Keressen minket

Vadászat

Szent Hubertusz napi megemlékezés és trófeaátadó Kiskundorozsmán – GALÉRIÁVAL

Szent Hubertusz napi megemlékezést tartottak Szeged-Kiskundorozsmán, a Dorozsmai Vadásztársaság Öreghegyi vadászházában. November 3-án, a társaság vendégei és a vadásztársaság tagsága rendre összegyűlik, hogy megemlékezzenek Szent Hubertuszról, aki a vadászok mellett, többek között az erdészek védőszentje is.

A Dorozsmai Vadásztársaság Szent Hubertusz napi megemlékezésén: balról Fejes László, az Országos Jótékonysági Vadászat NP Kft. ügyvezetője, középen Csányi József, a Dorozsmai Vadásztársaság elnöke, míg jobb oldalon Dejan Dzakula, a szerbiai Lov i jos ponesto vadászmagazin és a Radio Lovac főszerkesztője Fotó: Agro Jager News

Csányi József, a Dorozsmai Vadásztársaság elnöke köszöntötte a társaság Öreghegyi vadászházában a vendégeket. közöttük külön kiemelve, Dejan Dzakulát, a szerbiai Lov i jos ponesto vadászmagazin és a Radio Lovac főszerkesztőjét, továbbá Fejes Lászlót, az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatóját.

Ünnepélyes megnyitó a Dorozsmai Vadásztársaság Öreghegyi vadászházában, november 3-án, Szent Hubertusz napján Fotó: Agro Jager News

Csányi József elnök köszöntőjében kiemelte, hogy a 2022/2023-as vadgazdálkodási esztendőben, a csapadékos tavasz után, példátlan aszály sújtotta Szegedet és a Szegedtől nyugatra eső területeket is. A Kiskunság peremén, különösen a homokterületeken, olyan két hónapos aszállyal küzdött a vadásztársaság, hogy sokszor már nem az volt a kérdés, hogy lesz-e mit ennie a vadnak, hanem az, hogy egyáltalán életben marad-e vadállomány?

A példátlan forróság és a csapadékmentes hónapok alatt így folyamatosan hordták a vizet az itatókba, amelyeket sok esetben, napi rendszerességgel ellenőriztek. A párolgás intenzitása mellett azonban számolni kellett azzal is, hogy nemcsak az őz, a fácán és a mezei nyúl keresi fel az itatókat, hanem a természetben élő más állatok is használják a vízforrásokat. Ez óriási felelősséget is jelentett, hiszen a vízhez szokott állatokat, a védett természeti értékeket is itatnunk kellett mindaddig, amíg nem érkeztek jelentősebb esők. Sajnos több csatorna is teljesen kiszáradt, még a Sia-pataknál is voltak olyan hetek, hogy száraz lábbal lehetett átsétálni a medren. Sajnos egyes állatokat nem tudtak megmenteni.

Szent Hubertusz napján a Dorozsmai Vadásztársaság Öreghegyi vadászházában Fotó: Agro Jager News

Csányi József hangsúlyozta, hogy számára jelzésértékkel bír, hogy azok a vadászok, akik ellátogatnak Kiskundorozsmára – az őzbak vadászati idényében – azok most vették a fáradtságot arra is, hogy a trófeákat személyesen vegyék át a társaság Szent Hubertusz napi trófeaátadóján. A vadgazdálkodás, az őzgazdálkodás vonatkozásában közel évtizedes léptékű. A társaság vadőre, hivatásos vadásza mellett azonban – hangsúlyozta, – ahhoz, hogy sikeresen gazdálkodjanak a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal, a szakmai felügyelet munkáját is meg kell köszönniük ezen a napon.

