Keressen minket

Vadászat

Aranysakálokat ejtettek el Csesztregen

Zala megye nyugati részén, a Lenti járásban, a Kerka-patak völgyében fekszik Csesztreg község. A falu Zalaegerszegtől megközelítőleg 36 kilométerre található, ahol Fentős Dániel, Parasza-Kerkamente Vadásztársaságban helyi vadász. Nagypapájának köszönhetően ismerkedett meg a vadászattal, akivel több mint 15 évig együtt járta a határt. Érthető, hogy mire vadász lett, óriási helyismerete is kialakult.

A fényképen látható aranysakált Fentős Dániel hozta terítékre Csesztregen. (Kép: Fentős Dániel – Agro Jager News)

A társaság úgy 6800 hektáron gazdálkodik, amely jellemzően nagyvadas. Az elmúlt évben többször találkozott már aranysakállal és az is előfordult, hogy nem tudott rájuk lövést tenni. Mikor meg minden körülmény megfelelő volt, akkor meg hibázott. Teljesen másképp kell az aranysakálokra vadászni, jóval nagyobb felkészülést igényel – mesélte lapunknak Fentős Dániel. A korábbi tapasztalatoknak és élményeknek köszönhetően, el is döntötte, hogy kitanulja a sakál vadászatát.

Az aranysakál vadászatakor érdemes több sípot használni, megfelelő időközöket betartva. (Kép: Fentős Dániel – Agro Jager News)

Tavaly októberben vásárolt egy ismert márka sípjaiból. Interneten keresztül, autodidakta módon megtanulta a technikákat és a módszereket. Ez a kitartás meghozta a várt eredményeket, mert szinte azonnal be is tudott hívni két aranysakált, amelyet pontos lövésekkel terítékre is hozott. Megtört a jég!

Közben felvette a kapcsolatot, hazánk legnagyobb aranysakál vadászával, Horváth Mihállyal, aki telefonon, időt nem kímélve, számos gyakorlati tapasztalatát osztotta meg fiatalabb kollégájával. Dani megfogadva gyakorlati tanácsait, egy-két percig hív, majd vár 10-15 percet. Ha ezalatt az idő alatt nem jön ragadozó, indul tovább a következő magasleshez.

Csesztregen az elmúlt két évben, négy-öt területrész lett az aranysakálok kedvelt tartózkodási helye. Az állományuk a korábbi években még elviselhető szinten stagnált, azonban a számuk egyre jobban növekszik. A fiatal vadász szerint, olyan az aranysakál Zala-megyében, mint a sárkány a gyerekmesékben. Ha levágjuk az egyik fejét, kettő nő a helyébe. Itt azt figyelték meg a vadászok, hogy az alfa pár valamelyik tagját elejtik, akkor a többi alárendelt egyed előrelép a ranglétrán. Vagyis a szülőpárok száma elkezd növekedni, ami még több utódot eredményez. Ezáltal még több lesz a aranysakál. Ez vélhetően azért alakult így, mert eleve nagy a sakál állománya a megyében. Nagyon nehéz megmondani, megbecsülni nagyságukat. A négy-öt nagyon fertőzött területen, megközelítőleg 50-60 darab aranysakál élhet. Más megyékben, ahol a számuk jóval kisebb, mindenképpen törekedjünk az alfa pár elejtésére, ezt üzenete az alföldi társaságoknak.

Csesztregen az aranysakál vadászatához csak pár dolog szükséges. Egy táska, a fegyverünk és a lőbot. Mivel itt már sok az aranysakál, akár nappal is találkozhatunk velünk. Mindig viszek magammal kereső hőkamerát, és a fegyverlámpa is készen áll az esti hívásokra – mesélte lapunknak. Tudni kell az aranysakálról, hogy a fényre szinte azonnal ugrik. Az elmúlt fél év során terítékre hozott aranysakálokat, szinte minden esetben, futva ejtette el. Más esély nem nyílt rá – folytatta.

A csesztregi vadász csak sípokat használ. Ami számára bevált, azok a következőek: a báránysírás, a nyúlsírás, az egérhang és a magányos sakál hangja. Amint kiér a területre, a kereső és a magányos aranysakálhanggal kezd. Nem mindig válaszolnak, de olyan is előfordul, hogy hirtelen négy-öt helyről visszavonyítanak rá. Ez sokszor elég félelmetes, annak ellenére, hogy ismeri a sakálok viselkedését. Akkor érdekesebb a helyzet, ha egyet se lát, a fedett, sűrűbb részek miatt, de a vonyításuk egyre jobban közeledik.

A legutolsó alkalom is hasonlóan alakult. A Csesztreg 2-es körzetben magányos aranysakál hanggal kezdett, de semmilyen választ nem adtak. Azt gondolta, hogy egy sincs a közelben. Aztán hirtelen a semmiből a második hívás után futva érzett négy aranysakál.. Ahol nagy az aranysakál állománya ott féltékenyen őrzik a területet egymástól.

Arra is figyelni kell, hogy az aranysakálok mindig a hangforrását támadják, azaz bennünket. Akire már futott sakál, csak az tudja átérezni ezt a szituációt. A lövés után a másik három, sokáig kereste az eltűnt társát, de többször nem bújtak elő. Három este alatt, más-más területrészeken sikerült terítékre hozni végül három egyedet, ami ez idáig a fiatal vadásznak elképzelhetetlennek tűnt.

Ha hasonlítani lehetne az emberekhez, az aranysakál több diplomás mérnöknek számít – meséli. Okosak és nagyon sok mindent észrevesznek. Télen az egyik lesvadászat során kocogott felé egy aranysakál, amikor csöndben elbiztosította a fegyverét. Még azt a pici zajt is meghallotta és azonnal megállt. Figyelte, nézett a magasles irányába. Előnyben voltam, hamarabb vettem észre és nem hibázott. Öregebb vadászok tapasztalata alapján az őz állománya fogja igazán megszenvedni az aranysakál térhódítását. Zala megyében egyértelmű, hogy óriási pusztítást végez – zárta beszámolóját Fentős Dániel csesztregi vadász.

Írta: Dr. Szilágyi Gergely

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vadászat

Szürke farkast hoztak terítékre Kelet-Szerbiában

2022. szeptember 22-én, Boris Zivkovic egyéni vadászatra indult a Zvezdani Fácán vadásztársaság területén. Az egyik kedvenc magaslesére szeretett volna felülni, napok óta úton volt és lesről, lesre járt: hiszen farkas járta a revírjüket. A Kelet-Szerbiában fekvő település, a román – bulgár határhoz viszonylag közel helyezkedik el. A szürke farkas állománya itt ugyan nem jelentős, de időnként váltóvadként fel-felbukkan, majd kis idő múlva el is tűnik.

Kelet-Szerbia, közel a román-bulgár határhoz. (Fotó: Boris Zivkovic – Agro Jager News)

Nem tudja senki, hogy merről jönnek és merre tartanak. Ezt a jelenséget sokszor megfigyelték már Szerbiában. Egy-egy vadban bővelkedő társaság területére azonban, kifejezetten a téli hónapokban, a farkasok elhúzódnak, és ilyenkor veszélybe kerülnek a pásztorok szabadtartású nyájai is. Az éhség miatt jóval mozgékonyabbak, fürgék, egészen magas kerítéseket is képesek átugrani. A szerbiai vadászok úgy tartják, hogy az igazán méretes, kapitális példányok Romániából és Bulgáriából húzódnak fel Szerbiáig.

Forrás: Frommer Fegyverbolt, Budapest. https://frommerfegyverbolt.hu/

Boris vadkamerái szeptemberben egy nagytestű szürke farkast fényképeztek. Az elmúlt 10 napban, amikor csak tehette, folyamatosan a területen volt és leste a farkast. “Aki nem elég türelmes, bele se fogjon a farkas vadászatába” – mesélte az Agro Jagernek Boris. Szerbia egyes vidékein, a farkasokat a téli hónapokban célzottan etetik, mert tetemes károkat okoznak mind a házi, mind pedig a vadon élő állatok között. Aki valaha látott farkasokat vérengzeni, sohasem felejti el. Sokszor nem elég a préda, továbbbi állatokat is leölnek. A falka szabályszerűen pusztít. Zvezdan vadászterülete azonban nehezen járható, ahhoz, hogy egyáltalán találkozzanak, óriási szerencse is kell. Nehezítette a helyzetet, hogy szórók ezen a vadászterületen nincsenek.

