Keressen minket

Vadászat

Egy optimális vaditató az apróvadnak

Győr-Moson-Sopron megyei Menyhárt Zoltán összegezte lapunknak az optimális vaditatás alapfeltételeit és a lényegi sarokpontokat.

A tartósan vízhiányos időszakok miatt szükségszerűvé vált az itatók üzemeltetése. (Kép: Menyhárt Zoltán – Agro Jager News)

Az apróvadas-, és nagyvadas területeken, ahol nincs természetes vízforrás, a a vad védelme érdekében. szükségszerű vaditatókat üzemeltetni  Egyes helyeken, mint például az Alföld egyes részein, semmilyen vízforrás nem áll rendelkezésre. Vélhetően az éghajlatváltozás miatt, a téli csapadék mennyisége is jelentősen kevesebb, több helyen a meglévő csatornák is kiszáradtak. Vízgazdálkodás szempontjából szélsőséges évek váltogatják egymást. A különböző típusú itatók jelentősen eltérhetnek egymástól. Mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya is egyben. A vagyonvédelem több helyen igen komoly fejtörést okoz hazánkban. A rongálást és a lopást nehéz bizonyítani. A vadkamerák megjelenésével jobban megőrizhető a magántulajdon, de azok sem jelentenek 100%-os védelmet, mivel a hozzáértők könnyen kijátszhatják a drága eszközök adta védelmet. Megtalálni a vadkamerákat viszonylag egyszerű, főleg azoknak, akik tudják a „technológiát”.

A 10 centiméter falmagasságú itatóból bármi vehet fel vizet gondtalanul sündisznótól egészen a gímszarvasig. (Kép: Menyhárt Zoltán – Agro Jager News)

A hazai vaditatók többsége igen pazarló. A fóliás, vagy a betonmedencés megoldásnál  a nyári hónapokban nagy a párolgás mértéke. Minél nagyobb kiterjedésű egy vaditató, annál sűrűbben kell azokat újratölteni.

Egyes itatók vízpótlása sok munkával járhat. (Kép: Menyhárt Zoltán – Agro Jager News)

A fóliás megoldásnál bármi könnyen belecsúszhat. Ha az itató mély és egyúttal a meredeksége túl nagy, akkor vélhetően nehezen tud kijönni belőle bármilyen állat. A vízpazarló módszereknél a vadőröknek jóval többet kell kijárniuk a területre, amihez olyan gépparkkal is rendelkezniük kell, ami nagyobb mennyiségű víz szállítására alkalmas. A szennyvízcsőből kialakított itatók pedig több madárfélének a pusztulását okozhatják. Ha beleesnek a kistestű madarak, akkor azok könnyen belefulladhatnak, illetve ezek az itatók nem a legesztétikusabb berendezések közé tartoznak. A lehetőségek száma azonban korlátozott. A műanyagot leszámítva, nem sok opció közül választhat a vadgazdálkodó.

A fóliás megoldásnál bármi könnyen belecsúszhat. (Kép: Menyhárt Zoltán – Agro Jager News)

Olyan is előfordul amikor „tejesládákat” vagy megunt fürdőkádakat helyeznek ki a területileg illetékes vadászok. Mivel egyre többen töltik a szabadidejüket a természetben, ezeket az itatókat a kirándulók is könnyen megtalálhatják. Fontos a megfontolt kommunikáció és a jó példák bemutatása az embereknek.