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal trófeabírálatán bronzéremes minősítést kapott az egyik dorozsmai trófea Fotó: Agro Jager News

Dejan Dzakula, a szerbiai Lov is jos ponesto vadászmagazin és a Radio Lovac főszerkesztője az Agro Jager Newsnak kiemelte, hogy Szerbiában a vadászat nagyon fontos és a vadászat egyfajta életformája a családoknak, közösségeknek. A vadászat összeköti az embereket, de látni kell azt is, hogy bizonyos feladatokat, csak a vadászok tudnak elvégezni – szerepük megkerülhetetlen. Örömét fejezte ki, hogy szeptemberben, Újvidéken megrendezésre került, az 54. LORIST, Nemzetközi Vadászati és Horgászati Kiállítás és Vásár iránt Magyarországról is sokan érdeklődtek. Kiskundorozsmán már több alkalommal járt, ahol a keresztény vadászati hagyományokat, mint Szent Hubertusz legendáját, a püspök halála után, 1300 évvel is ápolják – ez mindenképpen figyelemre méltó. A tűzgyújtás és a vadászkürtös köszöntés a megszentelt kereszt alatt, amely vadászház udvarán áll, különös élményt jelentett számára. Hozzátette, hogy a társaság által indított ifjúsági nyílt nap, amikor a gyerekek számára mutatják be, mit jelent a téli hónapokban etetni a vadonélő állatokat, kiemelten fontos Szerbiában is. Ilyen programokat indítottak, hasonlóan Magyarországhoz. Az Újvidéki Szent Hubertusz Vadászklub elnökeként hangsúlyozta, hogy a mögöttünk álló kiállításon ifjúsági rajzversenyt, vadászkutyás bemutatókat is szerveztek. A rendezvény alatt például megtanították a kicsiket a szalonnasütésre és felhívták a figyelmet arra is, mekkora felelőssége van annak, aki a szabadtéri grillezés során (Szerk. Szerbiában nagy hagyományai vannak) tüzet gyújt az erdőben.

Régi hagyomány Kiskundorozsmán, hogy az elejtők Szent Hubertusz napján vehetik birtokba trófeáikat Fotó: Agro Jager News

Fejes László, az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy évek óta jókapcsolatot ápol a Csányi József elnök nevével fémjelzett Dorozsmai Vadásztársasággal. Hozzátette, hogy a társaság a minden napi munkája mellett további energiákat fordít az ifjúsági programokra és a társaság számára a vadászati kulturális értékek, a hagyományok ápolása is kiemelten fontos.

Fejes László hozzátette, hogy a vadászok összefogásával, az elmúlt tíz évben sikerült útjára indítani azt az országos és ma már nemzetközi programot, amelyet az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft. képvisel. Ez azt jelenti, hogy a szervezet fennállásának 10 éve alatt, több, mint 84 000 gyermeknek és rászorulónak sikerült támogatást nyújtaniuk. Minden évben, december 27-én, országos viszonylatban jótékonysági vadászatokat szerveznek. Ebben az esztendőben, 2022. december 27-én, csak Magyarországon 34 helyszínen szólalnak meg a vadászkürtök!

A vadgazdálkodás elválaszthatatlan része az agráriumnak Fotó: Agro Jager News

Az összefogás sikere, az eredmények és a kórházaknak nyújtott támogatások, mindig az adott megyében maradnak – folytatta. Így például Csongrád-Csanád megye vonatkozásában az elmúlt években sikerült például a Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinikájának az orvosi műszerek beszerzéséhez támogatást adniuk.

Forrás: Frommer Fegyverbolt, Budapest. https://frommerfegyverbolt.hu/

A vadászok adakozása, jótékonykodása az elmúlt években átlépte Magyarország határait és idén Szlovákiában, Romániában és Szerbiában is, egy időben a magyarországi helyszínekkel, megrendezik a jótékonysági vadászatokat. Kiemelte, hogy a Felvidéken a pandémia miatt nem tudtak vadászatot szervezni, ennek ellenére olyan erős volt az összefogás, hogy december 27-én mégis jelentős összeget gyűjtöttek össze a szervezet munkatársai. 2022-ben Szerbiában, Bácskatopolyán rendezik meg a találkozót. Erre a vadászatra nemcsak Szerbiából, hanem Magyarországról is várnak vadászvendégeket.

