Keressen minket

Horgászat

Medvét láttak a horgászok egy Nógrád megyei víztározónál

Print Friendly, PDF & Email

Nógrád megyében egy helyi horgász rekreációs pihenése közben medvét látott. A horgász egyesület közleményt adott ki a történtekről.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Nógrád megyében egy helyi horgász rekreációs pihenése közben medvét látott. A horgász egyesület közleményt adott ki a történtekről.

Köztudott tény, hogy a medvék is szeretnek horgászni. A helyi horgász vélhetően megijedt… (Kép: Pxabay)

“Az egyesület Elnöksége értesíti tagjait, napijegyes és vendég horgászokat, hogy 2021.05.29-én 13:30-kor a Komravölgyi víztározó területén a horgászok MEDVÉT láttak. Az egyesület Elnöksége arra kéri a horgászokat, és a kirándulókat, hogy ennek tudatában tartózkodjanak a tározó területén. Amennyiben hasonlót tapasztalnak, haladéktalanul értesítsék a horgászmestert (06 30 985 6927).”

Forrás: Komrai-Hasznosi HE

 

 

 

Horgászat

Kapitális szürkeharcsákat fogtak a Lehőczi holtágon – Galériával

Print Friendly, PDF & Email

A Lehőczi holtágon kapitális szürkeharcsát fogtak ki helyi horgászok.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Lassan véget értek a téli hónapok. A szürkeharcsa horgászok azonban már megkezdték a felszereléseik előkészítését az idei évre – kezdte beszámolóját Bíró Róbert.

Fotó: Agro Jager News

A Lehőczi holtágon halőrként dolgozó Wimmer Ferenccel, folyamatosan mérték a napi hőmérsékletet és a vízhőfokot. A csapat másik része, Iszkádi Tamás és Barna Tamás szürkeharcsa vadászok is türelmesen várták a megfelelő pillanatot. A felmelegedés már február végén elkezdődött. A legnagyobb harcsák,  farkaséhesen, ilyenkor hamarabb hagyják el a fészkeiket. Köztudott tény, hogy ezek a nagytestű ragadozó halak ilyenkor nem válogatnak. A lehető legrövidebb idő alatt szinte mindent megtámadnak és jóval óvatlanabbak. A már egyszer megakasztott, több tízkilós halak megpróbálják elkerülni a horgászokat. Amikor a levegő hőmérséklet elérte a 15-16 Celsius fokot, a víz hőmérséklete eléri a nyolc fokot. Több napnak kellett eltelnie ahhoz, mire a nagy víztömeg is felmelegesdésnek indult. Ez a minimum érték, amikor a harcsák megmozdulnak.

Fotó: Agro Jager News

Minden optimálisan alakult: a horgászat napján csökkenő légnyomás, nyugati szél fogadta a baráti társaságot. Bíró Róbert ki akarta hagyni az idei első közös horgászatukat. A felesége külön kérésének eleget téve, kisebb megfázással csatlakozott a szürkeharcsa-vadászokhoz. A Páger-ároktól nem messze vertek sátrat. A 2023-as év egy hatalmas kapással vette kezdetét. A kapás még az összeszokott csapatnak is meglepetést okozott. Az 55-ös fonott zsinór és a hozzátartozó márkás orsó egyértelműen jelezte a nehézsúlyú “versenyzőt”. Azonnal csónakba szálltak. Mindent megtettek, de a hal tudatosan az akadók felé vette az irányt, ahol le is akadt és eltűnt. A hal méreteit még megsaccolni sem lehetett, mert nem tudták megállítani . A Lehőczi holtágon ismert egy közel 100 kilós egyed, amit csak megakasztani tudtak. Senki nem volt képes legalább egy fénykép erejéig kiemelni a vízből. Bíró Róbert több esetben pergetve is megakasztotta, de a felkészültsége, kiváló felszerelése ellenére is a hal bizonyult jobbnak. A 40-es fonott zsinórt már több esetben eltépte. A nagy harcsákra jellemző az, hogy a saját vízterületeiket kiválóan ismerik. Ha megakasztják őket, tudatosan az akadókba menekülnek, ahol már ők állnak nyerésre.

Figyelje meg birtokát akár éjjel is, a FROMMER Fegyverboltban kapható éjjellátókkal. Kattints a képre!

Az éjszaka azonban még közel sem ért véget. Este 11 órakor egy újabb hatalmas harcsa vágott oda a tenyeres dévérnek, amit spannolós módszerrel kínáltak fel, a parttól megközelítőleg 200 méterre. Ezt a halat sikerült kifogni. A mérleg 44,80 kilogrammot mutatott a parton. Wimmer Ferenc is, aki éjszakánként gyalog, a sötétben keresi az orvhorgászokat, pár órával később szerencsével járt. Reggel hat órakor egy “kisebb” 33 kilós harcsát akasztott meg. Azért, hogy a halakat leghamarabb kiemeljék, minden esetben csónakkal indulnak. Szürkeharcsát soha nem hoznak el holtágból.

Fotó: Agro Jager News

Miután a csapat haza indult, Barna Tamás és Wimmer Ferenc kora estére még visszament horgászni. Milyen jó döntést hoztak! 19 óra magasságában kifogott egy 40 kilós harcsát! A dupla halas csalis technika működött. A munka és család miatt azonban több napot nem tudtak kint tölteni. A harcsák ilyenkor intenzíven táplálkoznak, majd a nagyok “visszafekszenek” a fészkeikbe. Év közben is lehet bárkinek szerencséje, de a szürkeharcsa-horgászoknál a kora tavasz és a késő ősz számít a legjobb vadászidénynek.  A harcsahorgászat talán a legnehezebbek egyike. Sokat kell kint ülni a teljesen sötétben, sokszor egyedül is, amikor a barátok nem érnek rá. Az esetek többségében még a profiknak sem jön össze mindig, de ha egyszer sikerül egy nagy halat megakasztani felejtehetetlen élményekkel gazdagodunk – zárta beszámolóját Bíró Róbert.

Írta: Dr. Szilágyi Gergely

Fényképek forrása: Barna Tamás, Bíró Róbert, Iszkádi Tamás, és Wimmer Ferenc

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

Tovább olvasom

Horgászat

Közúti ellenőrzésen bukott le az orvhorgász

Print Friendly, PDF & Email

A Balatonfüredi Rendőrkapitányság munkatársai szabálysértési őrizetbe vették a várpalotai lakost.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Balatonfüredi Rendőrkapitányság munkatársai szabálysértési őrizetbe vették a várpalotai lakost. A járőrök 2023. március 23-án 23 óra 05 perckor Balatonfüreden ellenőriztek egy személygépkocsit és annak vezetőjét. A rendőrök az autó utasterét átvizsgálták, amely során észrevették, hogy az ülések között egy fedeles műanyag edényben keszeg és kárász, míg egy nejlon zacskóban fogassülő volt.

Fotó: Rendőrség

A 27 éves férfi ugyan rendelkezett érvényes állami horgászjeggyel és fogási naplóval, de az ellenőrzés napjára csak egy ponty kifogását jegyezte be. Tudta, hogy a fogassüllőre horgászati tilalom van érvényben, így azt nem is dokumentálta, a másik két halfaj esetében pedig elírási tévedéssel próbált érvelni.

Fotó: Rendőrség

Az egyenruhások a férfit a Balatonfüredi Rendőrkapitányságra előállították, ellene szabálysértési eljárást indítottak, a halőröket pedig értesítették az esetről.

Forrás: Veszprém vármegyei rendőrség Facebook oldala

Tovább olvasom

Horgászat

Orvhalászok akadtak a horogra

Print Friendly, PDF & Email

Orvhalászat vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott büntetőeljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 50 éves kurityáni, és egy 47 éves szuhakállói férfival szemben. 

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Miskolci Rendőrkapitányság befejezte az ügy vizsgálatát. Orvhalászat vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott büntetőeljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 50 éves kurityáni, és egy 47 éves szuhakállói férfival szemben. 

A fénykép illusztráció. Fotó: Rendőrség

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjába 2022. szeptember 29-én 22 óra után érkezett bejelentés, miszerint Arnót külterületén található Berki tónál illegális halászatot folytatnak. A halászati őr ellenőrzést végzett a területen, amikor a helyszínről az elkövetők elmenekültek, és többek között egy a vízbe kifeszített tükörhálót, egy csónakot, illetve egy mobiltelefont hagytak hátra.

A rendőrök sikeres adatgyűjtésének köszönhetően a férfiakat a nyomozók 2022. november 7-én gyanúsítottként hallgatták ki, akik a bűncselekmény elkövetését beismerték.

A Miskolci Rendőrkapitányság a szükséges eljárási cselekményeket elvégezte, és az iratokat átadta az ügyészségnek.

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom