Keressen minket

Vadászat

SZERBIA: 20 éves a Vajdasági Erdészeti Közvállalat

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Fennállásának és megalapításának 20. évfordulóját ünnepelte a Vajdasági Erdészeti Közvállalat, az Újvidéken megrendezett 54. LORIST, Vadászati és Horgászati Kiállítás és Vásár harmadik napján, amelyet a kiállítás megnyitója után, második ízben tisztelt meg jelenlétével Pásztor István, a Szerb Köztársaság Vajdaság Autonóm Tartományának elnöke.

Balról Pásztor István, a Szerb Köztársaság Vajdaság Autonóm Tartományának elnöke, jobbról Kókai Roland, a Vajdasági Erdészeti Közvállalat igazgatója Fotó: Agro Jager News

Pásztor István az ünnepélyes megnyitón kiemelte, hogy a 20 éve kidolgozott terv és kezdeményezés bebizonyította: jó döntésnek bizonyult, hogy útjára indították a Vajdasági Erdészeti Közvállalatot. A feladatai azóta még összetettebbé váltak, hiszen a klímaváltozás, a globalizáció újabb és újabb kihívások elé állították az erdészeket és egyáltalán magát a vállalatot.

A Vajdasági Erdészeti Közvállalat irányításával szarvasokat is telepítenek vissza Fotó: Agro Jager News

A gazdasági kihívások mellett társadalmi szükségleteket, igényeket, környezet- és természetvédelmi kérdéseket, vadászati és persze erdészeti feladatokat kell megoldania a vállalatnak. Kiemelte: jól látszik, hogy magasan képzett szakemberekkel nemcsak a törvényi feltételeknek tud megfelelni, hanem gazdasági tevékenysége egyben fenntarthatóvá tette a tevékenységét, amellyel eközben gazdagodott a környezetünk.

Forrás: Frommer Fegyverbolt, Budapest. https://frommerfegyverbolt.hu/

Az erdészek munkája mellett növekedett az erdőhöz köthető fajok száma, miközben olyan gyepekre is vigyázniuk kell, amely nemzetközi viszonylatban is kiemelten fontos élőhelyeket jelent. Az út, amelyre ráléptünk, jó iránynak bizonyul, amelyhez sokan csatlakoztak. Összefogással, minden szinten magasan képzett szakemberekkel biztos benne, hogy továbbra is sikeresek lesznek.

A Belgrádi Egyetem Erdőmérnöki Karának dékánja Prof. Dr. Branko Stajic Fotó: Agro Jager News

Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével a Belgrádi Egyetem Erdőmérnöki Karának dékánja Prof. Dr. Branko Stajic is, aki hangsúlyozta, hogy az egyetem minden vonatkozásban, továbbra is támogatja és biztosítja azt a tudományos, oktatási hátteret, ami ahhoz kell, hogy a változó világban, a változó klimatikus és gazdasági környezetben, jól képzett mérnökökkel, kutatási háttérrel valósítsák meg ezt a munkát. Hozzátette: az erdész szakma évszázadokon keresztül óvta, védte a természetet. Számukra az ökoszisztéma minden szereplője, fontos, ismert, tisztában vannak a fajok jelentőségével és a természetben betöltött szerepével. Az elvégzett munka, a mögöttünk álló két évtized sikerei bizonyítják, hogy jó úton vannak és biztosította a vállalatot, hogy a következő évtizedben is számíthatnak az együttműködésükre.

Prof. Dr. Sasa Orlovic, Az Alföldi Erdészeti Intézet igazgatója Fotó: Agro Jager News

Prof. Dr. Sasa Orlovic, Az Alföldi Erdészeti Intézet igazgatója, ünnepi köszöntőjében leszögezte, hogy olyan nemzetközi együttműködéseket valósítottak meg, amely mögött fenntartható és hosszútávú erdészeti, vadászati és természetvédelmi eredmények állnak. Hangsúlyozta, hogy széles körben be kell mutatni a nagyközönség számára is ezeket a projekteket. Fejleszteni kell a tudományos és a technikai hátteret.

Az Újvidéki Kamarakórus koncertje közben Fotó: Agro Jager News

Az ünnepségen kitüntetések átadására is sor került, miközben az Újvidéki Kamarakórus pazar előadásával, vonós négyesével emelte az ünnepség színvonalát, miközben Kókai Roland, a Vajdasági Erdészeti Közvállalat igazgatója filmvetítéssel mutatta be a vállalat mindennapi munkáját, feladatait, a tudományos kutatásoktól, egészen a csemetekertben előállított kisfákig. Hozzátette, az erdészek munkája, keze nyoma csak emberöltő távolságból ítélhető meg, s bízik benne, hogy a megkezdett munkát a fiatalok tovább tudják majd folytatni.

20 éves a Vajdasági Erdészeti Közvállalat Fotó: Agro Jager News

Kép és szöveg: Agro Jager News

Vadászat

Kitekintő: “A természetért az iskolában: Egy vadászhölgy beszél az erdei állatokról és a természetvédelemről”

Print Friendly, PDF & Email

Patócsné Khern Monika előadást tartott óvodásoknak Alsó-Szeliben

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Múlt héten lehetőségem volt megosztani vadász tapasztalataimat kis óvodásokkal. Ellátogattam az Alsó-Szeliben található óvodába és a Meseország Óvodába, Nagy Födémesre, ahol örömmel meséltem a vadászok munkájáról, az állatokról és a természetvédelem fontosságáról.

Fotó: Patócsné Khern Monika – Agro Jager News

A beszélgetésünk egyszerű kérdéssel kezdődött: “Mit csinálnak a vadászok?” Megpróbáltam nekik elmagyarázni, hogy a vadászok nem csak az állatok vadászatával foglalkoznak, hanem munkájuk magában foglalja a vadon élő állatok és környezetük gondozását is. Meséltem nekik arról, hogyan segítenek a vadászok az állatpopulációk és az élőhelyük közötti egyensúly fenntartásában.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Ezután beszéltem nekik azokról az állatokról, amelyekkel találkozhatunk erdeinkben. A gyerekek lelkesen hallgattak, amikor különböző állatfajokról és egyedi tulajdonságaikról meséltem nekik. Együtt beszélgettünk arról, hogyan tudjuk megvédeni az állatok élőhelyét, és biztosítani, hogy elegendő táplálékhoz és menedékhez jussanak.

Fotó: Patócsné Khern Monika – Agro Jager News

Végül a természetvédelem fontosságával foglalkoztunk. Együtt beszéltünk arról, hogyan segíthet mindenki a bolygónk védelmében, ha figyelemmel vagyunk a természetre és az állatokra. A gyerekek nagyon lelkesek voltak és megígérték, hogy részt vesznek a környezetvédelemben.

Fotó: Patócsné Khern Monika – Agro Jager News

Ez egy gyönyörű és inspiráló találkozás volt ezekkel a kisgyerekekkel, akiknek olyan szenvedélyük van a természet iránt. Remélem, hogy sikerült nekik kicsit megérteni és szeretni a természetet és hogy a jövőben is részt vesznek gyönyörű természetünk védelmében.

Írta és fényképezte: Patócsné Khern Monika

Tovább olvasom

Vadászat

A dél-afrikai trófeabehozatalról

Print Friendly, PDF & Email

Gyorsítanák a dél-afrikai trófeaimportot

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az elmúlt időszakban számos vadásztársunk – nem csak magyarok, külföldiek is – szembesülhettek egy rendkívül bosszantó problémával: a Dél-afrikai Köztársaságból nagyon nehezen, hosszadalmas eljárás során engedik ki a trófeákat. A vadászkamara és a védegylet segíteni kíván a probléma megoldásában.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

A vadászati érdekképviselethez eljutott hírek alapján a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény (CITES) hatálya alá tartozó trófeákra annak ellenére adják ki indokolatlanul lassan az exportengedélyt a dél-afrikai hatóságok, hogy minden szükséges feltétel teljesül, és a kapcsolódó engedélyek, dokumentumok is rendelkezésre állnak. Más afrikai országok esetében ugyanakkor nem tapasztaltak ilyen fennakadásokat a vadászatszervezők. (Fontos megjegyezni azt is: a magyar Agrárminisztérium Biodiverzitás- és Génmegőrzési Főosztálya, amely az importengedélyeket adja ki, gördülékenyen dolgozik, nem tudunk a behozatalnál felmerülő problémákról.)

