Keressen minket

Vadászat

Medvevadászat Boszniában

Kerekes Zoltán, a Világjáró Vadászok Vajdasági Tagozatának elnöke számolt be lapunknak a bosznia-hercegovinai medvevadászatról. Kalinovik település határában terül el a Zelengora hegy, amely a Republika Srpska területén található. Az itteni vadászterület nagysága megközelítőleg 56 ezer hektár, ahol a barnamedve becsült populációja megközelítőleg 150 darabot tehet ki, amiből éves szinten öt egyedet ejthetnek el helyi és külföldi vendégvadászok.

Bosznia-Hercegovinában ejtettek el a fényképen látható barna medvét. (Kép: Kerekes Zoltán – Agro Jager News)

A medve mellett a szürkefarkas állománya is jelentős, azonban a medvéhez képest a farkast sokszor nehezebb elejteni. A medve vadászatához minden esetben minisztériumi engedély szükséges, amelynek az ügyintézése azonban igen gördülékeny. Saját fegyvert is lehet vinni Bosznia-Hercegovinába, de a határátlépés során az ügyintézés esetleg bonyolultabb és sok időbe kerül,ezért inkább érdemes fegyvert bérelni a helyiektől.A Balkánon a barna színváltozathoz képest a fekete színű medvék keresettebbek. A boszniai vadászok csak a legnagyobb, kapitális medvékre szeretnek vadászni és vadásztatni. A  vadászat során, az egyik külföldi vendéggel a helyi vadásztársaság irodájában a kötelező ügyintézést letudva autóba ültek Kerekes Zoltánék és a Kalinoviktól megközelítőleg 10-15 kilométerre egy olyan helyre érkeztek meg, ahol a helyiek „dögszórót” üzemeltetnek.

A környékben elhullott állatokat ide hordják ki, amelyet a medve és a farkas előszeretettel látogat. Amíg a medvék a téli álmukat alusszák, addig csak szürkefarkassal lehet találkozni. Az elmúlt két év során megközelítőleg 30 szürkefarkast hoztak terítékre. Farkas vadásztához külön minisztériumi engedély nem szükséges, mert az éves vadászati tervben is szerepel. A sikeres vadászatot általában az időjárás határozza meg. A Balkán egyes részein, a hegyekben, hirtelen nagyon gyorsan megváltozhatnak a körülmények. Egy hidegfront esetén főleg kora tavasszal, nem ritkán április végén, május elején is eshet hó.

Kép: Kerekes Zoltán – Agro Jager News

Amíg a Vajdaságban 20 Celsius fokot mértek az elmúlt napokban, addig Kalinovik térségében alig nulla Celsius fok fölött volt a hőmérséklet. Medvére vadászni kora tavasszal a legoptimálisabb. Ha enyhébb a tél, a medvék hamarabb megmozdulnak. Ebben az időszakban jóval éhesebbek, mert gyorsan pótolni akarják az elveszített téli zsírtartalékaikat. Miután elfoglalták a magaslesüket, este kilenc óra után meg is jelent több „kisebb medve”. A területileg illetékes vadőrök a lesekre a vendégekkel tartanak. A szakértelem, és a rutin mindenképpen szükséges a nagyragadozók vadászatanál. Ha utánkeresésre kerülne a sor, csak rátermett, hozzáértő emberek vehetnek benne részt, betartva a legfontosabb biztonsági előírásokat.Miután már három-négy kisebb egyed is megjelent a szórón, hirtelen az összes medve elszaladt.

Nem sokkal később megjelent egy igazán nagy, kapitális barnamedve. Olyan nagy volt a többi medvéhez képest, hogy a kisebbek azonnal futásnak eredtek. A harc legapróbb kockázatát is el akarták kerülni. A vadőrök pár perc elteltével lőhetőnek bírálták a vadat, amit a vendég el is fogadott. A 8×57-as kaliberű töltény ideális a medvére és a lövedék a lapocka mögött csapódott be, ennek ellenére a medve hirtelen elugrott és elvesztették a szemük elől. Ekkor már teljesen sötét volt.Senki nem mehetett le a lesről egészen reggelig, vártak. Ekkor segítséget kértek több vadásztól. A rálövés helyén semmilyen árulkodó nyomot nem találtak. A kutyák is zavarodottan viselkedtek, mert a szóró körül négy medve friss nyoma közül kellett kiválasztaniuk a sebzettét. Azok a kutyák, akik már találkoztak korábban medvével és farkassal általában jóval idegesebbek.Kis idő telt csak el és felvették a nyomot: megkezdődött az utánkeresés, ami több óráig tartott. Sem ember, sem  kutya számára nem életbiztosítás a sebzett vad megkeresése – mesélte lapunknak Kerekes Zoltán.

Kép: Kerekes Zoltán – Agro Jager News

Még egy közeli völgybe is lementek. A medvét azonabn nem találták meg a boszniai vadászok. Ekkor a rálövés helyétől nem messze az egyik helyi boszniai vadász örömében felkiáltott. A medvét alig több mint 40 méterre találták meg, amely egy fedettebb területrészen feküdt el. A vad ekkor már dermedten feküdt, a pontos lövést éppen csak el tudta vinni a medve.Mindenki megkönnyebbült és persze nagyon megörült, hogy terítékre hozhatták.

Kép: Kerekes Zoltán – Agro Jager News

Mint utólag kiderült, a lövés vélhetően a szívet érte és a rövid halálvágta után el is terült a ragadozó – persze ezt a reggeli csapázáson még nem tudhatta senki. A birtokbavétel helyén kapta meg a vad a végtisztességet. A gratulációkat követően logisztikai problémákba ütköztek, hiszen, ha sokan is voltak és fel is vannak készülve a feladatra, akkora volt a medve, hogy centikre sem tudták megmozdítani.Ekkor a boszniai vadászok úgy döntöttek, hogy a birtokbavétel helyén zsigerelik ki a hatalmas ragadozót, majd részenként szállítják el, ami bizony közkedvelt csemege Bosznia-Hercegovinában. Több óra kellett ahhoz, hogy az erdőben teljes végezzenek a munkával.

Kép: Kerekes Zoltán – Agro Jager News

Az időjárás kegyes volt hozzájuk, mivel nem volt hideg és nem aznap még eső sem hullott. A helyi vadászok becslése alapján a medve megközelítőleg 400 kilogramm lehetett. Mancsai az emberi tenyérhez képest, mind szélességben, mind hosszúságban jelentősen nagyobbak voltak, hatalmas karmokkal, amely harcban akár a húsdarabokat is kitéphetnek más állatokból. Utánkeresése persze nagyon veszélyes feladat. Bosznia-Hercegovinában medvére vadászni  felejthetetlen élmény: az emberek kedvesek és vendégszeretőek, szeretettel várják a régi és új vadászvendégeket – zárta beszámolóját Kerekes Zoltán vajdasági vadász.

Írta: Dr. Szilágyi Gergely

Kép: Kerekes Zoltán

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

Vadászat

Új bértábla ajánlás a hivatásos vadászok számára

Az Országos Magyar Vadászkamara a 2022-es évet a hivatásos vadászok évének nyilvánította, ezzel is elismerve a hivatásos vadászok által végzett munka jelentőségét a vadgazdálkodás terén. A munkához fűződő belső elköteleződés, odaadás, azaz hivatástudat ennél a munkakörnél nélkülözhetetlen, hiszen a munkakör fizikailag megterhelő, a feladatok sokrétűek és szabályozottak, a munkaidő beosztás változó.

A Vadászkamara új bértáblát ajánl a hivatásos vadászok munkáltatóinak. (Ábra: OMVK)

A Vadászkamara álláspontja szerint az erkölcsi elismerés mellett azonban az anyagi elismerés is jár azoknak a hivatásos vadászoknak, akik áldozatos munkájukkal szolgálják a hazai vadgazdálkodást, természetvédelmet és az egész vadásztársadalmat.

2017. márciusában a Vadászkamara Elnöksége az anyagi megbecsültség előmozdítása érdekében ajánlást fogalmazott meg a bérminimumokra, amelyek a 2022. évre vonatkozó minimálbér és garantált bérminimum tükrében korrigálásra szorultak. A Vadászkamara 2022. május 19-én Hatvanban tartott ülésén a 2017. évi bértáblából kiindulva új bértáblát ajánl a hivatásos vadászok munkáltatóinak, melyben a kezdő béreknél elismeri a munkakör sajátosságait és a végzettséget, a fizetési fokozatoknál pedig a hivatásos vadász munkakörben eltöltött szolgálati évek kerülnek figyelembevételre.

Ábra: OMVK

A bértábla 3 évenkénti  béremeléssel számol annak érdekében, hogy a vadászatra jogosultak hosszú távon is meg tudják tartani munkavállalóikat, illetve előrelátható módon tudjon kalkulálni a bérekkel a munkavállaló és a munkáltató egyaránt.

Az ajánlásban meghatározott bérek a 2017. évi garantált bérminimum és a korábbi vadászkamarai ajánlás arányában kerültek felülvizsgálatra és megállapításra a 2022. évre vonatkozóan.

Forrás: OMVK

Tovább olvasom

Vadászat

Őzbakvadászat a Hódagro Zrt. Vadásztársaságnál

Hódagro Zrt. Vadásztársaság területén ejtették el a fényképen látható őzbakokat

Három vadásznapon, négy vadászvendég, mintegy 13 őzbakot hozott terítékre a Csongrád-Csanád megyei Hódagro Zrt. Vadásztársaság területén. Az idei legerősebb őzbak trófeája 580 grammot nyomott – tájékoztatta lapunkat Nagy Sándor fővadász. Szabó Lajos elnök hozzátette, hogy az osztrák vendégek további két 500 gramm feletti agancsost is elejtettek.

Hódagro Zrt. Vadásztársaság területén ejtették el a fényképen látható őzbakokat. (Kép: Nimród Vadászújság)

Az idei nyitány, az idei tavasz, csapadékban nagyon szegény, amely miatt késtek az őszi káposztarepcék. A kalászosok is alacsonyabbak voltak, ami kedvezett a vadásztatásnak, de a növénytermesztés szempontjából már problémákat vet fel.

Forrás: Nimród Vadászújság Facebook oldala – Szilágyi Bay Péter

Tovább olvasom

Vadászat

Aranysakál vadászok találkoztak Békés megyében

Békés megyében, Nagyszénáson, a Sterbetz István Lőtéren hagyományteremtő céllal aranysakál vadászok találkoztak szűk, baráti körben. Az összejövetelen csak meghívással lehetett részt venni – tájékoztatott Matuska Pál, a rendezvény főszervezője, aki a Békés megyei OMVK Sportlövő Bizottságának a tagja. Mivel korábban még egyikünk sem szervezett hasonló rendezvényt,  Horváth Mihállyal vágtunk bele, aki SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. egyik erdészetének vezetőjeként, a Lábodi Vadászterületet is igazgatja, egyben hazánk legismertebb aranysakál vadásza is. 2016. év második felétől mostanáig, összesen 1588 aranysakált hozott terítékre.

Hagyományteremtő céllal aranysakál vadászok találkoztak Nagyszénáson. (Kép: Agro Jager News)

Mivel ez a faj, nem túl régen – vélhetően a délszláv háború után – került Magyarországra, a rejtett életmódja miatt, jó ideig alig-alig esett belőle néhány egyed. Valójában a 2000-es éveket követően kezdett el nagyobb számban felszaporodni. A rendezvény célja Nagyszénáson, a baráti kapcsolatok megerősítése és a tapasztalatcsere mellett, a lőkészség csiszolása is volt. Borza Ferenc, a lőtér tulajdonosa biztosította a helyszínt a körülbelül 50 fős társaságnak. A lőtéren egész nap szóltak a különböző kaliberek, a 129 méterre lévő aranysakál lőlapokra. Bárki, bármilyen golyós fegyverrel indulhatott. Minden lőállásban egy körbálát helyeztek el a szervezők, erről, illetve lőbotról is 10-10 lövést kellett leadniuk a résztvevőknek. A verseny jó hangulatban telt, akinek nem volt saját lőbotja, válogathatott a felajánlásokból, amit egymásnak biztosítottak a vadászok.

