Az elmúlt héten hétfőn délnyugaton hullott kevés eső az országban, ezt követően pedig csak pénteken érkezett újabb csapadék. Akkor az ország középső részein, míg vasárnap az északi országrészben fordultak elő heves záporok, zivatarok, helyenként felhőszakadással, jéggel. A péntektől lehullott csapadék mennyisége, bár igen szeszélyes területi eloszlásban, de többfelé meghaladta a 20-30 mm-t is, sőt 60-80 mm is előfordult.

Jelenleg a legrosszabb az aszályhelyzet a Viharsarokban, a Duna-Tisza közén és a Dunántúl délkeleti felén (Ábra: OMSZ)

Ugyanakkor nagy területek maradtak ezúttal is szárazon. Az elmúlt 30 és 90 nap során országszerte hatalmas csapadékhiány halmozódott föl.

Az utóbbi napok csapadékából kimaradt tájakon a talajoknak már a felső egy méteres rétege is igen száraz, a növények számára hasznosítható víztartalomnak mindössze 30-40%-át tartalmazza. Ugyanakkor északon és a középső országrészben sokfelé átnedvesedett a talajok felszín közeli rétege, és ahol 20 mm-nél nagyobb mennyiség esett, ott jutott a nedvességből a 20-50 cm közötti talajrétegbe is. Jelenleg a legrosszabb az aszályhelyzet a Viharsarokban, a Duna-Tisza közén és a Dunántúl délkeleti felén.

Az előttünk álló 6-8 nap során folytatódik a zivataros időjárás, bár kedden átmenetileg egyáltalán nem várható csapadék, és szerdán is csak szórványosan lehetnek záporok, zivatarok. A jelenlegi számítások szerint csütörtöktől nő meg a csapadék esélye egészen a hét végéig, viszont a jellege záporos marad. Ez pedig azt is jelenti, hogy az eloszlása ezúttal sem lesz egyenletes, egyes területek akár teljesen ki is maradhatnak. A hét végéig összességében nagyobb területen is hullhat területi átlagban 20-30 mm csapadék. A talaj nedvességtartalma sokfelé jó eséllyel nőhet a hét végére.

Forrás: OMSZ