Keressen minket

Vadászat

Ma zárja kapuit az 54. LORIST – interjú Slobodan Cvetkoviccal, a kiállítás vezérigazgatójával

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Szerbiában, Újvidéken, ötnapos nyitvatartás után ma zárja kapuit az 54. LORIST, a Vadászati és Horgászati Kiállítás és Vásár. A kiállítás alatt számos látnivalót tekinthettek meg a vendégek. Délkelet-Európa legnagyobb vadászati kiállításán meglepően sok fegyvert lehetett kézbe venni és a gazdag lőszerválaszték mellett, a kézműves műcsaliknak, a horgászati felszereléseknek is jutott hely. Újvidéken egy barátságos, magas minőségű termékeket kínáló vásáron vettünk részt, ahol a vadászok és az erdészek mellett, első alkalommal, közösen mutatkoztak be a nemzeti parkok. Pazar trófeakiállítás, vendéglátás várta mindazokat, akik ellátogattak Újvidékre. A kiállítás zárónapján Slobodan Cvetkoviccal, az Újvidéki Kiállítás és Vásár vezérigazgatójával beszélgettünk.

Slobodan Cvetkovic, a kiállítás vezérigazgatója Fotó: Agro Jager News

Hogyan értékeli a mögöttünk álló napokat?

Az elmúlt öt nap eseményektől, bejelentésektől volt hangos, amelyeknek nagy örömünkre, az 54. LORIST, Vadászati és Horgászati Kiállítás és Vásár adott otthont. A vásár történetében először adhattunk egyszerre helyszínt Szerbia vadászterületeinek, a Vajdasági Erdészeteknek és Szerbia Nemzeti parkjainak is.

Forrás: Frommer Fegyverbolt, Budapest. https://frommerfegyverbolt.hu/

E három nagy egységet egy teremben, míg a kereskedelmi részleget egy másik pavilonban rendeztük be. Az 54. LORIST-on ünnepelhettünk meg, hogy idén 20 éves a Vajdasági Erdészeti Közvállalat, majd a jubileumi fogadásnak is helyszíne lehettünk. A harmadik napon pedig, a Vajdasági Vadászszövetség bejelentette, hogy megalapították az első Vadászati Múzeumot, amelyet ráadásul itt, Újvidéken fognak megnyitni. Azt gondolom, hogy nem is kívánhatnánk többet ennél!

Az 54. LORIST, Vadászati és Horgászati Kiállítást és Vásárt kéz ízben is megtisztelte Pásztor István elnök Fotó: Agro Jager News

Több, mint két hétig építették a látványos kiállítást, amely az Egy a Természettel, a Vadászati és Természeti Világkiállításon, Budapesten, 2021-ben debütált. Hogy fogadták a vendégek?

Pontosan ismertük és láttuk, hogy milyen sikere volt Budapesten, a Vadászati és Természeti Világkiállításon, 2021-ben, ennek a látványos, diorámának. Akkor nyolc kamionnal érkezett Szerbia Budapestre és megközelítőleg 800 trófeát mutattunk be. Az elmúlt évben és most is elmondhatom, hogy kiemelten sok feladatot vállalt fel a Vojvodine Sume vállalatunk. Most, hogy Szerbiában vagyunk, talán könnyebb dolga volt a Vajdasági Erdészeti Közvállalat munkatársainak, hiszen a szállítási nehézségek nem akadályozták ezt a munkát.

A nagy teremben Szerbia vadászterületeit, természeti értékeit mutatták be, amelyet külföldi delegációk is felkerestek. fotó: Agro Jager News

Ám hozzá kell tenni azt is, hogy heroikus munkát végeztek, hiszen a trófeákat katalogizálva először be kellett gyűjteni, most pedig vissza kell juttatni a tulajdonosaikhoz – persze mindegyiket sértetlenül. Ennek a kiállításnak azonban más üzenete is van, hiszen akik valamilyen ok miatt nem láthatták Budapesten ezt a monumentális standot, azok itt újra átélhették azt, mivel is készült Szerbia, 2021-ben, a világkiállítás alkalmával. Nyugodtan mondhatom, hogy aki látta Budapesten és aki látta itt Újvidéken, megelégedéssel gondol vissza ezekre a napokra. Ezért is jött az ötlet, hogy a természetvédelemi résszel kibővítve, tovább fejlesztve, használjuk fel és tegyük mobilizálhatóvá ezt a látványos és értékes kiállítást. Úgy gondolom, hogy fontos része lesz Szerbia prosperálására, bemutatkozására nemcsak a határainkon innen, hanem azokon túl is.

A szerbiai nemzeti parkok is bemutatkoztak. Fotó Agro Jager News

Meglepően sok óvodás, iskolás vett részt az 54. LORIST-on. Valamilyen programot indítottak?