Kistestű madarak könnyen belefulladhatnak egy rosszul kialakított itatóban. (Kép: Menyhárt Zoltán – Agro Jager News)

Menyhárt Zoltán szerint, ha fagymentes időben kihelyezünk egy 220 literes műanyaghordót, amit összekapcsolunk egy bélelt M10-es ládával talán az egyik legjobb megoldás. Abban a pillanatban, amikor megszűnnek a téli fagyok, egy úszószeleppel összekötve automatikusan újra tölti magát az itató. Télen csak az M10-es,  láda üzemel. A víz párolgása is kisebb. Kora tavasztól egészen kora őszig a hordóban lévő ivóvíz nem tud elpárologni. A 10 centiméter falmagasságú itatóból bármi vehet fel vizet gondtalanul sündisznótól egészen a gímszarvasig. Abban az esetben, ha véletlen beleesne egy kisebb testű állat, sem történik katasztrófa mert  a 10 centiméter falmagasságú itatóból bármi kimászhat. Ez a megoldás főleg apróvadas területeken tekinthető optimálisnak, mivel a vaddisznó felboríthatja az itatót, miközben férgek és giliszták után kutatnak. Egy ilyen itató gazdaságos, mivel akár hét-nyolc évig fenntartható.

A határban  a növénytermesztés eredményeként kultúrsivatagok alakulnak ki, az itatás a mindennapok részévé vált, főleg a nyári időszakokban. Itatás nélkül elképzelhetetlen a fenntartható vadgazdálkodás. Az agrár-környezetgazdálkodási rendszerek (AKG), zöldítés, valamint az ökológiai gazdálkodási rendszerek alkalmazása elősegítette az apróvad állományok védelmét, azonban a vadgazdálkodók aktív munkája nélkül megszenvedi a hazai vadállomány a tartósan száraz, aszályos időszakokat – zárta beszámolóját Menyhárt Zoltán.

Írta: Dr. Szilágyi Gergely

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

Kiemelt cikk

Február 9-én nyílik a 29. FeHoVa

Február 9-én nyílik a 29. FeHoVa, a régió vadászainak, horgászainak és természetkedvelőinek legnagyobb találkozója. A HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban több mint 200 kiállító mutatja be újdonságait; a rendezők számos szakmai programmal várják az érdeklődőket.

Megnyitó: a legkisebbek utazását az OTP Bank Agrárigazgatósága támogatta, akik különféle szignálokkal kedveskedtek a vásár látogatóinak

Február 9-től négy napon át tart az idei FeHoVa, amely – a X. jubileumi FEHOVA-MEOESZ Nemzetközi Kutyakiállítással (CAC, CACIB) együtt – négy pavilonban várja a látogatókat. Az év legjelentősebb horgász, vadász és természetjáró eseményén több mint 200 kiállító vesz részt. A kiállításon számos ország képviselteti magát, köztük Ausztria, Belgium, Csehország, Dél-Afrika, Lengyelország, Namíbia, Olaszország, Pakisztán és Szlovákia.

Programok vadászoknak és természetkedvelőknek

Trófeák, trófeák és trófeák – az ország egész területéről.

A vadászok és természetkedvelők a HUNGEXPO legnagyobb, A jelű pavilonjában ezúttal is számos szakmai- és közönségprogramon vehetnek részt, köztük trófeabemutatók- és bírálatok, kerekasztal beszélgetések, vetítések és élménybeszámolók.

Jóbarátok, régi ismerősök találkoztak Budapesten. A FeHoVa kicsit erről is szól.

Az elmúlt években megszokott állandó programok között idén is lesz FeHoVa lőtér, fegyvertartási és tárolási bemutató a BRFK szervezésében, solymász bemutató és rendellenes trófeák szemléje. A Vadász színpadon rendezik a Vadászkürtös Fesztivált, a IX. Ifjúsági Vadászkürtös Szóló Versenyt, valamint a XI. FeHoVa Kupa Nemzetközi Szarvasbőgő Bajnokságot. Ugyancsak a Vadász színpadon lesz látható Dr. Kubassek János, a Magyar Földrajzi Múzeum igazgatójának előadása „Afrika csodadoktora, a természetbúvár Sáska László (Hemingway orvosa)” címmel. A Madárkórház Alapítvány rendezésében „Vadmadarak rehabilitációja és repatriációja” címmel tart előadást Dr. Déri János, az ismert madárgyógyító.

