Keressen minket

Vadászat

Ma zárja kapuit az 54. LORIST – interjú Slobodan Cvetkoviccal, a kiállítás vezérigazgatójával

Szerbiában, Újvidéken, ötnapos nyitvatartás után ma zárja kapuit az 54. LORIST, a Vadászati és Horgászati Kiállítás és Vásár. A kiállítás alatt számos látnivalót tekinthettek meg a vendégek. Délkelet-Európa legnagyobb vadászati kiállításán meglepően sok fegyvert lehetett kézbe venni és a gazdag lőszerválaszték mellett, a kézműves műcsaliknak, a horgászati felszereléseknek is jutott hely. Újvidéken egy barátságos, magas minőségű termékeket kínáló vásáron vettünk részt, ahol a vadászok és az erdészek mellett, első alkalommal, közösen mutatkoztak be a nemzeti parkok. Pazar trófeakiállítás, vendéglátás várta mindazokat, akik ellátogattak Újvidékre. A kiállítás zárónapján Slobodan Cvetkoviccal, az Újvidéki Kiállítás és Vásár vezérigazgatójával beszélgettünk.

Slobodan Cvetkovic, a kiállítás vezérigazgatója Fotó: Agro Jager News

Hogyan értékeli a mögöttünk álló napokat?

Az elmúlt öt nap eseményektől, bejelentésektől volt hangos, amelyeknek nagy örömünkre, az 54. LORIST, Vadászati és Horgászati Kiállítás és Vásár adott otthont. A vásár történetében először adhattunk egyszerre helyszínt Szerbia vadászterületeinek, a Vajdasági Erdészeteknek és Szerbia Nemzeti parkjainak is.

Forrás: Frommer Fegyverbolt, Budapest. https://frommerfegyverbolt.hu/

E három nagy egységet egy teremben, míg a kereskedelmi részleget egy másik pavilonban rendeztük be. Az 54. LORIST-on ünnepelhettünk meg, hogy idén 20 éves a Vajdasági Erdészeti Közvállalat, majd a jubileumi fogadásnak is helyszíne lehettünk. A harmadik napon pedig, a Vajdasági Vadászszövetség bejelentette, hogy megalapították az első Vadászati Múzeumot, amelyet ráadásul itt, Újvidéken fognak megnyitni. Azt gondolom, hogy nem is kívánhatnánk többet ennél!

Az 54. LORIST, Vadászati és Horgászati Kiállítást és Vásárt kéz ízben is megtisztelte Pásztor István elnök Fotó: Agro Jager News

Több, mint két hétig építették a látványos kiállítást, amely az Egy a Természettel, a Vadászati és Természeti Világkiállításon, Budapesten, 2021-ben debütált. Hogy fogadták a vendégek?

Pontosan ismertük és láttuk, hogy milyen sikere volt Budapesten, a Vadászati és Természeti Világkiállításon, 2021-ben, ennek a látványos, diorámának. Akkor nyolc kamionnal érkezett Szerbia Budapestre és megközelítőleg 800 trófeát mutattunk be. Az elmúlt évben és most is elmondhatom, hogy kiemelten sok feladatot vállalt fel a Vojvodine Sume vállalatunk. Most, hogy Szerbiában vagyunk, talán könnyebb dolga volt a Vajdasági Erdészeti Közvállalat munkatársainak, hiszen a szállítási nehézségek nem akadályozták ezt a munkát.

A nagy teremben Szerbia vadászterületeit, természeti értékeit mutatták be, amelyet külföldi delegációk is felkerestek. fotó: Agro Jager News

Ám hozzá kell tenni azt is, hogy heroikus munkát végeztek, hiszen a trófeákat katalogizálva először be kellett gyűjteni, most pedig vissza kell juttatni a tulajdonosaikhoz – persze mindegyiket sértetlenül. Ennek a kiállításnak azonban más üzenete is van, hiszen akik valamilyen ok miatt nem láthatták Budapesten ezt a monumentális standot, azok itt újra átélhették azt, mivel is készült Szerbia, 2021-ben, a világkiállítás alkalmával. Nyugodtan mondhatom, hogy aki látta Budapesten és aki látta itt Újvidéken, megelégedéssel gondol vissza ezekre a napokra. Ezért is jött az ötlet, hogy a természetvédelemi résszel kibővítve, tovább fejlesztve, használjuk fel és tegyük mobilizálhatóvá ezt a látványos és értékes kiállítást. Úgy gondolom, hogy fontos része lesz Szerbia prosperálására, bemutatkozására nemcsak a határainkon innen, hanem azokon túl is.