Szerbiában elkötelezettek vagyunk abban, hogy az ifjúság környezettudatos nevelése, a környezetünk megismerése, a kapcsolat a vadászattal, a vadászokkal, annak fontos kulturális, embereket összekötő, barátságokat megalapozó tevékenységét megismerhessék a legkisebbek is. Ahhoz, hogy valaki vadász lehessen meg kell tanulni, hogyan kell viselkedni a vadászatokon. Ezért a kiállítás alatt számos gyermekprogramnak adtunk helyet és úgy határoztunk, hogy a 12 év alatti kicsiknek ingyenes belépési lehetőséget biztosítunk. Munkaidő révén számos óvoda és iskola látogatott el, de a szülőkkel érkező gyermekek is ingyenesen beléphettek. Környezetismereti órákat tartottunk és meg lehetett ismerkedni a ragadozó madarakkal is, miközben a szabadtéren, terítéken is láthattak őzbakot. Késkészítő mesterek, szűcsök mutatták be, hogyan is lehet egy-egy bőrdarabból tartós használati eszközt készíteni, de vadászkürtös bemutató, vadászkutyás ismerkedés, szabadtűzi kolbászsütés is várta a kicsiket.

A vadászkutyák természetüknél fogva nagyon barátságosak és a gyermekek is nagyon szeretik őket Fotó: Agro Jager News

Hogyan értékeli, hogy Újvidékre, szinte minden nap ellátogatott egy-egy magasrangú vendég?

Az Újvidéki Kiállítás és Vásár fontos feladatot vállalt fel: kiemelt feladatunk, hogy összekössük az embereket kelettől-nyugatig, északtól-délig. A vásár Délkelet-Európa legnagyobb ilyen jellegű rendezvénye, de az év során más vásáraink is vannak. A mezőgazdasági vásárunkat ebben az évben hatalmas megtiszteltetés érte, mert Pásztor István támogatásával Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Aleksandar Vucic, Szerbia köztársasági elnöke közösen nyitotta meg a vásárt. A vadászat összeköti nemcsak Szerbiában, hanem határainkon túl is az embereket. A vadászat, a vadgazdálkodás, az erdőgazdálkodás, a természetvédelem, a horgászat és a halgazdálkodás, a vizek és az élőhelyek védelme nemzeti kérdés is, miközben szabályozott körülményeket kell arra teremteni, hogy a fenntarthatóság mellett fejleszthessük is Szerbiát. Ebben a munkában képez hidat az Novosadski Sajam, azaz az Újvidéki Kiállítás és Vásár.

Szabadtéri programokkal színesítették a gyermekek programját, amelyet a Sveti Hubert Klub összefogásával valósítottak meg. Fotó: Agro Jager News

Hogyan folytatódik tovább a LORIST, mire készülhetnek a látogatók, a kiállítók?

A Kiállítás és Vásárt szélesíteni szeretnénk, mind hazai, mind nemzetközi vonatkozásban. Jelentős erőket mobilizáltunk, hogy a kiállító tereink a legmodernebbek legyenek, hogy a vásárlóink könnyen és gyorsan parkolhassanak, hogy a vásár alatt a számukra legérdekesebb és legújabb eszközöket, tárgyakat megvásárolhassák. Persze kultúránkhoz, népművészetünkhöz kapcsolható kézműves termékek is elérhetőek voltak, a helyi mézektől, a késeken át, a gyapjúból készült termékekig.

Prof. Dr. Zoran Ristic, az Újvidéki Egyetem professzora trófeabírálatot mutatott be, a Lov i jos ponesto, a Radio Lovac és az Agro Jager News közös standján. Fotó: Agro Jager News

A terveink szerint a vásár 12 éves korig teljesen ingyenes lesz és egész Szerbiára ki fogjuk terjeszteni ezt a lehetőséget. A kiállítók számára pedig újabb és újabb opciókkal készülünk. Az Agro Jager Newson keresztül invitáljuk a magyarországi cégeket is, hogy jöjjenek és vegyenek részt ezen a több, mint félévszázados kiállításon. Szerbiában, a vadászati ágazatban fontos fejlesztéseket indítottak el. Ebbe a nagyívű munkába több partner mellett, Magyarország is bekapcsolódott. A LORIST a tudományos és gazdasági kapcsolatok szélesítésében vállalt eddig is és ezután is szerepet. Bízok benne, hogy erre jó alkalom nyílik mjad a 2023-ban megrendezésre kerülő 55. LORIST-on, a Vadászati és Horgászati Kiállítás és Vásáron is.

Az Agro Jager News standján: a fényképen jobbról Slobodan Cvetkovic, a kiállítás vezérigazgatója, míg baloldalon Dejan Dzakula, a Lov i jos ponesto és a Radio Lovac főszerkesztője, a Sveti Hubert Klub igazgatója, míg középen, Dr. Szilágyi Bay Péter lapigazgatónk látható. Fotó: Agro Jager News

Írta: Dr. Szilágyi Bay Péter & Dr. Szilágyi Gergely

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

Vadászat

Lezárt akta: orvvadászott

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A ceglédi nyomozók befejezték annak a 42 éves csemői férfinak az ügyét, aki a gyanú szerint a tilalom ellenére lelőtt egy 2 éves őzsutát, ráadásul vadászlőfegyver engedéllyel sem rendelkezett.

Fotó: Rendőrség

A csemői vadásztársaság egyik képviselője tárcsázta a segélyhívót 2022. augusztus 16-án nem sokkal dél előtt, mivel a tanyája melletti gyümölcsös irányából feltételezhetően kispuskából leadott lövést hallott. Kövér gázzal a hang irányába indult autójával, majd az egyik dűlő sarkán egy 2 év körüli nyakon lőtt őzsuta friss tetemét találta. Ezzel egyidőben a közelben sietve távozott gépkocsijával a 42 éves csemői K. Ferenc, akit a rendőrök pár órával később otthonában elfogtak.

A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A nyomozók a férfi lakásában kutattak, lövedéket, esztergált hangtompító jellegű csövet, valamint 130 sörétólmot is találtak, mind lefoglalták.

Az ügyben kirendelt igazságügyi fegyverszakértő megállapította, hogy a lefoglalt esztergált fémcső egy házilag készített hangtompító, melyen keresztül 22 Long Rifle kaliberű lőszer lőhető ki, ami megegyezik az őzből lefoglalt lövedék kilőtt elemével. Az igazságügyi fizikus szakértői vélemény szerint K. Ferenc bal kezének letapogatására használt mintahordozó felületén kimutathatók olyan, jellegzetes elemösszetételű szemcsék, melyet tűz-vagy gáz-riasztófegyver elsütésekor keletkeztek.

Fotó: Rendőrség

A Pest Vármegyei Kormányhivatal Vadászati Hatósága a hatályos végrehajtási rendelet értelmében az őzsuta értékét 100.000 forintban határozta meg.

A 42 éves férfi a kihallgatásán a terhére rótt bűncselekményt tagadta, a gyanúsítás ellen panasszal nem élt. Védekezésében elmondta, hogy nem lőtt, egy petárdát dobott el, a vaddisznók miatt, tagadta, hogy bármilyen lőszere, vagy lövésre alkalmas eszköze volna.

Fotó: Rendőrség

A Ceglédi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya a férfival szemben orvvadászat bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást befejezte, az ügy iratait az ügyészségnek átadta.

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom

Vadászat

Vadász-gyermeknap: Hetedszerre sem unalmas

Print Friendly, PDF & Email

Vadász-gyermeknapot tarttak Várpalotán

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Ha van Veszprém vármegyében olyan, vadászathoz kapcsolódó közönségrendezvény, ami egyformán mozgat meg helyieket és távolabbról érkezőket, karon ülő kisgyereket és nagyszülőket, vadászokat és a vadat „csak” fogyasztókat, az egyértelműen a várpalotai vadász-gyermeknap!

Fotó: OMVK

Az Országos Magyar Vadászkamara (a továbbiakban: Kamara) a hivatásos, valamint a sportvadászok önkormányzattal rendelkező, közfeladatokat, továbbá általános szakmai érdekképviseleti feladatokat is ellátó köztestülete, (Ábra: OMVK)

Annak idején (a Vadászati Kultúra Napja rendezvény Keszthelyre való „költözése” után) merész vállalkozás volt teljesen új tematikájú eseményt hozni a Thury-vár ódon falai alá, az idő azonban igazolta azok elkötelezettségét és bátorságát, akik összefogása révén idén már hetedszer telt meg mosolygó gyermekarcokkal Várpalota belvárosa.

Mire a Bakony Vadászkürt Egylet tagjainak köszönhetően a hivatalos megnyitó kezdetét jelző kürtszignálok felharsantak, az egy négyzetméterre jutó kicsik száma csak egy óvodában lehetett volna nagyobb, mint a Thury-vár környékén.

Mint Pap Gyula, a Veszprém Vármegyei Vadászkamara elnöke köszöntőjében rámutatott: a vadászkamara az ifjúsági programja megvalósításán keresztül mindig is prioritásként kezelte a vadászat népszerűsítését a gyermekek, vagyis a jövő felnőttei körében. A várpalotai „vadásznap a gyerekekkel, gyereknap a vadászokkal” elnevezésű összejövetel bizonyította életképességét az elmúlt évek során, hiszen ha nincs koronavírus, idén már nyolcadszor ünnepelhetnénk együtt. Mindez nem volna lehetséges a támogatók, vagyis a kamara, a vadászszövetség, a Bakonyerdő és a Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt., a Várpalota Város Önkormányzata, a Thury-Vár Nonprofit Kft. és a főzőcsapatok nagylelkű közreműködése nélkül.

