Enyhe volt a telünk, valószínűleg nem húzódtak mélyre a talajlakó kártevők és a felszín sem fagyott át annyira, hogy az gyérítette volna őket. A drótférgek a pattanóbogarak lárvái. 

A drótférgek a legnagyobb kárt a magról vetett tavaszi növényekben tudnak (Kép: ÖMKi)

Ezek a lárvák több évig fejlődnek a talajban, tavasszal és ősszel húzódnak a felszín közelébe. Különösen vonzza őket a csírázó mag, a fiatal növények gyökereinek csócsálásával okoznak kárt. Legnagyobb kárt a magról vetett tavaszi növényekben tudnak tenni: ha látható, hogy drótférgekkel érintett a területünk, érdemes csapdázni őket, azaz mérni a létszámukat, és az egyedszám függvényében dönteni a terület használatáról. Sokféle tápnövényen megélnek, így kukoricán, napraforgón, gabonán, burgonyán, paradicsomon, paprikán, salátán, sárgarépán, mindegyiknek a gyökérzetét károsítják.

Az ökológiai gazdálkodás alapelvei alapján érdemes beszélni a talaj egészségének, természetes egyensúlyának és védekezőképességének helyreállításáról. Ha kisebb a kertünk, esetleg csak néhány ágyásunk van,  salátával, félbe vágott krumpligumókkal ki lehet csalogatni, össze lehet gyűjteni a pajorokat, drótférgeket. Nagyobb kert esetén törekedni kell a vetésváltás szabályainak betartására, keresztesvirágú növényeket is tartalmazó tavaszi zöldtrágya vetésére, az ezek gyökerei által kiválasztott glukozinát vegyületeket a drótférgek nem szeretik, azaz ha ilyen növényt vetünk, a többéves fejlődésű lárvák éheznek, így számuk ritkul.

Szerencsére megjelentek a III. forgalmi kategóriájú biológiai növényvédőszerek (N), valamint elérhetők olyan talajba juttatandó mikrobiológiai termékek (T), amelyek a talajlakó kártevők természetes ellenségeit, parazita szervezeteit tartalmazzák. Ilyen például a Biobest Parazita Fonálféreg (N) elnevezésű, tripszek, meztelencsigák ellen engedélyezett és a szélesebb hatású Artis Pro (T). Ez utóbbi egy olyan gombatörzset tartalmaz, mely a talajban élő fonálférgeket, drótférgeket, tripszlárvákat és cserebogárpajorokat parazitálja. Az ismertető szerint gyors hatású és zacskós formában is kapható.

A talajból fertőző gombák visszaszorítására a Trifender Pro (T) biokészítmény használható, ennek tasakos változata is van. A Contans WG (N) és az Öko-ni WP (N) termékek is engedélyezettek, de csak nagyobb kiszerelésben kaphatóak.  A hiperparazita gombák – így a Trichoderma nemzetség számos tagja – a napraforgó, a repce, de a zöldségtermesztésben is nagy gondot okozó fehérpenész gomba áttelelő képlete, a szkleróciumok ellen is hatásosak. Ezek a fekete göbök, időjárásnak, vegyszereknek nagyon ellenállóak és hosszú évekig megőrzik a fertőzőképességüket.

A környezetkímélő technológiáért és a 0 napos várakozási időkért cserébe viszont óvatosabban kell bánnunk ezekkel az élő szervezeteket tartalmazó készítményekkel. A tárolásuknál, kijuttatásuknál, keverhetőségüknél szigorúan be kell tartani az előírásokat. Általában a felhasználhatósági idejük is rövidebb. Meg kell tanulnunk a használatukat, mert ezek képviselik a jövőt. Fontos, hogy olyan talajállapotokat tartsunk fent a mikrobiológiai termék használata után, amely lehetővé teszi, hogy a kijuttatott mikroorganizmus túléljen és szaporodni tudjon: inkább a sötétedés előtti időszakban juttassuk ki a terméket, ha csak sekélyen, de azonnal dolgozzuk be a talajba, és tartsuk nedvesen a talajt a következő időszakban.

► „Az vagy amit megeszel” – vallotta Hippokratész, és ez igaz a növényekre is. Az egészséges növény ellenáll a károsítók támadásának. Akinek lehetősége van rá, komposztáljon! Több nyári permetezést is kiválthatunk azzal, ha tápelemekben, mikroorganizmusokban gazdag, biológiailag aktív talajba vetünk, palántázunk. Az alábbi videókban gyakorlati információkat osztunk meg a komposztálásról:

Forrás: ÖMKi