Keressen minket

Mezőgazdaság

Olajnövénypiaci jelentés: szójabab

Print Friendly, PDF & Email

Agrárközgazdasági Intézet (AKI) közölte a legfrisebb elemzéseit a szójabab világpiaci árainak alakulásáról

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

2022. március 8-án az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) közölte a legfrisebb agrárpiaci jelentéseit. Az olajnövénypiaci jelentések közül a szójabab elemzéseit közöljük.

Agrárközgazdasági Intézet (AKI) közölte a szójabab világpiaci árainak alakulását. (Kép: Pixabay)

Az Európai Bizottság adatai szerint a szójabab ára Argentínában (FOB Up River) 600–704 dollár/tonnáért volt elérhető január 5. és március 16. között. Ezzel egy időben Brazíliában (FOB Paranagua) 538–683 dollár/tonna között kereskedtek a terménnyel.

Ábra: AKI PÁIR

Az amerikai szójabab exportára (FOB Gulf) az év eleji 553 dollár/tonnáról 672 dollár/tonnáig emelkedett március közepére. A termény ára Ukrajnában 543–670 dollár/tonna között alakult januárban és februárban.

Ábra: AKI PÁIR

Az AKI PÁIR adatai szerint a szójabab termelői ára 246,1 ezer forint/tonna (+40 százalék) volt március második hetében. A full-fat (extrudált) szóját (30-40 százalék nyersfehérje-, 17-23 százalék nyerszsír- és legfeljebb 12 százalék víztartalmú) 216,5 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli áron értékesítették ugyanekkor. A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a szójabab májusi jegyzése 606–621, a júliusi 597–610 dollár/tonna tartományban mozgott március 4. és 18. között.

Ábra: AKI PÁIR

Ezzel egy időben a szójadara májusi tőzsdei elszámolóára 505–534, a júliusi 497–519 dollár/tonna között alakult. A szójaolajjal 1594–1676 dollár/tonnáért kereskedhettek a májusi, 1534–1593 dollár/tonnáért a júliusi szállítási határidőre vonatkozóan ugyanekkor.

Forrás: AKI, Agrárpiaci Jelentések, Gabona és Ipari Növények. XXV. évfolyam, 4. szám, 14-16 pp.  2022

Mezőgazdaság

Aszályindex információk: 2024. április 11.

Print Friendly, PDF & Email

Az aszályindex alakulása április közepén:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A múlt héten csütörtökön és pénteken az északi területeken még előfordult kisebb eső, zápor, azóta azonban országszerte száraz az idő. A múlt hét közepe óta lehullott csapadék csak kis területen haladta meg az 5 mm-t. Az előző 30 nap csapadékösszege hazánk nagyobb részén komoly hiányt mutat: az Alföld középső és keleti tájain sokfelé a fele sem esett le az ilyenkor szokásos mennyiségnek, míg a Dunántúl nyugati tájait 10-25 mm-rel több eső öntözte.

Ábra: MET

A 90 napos csapadékmennyiség immár csaknem az egész országban hiányt mutat a sokéves átlaghoz képest, az Alföldön ez a 30-60 mm-t is eléri.

Mindez a talajok nedvességtartalmában is egyre komolyabban megmutatkozik. Tavaly év végén országszerte feltöltődött a talaj, azóta azonban csak a fél méternél mélyebb réteg őrzi a nedvességtartalmát. A felszín közelében azonban az Alföldön már március közepe óta kritikusan száraz a talaj.

Enek hatására a tavaszi vetések szempontjából egyre nagyobb területen van aszály, különösen az Alföldön rossz a helyzet.
A folytatásban jelentős változás várható időjárásunkban. Vasárnapig még marad a nyarat idéző száraz, meleg idő, majd hétfőn északon már várható eső, zápor, zivatar, és erős lehűlés kezdődik. Keddtől borongós, szeles, többször csapadékos idő várható. A jövő hét közepéig a csapadék mennyisége összesen nagy területen meghaladhatja a 10, helyenként a 20 mm-t, ugyanakkor maradhatnak olyan országrészek is, amelyek kimaradnak a nagyobb esőből. A talajok a héten még tovább száradnak, majd a jövő héten sokfelé megázik a föld.

Forrás: MET

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Hetedik védekezési szezonját kezdte meg a jégkármérséklő rendszer

Print Friendly, PDF & Email

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) április 15-én beüzemelte az Országos Jégkármérséklő Rendszert

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) április 15-én beüzemelte az Országos Jégkármérséklő Rendszert (JÉGER), amely ezzel megkezdte hetedik védekezési szezonját.

A 2 cm-nél nagyobb jégészlelések alakulása 2015 és 2023 között Magyarországon és egész Európában (3 éves átlagok alapján). Forrás: NAK

Az ország 986 pontjáról ezüst-jodidot a felhőkbe juttató rendszer minden évben több milliárd forint kárt előz meg a mezőgazdaságban, emellett lakossági, ipari, állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is véd.

A jégkármérséklő rendszer 2024. április 15-én megkezdett riasztási időszaka 2024. szeptember 30-ig tart. Az országos lefedettséget nyújtó, összesen 986 darab – 219 automata és 767 manuális – talajgenerátorból álló rendszer talajgenerátorai ezüst-jodid tartalmú hatóanyagot égetnek el, ami feláramlással a felhőkbe jut, ott csökkentve a kialakuló jégszemcsék méretét. A jégesők előfordulásának valószínűsége nem zárható ki teljesen,
azt viszont garantálni lehet, hogy a lehulló jégszemcsék mérete kisebb lesz annál, mint amelyek a rendszer használata nélkül hullanának le.

A generátorokat 2023-ban – az április 15-e és szeptember 30-a közti védekezési szezonban – 96 napon kellett, összesen 176 639 üzemórára bekapcsolni. Az eredmények pedig beszédesek: a gazdálkodók 2023-ban csak 30 678 hektárra jelentettek be jégkárt, míg 2017-ben, az utolsó évben, amikor még nem működött az országos rendszer, jóval több mint kétszer ekkora területre, 72 ezer hektárra. A rendszer évről évre bizonyítja létjogosultságát, ebben nagy szerepe van a generátorkezelőknek, akik nap mint nap készenlétben állnak
és gyorsan reagálnak a riasztásokra.

A NAK által kiépített rendszernek az idei immár a hetedik üzemelési éve, működtetéséhez a kormány – az Agrárkár-enyhítési Alap védelme érdekében – a költségvetésből évi legfeljebb 2 milliárd külön forrást biztosít. A rendszer a kármegelőzés mellett adatszolgáltatással támogatja az agrárkár-enyhítési rendszer fejlesztéséhez szükséges elemzéseket, valamint koordinálja az együttműködést a JÉGER működtetésében részt vevő társszervezetekkel. Számítások szerint a rendszerre fordított 1 forint mintegy 33 forint éves termelési értéket óv meg, éves szinten ez 66 milliárd forint megmentett termelési értéket jelent.

A generátorkezelők körében idén is versenyt hirdet a NAK. A riasztási időszak lezárultával
a vármegyei, illetve az országos legjobb kezelők jutalomban részesülnek. A generátorok kezelése nagy felelősség, odaadó munkájukat kívánja elismerni ezzel a gesztussal a kamara.

A legfrissebb elemzések szerint Europában a 2 centiméteres méretet meghaladó jeget is tartalmazó jégesők száma a 2021-2023-as időszakban a 2015-2017 időszakhoz képest több mint háromszorosára nőtt, 215%-kal emelkedett meg. Ugyanakkor – az országos lefedettségű rendszer eredményeként – az egyre szélsőségesebb időjárási tényezők ellenére Magyarországon mindössze 50%-os volt ez az emelkedés.

Forrás: NAK

 

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Ráfáztak az erdőkerülők

Print Friendly, PDF & Email

Fát loptak a NEFAG Zrt. területéről.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Két helyi lakost gyanúsítanak a jászsági nyomozók azzal a bűncselekménnyel, ami 2023. október és 2024. március között történt a Jászalsószentgyörgy és Jászboldogháza között található, a NEFAG Zrt. tulajdonában és kezelésében lévő erdőben.

Fotó: Rendőrség

A 29 és 35 éves férfiak a tulajdonos engedélye nélkül vágtak ki és loptak el 221,8 m3 (406 db) élő fát. A gyanúsítottak ezzel megközelítőleg 11,7 millió forint kárt okoztak. A fákat a helyszínen feldolgozták, majd pótkocsis traktorral szállították el, és értékesítették. A fiatalabbik tolvajt jelentős értékre, idősebb társát nagyobb értékre elkövetett lopás miatt hallgatták ki.

A nyomozók két vásárlójuktól összesen 12,5 m3 fát foglaltak le, továbbá a pótkocsis traktor is a rendőrség őrzésébe került.

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom