Keressen minket

Vadászat

Megnyílt a Vadászat és vadászfegyverek Magyarországon című kiállítás

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

Megnyitották a Vadászat és vadászfegyverek Magyarországon című kiállítást kedden a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. A tárlat az „Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításhoz kapcsolódó kulturális fesztivál első rendezvénye.

A kiállítást megnyitó Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a legmagasabb szintűnek nevezte a magyar vadászati kultúrát, amelyet Ázsiából hoztunk és amely az osztrák, cseh és bajor hagyományok örökségével fejlődött az Osztrák-Magyar Monarchiában. Mint fogalmazott, az ember antropológiailag egyszerre örököse a naturának és építője a kultúrának. Úgy vélte: a vadászati művészet képes egyetlen ívben megragadni az ember természeti és kulturális voltát.

Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta: soha így együtt nem látott anyagot mutatnak be a Magyar Mezőgazdasági Múzeum, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, valamint a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből. „Festészet, ötvösművészet, fegyverművesség hihetetlen alkotásai láthatók együtt. A tárlat bemutatja, hogy a vadászat nem a természet ellen van, hanem a természet törvényeit követve az egyensúlyt, az összhangot tartja fenn.”

Estók János, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója elmondta, hogy az öt intézményből származó darabok mellett magánszemélyek és hagyományőrző szervezetek gyűjteményeiből is válogathattak a tárlatra. A végeredményt a kiállítás mellett egy háromszáz oldalas katalógus is mutatja.

A kurátorok nevében Németh Balázs hozzátette, hogy a kiállítás egy 3D-s digitális lenyomata felkerül az internetre is, gazdag videoanyaggal.

A Vajdahunyad várában látható vadászfegyver-­kiállításhoz mintegy negyven, vadászat ihlette alkotással kapcsolódik a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria. A hazai múzeumokban őrzött, ritkán látható tárgyak és európai merítésű képzőművészeti alkotások bemutatásával, az ember és állat bonyolult kapcsolatának szemléltetésével közelítenek a fenntartható vadászathoz. Teret kapnak a magyarországi vadászat hagyományos módjai, a solymászat, az agarászat, az íjászat és az elöltöltő-fegyveres vadászat.

Az erdő világát stilizáló installációban helyet kapott Széchenyi István gróf elöltöltő, gyutacsos vadászpuskája, Rudolf főherceg Kirner­ puskája és József Ágost főherceg ismétlő Mauser­ puskája. Láthatóak lándzsa-­ és nyílhegyek, a 15. századból származó számszeríjak, a 17–19. században készült lőportartók, solymásztáskák. A Művészet és Vadászat című képzőművészeti válogatás az európai vadászat és halászat történetének számos fejezetét, kultúrtörténeti jelentőségét mutatja be.

Az év végéig látható kiállítás a szeptember 25-én kezdődő „Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításhoz kapcsolódó kulturális fesztivál első rendezvénye.

Kovács Zoltán, a világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos kiemelte, hogy két éve dolgoznak az 1971-es budapesti vadászati világkiállítás 50. évfordulóján megnyíló rendezvénysorozat előkészítésén, és immár kezd kibontakozni és értelmet nyerni a munka. „A világkiállítás, és ezen belül a kulturális fesztivál minden eleme saját lábán is megáll” – tette hozzá.

„A cél az volt, hogy mindenki, aki kapcsolódik a vadászat kultúrájához, kivitelezéséhez, szenvedélyéhez vagy a vadvédelemhez, meg tudja mutatni magát. Olyan programkínálattal jelentkezünk, amely segít a természet és a művészet párbeszédében” – mondta Kovács Zoltán.

A világkiállítást kísérő kulturális fesztivál programjában klasszikus és világzenei koncertek, filmvetítések, irodalmi estek, színházi előadások, lovasprogramok, valamint képző- és iparművészeti tárlatok is szerepelnek.

Lőrinczy György, a kulturális fesztivál kurátora a kiállításmegnyitót megelőző sajtótájékoztatón úgy vélte, hogy a művészetrajongókban és a vadászokban, természetvédőkben közös a szenvedély. Hozzátette: a programsorozattal megpróbálják azt az evidenciát megmutatni, hogy a vadászat, halászat, illetve a természet évezredek óta múzsája a művészeteknek.

A Vajdahunyad várában az Iparművészeti Múzeum Terítéken címmel rendez tárlatot kerámia- és üveggyűjteményének luxusdarabjaiból. A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban Széchenyi Zsigmond fotóival lehet találkozni, az intézmény természetfotó-kiállítása az Erzsébet téren lesz, ahol a Trash Art Magyarország 2021 pályaművei is helyet kapnak.

Az eseménysorozat nyitókoncertje szeptember 26-án lesz a Müpa és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar rendezésében többek között Rameau, Vivaldi, Händel, Haydn, Wagner és Johann Strauss darabjaival, a kortárs zenét Dubrovay László Vadász című szimfóniája és Eötvös Péter A kefelábú pillangók tánca képviseli. Fellép Balázs János zongoraművész és Pusker Júlia hegedűművész is. A zárókoncerten október 13-án a Zeneakadémián Marc-Antoine Charpentier barokk zeneműveit vezényli Vashegyi György együttesei élén.

A kulturális fesztiválon az Akvárium Klubban világzenei koncertek lesznek, az Urániában a természethez szorosan kapcsolódó író, Fekete István és Kittenberger Kálmán életútját mutatják be. Földes László Hobo Vadászat című lemezének színházi adaptációja a Nemzeti Színházban tekinthető meg, a Vadak ura című musical ősbemutatója október 14-én a RaM Színházban lesz.

A Magyar Állami Operaház szervezésében az Eiffel Műhelyházban részleteket adnak elő Weber A bűvös vadász című operájából, az Erkel Színházban pedig a Giselle című balettet mutatják be.

delmagyar.hu

Vadászat

Májusi vaddisznóvadászat Püspökhatvanban

Print Friendly, PDF & Email

Püspökhatvanban vaddisznót hozott terítékre Pokol Gergely

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Pokol Gergely Püspökhatvanban egyéni vadászaton vett részt. Czifra József meghívására érkezett a Gödöllői-dombság és a Cserhát között elterülő, hegyes-völgyes vidékre vadászni, amely Gödöllőtől alig 30 kilométerre fekszik. Vaddisznóra vadászott. Élményeiről beszámolt lapunknak:

Fotó: Pokol Gergely – Agro Jager News

A csodálatos májusi délután éppen tökéletes egy jó kis vadászatra. Már régóta szerettem volna eleget tenni Czifra József barátom meghívásának, aki hetek óta nyaggatott: gyere ki, Gergely komám! Lőjj valami jó sertevadat nálunk! Én boldogan tettem eleget a szíves meghívásnak. Sajnos az időjárás viszont napokig nem volt kegyes hozzám. Csak esett és esett reménytelenül. Korai Medárd! No, így jártam…

Fotó: Pokol Gergely – Agro Jager News

De ezen a bizonyos délutánon végre jó idő kerekedett. Az eső elállt és gyönyörű szivárvány vetült az égre. Amikor kiszálltam az autóból Püspökhatvanban, kakukkszó ütötte meg a fülemet és én megéreztem: na, ez lesz az én délutánom. Kísérőmmel, Koncz Károly bátyámmal, elindultunk a vadászterületre. Rövid cserkelés után elfoglaltuk a helyünket a magaslesen és én boldogan gyönyörködtem az elém táruló tájban.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Lassan kúszott ránk az este néha, egy-egy őzsuta sétált át a hatalmas smaragdzöld mezőn, de a vaddisznók várattak magukra.
Csak később szoktak kijönni – nyugtatott Karcsi bátyám, amikor az alkonyi fényben, az erdő szélén, valóban felbukkant egy jókora vaddisznókonda.

Fotó: Pokol Gergely – Agro Jager News

A csapatot egy vezérkoca vezette, mintegy 8- 10 malacával, majd újabb kocák jöttek és a végén érkeztek meg, az általam annyira várt, süldők. A konda átvágott a mezőn és hangos röffentésekkel kezdtek eszegetni a szórónál. Látod, az öreg tölgyfánál azt a kansüldőt? – kérdezte tőlem Karcsi bátyám ? Ha gondolod, azt meglőheted nyugodtan. Hát persze, hogy gondoltam és már is emeltem is a vállamhoz Blaser puskámat. Szerencsére a kansüldő még mindig jó lőpozícióban volt. 100 – 110 méterre van – súgta Karcsi bátyám a fülembe. Akkor lövöd, Gergely?

A válaszom egy egyértelmű lövés volt!

Fotó: Pokol Gergely – Agro Jager News

A vad jól jelezte a találatot, mintegy 20- 30 halálvágta után összeesett. Szép lövés volt – mondta Karcsi bátyám, most jöhet a cigarettányi idő, mint a régi nagy vadászelődeinknél – mosolyogva kacsintott rám. Elmúlt pár perc, elszállt a cigarettafüst, izgatottan haladtunk át a réten a leterített vad felé. Amikor megpillantottam, elfogott ugyan az a csodálatos áhítat, amely elfog engem minden vadászat után.
A vad örökre megpihen örökzöld erdejében, én pedig hálat adok azért a csodálatos örömért, amit vadászat és vadűzés jelent számomra.

Békesség a vadnak!

Üdv a vadásznak!

 

Írta és fénykéepzte: Pokol Gergely

Tovább olvasom

Horgászat

Tények és tévhitek a kullancs helyes eltávolításáról

Print Friendly, PDF & Email

A Semmelweis Egyetem közleménye:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A kullancsok csaknem háromszáz betegséget terjesztenek, ám ezek közül az emberre csak néhány veszélyes. Hazánkban a két leggyakoribb a Lyme-kór és a vírusos agyvelő-, agyhártyagyulladás. Ezek elkerülése érdekében fontos, hogy a kullancscsípés esetén mielőbb távolítsuk el a vérszívót. A Semmelweis Egyetem oktatóvideója ehhez nyújt segítséget.

Fotó: Pixabay

Szabadtéri programok, természetjárás közben főként tavasztól őszig gyakran találkozhatunk kullancsokkal.  Esetleges csípés esetén legfontosabb tényező az időfaktor, hiszen minél tovább van a bőrünkben a kullancs, annál inkább nő a fertőzés veszélye. Éppen ezért a kullancsok eltávolításával felesleges időveszteség orvoshoz fordulni, kivéve, ha nehezen vagy nem elérhető helyen, például a hallójáratban van – mondja dr. Kovács Anikó. A Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika bőrgyógyásza az alábbi oktatóvideóban ismerteti a patikában is kapható kullancscsipesz és -kanál helyes használatát, de arra is kitér, hogy ezen eszközök nélkül hogyan tudjuk szakszerűen eltávolítani a vérszívót.

Fontos, hogy eltávolításkor a kullancsnak csak a fejét szorítsuk meg, a törzsének egyidejű összenyomása nélkül, mivel a kórokozók a kullancs belső szerveiben találhatóak, a nyomással viszont öklendezésre kényszerítjük az állatot, ami növeli a fertőzés kockázatát

– mondja a bőrgyógyász.

A videóban a szakember a tévhitekről is beszél, például, hogy a csípésre tilos különböző olajokat, zsírokat, krémeket kenni. Ugyanakkor eltávolítást követően a csípés helyét fertőtlenítsük le, de ne használjunk szteroidos krémet, ez ugyanis megzavarhatja az immunrendszert, és elmaradhat a szokásos helyi reakció, a Lyme-kórra utaló körkörös vagy ovális, több centiméter átmérőjű, fájdalmat nem okozó bőrpír! Ha ilyet tapasztalunk, mindenképpen forduljunk orvoshoz, hiszen a kezeletlen Lyme-kór akár hosszabb idő elteltével is okozhat neurológiai, szív vagy ízületi megbetegedéseket! Az időben felismert betegség azonban orvos által felírt, antibiotikum-kúrával ma már sikeresen gyógyítható.

A kullancsok által terjesztett másik gyakori megbetegedés, a vírusos agyvelő-, agyhártyagyulladás ellen megelőzéssel lehet legjobban védekezni. Az erre kifejlesztett oltás beadatásával, illetve a kullancs mielőbbi szakszerű eltávolításával kiküszöbölhető a megbetegedés.

Forrás: Semmelweis Egyetem

Tovább olvasom

Vadászat

Frontális balesetet okozott az őzet kikerülő gyorshajtó

Print Friendly, PDF & Email

A Kecskeméti Járási Ügyészség közúti baleset gondatlan okozása miatt emelt vádat egy gyorshajtóval szemben

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Kecskeméti Járási Ügyészség közúti baleset gondatlan okozása miatt emelt vádat egy gyorshajtóval szemben, aki egy őz kikerülése során összeütközött a szemből jövő személygépkocsival, és a vétlen autósnak, valamint utasának súlyos sérüléseket okozott.

Fotó: Ügyészség

A vád szerint a férfi 2021. november 14-én este az 5. számú főúton az „állatok” veszélyt jelző tábla ellenére a megengedettnél nagyobb, 97-105 km/h sebességgel közlekedett Városföld felől Kecskemét irányába. Haladása során jobbról egy őz jelent meg az úttesten. Az állattal való ütközés elkerülése érdekében a vádlott balra kormányozva vészfékezett, ennek ellenére elütötte az őzet. Ezután áttért a szemközti sávba, ahol összeütközött a szemből érkező és szintén vészfékező személyautóval. Az ütközés során mindkét autó kisodródott, végül a vádlott az árokban, míg a sértett az úttesten megpördülve állt meg a járművével.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A baleset következtében a biztonsági övet használó vétlen autós és utasa többszörös csonttörést szenvedtek. A vétlen sofőr maradandó sérülései a munkaképessége csökkenését eredményezték.

Fotó: Ügyészség

A baleset azért következett be, mert a vádlott megszegte azt a KRESZ szabályt, amely szerint a jármű sebességét – az engedélyezett sebességhatárokon belül – úgy kell megválasztani, hogy a vezető a járművet meg tudja állítani minden olyan akadály előtt, amelyre az adott körülmények között számítani kell. Az állatok veszélyt jelző tábla esetén az úttesten fokozottan kell számolni szabadon élő állatok megjelenésével, azonban a sofőr ezt figyelmen kívül hagyta.

Fotó: Ügyészség

Az ügyészség a vádlott autóst maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja és ezért vele szemben büntetővégzés hozatalára irányuló eljárásban – tárgyalás mellőzésével – végrehajtásában felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását, valamint a közúti járművezetéstől eltiltását indítványozza.

Fotó: Ügyészség

Az ügyben a Kecskeméti Járásbíróság fog döntést hozni.

A rendőrségi szemlefotókon a baleset helyszíne, valamint a vádlott és a sértett járműve láthatók.

Forrás: Ügyészség

Tovább olvasom