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Dél-Afrikában hónapok telnek el az exportengedélyek és egyéb okmányok kiállításáig, miután a szállítmányozó cégek azokat megigénylik. Ez bizonyos trófeák esetében komoly gondot jelent, hiszen a raktározás alatt állaguk romlik, akár tönkre is mehetnek, miután a speditőr raktára, ahol a trófeák várakoznak, alapvetően nem alkalmas a kényes bőrök tartós tárolására a szellőzés, a bogarak, férgek elleni védelem hiánya és egyéb körülmények miatt. Ráadásul a dél-afrikai hatóságok által kiadott dokumentumok sokszor hibákat, elgépeléseket tartalmaznak, amelyek miatt javításra van szükség. A rendkívül lassú ügyintézés alatt egyéb dokumentumok – például a fogadó országok importengedélyeinek – érvényessége is lejárhat, így azokat újra kell igényelni, ami további időveszteséget okoz.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Mindezekért a két országos érdekképviselet vezetője, dr. Semjén Zsolt és dr. Jámbor László interveniált Pretoriába az engedélyező hivatalnál a Dél-Afrikába látogató magyar vadásztársak – és egyben minden odautazó vadász – érdekében. Azt kérték, hogy tegyenek meg mindent a vadásztró­feákkal összefüggő ügyintézésben tapasztalt anomáliák megszüntetéséért, mert a vadászokat érő kellemetlenségek ronthatják a kivételes idegenforgalmi és vadászturisztikai adottságokkal bíró ország imázsát, mi több, árthatnak a dél-afrikai turizmusnak.

Forrás: Országos Magyar Vadászati Védegylet

Tovább olvasom

Vadászat

Őzbakvadászat Kömpöcön

Print Friendly, PDF & Email

Őzbakokra vadásztak Kömpöcön. Pipis Gyula élménybeszámolója:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az Alföld szívében, Bács-Kiskun vármegye dél-keleti szegletében járunk Kömpöcön, Kiskunmajsától alig 11 kilométerre. Pipis Gyula és fia Békés vármegyéből érkeztek őzbakra vadászni, a nyolc ezer hektáros Csólyospálos – Kömpöc Hubertus Vadásztársaság területére. A főleg apróvadas területen váltóvadként jelen van a vaddisznó, a gím-, és dámszarvas is. A területen jelentős a mezeinyúl és a fácánállomány, ami a vadásztársaság éves bevételeinek a 60 %-át adja. A területen  kimagasló az őz állománya is. Annak ellenére, hogy Kömpöc környékén a homoktalajok dominálnak, minden évben esik egy-két aranyérmes őzbak is. Idén az őzbak vadászata április 13-án kezdődött. 

Fotó: Dobai Zoltán – Agro Jager News

Pipis Gyula számolt be élményeiről:  

Fiammal már több éve járunk apa-fia vadászatra, egy-egy őzbak elejtéssel egybekötve. Idén április 19.-én a Csólyospálos – Kömpöc Hubertus Vadásztársaságnál voltunk őzbakvadászaton, amire meghívtuk a jánoshalmi vendégeinket is. Dobai Zoltán hivatásos vadász kísért bennünket, aki mindent megtett azért, hogy jól érezzük magunkat és eredményes legyen a vadászatunk itt, a Kiskunságban.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A rendkívül szeszélyes április ellenére, eredményesen cserkeltük be az őzbakokat. A közös vadászatunkon barátainkkal nagyon jól éreztük magunkat. Ápoltuk barátságunkat közös szenvedélyünk, a vadászat ideje alatt.

Fotó: Dobai Zoltán – Agro Jager News

Annak ellenére, hogy most voltunk először ezen a területen vendégségben, nagyon szép élményekkel gazdagodtunk. Az alföldi erdők utánozhatatlan fényekben ragyognak a kora reggeli órákban.

Fotó: Dobai Zoltán – Agro Jager News

A terítékre hozott bakok közül két egyed koros volt. Trófeasúlyuk megközelítőleg 260 gramm körül alakul. A másik három körülbelül 300 gramm körüliek.

Fotó: Dobai Zoltán – Agro Jager News

Remélem jövőre is vissza tudunk jönni a baráti társaságunkkal Kömpöcre vadászni – zárta beszámolóját Pipis Gyula tótkomlósi vadász.

 

Írta: Pipis Gyula

Fényképek: Dobai Zoltán, a Csólyospálos – Kömpöc Hubertus Vadásztársaság hivatásos vadásza

 

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Tovább olvasom