A Vadvil Kft. csapata a FEHOVÁ-n: jobbról Madár Péter ügyvezető

A 2020–2022-es vadászidények legjobb magyar nagyvad trófeáiból összeállított válogatás, a Nadler-trófeaszemle négy napon keresztül várja az érdeklődőket. Szunyoghy András grafikusművész „Vadállatok anatómiai rajzai” címmel rendezett kiállítása mellett idén vadász karikatúra bemutató is lesz.

A FeHoVá-n igen értékes munkakutyákat is bemutatnak. A képen látható néhai Bökény, sok milliós utánkerséseivel, rendkívül értékes magyar agara volt a hazai vadgazdálkodásnak.

Először lesz a FeHoVa-n aukció: Hidvégi Béla bocsájtja árverésre személyes tárgyait; a tárgyakra a helyszínen és online is lehet licitálni. A befolyt összeg teljes egészében a Vadásztrófea Alapítvány vadvédelmi és edukációs programjait támogatja.

Albert Juditot, a budapesti FROMMER Fegyverbolt tulajdonosát a Rizzini standján pillantottuk meg.

Programok horgászoknak

A FeHoVa-ra érkező horgászokat és a vízi világ iránt érdeklődőket a G pavilonban várják a szervezők.

A megszokott horgász programok között idén is lesznek etetőhajó tesztek (egy külön erre a célra épített medencében); a pergető medencében csalivezetési bemutatók; fárasztó szimulátor. A több mint 22 ezer literes óriás akváriumban ezúttal is számos édesvízi halat tekinthetnek meg a látogatók a saját élőhelyüket élethűen bemutató környezetben.

A vendéglátás, a frissen sült kolbászok elmaradhatatlan részei a FeHoVá-nak.

A Horgász színpadon neves magyar sporthorgászok beszámolóit, bemutatóit tekinthetik meg, köztük Bakó Péter, Horváth Bálint, Raffer Kristóf, Veegh Viktor és Walter Tamás.   A Címvédés a FreeStyle Method feeder világbajnokságon címmel beszélgetést láthatnak a kétszeres világbajnok Szabó Bencével.

A MOHOSZ ezúttal is tart Horgász sulit gyerekeknek, a szövetség standján pedig megváltható az éves horgászjegy, és letehető az állami horgászvizsga.

Terepjárók legújabb típusai mellett a jól bevált szériák is megtekinthetők…

A Magyar Horgász februári számában FeHoVa kupon található, mely azon felül, hogy kedvezményes jegy vásárlására jogosít, 2000.- értékben levásárolható a kiállítás ideje alatt az Energofish standján a G pavilonban.

Ha vadháló, akkor Cont-Eco. A képen Jobbról, Vargya Csaba, a Cont-Eco ügyvezetője, a kiállítás minden napján személyesen fogadja régi és új ügyfeleit.

A kiállítással egy időben két pavilonban (D és E) rendezik a X. jubileumi FEHOVA-MEOESZ Nemzetközi Kutyakiállítást (CAC, CACIB), valamint az
Országos terepíjász és 3D versenyt.

A FeHoVa kiállítás alatt a Suzuki standon (A pavilon 106) két játékban is részt vehetnek az érdeklődők. A főnyeremények: egy-egy teljes hetes tesztvezetés Suzuki Jimny vagy S-CROSS modellekkel. A játék vasárnapig tart, a részletek megtalálhatók az I love Suzuki Facebook oldalon.

A FeHoVa részletes programjáról itt olvashat.

A kiállítás szakmai támogatói

Agrárminisztérium

Országos Magyar Vadászkamara

Magyar Országos Horgász Szövetség

Országos Magyar Vadászati Védegylet

Általános információk

Helyszín: HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ
H-1101 Budapest, Albertirsai út 10.

Bejárat: I. és III. kapu

Nyitva tartás:

  1. február 9-12.
    Csütörtök: 9 – 18 óráig
    Péntek:       9 – 19 óráig
    Szombat:     9 – 18 óráig
    Vasárnap:    9 – 17 óráig

A belépéssel kapcsolatos további információk itt érhetők el.

Hungexpo Zrt.
Fotó: Agro Jager News

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Erdészeti és vadgazdálkodási kérdésekről tárgyalt a magyar és a szlovén agrárminiszter

Magyarország és Szlovénia kölcsönösen előnyös együttműködésre törekszik az erdőgazdálkodás, a vadgazdálkodás területén, továbbá a két ország egyaránt fontosnak tartja az állategészségügyi megelőző lépések összehangolását – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Vas megyei Felsőszölnökön, ahol megbeszélést folytatott Irena Sinko szlovén mezőgazdasági, erdészeti és élelmezési miniszter.

A két tárcavezető a Rábavidéken járva találkozott a magyarországi szlovén kisebbség helyi vezetőivel és közösen megtekintettek egy a Rábavidéken működő mintagazdaságot is. Nagy István a találkozót követő sajtótájékoztatón kiemelte: Magyarország minden eddiginél nagyobb erdősítési program végrehajtásának időszakát éli, 2030-ig 23 százalékról 27 százalékra kívánják növelni az ország fával borított területeinek arányát, ehhez pedig a szlovén erdészeti szakemberek segítségét és tapasztalatait is igénybe szeretnék venni. Az agrárminiszter közölte, hogy a magyar kormány az állami erdőgazdaságokat nonprofit jellegűvé alakítaná át. Hozzátette: a jövőben sokkal hangsúlyosabb szerepet kívánnak adni a fenntarthatóságnak, a természeti értékek megóvásának, és csökkenteni szeretnék az állami erdészetetek gazdasági jellegét.

Fotó: Fekete István

A miniszer a sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy Magyarországon és Szlovéniában is egyre több a vaddisznók okozta vadkárt, ezért növelni szeretnék gyérítésüket. Hozzátette: az afrikai sertéspestis – amelyet Magyarországon csak a vaddisznókban mutattak ki – szerencsére sem a Dunántúlra, sem Szlovéniába nem jutott el. Szavai szerint továbbra is fontos, hogy a két ország hatékonyan összehangolja egymással állategészségügyi intézkedéseit.

Fotó: Fekete István

Irena Sinko a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a határ mindkét oldalán meg kell őrizni a mezőgazdasági területek erre a vidékre jellemző “mozaikos szerkezetét” és fokozottan kell támogatni azokat, akik hagyományos mezőgazdálkodást folytatnak. A szlovén miniszter kijelentette: szeretnének Szlovéniában is egy a felsőszölnökihez hasonló mintagazdaságot létrehozni. Hozzáfűzte, hogy a hagyományos mezőgazdálkodás, a táj megóvása olyan kulturális érték, ami mindkét országban segíti a nemzetiségek megmaradását.

Forrás: Agrárminisztérium

Tovább olvasom

Vadászat

Újabb vadriasztókat helyeztek ki

A Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság és a Zrínyi Miklós Vadásztársaság együttműködésének köszönhetően száz darab vadriasztó prizma segíti majd a vadelütéssel végződő balesetek számának csökkentését.

Fotó: Rendőrség

A prizma a közlekedő gépjárművek fényszórói által kibocsátott fényt megtöri, az út menti területet megvilágítja, ezzel a vadat elriasztja az út megközelítésétől. A helyszín kiválasztásakor a vadelütések számát, valamint a vadon élő állatok megjelenésének valószínűségét vették figyelembe.

Fotó: Rendőrség

Az elmúlt időszakban több zalai útszakaszra került már ki vadriasztó prizma, a mostani projekt keretében a 76-os főútvonal zalaegerszegi bevezető szakaszán helyeztek ki száz darab közlekedésbiztonságot javító eszközt a szakemberek.

Fotó: Rendőrség

Forrás: Rendőrség

 

Tovább olvasom