A fényképen látható szürke farkast Boris Zivkovic hozta terítékre. (Fotó: Boris Zivkovic – Agro Jager News)

A tizedik napon, úgy öt óra előtt nem sokkal ért ki a magasleséhez. Az előtte nyújtózkodó erdő és a rét csendes volt, de bízott abban, hogy most szerencsével járhat. Boris 33 éves és eddig csak egyszer találkozott szürke farkassal. Miután megszerezte a vadászvizsgáját 18 évesen kiment cserkelni és tőle alig 15 méterre váltott át egy szürke farkas. Megdöbbentő élmény volt, amitől annyira meglepődött, hogy élete első vadászatán a lövést el is hibázta – mesélte őszintén lapuknak a szerbiai vadász. A mai napig nem érti, hogyan kerülhettek egymáshoz ilyen közel, és miért nem vette észre „időben” a szürke farkas.

Azonban most másképp alakultak a körülmények. A magaslesen ülve, tőle balról, mozgásra lett figyelmes és megjelent egy nagytestű farkas! A farkas éppen előtte haladt át az erdő irányába. Boris a 8×57-es kaliberű fegyverével megcélozta a kan szürke farkast. A jól hallható becsapódást követően és a 12,7 grammos lövedék, miatt azonnal tűzben rogyott. A lesen még várt néhány percig, nem ment azonnal a nagyragadozóhoz. Persze nehezen múltak a percek, emlékezett vissza lapunknak.

A kutyafélék családjába tartozó ragadozó viselkedését a helyi vadászok jól ismerik. Jobb az óvatosság, főleg az utánkereséseknél, ahol csak a legbátrabb, legtapasztaltabb vadászok mernek a sebzett vad után kutatni. Miután meggyőződött arról, hogy a farkas nem mozdul,lemászott és birtokba vette élete első szürke farkasát, melynek teljes hossza elérte a két métert! A súlya úgy 50 kilogramm volt. Az elmúlt 10 évben Zvazdánban nem ejtettek el szürke farkast, de most megtört a jég – összegezte élményeit a szerencsés szerbiai vadász.

Szürke farkasra szeretne vadászni? Itt jelentkezzen: Ivica Radulović, president. TEL: +38162449933

Írta: Dr. Szilágyi Gergely

Fotó: Boris Zivkovic

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

Tovább olvasom

Vadászat

Ma zárja kapuit az 54. LORIST – interjú Slobodan Cvetkoviccal, a kiállítás vezérigazgatójával

Szerbiában, Újvidéken, ötnapos nyitvatartás után ma zárja kapuit az 54. LORIST, a Vadászati és Horgászati Kiállítás és Vásár. A kiállítás alatt számos látnivalót tekinthettek meg a vendégek. Délkelet-Európa legnagyobb vadászati kiállításán meglepően sok fegyvert lehetett kézbe venni és a gazdag lőszerválaszték mellett, a kézműves műcsaliknak, a horgászati felszereléseknek is jutott hely. Újvidéken egy barátságos, magas minőségű termékeket kínáló vásáron vettünk részt, ahol a vadászok és az erdészek mellett, első alkalommal, közösen mutatkoztak be a nemzeti parkok. Pazar trófeakiállítás, vendéglátás várta mindazokat, akik ellátogattak Újvidékre. A kiállítás zárónapján Slobodan Cvetkoviccal, az Újvidéki Kiállítás és Vásár vezérigazgatójával beszélgettünk.

Slobodan Cvetkovic, a kiállítás vezérigazgatója Fotó: Agro Jager News

Hogyan értékeli a mögöttünk álló napokat?

Az elmúlt öt nap eseményektől, bejelentésektől volt hangos, amelyeknek nagy örömünkre, az 54. LORIST, Vadászati és Horgászati Kiállítás és Vásár adott otthont. A vásár történetében először adhattunk egyszerre helyszínt Szerbia vadászterületeinek, a Vajdasági Erdészeteknek és Szerbia Nemzeti parkjainak is.

Forrás: Frommer Fegyverbolt, Budapest. https://frommerfegyverbolt.hu/

E három nagy egységet egy teremben, míg a kereskedelmi részleget egy másik pavilonban rendeztük be. Az 54. LORIST-on ünnepelhettünk meg, hogy idén 20 éves a Vajdasági Erdészeti Közvállalat, majd a jubileumi fogadásnak is helyszíne lehettünk. A harmadik napon pedig, a Vajdasági Vadászszövetség bejelentette, hogy megalapították az első Vadászati Múzeumot, amelyet ráadásul itt, Újvidéken fognak megnyitni. Azt gondolom, hogy nem is kívánhatnánk többet ennél!

Az 54. LORIST, Vadászati és Horgászati Kiállítást és Vásárt kéz ízben is megtisztelte Pásztor István elnök Fotó: Agro Jager News

Több, mint két hétig építették a látványos kiállítást, amely az Egy a Természettel, a Vadászati és Természeti Világkiállításon, Budapesten, 2021-ben debütált. Hogy fogadták a vendégek?

Pontosan ismertük és láttuk, hogy milyen sikere volt Budapesten, a Vadászati és Természeti Világkiállításon, 2021-ben, ennek a látványos, diorámának. Akkor nyolc kamionnal érkezett Szerbia Budapestre és megközelítőleg 800 trófeát mutattunk be. Az elmúlt évben és most is elmondhatom, hogy kiemelten sok feladatot vállalt fel a Vojvodine Sume vállalatunk. Most, hogy Szerbiában vagyunk, talán könnyebb dolga volt a Vajdasági Erdészeti Közvállalat munkatársainak, hiszen a szállítási nehézségek nem akadályozták ezt a munkát.

A nagy teremben Szerbia vadászterületeit, természeti értékeit mutatták be, amelyet külföldi delegációk is felkerestek. fotó: Agro Jager News

Ám hozzá kell tenni azt is, hogy heroikus munkát végeztek, hiszen a trófeákat katalogizálva először be kellett gyűjteni, most pedig vissza kell juttatni a tulajdonosaikhoz – persze mindegyiket sértetlenül. Ennek a kiállításnak azonban más üzenete is van, hiszen akik valamilyen ok miatt nem láthatták Budapesten ezt a monumentális standot, azok itt újra átélhették azt, mivel is készült Szerbia, 2021-ben, a világkiállítás alkalmával. Nyugodtan mondhatom, hogy aki látta Budapesten és aki látta itt Újvidéken, megelégedéssel gondol vissza ezekre a napokra. Ezért is jött az ötlet, hogy a természetvédelemi résszel kibővítve, tovább fejlesztve, használjuk fel és tegyük mobilizálhatóvá ezt a látványos és értékes kiállítást. Úgy gondolom, hogy fontos része lesz Szerbia prosperálására, bemutatkozására nemcsak a határainkon innen, hanem azokon túl is.

A szerbiai nemzeti parkok is bemutatkoztak. Fotó Agro Jager News

Meglepően sok óvodás, iskolás vett részt az 54. LORIST-on. Valamilyen programot indítottak?

Szerbiában elkötelezettek vagyunk abban, hogy az ifjúság környezettudatos nevelése, a környezetünk megismerése, a kapcsolat a vadászattal, a vadászokkal, annak fontos kulturális, embereket összekötő, barátságokat megalapozó tevékenységét megismerhessék a legkisebbek is. Ahhoz, hogy valaki vadász lehessen meg kell tanulni, hogyan kell viselkedni a vadászatokon. Ezért a kiállítás alatt számos gyermekprogramnak adtunk helyet és úgy határoztunk, hogy a 12 év alatti kicsiknek ingyenes belépési lehetőséget biztosítunk. Munkaidő révén számos óvoda és iskola látogatott el, de a szülőkkel érkező gyermekek is ingyenesen beléphettek. Környezetismereti órákat tartottunk és meg lehetett ismerkedni a ragadozó madarakkal is, miközben a szabadtéren, terítéken is láthattak őzbakot. Késkészítő mesterek, szűcsök mutatták be, hogyan is lehet egy-egy bőrdarabból tartós használati eszközt készíteni, de vadászkürtös bemutató, vadászkutyás ismerkedés, szabadtűzi kolbászsütés is várta a kicsiket.

