Keressen minket

Kiemelt cikk

Az Újvidéki Nemzetközi Könyvkiállítás és Vásár

2022. március 3. és 10. között Újvidéken rendezték meg Szerbia legnagyobb Nemzetközi Könyvkiállítását és Vásárát, amelynek történetében először, Dejan Dzakula ötlete alapján először szerepeltek összegyűjtve, a szerbiai vadászkiadványok.

Nagy sikerrel zárult az Újvidéki Nemzetközi Könyvkiállítás és Vásár, a 26. Nemzetközi Művészeti Kiállítás, az Art Expó és a Szerbiai Educatio kiállítás Szerbiában, a Vajdaságban, az Újvidéki Vásárcsarnokban. A város és a Nyugat-Balkáni térség hangulata utánozhatatlan és a koronavírus-járvány óta most először szervezhettek kiállítást. A nagy múltú találkozón közel 35 000-en vettek részt és a középiskolák, az egyetemek mellett egy igazán különleges stand is felkeltette a látogatók érdeklődését. Dejan Dzakula, a Lov i Jos ponesto főszerkesztőjének az ötlete alapján most először találhatták meg az érdeklődők egy helyen, Szerbia legújabb vadászati, vadgazdálkodással kapcsolatos kiadványait. Dejan Dzakula megragadta az alkalmat és a Hubertusz Vadász Klub igazgatójaként mobilizálta a tagságot és színes programokkal várták a látogatókat. Kezdeményezését nem más, mint Prof. Dr. Zoran Ristic, az Újvidéki Egyetem professzora is támogatta.

Balról Dejan Dzakula, a Lov i jos ponesto főszerkesztője Prof. Dr. Zoran Risticcel, az Újvidéki Egyetem professzorával beszélget Fotó: Dr. Szilágyi Gergely/Agro Jager News

Deján Dzakula, a Lov i jos ponesto vadászújság főszerkesztője, az Agro Jagernek összefoglalta, hogy hatalmas igény mutatkozott a könyvvásárra, amit évek óta nem tudtak megrendezni. A vásáron most hat országból több mint 180 kiállító vett részt. A színvonalas rendezvényen középiskolák, belföldi és külföldi egyetemek is képviselték magukat, rendkívül széles képzési palettával érkeztek. Szerbia és a Nyugat-Balkán hagyományosan erős a szántóföldi növénytermesztés oktatásában és kutatásában, de már a mediterrániumra jellemző növénykultúrák termesztésével kapcsolatos ismereteket is oktatnak.

Hatalmas érdeklődés övezte Dejan Dzakula főszerkesztő ötletét Fotó: Dr. Szilágyi Gergely/Agro Jager News

Dejan Dzakula a vadászati, vadgazdálkodási szakkönyvekről kiemelte, hogy hónapok óta szervezi, hogy Szerbia minden részéből Újvidékre kerüljenek a könyvek. Nagyon fontosnak tartotta, hogy a legkisebb példányszámban is megjelent kiadványok is eljussanak Újvidékre.

Pazar trófeák és pazar vendéglátás várta a vendégeket a standon Fotó: Lov i jos ponesto

Szerbiában, a vadászat a nemzeti kultúrához szervesen kapcsolódik, de ahhoz, hogy ez a kincs megmaradjon, nagyon sok szakember dolgozik, hogy mind minőségében, mind mennyiségében fenntartható legyen a vadállomány és a szerbiai vadgazdálkodás. Szerbia sokszínű, vadgzdálkodására is ez jellemző, mert a mezei nyúltól a zergéig bezáróan nagyon sok területet ölel fel ez a gyakorlati munka.

Kultúrális találkozó helyszíne is volt a vadászati stand Fotó: Dr. Szilágyi Gergely/Agro Jager News

Ahogy a világ más részein, Szerbiában is nagyon sok kihívás előtt áll a szektor, hiszen a természetvédelmi követelmények is változnak, amelyhez illeszteni és formálni kell a felsőoktatási képzést. Szerencsére Szerbiában magas színvonalú egyetemi képzések mentén, erősek a vadgzdálkodással kapcsolatos kutatások is, amellyekkel párhuzamosan az erdészeti tudományok és a vadászati turizmus területén is jelentős energiákat csoportosítottak.