Csongrád-Csanád megyében az idei helyszínt a Csongrádi Május 1. Vadásztársaság biztosítja és a vadászaton, illetve az árverésen befolyó összegből, a Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhelyi Gyermek Osztályát támogatják.

„Öreg szegedi polgári vadászok úgy tartották, hogy annak a vadásznak nem lesz szerencséje, aki Szent Hubertusz napján otthon ül, mert Szent Hubertusz tiszteletére ki kell menni vadászni.” Forrás: Magyar Katolikus Lexikon     Fotó: Agro Jager News

Érdekességként jegyezzük meg, hogy a katolikus hitvilág egyébként őriz egy szegedi vonatkozását is november 3.-i Szent Hubertusz napnak, amelyet a Magyar Katolikus Lexikonban így találhatunk meg:

„Öreg szegedi polgári vadászok úgy tartották, hogy annak a vadásznak nem lesz szerencséje, aki Szent Hubertusz napján otthon ül, mert Szent Hubertusz tiszteletére ki kell menni vadászni.”

Az ünnepélyes megemlékezéssel és tűzgyújtással egybekötött trófeaátadón az Alföldi Agrárszakképzési Centrum Kiss Ferenc Erdészeti Technikum, Kiss Ferenc Kürtegyüttese vadászszignálokat mutatott be.

Írta és fényképezte: Dr. Szilágyi Bay Péter

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

Kiemelt cikk

Február 9-én nyílik a 29. FeHoVa

Február 9-én nyílik a 29. FeHoVa, a régió vadászainak, horgászainak és természetkedvelőinek legnagyobb találkozója. A HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban több mint 200 kiállító mutatja be újdonságait; a rendezők számos szakmai programmal várják az érdeklődőket.

Megnyitó: a legkisebbek utazását az OTP Bank Agrárigazgatósága támogatta, akik különféle szignálokkal kedveskedtek a vásár látogatóinak

Február 9-től négy napon át tart az idei FeHoVa, amely – a X. jubileumi FEHOVA-MEOESZ Nemzetközi Kutyakiállítással (CAC, CACIB) együtt – négy pavilonban várja a látogatókat. Az év legjelentősebb horgász, vadász és természetjáró eseményén több mint 200 kiállító vesz részt. A kiállításon számos ország képviselteti magát, köztük Ausztria, Belgium, Csehország, Dél-Afrika, Lengyelország, Namíbia, Olaszország, Pakisztán és Szlovákia.

Programok vadászoknak és természetkedvelőknek

Trófeák, trófeák és trófeák – az ország egész területéről.

A vadászok és természetkedvelők a HUNGEXPO legnagyobb, A jelű pavilonjában ezúttal is számos szakmai- és közönségprogramon vehetnek részt, köztük trófeabemutatók- és bírálatok, kerekasztal beszélgetések, vetítések és élménybeszámolók.

Jóbarátok, régi ismerősök találkoztak Budapesten. A FeHoVa kicsit erről is szól.

Az elmúlt években megszokott állandó programok között idén is lesz FeHoVa lőtér, fegyvertartási és tárolási bemutató a BRFK szervezésében, solymász bemutató és rendellenes trófeák szemléje. A Vadász színpadon rendezik a Vadászkürtös Fesztivált, a IX. Ifjúsági Vadászkürtös Szóló Versenyt, valamint a XI. FeHoVa Kupa Nemzetközi Szarvasbőgő Bajnokságot. Ugyancsak a Vadász színpadon lesz látható Dr. Kubassek János, a Magyar Földrajzi Múzeum igazgatójának előadása „Afrika csodadoktora, a természetbúvár Sáska László (Hemingway orvosa)” címmel. A Madárkórház Alapítvány rendezésében „Vadmadarak rehabilitációja és repatriációja” címmel tart előadást Dr. Déri János, az ismert madárgyógyító.

