Keressen minket

Természetvédelem

Vélhetően újra feltűnt az észak-amerikai nyérc a Szigetközben – GALÉRIÁVAL

A Szigetközben vélhetően amerikai nyércet fényképezett Lakatos Krisztián.

A Szigetköz Fotóműhely egyik alapítója, Lakatos Krisztián szabad idejében a Szigetközben is fotózik. A pár éve alakult baráti társaság a Szigetköz természeti értékei mellett, minden mást is megörökít. Céljuk többek között az, hogy Magyarország természeti kincseit mutassák be a széles publikumnak. Nem kell több ezer kilométert ahhoz megtenni, hogy igazán különleges pillanatokat láthassunk meg – mondta lapunknak Lakatos Krisztián. Hazánk természetfotós szemmel különleges, a csodákat először a környzetünkben kell meglátni – véli a tapasztalt fotóművész, aki a legjobb minőségre törekszik.

A Szigetközben vélhetően észak-amerikai nyércet fényképezett Lakatos Krisztián. (Kép: Lakatos Krisztián, Szigetköz Fotóműhely – Agro Jager News)

Ábra: Facebook

Olyan szerencsés, hogy a Szigetköz szívében, Dunaszegen él. 10 éve járja a Szigetközt, főleg hétvégente, amikor a munkája engedi. A 44 születésnapját megünnepelve, egy kajakot is beszerzett 2022. június 3-án.. Evvel a halkan sikló vízijárművel jóval szabadabb lett, mint gyalogosan vagy autóval. Az elmúlt időszakban a kajakkal megtett közel 860 kilométert. A hatalmas tapasztatalat és minden részletre kiterjedő fotós megfigyelése az elmúlt napokban is eredményre vezette. Egy nagyobb nyárfa mellett elhaladva, egy apró kis emlős bukkant fel egy fatörzsön, majd szempillantás alatt eltűnt a nyárfa lombkoronájában. Mivel csak egy irány vezetett fel és le a fáról, így a nagy türelemmel megáldott fotós rááldozta az idejét. Miután körülbelül eltelt tíz perc -negyedóra, az emlős megunta a várakozást, és lemászott a fáról. A természetben sok ezernyi órát eltöltött fotós olyan kisragadozót pillantott meg, amiről már hallott a Szigetközben. Szeme előtt vélhetően egy amerikai nyérc bukkant fel. Az európai nyérc őshonos, és fokozottan védett. Evvel szemben az amerikai nyérc, invazív faj. Egymással nem kereszteződnek, mivel más a kromoszómaszámuk.

Kép: Lakatos Krisztián, Szigetköz Fotóműhely – Agro Jager News

Ekkor a fényképezőgép kattant: több képet sikerült készíteni a hirtelen vízbeugró nyércről, ami elúszott. A nyárfán karmolás nyomok voltak megfigyelhetőek. Vélhetően az állat szeret itt megpihenni, és időnként visszatér – tudta meg az Agro Jager News.

***

Lakatos Krisztián fotóművész a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetség (MAFOSZ) és a FIAP tagja (Fédération Internationale de l’Art Photographique), magyarul Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség). Elnyerte hazánkban a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetség év fotográfusa címét, illetve kétszer a második helyezéssel díjazták munkáit. A MAFOSZ-nál ezüst Fotóművész diplomát szerzett. Összesen 215 díjazást nyert el fényképeivel az elmúlt 10 év alatt. A díjnyertes fényképeinek egy részét a Szigetközben dokumentálta. A különböző díjak mellett elsőként dokumentálta a Szigetközben néhány daru felbukkanását, valamint pásztorgémeket is megörökített.

A Szigetközi Fotoműhely Facebook oldala itt érhető el.

Írta: Dr. Szilágyi Gergely

Képek forrása: Lakatos Krisztián – Szigetköz Fotóműhely

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

Természetvédelem

Ezentúl biztonságosabban költhet Vasegerszegen egy hamvas rétihéja-pár

Ezentúl sokkal biztonságosabb körülmények között költhet az a hamvas rétihéja-pár, mely a Vasegerszeg közelében található gabonaföld területén épített fészket. A fokozottan védett, földön fészkelő madárpár közül csak a tojó kotlik a tojásokon, miközben a hím hordja számára a táplálékot és két etetés között őrzi a területet.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság és az E.ON Hungária Csoport szakemberei összefogtak egy hamvas rétihéja-párért. (Fotó: EON)

Ábra: Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság

A hímek ilyenkor általában egy-egy karón vagy ágon ülnek, de ritkább esetben az is előfordulhat, hogy ilyenkor a villanyoszlopokon őrködnek vagy pihennek. Széles szárnyfesztávolságuk miatt a villanyoszlopok veszélyesek lehetnek számukra. Ilyen problémát észleltek az Őrségi Nemzeti Park szakemberei is Vasegerszegen egy mezőgazdasági területen, ahol a hím rétihéja előszeretettel használta pihenőként az ott lévő villanyoszlopok szigetelőit. Mivel az érintett oszlopok nem voltak madárvédelmi burkolattal ellátva, a nemzeti park igazgatósága az E.ON szakembereihez fordult segítségért.

  • Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság és az E.ON Hungária Csoport hálózatos szakemberei példaértékű összefogásának köszönhetően rekordidőn belül madárvédelmi burkolat került a villanyoszlopokra
  • Vasegerszeg térségében 4 oszlopon összesen 18 szigetelőre helyeztek el azonnal burkolatot az E.ON szakemberei annak érdekében, hogy a közelben fészkelő hamvas rétihéja-pár biztonságosabban költhessen
  • A hamvas rétihéja hazánkban fokozottan védett madárfaj, költőállománya mindössze 45-60 pár
  • Az energiaszolgáltatót az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei keresték meg a kéréssel

Ábra: E.ON Hungária Csoport

„Ez a munka is jól mutatja, hogy a természeti értékek megóvása, a madarak védelme egyetlen módon, az érintettek összefogásával lehet hatékony és eredményes. Számunkra, műszaki szakemberek számára a természetvédelmi szakemberek útmutatása, partnersége elsődleges fontosságú, hiszen ők ismerik a legjobban a védendő madarak szokásait. Számos programunk és hosszú évekre visszanyúló partneri kapcsolatunk, együttműködésünk van madárvédelmi témában mind itt a régióban, és az ország számos pontján, ahol szolgáltatóként jelen vagyunk. A hosszú távú együttműködéseink mellett igyekszünk az ilyen, ehhez hasonló egyedi kérésekben is segíteni, akár szakemberekkel, eszközökkel, akár anyagi támogatással, hiszen a madárvédelem fontos szerepet tölt be az E.ON mindennapi életében” – mondta Pászli Balázs, E.ON Észak-Dunántúli Áramhálózati Zrt. Győri Üzemének területi üzemeltetési irányítója.

Az energiaszolgáltató a megkeresést előre sorolva pár napon belül megszervezte és beütemezte a munkálatokat, és június 20-án, hétfőn az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság szakembereivel együttműködve madárbarát burkolattal látták el az érintett 4 villanyoszlopot. A szigetelőkre helyezett burkolat megvédi az oszlopra repülő madarakat az esetleges áramütésektől, így ezentúl biztonságosabb környezetben élhetnek és költhetnek.

Fotó: E.ON Hungária Csoport 

„A hamvas rétihéja a nagy nyílt térségek, nedves rétek madara, de kisebb arányban mezőgazdasági területeken, szántóföldi kultúrákban is fészkel. Így történt ez annak a párnak az esetében is, amely Vasegerszegtől nem messze egy gabonatáblában kezdett költésbe. Amikor tapasztaltuk, hogy a hím madár előszeretettel ül ki a fészekhez közeli középfeszültségű oszlopokra, igazgatóságunk megkereste az E.ON szakembereit a madárvédelmi munkálatokkal kapcsolatban, akik készséggel álltak rendelkezésünkre. A környékbeli madarászokkal együttműködve alternatív kiülőhelyek felkínálásával is igyekszünk csökkenteni az áramütés kockázatát, ugyanakkor a megnyugtatóbb megoldást a megfelelő burkolatok felhelyezése jelenti. Reményeink szerint az E.ON Hungária Csoport gyors beavatkozásának köszönhetően most számottevően mérséklődnek a szülőmadarakra és leendő utódaikra leselkedő veszélyek és a pár sikeres költéssel gazdagítja majd a faj állományát” – mondta Kutschi Péter, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi terület-felügyelője.

Fotó: E.ON Hungária Csoport

A madarak védelme áramhálózati szempontból rendkívül összetett feladat, az E.ON Hungária Csoport elkötelezett a minél szélesebb együttműködésre alapuló megoldások megtalálásában. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület mellett a nemzeti park igazgatóságokkal és a kormányhivatalokkal is rendszeresen együttműködik és egyeztet annak érdekében, hogy hálózata minél inkább madárbarát legyen. A vállalat sok száz madárvédelmi beavatkozást végez évente működési területén, az újonnan létesített villamos hálózatai egytől-egyig madárbarát módon épülnek, és a már meglévők veszélytelenné alakításán is folyamatosan dolgoznak. Arra is figyelnek, hogy az áramellátás zavartalan biztosítása mellett a természeti környezetet is óvják.

Fotó: E.ON Hungária Csoport

Az E.ON idén is számos új gólyafészek-tartót helyezett ki, amelyre fonott fészekalap is került, hogy vonzó helyet jelentsen a tavasszal újra hazánkba érkező fehér gólyák számára. Az új fészektartókkal összesen már több mint 2800 fészektartó várja a fészkelő madarakat az E.ON dunántúli és pest megyei áramhálózatán.

Idén a védett és fokozottan védett madarak védelme érdekében a Mosonmagyaróvár-Mosonszolnok-Újrónafő vonalon egy nagyobb lélegzetvételű projekt keretében 7 kilométeren bontja el a vállalat a középfeszültségű szabadvezetéket és föld alatt elhelyezett kábellel oldja meg a környék áramellátását. A beruházás tervezett összköltsége 280 millió Ft.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósággal is rendszeresen együtt dolgozik az energiavállalat, többek között a vörös vércsék számának növelését célzó programban: az E.ON szakemberei eddig több mint 100 vörös vércse költőládát szereltek a nagyfeszültségű hálózat tartóoszlopaira.

Forrás: E.ON Hungária Csoport

***

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

 

 

Tovább olvasom

Természetvédelem

Hazatért elleni a gímszarvas – GALÉRIÁVAL

Rizmayer György feleségével a 2000-es évek elején telepedett le Kútágapusztán, amely Nógrád megyében, Zabar mellett található a Mátrában.  A négy gyermekes család falusi turizmussal foglalkozik; az év minden napján fogadják a vendégeket a vadregényes tájon. A falusi turizmus mellett az állattenyésztés is közel áll a Rizmayer család szívéhez.

Rozi, a hétéves gímszarvastehén hazatért elleni a Rizmayer család birtokára. Rizmayer Regina, a család legújabb tagjával. (Fotó: Rizmayer György – Agro Jager News)    

Hét évvel ezelőtt, jó barátja, a Váraszói tavak gazdája, hívta fel és segítséget kért tőle. Egy gímszarvastehén borja beleesett az egyik tóba. Hiába mentették ki, a gímtehén magára hagyta. Így került 2015-ben a családba, Rozi, a gímszarvasborjú, akit több mint fél éven keresztül, egymást váltva, etetett a Rizmayer család apraja, nagyja.

Naponta négy-öt alkalommal adtak neki kecsketejet, napi szinten körülbelül hátom litert. Az idő előrehaladtával tehéntejjel folytatták a nevelését. Rozi a család tagja lett, szabadon ki- és bejár a kútágapusztai birtokon. Mindig a tanyához közel élt, a szürkefarkasnak kinéző, nagytestű kóborkutyák miatt, több esetben inkább a tanya közeli erdőkbe húzódott.

Fotó: Rizmayer György – Agro Jager News

2021. őszén azonban, a bőgésben, a hét éves tehén egy hétre eltűnt, de előtte egy szerelmes gímszarvasbika többször megjelent a birtokon. A legidősebb lánya, Regina figyelmeztette édesapját: Rozi talán vemhes lehet. Gyuri nem vette komolyan, pedig voltak erre utaló jelek. 2022. június 22-én délelőtt Regina, Renáta, és Rebeka szóltak apjuknak, hogy Rozival valami baj van, jöjjön és segítsen. Nem tudják, mi történik vele….

Gyuri azonban már nem egyszer látott ilyet. Elkezdődött az ellés.  A lányoknak igaza volt – mosolygott közben Gyuri, aki mind a négy gyerekénél bent volt a szülőszobán. Barátja, Robi segített mindenben, aki egy közeli tehenészetben sokáig dolgozott.

Nemcsak a Rizmayer család lepődött meg a borjú születésén. (Fotó: Rizmayer György – Agro Jager News)

Eleinte minden jól indult, de a folyamat nagyban lelassult, és Rozin látszódott, hogy szenved. Gyuri ekkor, – mint egy sokat látott veterán, – bekapcsolódott a szülésbe. Mindent, amit a gyermekei születésénél ellesett, megpróbált. Rozi tudta, hogy segíteni próbál rajta a gazdája, mert mindeközben, ahol érte, nyalta.

Fotó: Rizmayer György – Agro Jager News

Rizmayer György attól félt, hogy a borjú és a tehén is belepusztul, mert a borjú mindenáron bent akart maradni.

Közel egy órás vajúdás után, azonban feltűnt a borjú feje és lábai. Ekkor Gyuri egy határozott mozdulattal, mint az állattenyésztésben bevett gyakorlat, kihúzta a borjút. A család legkisebb tagja, Ricsi eközben az egész folyamatot megörökítette.

A borjú szerencsére női ivarú, nagyon picike még, alig nyolc kilogrammos. A család örül, mert a mostani borjút nem nekik, hanem Rozinak kell felnevelnie a Kútágapusztai birtokon, ahol, ha megnő, szabadon jöhet-mehet, mint Rozi, akit Gyuri mentett meg hét évvel ezelőtt – tudta meg az Agro Jager News.

Írta: Dr. Szilágyi Gergely

Fotók és videó: Rizmayer György 

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

 

Tovább olvasom

Természetvédelem

Vaddisznómalacokat fényképeztek a Szigetközben – GALÉRIÁVAL

Lakatos Krisztián, a Szigetköz Fotóműhely alapítója a minap a Szigetközben vaddisznómalacokat fényképezett, a Ásványráró környékén. Sétált a parton. Az egyik helyen hangos röfögésre figyelt fel.

Lakatos Krisztián kajakból fényképezett vaddisznómalacokat. (Fotó: Lakatos Krisztián – Szigetköz Fotóműhely)

A fényképezőgépét azonnal kézbe vette, és várta mi fog történni. Legnagyobb meglepetésére a röfögés egyre fokozódott. Hatalmas kondára számított, de a semmiből vaddisznómalacok tűntek fel a szeme előtt, akik a kánikulai melegben vízparton fürödtek. Mivel vélhetően nem találkoztak még emberrel, egy pár pillanat erejéig hagyták magukat fényképezni. A következő másodpercekben a malacokat elnyelte az ember számára áthatolhatatlan sűrű – tudta meg az Agro Jager News.

Írta: Dr. Szilágyi Gergely

Fotók: Lakatos Krisztián – Szigetköz Fotóműhely

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

Tovább olvasom