Keressen minket

Vadászat

FEGYVERMESTER: Majd a következő lövés kiviszi!

FEGYVERMESTER rovatunkban ismét Tibori Ádám, a budapesti FROMMER Fegyverbolt fegyverművese jelentkezik. Saját élményeit, tapasztalatait a Szenes Iván téri műhelybe beadott, megvizsgált és javított fegyverek, valamint saját vadászatai után gyűjtötte össze és adjuk most közre az Agro Jager News hasábjain. Sajátos, közvetlen, de sokszor kíméletlen stílusa, a fegyver, a fém szeretetéből fakad. Műhelyében, még nagyapja után örökölt tűreszelők is akadnak, féltve őrzi a digitális esztergapadja mellett. Segítségével és műszereivel most a fegyvercsövekbe kukkantunk be!

Fotó: Tibori Ádám – Agro Jager News

Sokszor jártam úgy, hogy két vadászat között nem mindig volt időm alapos, vagy bármilyen mértékű takarításra. Ez sajnos igaz mind a sörétes, és mind a golyós fegyvereimre is. Ez természetesen nem dicséretes és egyáltalán nem követendő példa az enyém. De ki ne járt volna úgy, hogy egy esti vadászatból hazaérve, fáradtan, a fegyvert csak a szekrénybe beállítva otthagyta és a „majd holnap kitakarítom” mondatot elmormolva nyugovóra tért.

Forrás: Frommer Fegyverbolt, Budapest. https://frommerfegyverbolt.hu/

Ábra: Frommer fegyverbolt

Az első fegyveremet egy FÉG GV 1 golyóspuskámat 18 évesen vásároltam. Emlékszem egy egész nyarat dolgoztam érte egy fékfelújító műhelyben, mire nagy nehezen eljött a nagy nap. Édesapámmal utaztunk érte Budapestre és az általa ismert boltokat végigjárva, rátaláltam a számomra akkor megfelelőnek hitt fegyverre. Izgatott voltam, és vártam, hogy mehessek vadászni! Sok izgalmas élményt megéltünk ketten , de ezek közül is van egy emlékezetes, ami egy életre tanulságul szolgált:

A hóesés a tájat már jó vastagon befedte, amikor is gyalogosan a les felé sétáltam. Séta közben a szemem sarkából csak egy fekete foltra lettem figyelmes, ami velem párhuzamosan szaladva tör előre, az addigra már igencsak bokáig érő hóban. Egy termetes vaddisznó váltott ki az erdőcsíkból mellettem – úgy nyolcvan méterre lehetett! A kezdeti meglepődésemet csak fokozta, hogy egy pár méter után fordult egyet és előttem keresztbe iparkodott volna az erdő irányába, persze, ha eközben a lövésem nem zavarta volna meg. De akkor jött a nagy pofon az élettől, mert a zártestet hiába nyitottam fel, hogy ismételjek, nem akart a zár hátrajönni, bármennyire is próbáltam húzni. Mire újra tűzkész állapotban volt a fegyver, addigra a vad már héthatáron is túl volt. Csalódott voltam és nem értettem, hogy mi volt a baj!

Fotó: Tibori Ádám – Agro Jager News

Egy ismerősömnek meséltem ezt a hibajelenséget, mire ő annyit mondott, hogy a töltényűrrel lesz a hiba. Javaslatára egy kis olajos papírzsebkendőt dugtam a csőbe, hogy végére járjak az ügynek. Mikor kihúztam, nagy meglepetésemre egy rozsdafoltos papírdarab köszönt rám. Ekkor jöttem rá, hogy a vadásztársak által mondott megoldás: „majd a következő lövés kiviszi”, nem teljesen fegyverbarát megoldás.

Azóta már nyugodtan mondhatom, hogy fegyverkarbantartás szinten nagy gyakorlatra tettem szert és láttam pár érdekes és elszomorító csövet is. Félreértés ne essék, a magam gyerekkori hibája után mindenkit megértek, de van rá ellenszer!

A műhelybe leadott fegyver szinte mesél, hogy mi történik vele két vadászat között. Tapasztaljuk, hogy a helyes fegyverkarbantartás sok esetben hagy némi kívánni valót maga után. Nem lehet azt mondani, hogy csak egy recept létezik a tisztításra, konzerválásokra, de az biztosan mondhatom, hogy csak alapos takarítás után lehet elérni a kívánt eredményt. Ha nem tudunk időt szakítani rá, akkor legalább a csövet egy olajos rongy segítségével mentesítsük a lőporgázok savassága alól. Ez azért fontos, mert a legfőbb ellensége a csőnek sajnos ez lesz. Ha ezt nem tesszük meg. akkor sajnos olyan károk keletkeznek a csőben, amik visszafordíthatatlan folyamatokat indítanak el. De hogy ezt jól szemléltessem, az alábbi képsorokkal lépésről lépésre végigmegyünk a csőhibákon!

Az első képen nem látni nagyon nagy problémát. Csak egy kis rézlerakódás és egy kis szösz, por, ami a tokból esetleg bele szóródott. Itt látom jelentőségét a csőkígyónak, de a rendszeres karbantartásra szerintem nem alkalmas. Nem tudja helyettesíteni azt az intenzív tisztítást, amit egy cső igényel. Viszont amikor kiérkezünk a vadászterületre, vagy lőtérre, ott jó szolgálatot tud tenni, mert kis helyen elfér, bárhova magammal tudom vinni és használat elött, vagy amikor kiveszem a tokból a fegyvert, csak áthúzom a csövön és kész.

Fotó: Tibori Ádám – Agro Jager News

A második képen már jól érzékelhető, hogy miről is beszéltem az elején, hiszen látható, hogy a cső belsejét felkente a lövedékmag rézzel, ami nem is baj, hiszen a surlódás így lesz ideális. De, ha jobban megnézzük, akkor a huzagoláson egy sötétebb folt jelzi az anyaghiányt, amit sajnos a lőpor savas kémhatása mart ki. Látszanak mellette az ólomlerakódás nyomai és egy kis kicserepesedés is, ami főleg a magnum kaliberekre lesz igaz.

Forrás: Frommer Kft.

Ez a kicserepesedés az átmeneti kúp után vehető észre mert ott a gáz míg nem éri el a legnagyobb nyomást, égeti a csövet és sajnos idővel ez a jelenség erősödni fog. Ha nagymértékű a károsodás, sajnos a csövet cserélni kell, ami manapság nem éppen olcsó mutatvány.

A harmadik fotón már a teljes huzag megszakadt és súlyosan károsodott, ami érinti az ormózat részt is. Vízszintesen látszódnak a csőmegmunkálás nyomai is, de az ebben az esetben nem érdekes. Viszont az már igen, hogy a túl sok réz, a takarítás elmulasztásának köszönhetően, lemezesen kezd leválni, ami így a következő lövedékkel távozik. Talán erre gondoltak, amikor azt mondták, hogy a következő lövés kiviszi.

Természetesen ezekkel a képekkel, csak egy betekintésfélét szerettem volna a kedves olvasónak nyújtani. Mivel nem áll és nem is állhat mindenkinek rendelkezésére eszköz a fegyver ilyen aprólékos vizsgálatához, így sokaknak ez újdonság lehet.

Kattintson és töltse be a térképnézetet!

Vadász üdvözlettel: Tibori Ádám fegyverműves

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

 

Kiemelt cikk

Február 9-én nyílik a 29. FeHoVa

Február 9-én nyílik a 29. FeHoVa, a régió vadászainak, horgászainak és természetkedvelőinek legnagyobb találkozója. A HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban több mint 200 kiállító mutatja be újdonságait; a rendezők számos szakmai programmal várják az érdeklődőket.

Megnyitó: a legkisebbek utazását az OTP Bank Agrárigazgatósága támogatta, akik különféle szignálokkal kedveskedtek a vásár látogatóinak

Február 9-től négy napon át tart az idei FeHoVa, amely – a X. jubileumi FEHOVA-MEOESZ Nemzetközi Kutyakiállítással (CAC, CACIB) együtt – négy pavilonban várja a látogatókat. Az év legjelentősebb horgász, vadász és természetjáró eseményén több mint 200 kiállító vesz részt. A kiállításon számos ország képviselteti magát, köztük Ausztria, Belgium, Csehország, Dél-Afrika, Lengyelország, Namíbia, Olaszország, Pakisztán és Szlovákia.

Programok vadászoknak és természetkedvelőknek

Trófeák, trófeák és trófeák – az ország egész területéről.

A vadászok és természetkedvelők a HUNGEXPO legnagyobb, A jelű pavilonjában ezúttal is számos szakmai- és közönségprogramon vehetnek részt, köztük trófeabemutatók- és bírálatok, kerekasztal beszélgetések, vetítések és élménybeszámolók.

Jóbarátok, régi ismerősök találkoztak Budapesten. A FeHoVa kicsit erről is szól.

Az elmúlt években megszokott állandó programok között idén is lesz FeHoVa lőtér, fegyvertartási és tárolási bemutató a BRFK szervezésében, solymász bemutató és rendellenes trófeák szemléje. A Vadász színpadon rendezik a Vadászkürtös Fesztivált, a IX. Ifjúsági Vadászkürtös Szóló Versenyt, valamint a XI. FeHoVa Kupa Nemzetközi Szarvasbőgő Bajnokságot. Ugyancsak a Vadász színpadon lesz látható Dr. Kubassek János, a Magyar Földrajzi Múzeum igazgatójának előadása „Afrika csodadoktora, a természetbúvár Sáska László (Hemingway orvosa)” címmel. A Madárkórház Alapítvány rendezésében „Vadmadarak rehabilitációja és repatriációja” címmel tart előadást Dr. Déri János, az ismert madárgyógyító.

A Vadvil Kft. csapata a FEHOVÁ-n: jobbról Madár Péter ügyvezető

A 2020–2022-es vadászidények legjobb magyar nagyvad trófeáiból összeállított válogatás, a Nadler-trófeaszemle négy napon keresztül várja az érdeklődőket. Szunyoghy András grafikusművész „Vadállatok anatómiai rajzai” címmel rendezett kiállítása mellett idén vadász karikatúra bemutató is lesz.

A FeHoVá-n igen értékes munkakutyákat is bemutatnak. A képen látható néhai Bökény, sok milliós utánkerséseivel, rendkívül értékes magyar agara volt a hazai vadgazdálkodásnak.

Először lesz a FeHoVa-n aukció: Hidvégi Béla bocsájtja árverésre személyes tárgyait; a tárgyakra a helyszínen és online is lehet licitálni. A befolyt összeg teljes egészében a Vadásztrófea Alapítvány vadvédelmi és edukációs programjait támogatja.

Albert Juditot, a budapesti FROMMER Fegyverbolt tulajdonosát a Rizzini standján pillantottuk meg.

Programok horgászoknak

A FeHoVa-ra érkező horgászokat és a vízi világ iránt érdeklődőket a G pavilonban várják a szervezők.

A megszokott horgász programok között idén is lesznek etetőhajó tesztek (egy külön erre a célra épített medencében); a pergető medencében csalivezetési bemutatók; fárasztó szimulátor. A több mint 22 ezer literes óriás akváriumban ezúttal is számos édesvízi halat tekinthetnek meg a látogatók a saját élőhelyüket élethűen bemutató környezetben.

A vendéglátás, a frissen sült kolbászok elmaradhatatlan részei a FeHoVá-nak.

A Horgász színpadon neves magyar sporthorgászok beszámolóit, bemutatóit tekinthetik meg, köztük Bakó Péter, Horváth Bálint, Raffer Kristóf, Veegh Viktor és Walter Tamás.   A Címvédés a FreeStyle Method feeder világbajnokságon címmel beszélgetést láthatnak a kétszeres világbajnok Szabó Bencével.

A MOHOSZ ezúttal is tart Horgász sulit gyerekeknek, a szövetség standján pedig megváltható az éves horgászjegy, és letehető az állami horgászvizsga.

Terepjárók legújabb típusai mellett a jól bevált szériák is megtekinthetők…

A Magyar Horgász februári számában FeHoVa kupon található, mely azon felül, hogy kedvezményes jegy vásárlására jogosít, 2000.- értékben levásárolható a kiállítás ideje alatt az Energofish standján a G pavilonban.

Ha vadháló, akkor Cont-Eco. A képen Jobbról, Vargya Csaba, a Cont-Eco ügyvezetője, a kiállítás minden napján személyesen fogadja régi és új ügyfeleit.

A kiállítással egy időben két pavilonban (D és E) rendezik a X. jubileumi FEHOVA-MEOESZ Nemzetközi Kutyakiállítást (CAC, CACIB), valamint az
Országos terepíjász és 3D versenyt.

A FeHoVa kiállítás alatt a Suzuki standon (A pavilon 106) két játékban is részt vehetnek az érdeklődők. A főnyeremények: egy-egy teljes hetes tesztvezetés Suzuki Jimny vagy S-CROSS modellekkel. A játék vasárnapig tart, a részletek megtalálhatók az I love Suzuki Facebook oldalon.