Katona Csaba alpolgármester úr a városi önkormányzat nevében mondott köszönetet azok felé, akik önzetlensége évről évre sokak számára teszi lehetővé egy önfeledt nap eltöltését Várpalotán, a vadászat égisze alatt. Mint rámutatott: ez az összejövetel sokak számára kedvező alkalom arra is, hogy legyőzzék a vadhústól való idegenkedésüket, hiszen amellett hogy a vadhús – megfelelő hozzáértéssel elkészítve – kulináris élményt nyújt, fogyasztása a háziállatok húsánál sok tekintetben egészségesebb.

A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A köszöntők elhangzása után került sor az elismerések, kitüntetések átadására. A Magyar Vadászatért Érdemérem kitüntetésben részesült – posztumusz – az év elején elhunyt Kötél László vadásztársunk. Az elismerést az özvegye vette át. Pál Lajos és Tóth Attila a vadászokért és a vadászatért végzett kiemelkedő munkájáért az Országos Magyar Vadászkamara Érdemérmével lett gazdagabb. Eckert Zoltán a vadgazdálkodásban, a vadászatban és a vadászati kultúra ápolásában végzett példaértékű tevékenységével a Nimród Vadászérmet érdemelte ki. A Csingervölgyi Vadásztársaság magyar vadgazdálkodás és vadászat fejlesztése, a természeti értékek védelme, a szakma hírnevének megőrzése érdekében kifejtett eredményes tevékenységét gróf Nádasdy Ferenc Emlékplakettel ismerték el.

Fotó: OMVK

A vár környékén és magában a várban egész nap térítésmentesen szolgálta a nagyszámú érdeklődő önfeledt kikapcsolódását a megszokott, vurstli jellegű szórakozáson (arcfestés, ugrálóvár, körhinta stb.) túl a lézeres lövészet, a hordozható planetárium, a Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság haditechnikai bemutatója, a solymászok és a vadászkutyások ismeretterjesztő előadásai valamint a Thury-vár és a környék történelmét bemutató kiállítások.

Fotó: OMVK

A főzőverseny résztvevői ezúttal is gondoskodtak róla, hogy a vadász-gyereknapra ellátogató családok gasztronómiai tapasztalatokkal is gazdagodhassanak. Ha igaz a mondás, és az ő szívükhöz is a gyomrukon át vezet az út, akkor ez alkalommal is sikerült javítani a vadászok imázsát. Hogy a főzők munkája se maradjon elismerés nélkül, szakértő zsűri által odaítélt díjakkal gazdagabban térhettek haza a csapatok: Az Ősi Sárrét Vadásztársaság III., a Tési Fennsík Vt. valamint a Mesterszakácsok és Bazsi formáció II., a Hajag Vidéki Vt., a Diana Vadászhölgy Klub és a Csobánc Vt. I. díjjal lett gazdagabb. A Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt.

A főzőverseny fődíját Rédei Zsolt nyerte el. (Fotó: OMVK)

Várpalota Város Nagydíját, a Várpalotai Bányász Horgász Egyesület a Bakonyerdő Zrt. különdíját, a Várpalotai Badacsonyi Kertművelő Egyesület a Verga nagydíját vihette haza. A főzőverseny nagydíját a családsegítő szolgálat és a várpalotai polgármesteri hivatal közös csapata, míg a főzőverseny fődíját a Sümegi Kinizsi Vadásztársaságot képviselő Rédei Zsolt elnök vehette át a remekbeszabott gombás szarvasborjú pörköltért.

 

Forrás: OMVK

Tovább olvasom

Vadászat

Engedély nélkül tartott lőfegyvert – elfogták

Print Friendly, PDF & Email

Egy vépi férfi engedély nélkül tartott lőfegyvert. A TEK elfogta

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Nemzeti Védelmi Szolgálat jelzésére, a Terrorelhárítási Központtal együttműködve fogták el a szombathelyi rendőrök a vasi férfit. A Nemzeti Védelmi Szolgálat jelzését követően, a szombathelyi rendőrök felkérésére a Terrorelhárítási Központ 2023. május 24-én, a délelőtti órákban elfogott egy vépi férfit, aki engedély nélkül tartott lőfegyvert, valamint lőszereket.

A kutatás során a nyomozók egy lőfegyvert, valamint hozzá tartozó 140 darab lőszert, továbbá egy légfegyvert és hozzá tartozó 174 darab lőszereket is lefoglaltak. A férfit a szombathelyi rendőrök gyanúsítottként kihallgatták, melynek során beismerő vallomást tett. Vele szemben a Szombathelyi Rendőrkapitányság lőfegyverrel visszaélés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárást indított.

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom