkedés, szabadtűzi kolbászsütés is várta a kicsiket.

A vadászkutyák természetüknél fogva nagyon barátságosak és a gyermekek is nagyon szeretik őket Fotó: Agro Jager News

Hogyan értékeli, hogy Újvidékre, szinte minden nap ellátogatott egy-egy magasrangú vendég?

Az Újvidéki Kiállítás és Vásár fontos feladatot vállalt fel: kiemelt feladatunk, hogy összekössük az embereket kelettől-nyugatig, északtól-délig. A vásár Délkelet-Európa legnagyobb ilyen jellegű rendezvénye, de az év során más vásáraink is vannak. A mezőgazdasági vásárunkat ebben az évben hatalmas megtiszteltetés érte, mert Pásztor István támogatásával Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Aleksandar Vucic, Szerbia köztársasági elnöke közösen nyitotta meg a vásárt. A vadászat összeköti nemcsak Szerbiában, hanem határainkon túl is az embereket. A vadászat, a vadgazdálkodás, az erdőgazdálkodás, a természetvédelem, a horgászat és a halgazdálkodás, a vizek és az élőhelyek védelme nemzeti kérdés is, miközben szabályozott körülményeket kell arra teremteni, hogy a fenntarthatóság mellett fejleszthessük is Szerbiát. Ebben a munkában képez hidat az Novosadski Sajam, azaz az Újvidéki Kiállítás és Vásár.

Szabadtéri programokkal színesítették a gyermekek programját, amelyet a Sveti Hubert Klub összefogásával valósítottak meg. Fotó: Agro Jager News

Hogyan folytatódik tovább a LORIST, mire készülhetnek a látogatók, a kiállítók?

A Kiállítás és Vásárt szélesíteni szeretnénk, mind hazai, mind nemzetközi vonatkozásban. Jelentős erőket mobilizáltunk, hogy a kiállító tereink a legmodernebbek legyenek, hogy a vásárlóink könnyen és gyorsan parkolhassanak, hogy a vásár alatt a számukra legérdekesebb és legújabb eszközöket, tárgyakat megvásárolhassák. Persze kultúránkhoz, népművészetünkhöz kapcsolható kézműves termékek is elérhetőek voltak, a helyi mézektől, a késeken át, a gyapjúból készült termékekig.

Prof. Dr. Zoran Ristic, az Újvidéki Egyetem professzora trófeabírálatot mutatott be, a Lov i jos ponesto, a Radio Lovac és az Agro Jager News közös standján. Fotó: Agro Jager News

A terveink szerint a vásár 12 éves korig teljesen ingyenes lesz és egész Szerbiára ki fogjuk terjeszteni ezt a lehetőséget. A kiállítók számára pedig újabb és újabb opciókkal készülünk. Az Agro Jager Newson keresztül invitáljuk a magyarországi cégeket is, hogy jöjjenek és vegyenek részt ezen a több, mint félévszázados kiállításon. Szerbiában, a vadászati ágazatban fontos fejlesztéseket indítottak el. Ebbe a nagyívű munkába több partner mellett, Magyarország is bekapcsolódott. A LORIST a tudományos és gazdasági kapcsolatok szélesítésében vállalt eddig is és ezután is szerepet. Bízok benne, hogy erre jó alkalom nyílik mjad a 2023-ban megrendezésre kerülő 55. LORIST-on, a Vadászati és Horgászati Kiállítás és Vásáron is.

Az Agro Jager News standján: a fényképen jobbról Slobodan Cvetkovic, a kiállítás vezérigazgatója, míg baloldalon Dejan Dzakula, a Lov i jos ponesto és a Radio Lovac főszerkesztője, a Sveti Hubert Klub igazgatója, míg középen, Dr. Szilágyi Bay Péter lapigazgatónk látható. Fotó: Agro Jager News

Írta: Dr. Szilágyi Bay Péter & Dr. Szilágyi Gergely

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

Tovább olvasom

Vadászat

Kedvelt márkák Szerbiában

Szerbiában, Újvidéken, harmadik napja tart az 54. LORIST, a Nemzetközi Vadászati és Horgászati Kiállítás és Vásár, amelyre évről-évre megközelítőleg 15-25 ezer ember látogat el. Délkelet-Európa legnagyobb vására dinamikusan fejlődik, amelyet az egyre növekvő látogatói szám is prezentál.

