Keressen minket
[wpml_language_selector_widget]

Vadászat

KITEKINTŐ: Hangtompítók kapujában – Szerbia, Poredak hetilap

Print Friendly, PDF & Email

KITEKINTŐ: Szerbia új hetilapjában, a Poredakban, a hangtompítók magyarországi engedélyezéséről, jelenlegi státuszáról írtak.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Szerbia, Poredak, 2024. február 22.

A szomszédos Magyarországon, 2023. november 1-től, a sportvadászok számára is elérhetővé tették a vadászat során a hangtompítók használatát. A szakma, a sportvadász réteg már várta ezt a fordulatot, hiszen a nyugatabbra fekvő tagállamokban ez a gyakorlat már a hétköznapok része. Az engedélyezésről, a magyarországi helyzetről és a jogszabályi környezet megteremtéséről beszélt a 30. budapesti Fegyver, horgász, vadászati kiállításon Dr. Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese. Elmondta, hogy komoly szakmai viták után jutottak el odáig, hogy engedélyezik Magyarországon is ezeknek az eszközöknek a használatát.

Aki az új fegyverpiacon nézelődött, vagy volt alkalma az IWA-n, vagy különféle vásárokban megcsodálni a fegyvereket, láthatta, hogy a csövek végére már meneteket vágtak. Ez persze nem újdonság, hiszen az 1905-ben gyártott, hosszú csövű Carl Gustavomra is vágtak már a svédek menetet, amelynek különféle funkció voltak. Magam egy kompenzátort szerettem volna rátenni, de a lövések stabilizálása mellett sokkal élesebbek voltak a dörrenések, így elálltam tőle. Azonban egyre-másra érkeztek a hírek, hogy különféle hangtompítókat lehet vásárolni és a nyugati vendégek, akik hazánkban jártak, rendre érdeklődtek, hogy mikor lehet használni. A magyar törvények nem engedik meg, hogy harmadik országból, tehát az unión kívüli országból érkező vadász, bejelentés nélkül behozza az országba ezeket az eszközöket. Miután azonban Magyarország a Schengeni zónán belülre került, a személyellenőrzések megszűntek, így Ausztria, Szlovákia és Horvátország felé is gyakorlatilag ellenőrzés nélkül, ha úgy vesszük megállás nélkül, haladhatunk tovább. Míg ez még mindig újdonság és üdvözítő, addig az európai országok ehhez már régen hozzászoktak. Csak itt, a Kárpát-medencében maradtak meg ezek a régi szabályok, amelyek bízunk benne, hogy enyhülni fognak és ugyanolyan lehetőségeink lesznek mindannyiunknak, mint Európában, a többi országban élőknek.

Kattints a képre, olvasd online is a Poredakot.

A személyi forgalom szabadsága miatt egyre nehezebb volt Magyarországon is ellenőrizni a hangtompítók behozatalát, hiszen a német, az olasz a francia, a belga vendégek értetlenül álltak azzal szemben, hogy Magyarországon nem hogy használni, hanem behozni sem lehet, csak bejelentéssel.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!     

Ezek az anomáliák is rávilágítottak arra, hogy rendezni kell ezt a helyzetet.

A hangtompítókat első lépésben a hivatásos vadászok használhatták, mert az afrikai sertéspestis okozta állategészségügyi járvány kezelésére, az akkori főállatorvos elrendelte, hogy drasztikusan le kell csökkenteni a vaddisznó állományát, amelyhez a hivatásos vadászoknak technikai eszközöket is biztosítottak. Ebben a csomagban az éjjellátó eszközök mellett szerepelt a hangtompító. Ezzel a jogalkotó időt engedett, hogy felmérje a magyar adaptációt, másrészt tesztelte a hazai vadászokat, hogy egy ilyen eszköz valóban segítség lehet az állományok szabályozásában. Ennek nemcsak a vadászat során van jelentősége: a természetvédelemben látható, hogy milyen nehézségekkel szembesülnek a természetvédők, amikor a rókák, sakálok tömeges pusztítást okoznak a védett és fokozottan védett madarak költőhelyein.

Előzetes, a Poredak 2024. február 22-én megjelent számából. Forrás: Poredak

Végül arról sem szabad megfeledkezni, hogy a golyós fegyverek csattanása, a hirtelen nagyerejű, rövid ideig tartó zaj hatása, súlyosan károsítja az emberi fület, amelyben maradandó károkat okozhat.

Ezzel egyidejűleg elmondható, hogy a hangtompítók nem csökkentik le a lövések zaját a nullára, hanem csak mérséklik, annyira, hogy a használója és a környezete számára nem jelent akkora terhelést.

Akkor is jelentősége lehet, amikor lakott területekhez közel kell használni a fegyvereket, állategészségügyi vagy természetvédelmi esetekben, netán a hivatásos vadásznak kell a fegyverhasználatot alkalmaznia.

A jelenlegi szabályozás úgy rendelkezik, hogy aki a fegyvertartási engedélyében golyós fegyvert birtokol, az jogszerűen vásárolhat az adott kaliberhez ilyen eszközöket. Azonban látható, hogy nagyon sok jó minőségű, régi kedves fegyvert használnak a vadászok, így vannak a konzervatív oldalt képviselők, akik régi puskájukra nem vágatnak menetet.

Magyarországon a természetvédelem az elmúlt években ismerte fel, hogy a vadászok a vadgazdálkodás, a vadászat eszközeivel, benne a dúvad visszaszorítása, a vaddisznó állományának csökkenésével, mekkora segítséget nyújtanak ebben a munkában. Ez az erdészekkel és a mezőgazdászokkal kiegészülve egy teljes kört alkot. Ennek a közös munkának az első sikereit már látjuk: megannyi túzokfészek menekült meg például a Hajdú-Bihar vármegyei Komádiban is.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A hangtompítók kapcsán persze felvetődött egy olyan kérdés is, hogy nem emelkedik-e meg az orvvadászattal kapcsolatos bűncselekmények száma. A magyar vadászati palettát árnyalja továbbá, hogy 2025 márciusában érkezik a digitális vadászati napló, amely biztosítja azt a lehetőséget, hogy a területre igyekvő vadászok telefonon keresztül jelzik vadászati szándékukat. Ezzel egy időben a vadásztársaság vezetői és a hatóság illetékes ügyintézői is azonnali és egyértelmű adatot kaphatnak arról, ki, hol, mikor tartózkodik a vadászterületen, a külterületen.

Szakmai és a ballisztika szempontjából sok érv, ellenérv is felvetődött, de egyben minden szakértő egyetértett: a lövések pontosabbak, a lövedék röppályája stabilabb, egyenesebb a hangtompítók használatával. A kiskaliberek esetében pedig különösen hasznos lehet, amikor a szőrmés, tollaskártevők számát szeretnénk csökkenteni.

Forrás: Poredak, Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.

Természetvédelem

Konferenciánk a KAP-ról – VIDEÓK AZ ELŐADÁSOKRÓL

Print Friendly, PDF & Email

„Élőhelyfejlesztés és élőhelyvédelem a mezőgazdasági területeken – fókuszban az agrártámogatási lehetőségek” címmel konferenciát szerveztek

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A vadászkamara Természetvédelmi Szakbizottsága több éve szervez szakmai rendezvényeket, amelyeken következetesen a vadgazdálkodás és valamely társterület keresztmetszetében található témaköröket veszi górcső alá. Idén június 12-én, a Békés vármegyei Szarvason került sor az éves konferenciára „Élőhelyfejlesztés és élőhelyvédelem a mezőgazdasági területeken – fókuszban az agrártámogatási lehetőségek” címmel, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel (MME) közös szervezésben.

A konferencia megnyitója. A mikrofonnál Tóth Péter. Fotó: OMVK

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Anna-ligeti központjában tartott esemény apropója evidens: a mezőgazdasági területek művelésének módja meghatározza egyebek mellett az apróvadfajok állományát, a művelés mikéntjét pedig az agrártámogatási rendszerek befolyásolhatják. Ahogy Tóth Péter, a szervező szakbizottság elnöke elmondta, az Európai Unió mezőgazdasági támogatási rendszerének, a közös agrárpolitikának (KAP) tavaly megkezdődött költségvetési ciklusában a földhasználók számára egy sor olyan új lehetőség nyílt meg, amelyek a környezet és az élőhelyek szempontjából is kedvező változásokat tehetnek lehetővé. A támogatások fejében önként vállalt kötelezettségek teljesítésével tehát a gazdálkodók érdemben változtathatnak az agrárélőhelyek állapotán, minőségén. A kulcs a földhasználók önkéntessége: így a társágazatoknak – természetvédelemnek, vadgazdálkodásnak – partnerként tekintve a gazdálkodókra meg kell győzniük őket a vállalások előnyeiről. Ehhez adott részletes ismereteket a szarvasi rendezvény, amelyen gyakorlattal és rálátással rendelkező szakemberek osztották meg tapasztalataikat.

A résztvevőket elsőként a házigazda, dr. Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója köszöntötte. Kiemelte, hogy a vadgazdálkodás és természetvédelem egyik közös platformja egyértelműen az élőhelyfejlesztés. Személyes tapasztalataiból, emlékeiből a többi között felidézte azt is, hogy a ’80-es évek burgenlandi kultúrsivatagjai az agrárium fejlődésével nálunk is leváltották a biológiai sokféleségnek kedvezőbb mezőgazdasági struktúrát. A folyamat megállításához, de legalábbis lassításához van szükség olyan rendezvényekre, mint a kamara és az MME konferenciája.

Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében szintén üdvözölte a kezdeményezést. Ismertetve a nemzeti park igazgatóságok élőhelyfejlesztésben elért eredményeit – ezek közül kiemelve a kerecsensólyom és a túzok védelmét – felajánlotta az igazgatóságok és a szaktárca tapasztalatait, hogy a jövőben például a nemsokára induló, új Agrár-környezetvédelmi Program nagyobb hatékonysággal futhasson. Ebben nagy szerepet játszhatnak azon szakértők, akik mára több tízezer helyszíni ellenőrzést tudhatnak a hátuk mögött, és többezer gazdálkodóval beszéltek, megismerve hozzáállásukat, tapasztalataikat.

Bajdik Péter, a vadászkamara főtitkára emlékeztetett: az elmúlt években a konferenciasorozat keretében a szakbizottság és partnerei foglalkoztak a zöldítés hatásaival, a vízgazdálkodással, a vizes élőhelyek helyzetével, valamint a természetvédelmi szempontok figyelembe vételével végzett kaszálással. Az adott rendezvény témáinak fontosságát a klímaváltozás adja, amely miatt egyre több gazdálkodó keres alternatív bevételi forrásokat: amelyek a KAP forrásai is lehetnek.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Ha élnek ezekkel, a biodiverzitást is erősítik, ami az apróvadfajoknak szintén kedvez. Emlékeztetett: a Vadászkamara saját forrásait is hadrendbe állítja a cél érdekében: az Országos Vadgazdálkodási Alapból az elmúlt években milliárdos nagyságrendű finanszírozást biztosított a vadgazdálkodóknak élőhelyfejlesztésre. Gondolatai zárásaként úgy fogalmazott: az esemény lehet az első lépés egy olyan tanácsadói hálózat létrehozására, amelyben minden érdekelt szakterület képviseltetheti magát.

Dr. Halmos Gergő, az idén 50 éves MME ügyvezető igazgatója elmondta: a szervezet figyelemmel kísérte a mezőgazdasági területeken az EU-csatlakozást követően tapasztalt változásokat. Nem meglepő módon Magyarországon is az steril élőhelyi környezet alakult ki, amely évtizedekkel korábban már tagországokban. Hozzátette: még azzal együtt is, hogy az elmúlt időszakban javult a helyzet, igen messze vagyunk az uniós csatlakozás előtti állapotoktól. Megjegyezte: a nehezen követhető a társadalmi változásokat is fontos megérteni, hogy meg lehessen határozni, mily módon motiválhatók a földhasználók a KAP-os lehetőségek kihasználására. Az MME a maga részéről kezdetektől igyekszik közreműködni a szakpolitikában, a szemléletformálásban, és mindezt partnerekkel – így a vadászkamarával – együttműködésben teszi, hiszen a közös munka hatékony, még ha nem is mindig és minden témában jutnak közös nevezőre. A konferenciáról szólva leszögezte: az nem az egyes szakterületekről szól, sokkal inkább a jövőnkről, a fenntarthatóság megteremtéséről.

A konferencia előadásai teljes egészükben visszanézhetők (forrás: az MME YouTube csatornája)

Forrás: OMVK

Tovább olvasom

Vadászat

Óvatosan az utakon! ŐZEK!

Print Friendly, PDF & Email

Augusztus közepéig tart az őzek párzása

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A következő egy hónapban a szokottnál is figyelmesebben kell közlekedniük az autósoknak, ugyanis augusztus közepéig tart az őzek párzása. A vadásznyelven üzekedésnek nevezett időszakban ezek az állatok sokkal gyakrabban jelennek meg a közutakon!

Az európai őz párzási viselkedése során az őzbakok kergetik a sutákat vagy a konkurenciaharc során egymást. Ilyenkor a szokásosnál aktívabbak, nagyobb területen mozognak – akár napközben is. Lévén hazánk legnagyobb egyedszámú (a becslések szerint több mint 369 ezres a faj állománya) és legelterjedtebb nagyvadfattjáról van szó, gyakorlatilag az egész ország területén számíthatunk felbukkanásukra a közúton, ami fokozott balesetveszélyt jelent körülbelüljúlius második felétől augusztus közepéig. Ezt igazolják a statisztikai adatok is: az évi mintegy 7400 nagyvadelütésnek 78%-ánál őzet gázolnak, jó részét az üzekedés alatt. (Statisztikai adatok forrása: Országos Vadgazdálkodási Adattár).

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet és az Országos Magyar Vadászkamara arra kéri a gépkocsivezetőket, hogy a következő hetekben fokozott óvatossággal közlekedjenek! Az alábbiak betartásával jelentősen csökkenhet a vad- és gépjármű ütközések száma.

  • Indokolt esetben (rossz látási viszonyok, rosszul belátható útszakasz) közlekedjenek lassabban a megengedett sebességnél!
  • Az őz nem jár egyedül: ha egy átszaladt előttünk, még mindig ne gyorsítsunk, szinte biztosan másik is követi!
  • Amennyiben a vadelütés elkerülhetetlen, akkor vészfékezzünk és készüljünk fel az ütközésre, de semmiképp se rántsuk félre a kormányt! Máskülönben letérhetünk az útról vagy átsodródhatunk a szembejövő sávba!
  • Végezetül: a vadveszélyt jelző közlekedési táblák ebben az időszakban nem nyújtanak elegendő támpontot a vezetőknek a vad várható felbukkanása tekintetében, hiszen az őzek nem a megszokott rutinjuknak megfelelően mozognak a területen.

A vadelütésekre vonatkozó szabályozásról itt írtunk honlapunkon egy tavalyi jogszabályváltozás nyomán.

Forrás: Országos Magyar Vadászati Védegylet- Országos Magyar Vadászkamara

 

Tovább olvasom

Vadászat

Nagy értékű gímszarvasok pusztultak el villanypásztorba gabalyodva

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Mintegy négy, nagy értékű gímszarvasbikát találtak elpusztulva a Drávamenti Szarvas Vadásztársaság területén. Az elmúlt évben a vadkár körüli kérdések országos viszonylatban az érdeklődés középpontjába kerültek. Míg a kormányzat elrendelte a használaton kívüli kerítések felszámolását, addig más területeken ideiglenes és állandó kerítések épültek. Az elmúlt héten a Dráva mentén mintegy négy gímszarvast találtak drótokba gabalyodva, elpusztulva – tájékoztatta az Agro Jagert, Mészáros Kálmán, a Drávamenti Szarvas Földtulajdonos Vadásztársaság elnöke.

A magára hagyott villanypásztorba csavarodott egy gímszarvas bika, elpusztult. Fotó: Drávamenti Szarvas FVT / Agro Jager

Négy, nagy értékű, nemcsak pénzben, de genetikai értelemben is értékes gímszarvas tetemére bukkantak a Drávamenti Szarvas Földtulajdonos Vadásztársaság területén. Mészáros Kálmán, a társaság elnöke és az Országos Magyar Vadászkamara Baranya Vármegyei Területi Szervezetének alelnöke kiemelte, hogy ez a probléma nemcsak a vármegyében jelentkezik, hanem országos viszonylatban is előfordul. Kiemelte, hogy miközben a kormány bontja és hatalmas költségekkel felszámolja a sok évtizede használaton kívüli kerítéseket, addig egy új elképzelés szerint, sok helyütt magánerőből építenek olyan helyekre is kerítést, amely minden szakmai szempontból indokolatlan. Látható, hogy a kerítések építésével, a vad életterét csökkentve, a szomszédos gazdák területeiben hatványozottan jelentkezik vadkár.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Hohmann Endre, a társaság vadászmestere kiemelte, hogy a földtulajdonosi hátterű vadásztársaság alapját a növénytermesztésből élő gazdák adják, akik különféle módszerekkel óvják a termelt növényeiket. Ebből egy módszer a villanypásztor telepítése, amely, ha megfelelően is üzemel, akkor is állandó felügyeletet és gondozást igényel. Persze ismert tény, hogy minden problémára ez sem jelent megoldást.

Vadőr küzd az elhanyagolt villanypásztor drótjával, lenn a Dráva mellett. Fotó: Drávamenti Szarvas FVT / Agro Jager

A vad élőhelye az erdő és a mező. Onnan sem kitiltani, sem elzárni nem lehet. A villanypásztorok működése egyszerű, hiszen magasfeszültségük miatt ugyan megüti a vadat, de alacsony áramerőségük miatt nem jelentenek veszélyt sem emberre, sem állatra. Az egyszálú drótsodrony azonban nehezen szakad és ha nincs alatta rendszeresen lekaszálva az aljnövényzet, akkor nem képes leadni az óvatlan vadra a feszültséget, ugyanis más részeken, szakaszokon leföldel.

Állathoz, emberhez méltatlan sors. Így pusztultak el a szarvasok a Dráva mellett. Fotó: Drávamenti Szarvas FVT / Agro Jager

Jól bevált gyakorlat, hogy a telepítések előtt a vadgazdálkodók minden esetben segítenek kihelyezni a kerítést, de a vadkár megelőzésében és a kerítés üzemeltetésében már nincs kapacitásuk, amely későbbiekben a termelő feladata.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Tény, közölte Mészáros Kálmán, hogy az elmúlt napokban megdőlt évszázados melegrekordok alatt sok-sok órát szenvedtek az elpusztult szarvasok.

Elpusztult kapitális gímbika a Dráva mellett. A társaság elnöke kéri, hogy aki villanypásztort telepít, az előtte egyeztessen és a kihelyezett eszközöket folyamatosan ellenőrizze, üzemeltesse. Fotó: Drávamenti Szarvas FVT / Agro Jager

Mészáros Kálmán, a Drávamenti Vadásztársaság elnöke kéri és felhívja minden mezőgazdász figyelmét, hogy az általa üzemeltetett villanypásztorokat folyamatosan ellenőrizzék s ha drótba tekeredett, csavarodott állatot látnak, akkor a helyi vadásztársaságokat haladéktalanul értesítsék. Ekkora hőségben sokszor alig pár óra alatt annyira felhevülnek a drótba akadt állatok, hogy menthetetlenül kimúlnak. Hozzátette, hogy a kommunikációra alapozott vadkár megelőzésen lehet csak az igazi hangsúly. Mindenki érdeke az, hogy a vadkár és egyáltalán a károk értéke csökkenjen, miközben emberségesen bánunk a vaddal. A képen látható szarvasok – koruk miatt is – sok-sok éves, a környékbeli vadgazdálkodók együttes munkájának az eredménye, melyeknek pusztulása nemcsak a helyi, hanem a Dél-Baranya vadállományának vesztesége is.

Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M., lapigazgató
Agro Jager News

Tovább olvasom