A szerbiai nemzeti parkok is bemutatkoztak. Fotó Agro Jager News

Meglepően sok óvodás, iskolás vett részt az 54. LORIST-on. Valamilyen programot indítottak?

Szerbiában elkötelezettek vagyunk abban, hogy az ifjúság környezettudatos nevelése, a környezetünk megismerése, a kapcsolat a vadászattal, a vadászokkal, annak fontos kulturális, embereket összekötő, barátságokat megalapozó tevékenységét megismerhessék a legkisebbek is. Ahhoz, hogy valaki vadász lehessen meg kell tanulni, hogyan kell viselkedni a vadászatokon. Ezért a kiállítás alatt számos gyermekprogramnak adtunk helyet és úgy határoztunk, hogy a 12 év alatti kicsiknek ingyenes belépési lehetőséget biztosítunk. Munkaidő révén számos óvoda és iskola látogatott el, de a szülőkkel érkező gyermekek is ingyenesen beléphettek. Környezetismereti órákat tartottunk és meg lehetett ismerkedni a ragadozó madarakkal is, miközben a szabadtéren, terítéken is láthattak őzbakot. Késkészítő mesterek, szűcsök mutatták be, hogyan is lehet egy-egy bőrdarabból tartós használati eszközt készíteni, de vadászkürtös bemutató, vadászkutyás ismerkedés, szabadtűzi kolbászsütés is várta a kicsiket.

A vadászkutyák természetüknél fogva nagyon barátságosak és a gyermekek is nagyon szeretik őket Fotó: Agro Jager News

Hogyan értékeli, hogy Újvidékre, szinte minden nap ellátogatott egy-egy magasrangú vendég?

Az Újvidéki Kiállítás és Vásár fontos feladatot vállalt fel: kiemelt feladatunk, hogy összekössük az embereket kelettől-nyugatig, északtól-délig. A vásár Délkelet-Európa legnagyobb ilyen jellegű rendezvénye, de az év során más vásáraink is vannak. A mezőgazdasági vásárunkat ebben az évben hatalmas megtiszteltetés érte, mert Pásztor István támogatásával Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Aleksandar Vucic, Szerbia köztársasági elnöke közösen nyitotta meg a vásárt. A vadászat összeköti nemcsak Szerbiában, hanem határainkon túl is az embereket. A vadászat, a vadgazdálkodás, az erdőgazdálkodás, a természetvédelem, a horgászat és a halgazdálkodás, a vizek és az élőhelyek védelme nemzeti kérdés is, miközben szabályozott körülményeket kell arra teremteni, hogy a fenntarthatóság mellett fejleszthessük is Szerbiát. Ebben a munkában képez hidat az Novosadski Sajam, azaz az Újvidéki Kiállítás és Vásár.

Szabadtéri programokkal színesítették a gyermekek programját, amelyet a Sveti Hubert Klub összefogásával valósítottak meg. Fotó: Agro Jager News

Hogyan folytatódik tovább a LORIST, mire készülhetnek a látogatók, a kiállítók?

A Kiállítás és Vásárt szélesíteni szeretnénk, mind hazai, mind nemzetközi vonatkozásban. Jelentős erőket mobilizáltunk, hogy a kiállító tereink a legmodernebbek legyenek, hogy a vásárlóink könnyen és gyorsan parkolhassanak, hogy a vásár alatt a számukra legérdekesebb és legújabb eszközöket, tárgyakat megvásárolhassák. Persze kultúránkhoz, népművészetünkhöz kapcsolható kézműves termékek is elérhetőek voltak, a helyi mézektől, a késeken át, a gyapjúból készült termékekig.

Prof. Dr. Zoran Ristic, az Újvidéki Egyetem professzora trófeabírálatot mutatott be, a Lov i jos ponesto, a Radio Lovac és az Agro Jager News közös standján. Fotó: Agro Jager News

A terveink szerint a vásár 12 éves korig teljesen ingyenes lesz és egész Szerbiára ki fogjuk terjeszteni ezt a lehetőséget. A kiállítók számára pedig újabb és újabb opciókkal készülünk. Az Agro Jager Newson keresztül invitáljuk a magyarországi cégeket is, hogy jöjjenek és vegyenek részt ezen a több, mint félévszázados kiállításon. Szerbiában, a vadászati ágazatban fontos fejlesztéseket indítottak el. Ebbe a nagyívű munkába több partner mellett, Magyarország is bekapcsolódott. A LORIST a tudományos és gazdasági kapcsolatok szélesítésében vállalt eddig is és ezután is szerepet. Bízok benne, hogy erre jó alkalom nyílik mjad a 2023-ban megrendezésre kerülő 55. LORIST-on, a Vadászati és Horgászati Kiállítás és Vásáron is.

Az Agro Jager News standján: a fényképen jobbról Slobodan Cvetkovic, a kiállítás vezérigazgatója, míg baloldalon Dejan Dzakula, a Lov i jos ponesto és a Radio Lovac főszerkesztője, a Sveti Hubert Klub igazgatója, míg középen, Dr. Szilágyi Bay Péter lapigazgatónk látható. Fotó: Agro Jager News

Írta: Dr. Szilágyi Bay Péter & Dr. Szilágyi Gergely

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

Vadászat

FEGYVERMESTER: Kell-e takarítani a sörétes fegyvert, vagy nem?

A golyós puskák karbantartását,többed magammal szerintem igen jól elkezdtük  kivesézni. Remélem, lassan elérkezik az a korszak, amikor már mindenki komolyan veszi ezt az igen fontos feladatot. De felvetődik a kérdés, hogy mi a helyzet a sörétes fegyverekkel? Tapasztalataim szerint, még mostohább sorsra van ítélve a karbantartás fonalán a végzáró csomó, amit csak nagyon septibe vagyunk hajlandók elvégezni. De miért lehet ez? Mi annak az oka, hogy a sörétes a takarítás mostoha gyereke? – Tibori Ádám fegyverműves összefoglalója következik, aki a budapesti, Szenes Iván téri FROMMER Fegyverbolt munkatársaként nap, mint nap forgatja az új és persze a javításra beérkező fegyvereket. A széles keresztmetszetből osztja meg tapasztalatait az Agro Jager News olvasóival.

FRANCHI Feeling AC. (Fotó: Tibori Ádám – Agro Jager News)

Ábra: Frommer fegyverbolt

Pedig biztos vagyok benne, hogy mások is jártak már úgy, hogy a társasvadászat közben, egy óvatlan lépést követően, az agyagos, sáros talajon megcsúszva – elestek. Fegyverünk ilyenkor olyan állapotba kerül, ami megköveteli az azonnali hibaelhárítást. Ha nem ragad el minket teljesen a vad űzése és a biztonsági előírásokat, tanácsokat betartjuk, akkor ez a fegyver ürített állapotában történik, tehát megtört csővel! Tudjuk, a zsíros kenyér is, mindig a megkent felére esik. Sajnos a fegyvert is, csővel előre, a sárba “szúrjuk” – olyan bajonett-féleképpen! Vagy amikor egy sűrűből kilépve, a fegyvercsövet előzetes ellenőrzés nélkül összecsukjuk. Ezek sokak számára ismerős jelenetek lehetnek, és az esetek nagy százalékában szerencsésen végződnek. Ezekre az esetekre sajnos nekünk nincs is ráhatásunk. Velejár a vadászattal, a fegyverhasználattal. Tisztában vagyunk, hogy mi vár ránk és a fegyverre is, de vajon az utána esedékes és szükséges takarítással is?

Fotó: Tibori Ádám – Agro Jager News

Sokan keresik az olcsó lőszert, ami érthető, mivel egy nagyobbacska terítékes vadászaton több dobozzal is “elfogyasztunk”. A vadászon kívül igencsak igénybe veszi a fegyvert, de legjobban a csöveket. A takarítás menete, ebben a cikkben, a csövekben merül ki, mert szerintem jóérzésű ember, ha szemügyre veszi egy-egy vadászat után a fegyverét, akkor látja, hogy hol rakódik le nagyobb mennyiségben a kosz.

Forrás: Frommer Fegyverbolt, Budapest. https://frommerfegyverbolt.hu/

De a cső, az amivel nem mindig bírnak dűlőre jutni a kedves sporttársak. Ez nem meglepő, mivel egy kicsit az ember megsuvickolja és belenéz, már szép tükrös. Akkor most nézzük meg közelebbről, milyen az, amikor úgy néz ki, mintha tiszta lenne, de mégsem az!

Az első kép egy kicsit csalóka, mert az igazat mevalva, nem egy sima 3mm-es, vagy 3,5 mm-es sörétet látott cső képe, hanem egy „Brenneke”, vagy másnéven Slug lövedéket tüzelőé. De ez nem ront az élvezeti értékből, mert hát ki nem lőtt, vagy lőne ilyen lőszert, főleg egy disznóhajtásban?

Fotó: Tibori Ádám – Agro Jager News

De elemezzük csak a képet és ne az előzményekkel foglalkozzunk: amit felfedezhetünk elsőre az az, hogy nem is olyan szép sima közelebbről nézve a felület. Látni a vastagon lerakódott ólom rétegeződését. Mintha gyurma lenne elkenve rajta, úgy néz ki. Az is látható, hogy szépen fénylik ez a nem igazán kívánatos bevonat. Ez lehet az oka, annak a tiszta hatást keltő látványnak, amit látunk egy-két áthúzás után.  De távolról sem olyan szép tiszta, mint ahogy azt szeretnénk.

Ennek a lerakódásnak egyes esetekben végzetes következményei is lehetnek! Mivel itt a cső belső keresztmetszete drasztikusan le tud csökkeni és csőrepedést vagy csődudort okozhat!

A szennyeződés okát igen egyszerű megfejteni. Az elmúlt időszakban az alapanyaghiány ( ez igaz, vagy csak valami kibúvó a valós ok mögül, nem tisztem és feladatom eldönteni) miatt azt vettem észre, hogy a lőszergyártóknál a minőség hanyatlásnak indult. Van olyan neves gyártó, aminek egy szérián belül a csappantyúi szakadtak át folyton, vagy a hüvely rézpereme nem volt megfelelő minőségű. Ide tartozik sajnos az ólom gyengébb minősége, ami ezáltal lágyabb és a súrlódás hatására kenődik. Na, ennyire egyszerű a válasz. De ez természetesen nem vígasztal senkit és bizony annyira nem, hogy részemről a takarítást órákon keresztül folytatom, hogy nagy nehezen tiszta legyen egy-egy cső.

Ahhoz, hogy a fent látható kép fogadjon minket, nagyon meg kell küzdenünk a csővel. A legjobb, ami nekem bevált, a csőspirál és a sima olaj. Lehet, hogy van más megoldás és könnyebb, de nem hallottam még róla.

Fotó: Tibori Ádám – Agro Jager News

Sajnos nem mentesülünk kevesebb takarítás alól akkor sem, ha bármilyen aprószemű söréttel vadászunk, ami sörétkosárban van. Mivel maga a műanyag kosár is igen jól koszol, ezért lehet, hogy nem olyan gyorsan, de idővel lerakódás keletkezik a csőben. Nincs akkor sem egyszerű dolgunk, mert makacs tud lenni az is.Végezetül itt is érvényes az a mondás, hogy a csövet, ha mást nem is, savmentesíteni kell. Itt tud jó szolgálatot tenni, illetve kint a vadászaton a csőtisztító kígyó szerepe. A gyors csőkihúzásnak legjobb módja és kis helyen is elfér a táskánkban.

Kattintson és töltse be a térképnézetet!

Vadász üdvözlettel: Tibori Ádám fegyverműves

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

 

Tovább olvasom

Vadászat

Fokozottan védett barátkeselyűt lőttek le, védett madarakat égettek el

Rendőrség: A természetkárosítással meggyanúsított négy férfivel szemben a KR NNI befejezte a nyomozást. 

Nagy sajtóvisszhangot kapott annak idején, amikor tavaly tavasszal hazánkban egy jeladóval ellátott barátkeselyű eltűnt.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) keresőkutyás felderítését követően a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság feljelentést tett a Kisvárdai Rendőrkapitányságon, ahol az elsődleges helyszíni intézkedéseket megtették az ügyben.

Fotó: Rendőrség

S mivel a GPS-adatok arra utaltak, hogy a fokozottan védett madarat elpusztították, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Környezeti Bűnözés Elleni Alosztálya vette át a nyomozást. Ennek során a nyomozók megállapították, hogy a Magyarországon elvétve előforduló, kipusztulással fenyegetett barátkeselyű (Aegypius monachus) Bulgáriából érkezett hazánkba, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe, ahol 2021. április 20-án elpusztult. A helyszíni nyomok arra utaltak, hogy Szabolcsbáka külterületén található üzemi vadászterületen lőtték le egy vadászfegyverrel.

Fotó: Rendőrség

A különböző szakértők bevonásával folytatott, nagyon aprólékos és mindenre kiterjedő nyomozás megállapította, hogy a bűncselekményt egy kisvárdai vendégvadász követte el a terület hivatásos gyürei vadászának tudtával és engedélyével. A barátkeselyű a vadászterület gyümölcsösében egy fán tartózkodott, amikor a kisvárdai férfi rálőtt. A fokozottan védett madár – melyek eszmei értéke 250 000 forint – megsérült, majd pár méterrel arrébb, egy szántóföldön elpusztult. A két férfi – a madáron látva a GPS jeladót, s felfogva, hogy egy komoly eszmei értékkel bíró, fokozattan védett fajról van szó – a nyomkövetőt a tetemről leszedte, majd az elpusztult állatot a közeli folyóba dobta.

Carlo, az MME méreg- és tetemkereső kutyája bevetés közben. (Fotó: Rendőrség)

A KR NNI munkatársai számára a nyomozás előrehadtával körvonalazódott, hogy a terület hivatásos vadászának számlájára más illegális tett is róható. A beszerzett bizonyítékok egyértelműsítették, hogy a férfi két másik társával együtt további állatok elpusztításáért felelős. Több ragadozómadarat ejtettek csapdába, amelyekből négy egerészölyv (Buteo buteo) esetében sikerült azt bizonyítani, hogy az állatokat csapdába ejtésüket követően elpusztították. Az egyenként 25 000 forint eszmei értékkel bíró, védett ragadozómadarak tetemeit vagy kazánban égették el, vagy egy forgalmas útszakaszra vitték, azt a látszatot keltve, hogy gépkocsik gázolták el őket.

Fotó: Rendőrség

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a magyarországi ornitológia és madárvédelem legnagyobb társadalmi szervezete, amely 1974. január 6-án alakult meg (Ábra: MME)

A bűncselekményeket 2021 júniusa és novembere között követték el. A hivatásos vadász a területen dolgozó egyik alkalmazottal együtt a fővadász utasítására hajtotta végre ezeket. Az ok pedig nem volt más, minthogy csökkentsék a terület ragadozómadarainak számát. Erre az illegális tevékenységre szerintük azért volt szükség, mert nagyobb testű ragadozómadarak gyérítették az ő fácán- és tőkés réce-állományukat, ami a szervezett vadászatokon a zsákmány volt.

A négy elkövető közül a kisvárdai vendégvadászt egyrendbeli, míg a többieket többrendbeli természetkárosítással gyanúsították meg a KR NNI nyomozó, majd a büntetőeljárás során minden olyan adatot, információt begyűjtöttek, mely a gyanúsítottak terhére rótt bűncselekményt alátámasztja. A nyomozást befejezték, és az ügyben keletkezett iratokat a napokban megküldték a Kisvárdai Járási Ügyészségnek.

Forrás: Rendőrség

Kiemelt fénykép forrása: Oláh Zoltán – Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Békés megyében is megjelent a madárinfluenza

Nébih: Újabb tömőlúdtelep állatainál mutatta ki a magas patogenitású madárinfluenza vírust a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A Tótkomlós településen történt kitöréssel a járvány már Békés megyét is elérte. Az érintett lúdállomány felszámolása, valamint a védő- és megfigyelési körzetek kijelölése haladéktalanul lezajlott.

A fénykép illusztráció. Fotó: Nébih

A Békés megyei Tótkomlós településen található, mintegy 3.080 db tömőludat számláló állományban a megemelkedett elhullás és az idegrendszeri tünetek hívták fel az állattartó figyelmét a madárinfluenza esetleges megjelenésére. A Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta a gazdaság állatainál.

Forrás: Frommer Fegyverbolt, Budapest. https://frommerfegyverbolt.hu/

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a magyar élelmiszerlánc biztonságának felügyeletéért felelős országos hatáskörű állami szervezet (Ábra: Nébih)

Az állategészségügyi szakemberek haladéktalanul megkezdték az érintett állomány felszámolását, annak érdekében, hogy elejét vegyék a járvány továbbterjedésének. Az érintett gazdaság körül a szakemberek kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, valamint a kibővített megfigyelési körzetet.

Továbbra is hatályban vannak a korábbi madárinfluenza-kitörések okán bevezetett korlátozások, valamint a kötelező tamponvizsgálatok Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megye vírusmentes területein. A fentieken túl az ország egész területén érvényben van a víziszárnyasok technológiai mozgatását megelőző, kötelező tamponvizsgálat.

A Nébih nyomatékosan felhívja a baromfitartók figyelmét, hogy mindent tegyenek meg állományuk megóvása érdekében, az állatokat tartsák zártan és törekedjenek a járványvédelmi előírások szigorú betartására!

Madárinfluenza térkép – 2022. november 30-án. (Ábra: Nébih)

A járványhelyzettel összefüggő, aktuális információkról és a járványvédelmi előírásokról a Nébih madárinfluenza aloldalán tájékozódhatnak: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza

Forrás: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Tovább olvasom