Potornai Ferenc szenvedélyes szürkeharcsa horgász nemrégiben a nagyrédei tavakhoz látogatott ki, amelyek Heves-megyében Gyöngyös mellett találhatók.  A horgászat tudományát még nagypapájától leste el, aki 50 éven keresztül halászként dolgozott Dunaújvárosban.

Annak ellenére, hogy nagyra nőnek a szürkeharcsák, óvni kell a fárasztás-, és a kiemeléskor. Potornai Ferenc élete a szürkeharcsa horgászata. A legkisebbtől a legnagyobbik mindegyikre úgy vigyázz, mintha egy kincset tartana a kezében (Kép: Potornai Ferenc – Agro Jager News)

Akkoriban a nagypapája még jegyzetfüzettel és tollal a kezében hallgatta a Duna vízállásáról szóló híreket. Ha Németországban áradt a Duna, akkor az itteni horgászok már előre két nappal tudták, hogy itt is történni fog valami. A tapasztalt halászok szerint a halak megérzik, ha változni fog a Duna vízállása. A nagy harcsák pedig mozgásba lendülnek, így a horgászoknak is több esélye lehet a kapitális halak kifogására.

A felszerelése túl van méretezve a harcsák védelme érdekében. Lehetőség szerint minél kevesebb ideig szabad fárasztani a halat, amit sokan nem tudnak – összegezte a tapasztalt horgász. Ha valaki nem szépen bánik a halllal, kifogást követően a harmadik napon elpusztulnak ezek a hal matuzsálemek. A nagy kort is megérő szürkeharcsák sokszor okosabbak mint amit tudunk róluk (Kép: Potornai Ferenc – Agro Jager News)

A Gyöngyös melletti víztározón eredményesen lehet horgászni harcsákra, amit a számok bizonyítanak legjobban. A tapasztalt horgász 10 nap intenzív horgászata során körülbelül 600 kilogramm szürkeharcsát tudott kifogni. A víztározóra érve körülbelül délelőtt 10 óra fele azonnal megkezdődött a csalihal intenzív horgászata. Ami annyira jól sikerült, hogy még a szomszédoknak is tudott belőle adni a jószívű horgász. Ferenc minden esetre felkészült, a felszerelése túlméretezett – a halak védelme érdekében.

A tapasztalt szürkeharcsa horgász 10 aktív horgászattal eltöltött nap után körülbelül 600 kilogramm szürkeharcsát fogott ki. Minden halnak sebkezelést alkalmazott, és egytől egyig elengedte őket. A horgász, ha kell derékig gázol a vízben azért, hogy meggyőződjön arról, hogy a hal képes elúszni.

A horgászbot egy német prémium márka, az ehhez tartozó hasonló jó minőségű 9500-as orsó és az 55-ös vastagságú fonott zsinór veszi fel a harcot az emberméretű halakkal.  A víztározón csónakot is lehet bérelni, éppen ezért a parttól körülbelül 300 méterre helyezte ki az ezüstkárász csalihalat. Az eddigi tapasztalatok alapján a szürkeharcsa legjobban az ezüstkárászt kedveli. A szakítós módszert használva, a csali bekerült a vízbe körülbelül délután három órakor. Ezt követően csöndes, türelmes órák következtek. Éjfél fele azonban hatalmas kapás rázta meg az addig nyugalmas éjszakát. A szomszéd horgászok még hallották is a rablást és az azt követő csobbanást is a túlparton. Ilyen méretű harcsákat úgy kell megakasztani, hogy mindenképpen felénk nézzen a hal feje, és lehetőség szerint ne engedjük át a halnak az irányítást. Ha a hal megfordul és a feje ellentétes irányba áll, óriási ellenállásra számíthatunk és akár el is veszíthetjük.

Aki megakarja dönteni Potornai Ferenc rekordját Nagyrédén annak egy picivel nagyobb szürkeharcsát kell kifognia mint 70,68 kg…. (Kép: Potornai Ferenc – Agro Jager News)

Feri, miután kapást tapasztal, azonnal bevág, hátra lép két-három lépést és újra bevág. Ilyen méretű halak esetében nagyon fontos, hogy nem szabad elbizonytalanodni, mert ha a hal megérzi ezt, azt követően nem sok esélyünk van vele szemben. Ilyenkor válik fontossá a túlméretezett felszerelés, törekedni kell arra, hogy a halat, amennyire tudjuk, minél hamarabb fogjuk ki. Sajnos sokan nem tudják azt, hogy egy több órás fárasztásba a hal belepusztul(hat), mert akkora energiájába kerül, amit nem képes kiheverni. Ha a felszerelésünk erre képes, jöhet bármekkora hal, a halak egészségi állapotát meg tudjuk őrizni. A szomszéd horgászok is besegítettek az egy órás fárasztás utolsó perceiben. Egyedül nagyon nehéz egy ekkora harcsát épségben, kíméletesen a partra segíteni. Nagyon fontos, hogy a harcsát soha ne a hasán keresztül húzzuk ki a partra, mert belső sérüléseibe a hal belepusztulhat. Legfőképpen az hal epéje tud megsérülni. Ennek elkerülése érdekében a halat mindig az oldalára vagy a hátára fordítva húzzuk ki a partra. A kifogott harcsa 70,68 kilogramm tömegű volt – mesélte el tapasztalatait Potornai Ferenc szürkeharcsa horgász.

Írta: Dr. Szilágyi Gergely – Agro Jager News