A vadászkutyák természetüknél fogva nagyon barátságosak és a gyermekek is nagyon szeretik őket Fotó: Agro Jager News

Hogyan értékeli, hogy Újvidékre, szinte minden nap ellátogatott egy-egy magasrangú vendég?

Az Újvidéki Kiállítás és Vásár fontos feladatot vállalt fel: kiemelt feladatunk, hogy összekössük az embereket kelettől-nyugatig, északtól-délig. A vásár Délkelet-Európa legnagyobb ilyen jellegű rendezvénye, de az év során más vásáraink is vannak. A mezőgazdasági vásárunkat ebben az évben hatalmas megtiszteltetés érte, mert Pásztor István támogatásával Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Aleksandar Vucic, Szerbia köztársasági elnöke közösen nyitotta meg a vásárt. A vadászat összeköti nemcsak Szerbiában, hanem határainkon túl is az embereket. A vadászat, a vadgazdálkodás, az erdőgazdálkodás, a természetvédelem, a horgászat és a halgazdálkodás, a vizek és az élőhelyek védelme nemzeti kérdés is, miközben szabályozott körülményeket kell arra teremteni, hogy a fenntarthatóság mellett fejleszthessük is Szerbiát. Ebben a munkában képez hidat az Novosadski Sajam, azaz az Újvidéki Kiállítás és Vásár.

Szabadtéri programokkal színesítették a gyermekek programját, amelyet a Sveti Hubert Klub összefogásával valósítottak meg. Fotó: Agro Jager News

Hogyan folytatódik tovább a LORIST, mire készülhetnek a látogatók, a kiállítók?

A Kiállítás és Vásárt szélesíteni szeretnénk, mind hazai, mind nemzetközi vonatkozásban. Jelentős erőket mobilizáltunk, hogy a kiállító tereink a legmodernebbek legyenek, hogy a vásárlóink könnyen és gyorsan parkolhassanak, hogy a vásár alatt a számukra legérdekesebb és legújabb eszközöket, tárgyakat megvásárolhassák. Persze kultúránkhoz, népművészetünkhöz kapcsolható kézműves termékek is elérhetőek voltak, a helyi mézektől, a késeken át, a gyapjúból készült termékekig.

Prof. Dr. Zoran Ristic, az Újvidéki Egyetem professzora trófeabírálatot mutatott be, a Lov i jos ponesto, a Radio Lovac és az Agro Jager News közös standján. Fotó: Agro Jager News

A terveink szerint a vásár 12 éves korig teljesen ingyenes lesz és egész Szerbiára ki fogjuk terjeszteni ezt a lehetőséget. A kiállítók számára pedig újabb és újabb opciókkal készülünk. Az Agro Jager Newson keresztül invitáljuk a magyarországi cégeket is, hogy jöjjenek és vegyenek részt ezen a több, mint félévszázados kiállításon. Szerbiában, a vadászati ágazatban fontos fejlesztéseket indítottak el. Ebbe a nagyívű munkába több partner mellett, Magyarország is bekapcsolódott. A LORIST a tudományos és gazdasági kapcsolatok szélesítésében vállalt eddig is és ezután is szerepet. Bízok benne, hogy erre jó alkalom nyílik mjad a 2023-ban megrendezésre kerülő 55. LORIST-on, a Vadászati és Horgászati Kiállítás és Vásáron is.

Az Agro Jager News standján: a fényképen jobbról Slobodan Cvetkovic, a kiállítás vezérigazgatója, míg baloldalon Dejan Dzakula, a Lov i jos ponesto és a Radio Lovac főszerkesztője, a Sveti Hubert Klub igazgatója, míg középen, Dr. Szilágyi Bay Péter lapigazgatónk látható. Fotó: Agro Jager News

Írta: Dr. Szilágyi Bay Péter & Dr. Szilágyi Gergely

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

Tovább olvasom

Vadászat

Kedvelt márkák Szerbiában

Szerbiában, Újvidéken, harmadik napja tart az 54. LORIST, a Nemzetközi Vadászati és Horgászati Kiállítás és Vásár, amelyre évről-évre megközelítőleg 15-25 ezer ember látogat el. Délkelet-Európa legnagyobb vására dinamikusan fejlődik, amelyet az egyre növekvő látogatói szám is prezentál.

Peloponeznek a menedzsere, Dragan Dundjerski és Papp László Szerbiában, Újvidéken az 54. LORIST, a Nemzetközi Vadászati és Horgászati Kiállítás és Vásáron.

Szerbiában úgy tartják, hogy „a vadászat összeköt”, és sok barátság születik határaikon innen és túl is. Talán ennek is köszönhető, hogy évről-évre egyre nagyobb számban vesznek részt magyar vadászok az Újvidéki Nemzetközi Vadászati és Horgászati Kiállítás és Vásáron – mesélte lapunknak Dejan Dzakula, a Lov i jos ponesto főszerkesztője és a Sveti Hubert Klub elnöke.

Forrás: Frommer Fegyverbolt, Budapest. https://frommerfegyverbolt.hu/

Szerbia egyik meghatározó vadászboltjának, a Peloponez-nek a menedzsere, Dragan Dundjerski magyarországi vendégükkel, Papp Lászlóval közösen meséltek lapunknak az eddigi kapcsolatuk alakulásáról itt, Újvidéken. Körülbelül két évvel ezelőtt kezdtek el együtt dolgozni, hogy Skandinávia legjobb, legismertebb márkáját bevezessék a szerbiai piacra. Papp László, az Harkila és a Seeland értékesítési menedzsere először vesz részt a vásáron.

A kiállításon egyszerre lehet találkozni a partnerekkel, és vevőkkel egy időben. Ez egy olyan fontos visszacsatolás, amelyet sehol máshol nem lehet megtalálni. A kiállítást két épületben látogatható. Szerbiában a hangulat családias, az itteni emberek közvetlenek, nyitottak. Talán ennek is köszönhető az, hogy a Peloponez és a Harkila kapcsolata töretlen.

Davor Vadjina, a Pelopenez értékesítési munkatársa és Papp László. Fotó: Agro Jager News

A dániai céget, amelyet 1985-ben alapítottak, a prémium minőséget képviseli. A már nem csak a jávorszarvas vadászatra kifejlesztett Goretex membránnal ellátott vadászruhák már Szerbia legkeményebb vidékein is megállták a helyüket. A Harkila által kifejlesztett vadászruhákat napi aktív használatra tervezték, amelyet itt Szerbiában, a nagyragadozók hajtásaiban is előszeretettel választanak a helyi vadászok.

A vadászok által kedvelt kifordítható, szélálló kabátok, amelyek a feltűnő színűkkel biztonságosabbá tették a vadászatokat. Szerbiában, akik középkategóriájú, de jó minőségű ruházatot keresnek, viszont nem szeretnének nagyobb összegeket áldozni funkcionális vadászruházatra, a Seeland termékeit preferálják a szabadtéri vadászataik során.

Davor Vadjina, a Pelopenez értékesítési munkatársa eddig nagy sikerről számolt be, mivel számos terméket vásároltak meg itt, Újvidéken és az 54. LORIST-on is. A szerb vadászok felkészültek, pontosan tudják mit szeretnének megvásárolni – sokszor csak a keresett termékért érkeznek. Az egymás között megosztott korábbi tapasztalatok segítik az új vadászokat. Szerbia, az Európai Unió kapujában áll és Magyarország egyik kiemelt partnere – minden vonatkozásban.

A személyes kapcsolatok, további gazdasági megállapodásokban, együttműködésekben erősödnek meg. A kölcsönös vadászati meghívások egyre sokrétűbbek, mind a két ország vonatkozásában.

„Szerbiába el kell jönni vadászni, megismerni a különböző régiókban élő embereket, és a vadállományt”. Bizakodva tekintenek a magyar–szerb vadászkapcsolatok további szélesedésre – összegezték beszámolójukat az újvidéki vásár kiállítói.

Írta: Dr. Szilágyi Gergely

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

 

 

Tovább olvasom