Verseny előtti bemelegítés. Matuska Pál hasznos tanácsokkal látta el a versnyzőket. (Kép: Agro Jager News)

A lőversenyen,  a szakma mellett, többszörös ifjúsági, és megyei lövészbajnokok is részt vettek. Hivatásos vadászok, tájegységi fővadászok mellett sportlövők is érkeztek az ország minden részéből. A résztvevők többsége ugyanannak a szenvedélynek hódol nap mint nap, vagy amikor az ideje engedi – a ragadozóvadászatnak. A közösségi médiának köszönhetően hazánk legjobb ragadozóvadászai napi kapcsolatban állnak egymással.

Pataki Bálint, többszörös Békés megyei bajnok egy 0.22-es fegyverrel. (Kép: Agro Jager News)

A SUCCESSFUL VARMINTERS of HUNGARY (Sikeres Magyar Ragadozó Vadászok) Facebook csoport éppen ezért alakult meg – összegezte Horváth Mihály. Az elmúlt években jócskán megnövekedetett a ragadozóvadászat iránt érdeklők tábora a vadásztársadalomban, közülük néhányat most meghívtunk ide Nagyszénásra. Az aranysakál hazai jelenléte komoly feladatot ad a magyar vadgazdálkodási szakembereknek, hiszen a haszonvadfajok állományában okozott kártétele egyre jelentősebb, intelligenciája és alkalmazkodó képessége miatt pedig a vadászata nagy felkészültséget igényel.

Békés Megyei Dianák is képviselték magukat (Kép: Agro Jager News)

A Békés megyei Dianák is képviselték magukat a versenyen. A szervezésben és a logisztikában is aktívan részt vettek. Az itteni vadászhölgy-közösség 2014 óta évről évre erősödik, amiért mindent megteszünk – mesélte két szünet között Diriczi Rózsa, a Békés Megyei Dianák Szakbizottságának elnöke. Bottáné Tisza Zsuzsa volt a felelős a lőlapokon lévő pontok összeszámolásáért a teljes nap során. A versenyen, a rendkívül jó lőtudással rendelkező mezőnyben, mindkét Diana megméretette magát. A tűző nap ellenére új barátságok születtek, az aranysakálok viselkedéséről, szokásairól hasznos tanácsokat osztottak meg a résztvevők egymással. Az előadók között volt Horváth Mihály is, aki az elmúlt évek alatt közel kétezer éjszakát töltött kint a magaslesen ülve vagy cserkelve a nádi farkasokra.

Horváth Mihály, és Matuska Pál főszervezők átadják a második helyezést Kovács Sándorné-nak. (Kép: Agro Jager News)

A rendezvény végén, az eredményhirdetés következett, ahol a legjobbak átvehették a díjaikat. A helyben főzött birkapörkölttel ért véget a rendezvény, amit a tervek szerint jövőre, kibővített létszámmal újból megszerveznek majd – tudta meg az Agro Jager News.

A lövészverseny győztesei:

  • férfi kategóriában: I. Kovács Sándor, II. Kovács Tibor, III. Hajzer Szabolcs
  • női kategóriában: I: Botta Zsófia, II. Kovács Sándorné, III. Diriczi Rózsa
  • ifi kategóriában: Pataki Bálint, Matuska Máté – (Viharsarki Sportlövész Egyesület tagjai)

Írta és fényképezte: Dr. Szilágyi Gergely

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

Tovább olvasom