A Vadvil Kft. csapata a FEHOVÁ-n: jobbról Madár Péter ügyvezető

A 2020–2022-es vadászidények legjobb magyar nagyvad trófeáiból összeállított válogatás, a Nadler-trófeaszemle négy napon keresztül várja az érdeklődőket. Szunyoghy András grafikusművész „Vadállatok anatómiai rajzai” címmel rendezett kiállítása mellett idén vadász karikatúra bemutató is lesz.

A FeHoVá-n igen értékes munkakutyákat is bemutatnak. A képen látható néhai Bökény, sok milliós utánkerséseivel, rendkívül értékes magyar agara volt a hazai vadgazdálkodásnak.

Először lesz a FeHoVa-n aukció: Hidvégi Béla bocsájtja árverésre személyes tárgyait; a tárgyakra a helyszínen és online is lehet licitálni. A befolyt összeg teljes egészében a Vadásztrófea Alapítvány vadvédelmi és edukációs programjait támogatja.

Albert Juditot, a budapesti FROMMER Fegyverbolt tulajdonosát a Rizzini standján pillantottuk meg.

Programok horgászoknak

A FeHoVa-ra érkező horgászokat és a vízi világ iránt érdeklődőket a G pavilonban várják a szervezők.

A megszokott horgász programok között idén is lesznek etetőhajó tesztek (egy külön erre a célra épített medencében); a pergető medencében csalivezetési bemutatók; fárasztó szimulátor. A több mint 22 ezer literes óriás akváriumban ezúttal is számos édesvízi halat tekinthetnek meg a látogatók a saját élőhelyüket élethűen bemutató környezetben.

A vendéglátás, a frissen sült kolbászok elmaradhatatlan részei a FeHoVá-nak.

A Horgász színpadon neves magyar sporthorgászok beszámolóit, bemutatóit tekinthetik meg, köztük Bakó Péter, Horváth Bálint, Raffer Kristóf, Veegh Viktor és Walter Tamás.   A Címvédés a FreeStyle Method feeder világbajnokságon címmel beszélgetést láthatnak a kétszeres világbajnok Szabó Bencével.

A MOHOSZ ezúttal is tart Horgász sulit gyerekeknek, a szövetség standján pedig megváltható az éves horgászjegy, és letehető az állami horgászvizsga.

Terepjárók legújabb típusai mellett a jól bevált szériák is megtekinthetők…

A Magyar Horgász februári számában FeHoVa kupon található, mely azon felül, hogy kedvezményes jegy vásárlására jogosít, 2000.- értékben levásárolható a kiállítás ideje alatt az Energofish standján a G pavilonban.

Ha vadháló, akkor Cont-Eco. A képen Jobbról, Vargya Csaba, a Cont-Eco ügyvezetője, a kiállítás minden napján személyesen fogadja régi és új ügyfeleit.

A kiállítással egy időben két pavilonban (D és E) rendezik a X. jubileumi FEHOVA-MEOESZ Nemzetközi Kutyakiállítást (CAC, CACIB), valamint az
Országos terepíjász és 3D versenyt.

A FeHoVa kiállítás alatt a Suzuki standon (A pavilon 106) két játékban is részt vehetnek az érdeklődők. A főnyeremények: egy-egy teljes hetes tesztvezetés Suzuki Jimny vagy S-CROSS modellekkel. A játék vasárnapig tart, a részletek megtalálhatók az I love Suzuki Facebook oldalon.

A FeHoVa részletes programjáról itt olvashat.

A kiállítás szakmai támogatói

Agrárminisztérium

Országos Magyar Vadászkamara

Magyar Országos Horgász Szövetség

Országos Magyar Vadászati Védegylet

Általános információk

Helyszín: HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ
H-1101 Budapest, Albertirsai út 10.

Bejárat: I. és III. kapu

Nyitva tartás:

  1. február 9-12.
    Csütörtök: 9 – 18 óráig
    Péntek:       9 – 19 óráig
    Szombat:     9 – 18 óráig
    Vasárnap:    9 – 17 óráig

A belépéssel kapcsolatos további információk itt érhetők el.

Hungexpo Zrt.
Fotó: Agro Jager News

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Erdészeti és vadgazdálkodási kérdésekről tárgyalt a magyar és a szlovén agrárminiszter

Magyarország és Szlovénia kölcsönösen előnyös együttműködésre törekszik az erdőgazdálkodás, a vadgazdálkodás területén, továbbá a két ország egyaránt fontosnak tartja az állategészségügyi megelőző lépések összehangolását – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Vas megyei Felsőszölnökön, ahol megbeszélést folytatott Irena Sinko szlovén mezőgazdasági, erdészeti és élelmezési miniszter.

A két tárcavezető a Rábavidéken járva találkozott a magyarországi szlovén kisebbség helyi vezetőivel és közösen megtekintettek egy a Rábavidéken működő mintagazdaságot is. Nagy István a találkozót követő sajtótájékoztatón kiemelte: Magyarország minden eddiginél nagyobb erdősítési program végrehajtásának időszakát éli, 2030-ig 23 százalékról 27 százalékra kívánják növelni az ország fával borított területeinek arányát, ehhez pedig a szlovén erdészeti szakemberek segítségét és tapasztalatait is igénybe szeretnék venni. Az agrárminiszter közölte, hogy a magyar kormány az állami erdőgazdaságokat nonprofit jellegűvé alakítaná át. Hozzátette: a jövőben sokkal hangsúlyosabb szerepet kívánnak adni a fenntarthatóságnak, a természeti értékek megóvásának, és csökkenteni szeretnék az állami erdészetetek gazdasági jellegét.

Fotó: Fekete István

A miniszer a sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy Magyarországon és Szlovéniában is egyre több a vaddisznók okozta vadkárt, ezért növelni szeretnék gyérítésüket. Hozzátette: az afrikai sertéspestis – amelyet Magyarországon csak a vaddisznókban mutattak ki – szerencsére sem a Dunántúlra, sem Szlovéniába nem jutott el. Szavai szerint továbbra is fontos, hogy a két ország hatékonyan összehangolja egymással állategészségügyi intézkedéseit.

Fotó: Fekete István

Irena Sinko a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a határ mindkét oldalán meg kell őrizni a mezőgazdasági területek erre a vidékre jellemző “mozaikos szerkezetét” és fokozottan kell támogatni azokat, akik hagyományos mezőgazdálkodást folytatnak. A szlovén miniszter kijelentette: szeretnének Szlovéniában is egy a felsőszölnökihez hasonló mintagazdaságot létrehozni. Hozzáfűzte, hogy a hagyományos mezőgazdálkodás, a táj megóvása olyan kulturális érték, ami mindkét országban segíti a nemzetiségek megmaradását.

Forrás: Agrárminisztérium

Tovább olvasom

Vadászat

Újabb vadriasztókat helyeztek ki

A Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság és a Zrínyi Miklós Vadásztársaság együttműködésének köszönhetően száz darab vadriasztó prizma segíti majd a vadelütéssel végződő balesetek számának csökkentését.

Fotó: Rendőrség

A prizma a közlekedő gépjárművek fényszórói által kibocsátott fényt megtöri, az út menti területet megvilágítja, ezzel a vadat elriasztja az út megközelítésétől. A helyszín kiválasztásakor a vadelütések számát, valamint a vadon élő állatok megjelenésének valószínűségét vették figyelembe.

Fotó: Rendőrség

Az elmúlt időszakban több zalai útszakaszra került már ki vadriasztó prizma, a mostani projekt keretében a 76-os főútvonal zalaegerszegi bevezető szakaszán helyeztek ki száz darab közlekedésbiztonságot javító eszközt a szakemberek.

Fotó: Rendőrség

Forrás: Rendőrség

 

Tovább olvasom