Középen Prof. Dr. Zoran Ristic, az Újvidéki Egyetem professzora, aki mellé állt a kezdeményezésnek és támogatta Dejan Dzakula főszerkesztő ötletét Fotó: Dr. Szilágyi Gergely/Agro Jager News

Fontos feladata a sportvadászoknak, a klubboknak és a vadásztársaságoknak, hogy a fiataloknak megmutassák, hogy mit is jelent a vadászat, a vadgazdálkodás, a vadászati kultúra és a vadászati hagyományok ápolása. A kiállítás alatt, ezért minden napra szerveztek a standra és a színpadra programokat, beszélgetéseket. Minden korosztály számára meg kell találni azt a csatlakozási pontot, amely érdekelheti az ifjúságot. A stand nyolc napja alatt, meg lehetett ismerni a szerbiai kutyásokat, a szerbiai solymászokat és kürtös bemutatót is tartottak.

Szerbiában most először mutatkozott be az ifjú fotós tehetség, Matija Candir     Fotó: Dr. Szilágyi Gergely/Agro Jager News

A stand különlegessége azonban mégiscsak abban rejlett, hogy az összes olyan szerb nyelven írt szakkönyvet, ami jelenleg elérhető Szerbiában, azt meg lehetett vásárolni, bele lehetett lapozni. Ez az első olyan év a kiállítás történetében, hogy a vadászati szakkönyvek is részt vettek az újvidéki Nemzetközi Könyvvásáron. Erre joggal lehet büszke Dejan Dzakula, a Lov i jos ponesto főszerkesztője.

Középen hátul Dejan Dzakula főszerkesztő, tőle jobbra jóbarátja az Újvidéki Egyetemről, Dr. Milutin Kovačević docens és egyetemi hallgatói     Fotó: Lov i jos ponesto

Mint ötletgazda, nem titkolt célja volt az is, hogy a legfiatalabb generációknak is bemutassa a vadgazdálkodást. Prof. Dr. Zoran Ristic jóvoltából az újvidéki vadgazdálkodást hallgató egyetemisták is kint voltak, akikkel együtt maradéktalanul sikerült több száz gyerek érdeklődését felkelteni és egyben jó lehetőség volt az egyetmistákkal találkozni és a képzésekről beszélgetni.

Szerbiai solymász, Semiz Rapkic               Fotó: Dr. Szilágyi Gergely/Agro Jager News

A kiadványok közül Prof. Dr. Zoran Ristic több könyvét is dedikálta, amelyek közül a Muflon című könyve ezen a kiállításon debütált. A második könyvét is most először vehette a kezébe a nagyközönség. A trófeabírálatról szóló kötet gyakorlati haszna abban rejlik, hogy akár még kezdők is könnyen, lépésről lépésre megérthetik a trófeabírálati szempontokat és a minősítési paramétereket. A könyvek között megpillantottuk Dr. Branislav Bane Zivkovic könyvét is, aki Kelet-Szerbiában, a mintegy 70 000 hektáros Zagubicai Vadásztársaságot  irányítja és amellyel párhuzamosan egyetemi tanárként is oktat.

Prof. Dr. Zorán Ristic hallgatói, az Újvidéki Egyetemről segítették a nyolc napos rendezvény lebonyolítását         Fotó: Dr. Szilágyi Gergely/Agro Jager News

A kiállítás magyarországi díszvendége Dr. Szilágyi Bay Péter volt, aki a Hubert, a vadászmanó című kötete miatt kapott meghívást. Dejan Dzakula, a Lov i jos ponesto főszerkesztője az Agro Jager Newsnak kiemelte, hogy a gyereknek írt ifjúsági regény nagyon felkeltette az érdeklődésüket és különleges abból a szempontból is, hogy úgy vadásznak a kicsik és keverednek kalandokba egy mesebeli alakkal, hogy észre sem veszik, hogy eközben például megtanulnak szalonnát sütni, vagy éppen megértik mennyire fontos a körülöttünk lévő világ megfigyelése, megóvása. A valósághű tájleírások, a vadászatok, a kalandok, a vidéki életfontossága Szerbiában is nagyon fontos, ahogyan Magyarországon is.

Balról Mihajlo Bajandic és Dusan Ceranic vadászfotósok a standon Fotó: Dejan Dzakula főszerkesztő

A kiállítás során Szerbia minden tájáról összefogtak a vadászok és az írók. Ezt az összefogást támogatta a Szerb Vadászszövetség és a Szerb Kinológiai Egyesület, miközben a stand szervezési munkáiban Mihajlo Bajandić, Dusan Ceranić vállalt nagyon sok feladatot – tájékoztatta lapunkat Újvidéken Dejan Dzakula, a Lov i jos ponesto főszerkesztője.

Dr. Szilágyi Gergely
főszerkesztő

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

 

Horgászat

Kezdetét vette az őszi haltelepítési szezon a Balatonon

Balatoni hal: 2022. szeptember 22-én kezdetét veszi az őszi haltelepítési szezon a Balatonnál. 

Fotó: Balatonihal.hu

Ma reggel a Varászlói tógazdaságunkban zajlik a lehalászat, majd jövő hétfőtől már Balatonlelle-Irmapusztán folytatjuk az éves termés „betakarítását”. A fogott halakat válogatást követően szállítjuk a Balatonba. A horgászok a megszokott minőségű és mennyiségű haltelepítésekre számíthatnak, azonban idén a korábbinál kevesebb helyszínen zajlanak majd a telepítések. Ennek oka elsősorban a magas üzemanyagárak miatt megnövekedett szállítási költség, másodsorban a Balaton alacsony vízállása, melynek következtében néhány telepítési helyszínen olyan sekély a víz, amely nem tenné lehetővé a halak biztonságos leengedését.

Ábra: Balatoni hal

Arra fogunk törekedni, hogy a tógazdásagainkhoz legközelebb fekvő, biztonságos vízmélységgel rendelkező helyszínekre szállítsuk a fogott halakat. Továbbá igyekszünk tartani azt a korábbi alapelvet, hogy az éves pontytelepítési mennyiséget megközelítőleg azonos arányban osszuk el a Balaton három medencéjébe. De azoknak a horgászoknak sem kell aggódniuk, akik esetleg távolabb horgásznak egy-egy telepítési helyszíntől, ugyanis a haljelöléses vizsgálatokból tudjuk, hogy a halállomány az élőhelyi adottságok és nem pedig a haltelepítési helyek arányában oszlik el a Balatonban. A korábbi évek gyakorlatának megfelelően honlapunkon napról-napra beszámolunk a haltelepítések aktuális mennyiségeiről. Az események nyilvánosak, az előre jelzéseinket követve bárki szabadon megtekintheti a munkát.

Az alábbi táblázatban látható fajonként és korcsoportonként az éves telepítési kötelezettségünk, valamint a már idén betelepített mennyiség. Értelemszerűen a hiányzó értékeket az előttünk álló őszi telepítési szezonban fogjuk kihelyezni.

Forrás: Balatoni hal

Tovább olvasom

Kiemelt cikk

Vadásznap Ópusztaszeren: „Mögülték” a törvényt a Szeri-pusztán – GALÉRIÁVAL

Zord, esős, hideg, már-már késő őszi időket idéző körülmények között rendezték meg a Csongrád-Csanád megyei vadásznapot Ópusztaszeren, szeptember 17-én, sajnos egy időben a Békés megyei vadásznappal. Ópusztaszeren a vendégeket Farkas Sándor, az Agrárminisztérium, miniszterhelyettese köszöntötte, akit Gémes László, a Csongrád-Csanád megye közgyűlés elnöke, az Országos Magyar Vadászkamara Csongrád-Csanád megyei Területi Szervezet elnöke fogadott.

Csányi József, a Dorozsmai Vadásztársaság elnöke köszönti Gémes Lászllót, a Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlése elnökét, az OMVK Csongrád-Csanád megyei Területi Szervezetének elnökét Fotó: Agro jager News

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese kiemelte, hogy vadászatnak, a vadgazdálkodásnak fontos feladatai vannak. Az agrárium kerek egészében, annak működésében, a természetvédelmi feladatokban fontos szerepet vállalnak, miközben a külterületeken élők számára is megnyugtató a hivatásos vadászok jelenléte. Üdvözölte, hogy a vadászok összefogása nemcsak határinkon innen, hanem határainkon túlra is elér, hiszen ebben az évben is Romániából és Szerbiából is érkeztek vendégek, miközben a megye a lengyel kapcsolatait mobilizálva, lengyel vadászok is elfogadták az ópusztaszeri meghívást. A vadászok határon átnyúló kapcsolatai azonban nemcsak a közvetlen határmenti társaságokra szűkülnek, hiszen képviselték magukat Korondról is.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese köszönti a Csongrád-Csanád megyei vadásznap résztvevőit Fotó: Agro jager News

Gémes László, a Csongrád-Csanád megyei közgyűlés elnöke és az OMVK Csongrád-Csanád megyei Területi Szervezetének elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy a törvényességi feltételeket a kamara maradéktalanul betöltötte és hangsúlyozta: az őzbak vadászati szezonja hamarosan véget ér, azonban a vadászati főidény hamarosan kezdetét veszi. Az elnök megköszönte a megyei sport- és hivatásos vadászainak az együttműködését, a kamara munkatársainak a szakmaiságát. Köszöntője után átadták a megyei kitüntetéseket, elismeréseket, majd a Hubertusz megemlékezésre egy őzbak terítéke felett került sor.

A több, mint másfélórás ünnepség alatt sokan a sátrak alatt maradtak, hiszen megannyi különleges étel: pörköltek, paprikások, tiszai keszegek, temesvári gombócok, kolbászok, hamburgerek, megannyi sült, kolbász, hidegtál került elő. Csongrád-Csanád megyében szokássá vált, hogy a vadásztársaságok felajánlanak egy-egy őzet a kilátogatóknak, amelyet a társaság bográcsa mellett, szinkronban szintén feltesznek főni.

A 2022-es esztendő kitüntettjei Fotó: Agro jager News

Csányi József, a Dorozsmai Vadásztársaság elnöke kiemelte, hogy ebben az évben is felajánlottak egy őzet, amelyet Rózsa Zoltán pörköltfőző nagymesterük, tagtársuk készített el a társaság szarvas pörköltje mellett. Csányi József elnök az Agro Jager Newsnak kiemelte, hogy az éves vadásznap nagyon jó alkalom arra, hogy a szomszédos vadásztársaságok, jó barátok találkozzanak. Minden évben ki is használják ezt, és a baráti kapcsolataikat szélesítve, a munkakapcsolatokat mélyítve, előremutató beszélgetések történtek.

Szerbiából, a Vajdaságból Bosnjak Gorán a mórahalmi vadászok vendégeként különleges sülttel ledveskedett Fotó: Agro jager News

Csányi József elnök, az Agro Jager News érdeklődésére elmondta, hogy a vadásznapon rendre bemutatják az aktuális évben elejtett őzbakokat. Ezt úgy tudják megtenni, hogy szokásaik, hagyományaik szerint, az elejtők a trófeáikat Szent Hubertusz napján, egy trófeaátadó ünnepségen vehetik csak át. Ezen a napon tűzgyújtás mellett, vadászkürtös köszöntéssel üdvözlik az elejtőket, majd este, a szegedi fogadalmi templomban, a szegedi dómban (Magyarok Nagyasszonya Székesegyház), a régi liturgia szerint Hubertusz-misén vesznek részt.

Temesvárról egy egész busszal érkeztek a vadászbarátok Fotó: Agro jager News

Az ünnepség és a díjátadók, a közös trófeaszemlék, beszélgetések után az addig csak „szitáló” eső, aztán igazán rákezdett, ám a jól megépített, felállított sátrak alatt mindenkinek jutott hely. Beszélgetések, komoly trófeák, izgalmas vadászatok és persze sok jókedv, régi történet előkerült, amelyekben itt is, ott is egy kis vadászhumor mindig akadt.

A szegedi birkózó legendák, a Kalcsevics testvérpár és Lőw Szabolcs utánkereső, az ópusztaszeri vadásznapon Fotó: Agro jager News

Így történt, hogy Ópusztaszeren, a Szeri-pusztán, a szakadó eső ellenére, mögülték a törvényt a Csongrád-Csanád megyei vadászok és a vendégek határainkon innen és túl is…

Kép és szöveg: Agro Jager News

 

 

Tovább olvasom

Kiemelt cikk

ÚJVIDÉK: Hamarosan nyílik Délkelet-Európa legnagyobb vadászati kiállítása

2022. szeptember 28. és október 2. között rendezi meg a “Novi Sad Fair” Újvidéken, Délkelet-Európa legnagyobb kiállítási területén, az 54. Vadászati és Horgászati Vásárt, a “LORIST”-ot.

Újvidéken szeptember 28-án nyitja meg kapuit az 54. Vadászati és Horgászati Kiállítás és Vásár. A LORIST Szerbia egyik legnagyobb és méltán az egyik leghíresebb megmutatkozása. A kiállítás alig három hét múlva nyílik, de déli szomszédaink már megkezdték a standok építését. Szerbia egyik legdinamikusabban növekvő városában öt napig, reggel tíz órától, este hét óráig látogatható a „LORIST”. A magyar-szerb határtól az alig 100 kilométerre fekvő Újvidékre végig autópálya vezet, mindössze csak a fizető kapuknál kell lassítani, ahol dinárral és bankkártyával egyaránt fizethetünk. A magyar állampolgárok, – a magyar-szerb megállapodások értelmében, – személyigazolvánnyal is beutazhatnak Szerbiába.

Az 54. Nemzetközi Vadászati és Horgászati Vásár széles kínálattal várja a vendégeket Délkelet-Európa legnagyobb rendezvény centrumában Fotó: Novi Sad Fair

Az 54. Nemzetközi Vadászati és Horgászati Vásáron a sportvadászat és horgászat alap- és kiegészítő felszereléseinek minden jelentős képviselője, importőre és márkája képviselteti magát. A kiállítás menedzsere, Slobodanka Žikić az Agro Jager Newsnak kiemelte, hogy a rendezvény évek óta Délkelet-Európa legfontosabb kiállításai közé tartozik. Elhelyezkedése miatt szívesen látogatnak el és találkoznak Újvidéken a vadászok és a horgászok.

Fegyverek, felszerelések, minden ami kell a vadászatra megtalálható lesz az 54. Vadászati és horgászati kiállatáson Fotó: Novi Sad Fair

Az Újvidéki Vásár azonban kiváló üzleti környezetet biztosít az üzletkötéshez, az értékesítéshez és a kapcsolatteremtéshez. Szerbiában megközelítőleg 80 000 vadászt regisztráltak a kamarák.  A város szívében elhelyezkedő vásár parkolási lehetőségei jól kiépítettek, de a város turisztikai látványosságai is nagyon kedvezőek.

Google segítségével így juthat el az újvidéki kiállításra! Kattintson!

    Hagyományos térképes nézet, arra az esetre, ha nem tudunk roaming szolgáltatásra átváltani. (Érdemes még indulás előtt lementeni)  A Novi Sabd Fair címe: Hajduk Veljkova 11, Novi Sad 21137, Szerbia

A Vadászati és Horgászvásár központi szegmense természetesen a vadászati és horgászati kiegészítők és felszerelések kínálata lesz, és várhatóan terepjárók kiállításával és kisállat bemutatóval is találkozhatunk.

A magyar-szerb határtól alig 100 kilométerre rendezik meg Délkelet-Európa legnagyobb vadászati és horgászati kiállítását és vásárát Fotó: Novi Sad Fair

A rendezvény öt napja alatt színes kísérő rendezvényekkel gazdagítják a látványosságokat, amelyek között a legkisebbeknek is kedveskednek – tájékoztatta lapunkat Dejan Dzakula, a Lov is jos ponesto főszerkesztője és a Szent Hubertusz Vadász Klub elnöke.

Szerbia. LORIST. 2022. szeptember 28. – október 2. Fotó: Novi Sad Fair

Persze a vadászfegyverek mellett, lőszereket, vadászati kiegészítőket, felszereléseket, ruházatot és lábbeliket is lehet megvásárolni. A horgászati kiegészítők, felszerelések, ruházat és lábbelik szintén nagy területet foglalnak el. Szerbiában egyébként nagy hagyományai vannak a kempingezésnek, így ezekhez a felszerelésekhez is hozzá lehet jutni – tette hozzá Slobodanka Žikić, az 54. LORIST – Vadászati és horgászati kiállítás menedzsere.

Dejan Dzakula, a szerb vadász tv, a Lov i jos ponesto főszerkesztője és a Szent Hubertusz Vadász Klub elnöke kiemelte, hogy a legkisebbeknek is szerveznek programokat Fotó: Novi Sad Fair

Szerbiában nemzeti hagyomány a vadászat, de kifejezetten nagy energiákat fordítanak a természetvédelmi területek megőrzésére, amelyek szintén bemutatkoznak a vásáron. A kiállításon jelen lesznek a vadvédelemmel és halállomány fenntartásával foglalkozó intézmények, a szakmai szövetségek, továbbá a tudományos és oktatási intézmények illetve a városi, tartományi és köztársasági intézmények is képviseltetik magukat.

Agro Jager News
Fotó: LORIST

A LORIST hivatalos honlapja

 

Tovább olvasom