A FeHoVa részletes programjáról itt olvashat.

A kiállítás szakmai támogatói

Agrárminisztérium

Országos Magyar Vadászkamara

Magyar Országos Horgász Szövetség

Országos Magyar Vadászati Védegylet

Általános információk

Helyszín: HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ
H-1101 Budapest, Albertirsai út 10.

Bejárat: I. és III. kapu

Nyitva tartás:

  1. február 9-12.
    Csütörtök: 9 – 18 óráig
    Péntek:       9 – 19 óráig
    Szombat:     9 – 18 óráig
    Vasárnap:    9 – 17 óráig

A belépéssel kapcsolatos további információk itt érhetők el.

Hungexpo Zrt.
Fotó: Agro Jager News

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Erdészeti és vadgazdálkodási kérdésekről tárgyalt a magyar és a szlovén agrárminiszter

Magyarország és Szlovénia kölcsönösen előnyös együttműködésre törekszik az erdőgazdálkodás, a vadgazdálkodás területén, továbbá a két ország egyaránt fontosnak tartja az állategészségügyi megelőző lépések összehangolását – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Vas megyei Felsőszölnökön, ahol megbeszélést folytatott Irena Sinko szlovén mezőgazdasági, erdészeti és élelmezési miniszter.

A két tárcavezető a Rábavidéken járva találkozott a magyarországi szlovén kisebbség helyi vezetőivel és közösen megtekintettek egy a Rábavidéken működő mintagazdaságot is. Nagy István a találkozót követő sajtótájékoztatón kiemelte: Magyarország minden eddiginél nagyobb erdősítési program végrehajtásának időszakát éli, 2030-ig 23 százalékról 27 százalékra kívánják növelni az ország fával borított területeinek arányát, ehhez pedig a szlovén erdészeti szakemberek segítségét és tapasztalatait is igénybe szeretnék venni. Az agrárminiszter közölte, hogy a magyar kormány az állami erdőgazdaságokat nonprofit jellegűvé alakítaná át. Hozzátette: a jövőben sokkal hangsúlyosabb szerepet kívánnak adni a fenntarthatóságnak, a természeti értékek megóvásának, és csökkenteni szeretnék az állami erdészetetek gazdasági jellegét.

Fotó: Fekete István

A miniszer a sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy Magyarországon és Szlovéniában is egyre több a vaddisznók okozta vadkárt, ezért növelni szeretnék gyérítésüket. Hozzátette: az afrikai sertéspestis – amelyet Magyarországon csak a vaddisznókban mutattak ki – szerencsére sem a Dunántúlra, sem Szlovéniába nem jutott el. Szavai szerint továbbra is fontos, hogy a két ország hatékonyan összehangolja egymással állategészségügyi intézkedéseit.

Fotó: Fekete István

Irena Sinko a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a határ mindkét oldalán meg kell őrizni a mezőgazdasági területek erre a vidékre jellemző “mozaikos szerkezetét” és fokozottan kell támogatni azokat, akik hagyományos mezőgazdálkodást folytatnak. A szlovén miniszter kijelentette: szeretnének Szlovéniában is egy a felsőszölnökihez hasonló mintagazdaságot létrehozni. Hozzáfűzte, hogy a hagyományos mezőgazdálkodás, a táj megóvása olyan kulturális érték, ami mindkét országban segíti a nemzetiségek megmaradását.

Forrás: Agrárminisztérium

Tovább olvasom

Vadászat

Újabb vadriasztókat helyeztek ki

A Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság és a Zrínyi Miklós Vadásztársaság együttműködésének köszönhetően száz darab vadriasztó prizma segíti majd a vadelütéssel végződő balesetek számának csökkentését.

Fotó: Rendőrség

A prizma a közlekedő gépjárművek fényszórói által kibocsátott fényt megtöri, az út menti területet megvilágítja, ezzel a vadat elriasztja az út megközelítésétől. A helyszín kiválasztásakor a vadelütések számát, valamint a vadon élő állatok megjelenésének valószínűségét vették figyelembe.

Fotó: Rendőrség

Az elmúlt időszakban több zalai útszakaszra került már ki vadriasztó prizma, a mostani projekt keretében a 76-os főútvonal zalaegerszegi bevezető szakaszán helyeztek ki száz darab közlekedésbiztonságot javító eszközt a szakemberek.

Fotó: Rendőrség

Forrás: Rendőrség

 

Tovább olvasom