Peloponeznek a menedzsere, Dragan Dundjerski és Papp László Szerbiában, Újvidéken az 54. LORIST, a Nemzetközi Vadászati és Horgászati Kiállítás és Vásáron.

Szerbiában úgy tartják, hogy „a vadászat összeköt”, és sok barátság születik határaikon innen és túl is. Talán ennek is köszönhető, hogy évről-évre egyre nagyobb számban vesznek részt magyar vadászok az Újvidéki Nemzetközi Vadászati és Horgászati Kiállítás és Vásáron – mesélte lapunknak Dejan Dzakula, a Lov i jos ponesto főszerkesztője és a Sveti Hubert Klub elnöke.

Forrás: Frommer Fegyverbolt, Budapest. https://frommerfegyverbolt.hu/

Szerbia egyik meghatározó vadászboltjának, a Peloponez-nek a menedzsere, Dragan Dundjerski magyarországi vendégükkel, Papp Lászlóval közösen meséltek lapunknak az eddigi kapcsolatuk alakulásáról itt, Újvidéken. Körülbelül két évvel ezelőtt kezdtek el együtt dolgozni, hogy Skandinávia legjobb, legismertebb márkáját bevezessék a szerbiai piacra. Papp László, az Harkila és a Seeland értékesítési menedzsere először vesz részt a vásáron.

A kiállításon egyszerre lehet találkozni a partnerekkel, és vevőkkel egy időben. Ez egy olyan fontos visszacsatolás, amelyet sehol máshol nem lehet megtalálni. A kiállítást két épületben látogatható. Szerbiában a hangulat családias, az itteni emberek közvetlenek, nyitottak. Talán ennek is köszönhető az, hogy a Peloponez és a Harkila kapcsolata töretlen.

Davor Vadjina, a Pelopenez értékesítési munkatársa és Papp László. Fotó: Agro Jager News

A dániai céget, amelyet 1985-ben alapítottak, a prémium minőséget képviseli. A már nem csak a jávorszarvas vadászatra kifejlesztett Goretex membránnal ellátott vadászruhák már Szerbia legkeményebb vidékein is megállták a helyüket. A Harkila által kifejlesztett vadászruhákat napi aktív használatra tervezték, amelyet itt Szerbiában, a nagyragadozók hajtásaiban is előszeretettel választanak a helyi vadászok.

A vadászok által kedvelt kifordítható, szélálló kabátok, amelyek a feltűnő színűkkel biztonságosabbá tették a vadászatokat. Szerbiában, akik középkategóriájú, de jó minőségű ruházatot keresnek, viszont nem szeretnének nagyobb összegeket áldozni funkcionális vadászruházatra, a Seeland termékeit preferálják a szabadtéri vadászataik során.

Davor Vadjina, a Pelopenez értékesítési munkatársa eddig nagy sikerről számolt be, mivel számos terméket vásároltak meg itt, Újvidéken és az 54. LORIST-on is. A szerb vadászok felkészültek, pontosan tudják mit szeretnének megvásárolni – sokszor csak a keresett termékért érkeznek. Az egymás között megosztott korábbi tapasztalatok segítik az új vadászokat. Szerbia, az Európai Unió kapujában áll és Magyarország egyik kiemelt partnere – minden vonatkozásban.

A személyes kapcsolatok, további gazdasági megállapodásokban, együttműködésekben erősödnek meg. A kölcsönös vadászati meghívások egyre sokrétűbbek, mind a két ország vonatkozásában.

„Szerbiába el kell jönni vadászni, megismerni a különböző régiókban élő embereket, és a vadállományt”. Bizakodva tekintenek a magyar–szerb vadászkapcsolatok további szélesedésre – összegezték beszámolójukat az újvidéki vásár kiállítói.

Írta: Dr. Szilágyi Gergely

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

 

 

Tovább olvasom