Keressen minket

Vadászat

A Tuskósi Vadász Egyesület terítékre hozta az első szarvasbikáit

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Alig pár napja indult a szarvasbőgés és a Tuskosi Vadász Egyesület területén már három szarvasbika terítéke felett szólt a vadászkürt. A társaság Gamás, Somogybabod, Hács, Jazvina-puszta, Gárdonypuszta, Gyugy községek területén gazdálkodik. A Külső-Somogy, ismerten jóhírű vadászterületnek számít Magyarországon.

A Tuskósi Vadász Egyesület területén elesett gímszarvasbikák Fotó: Tuskósi Vadász Egyesület

A területre igazán akkor került kiemelt figyelem, amikor a gamási bikaként elhíresült, 12,57 kilogrammos bika elesett. A világrekord bika 250,22 CIC ponttal feltette a gímszarvas-gazdálkodás térképére a területet. Ez a hírnév és ez a gímszarvasállomány azonban kötelességeket is hordoz, amelyért felelőséggel tartozunk – tájékoztatta az Agro Jagert Nógrádi Csaba, a társaság elnöke.

Az egyesület elnöke azonban hozzátette azt is, hogy a gímszarvas genetikai értéke mellett az állomány károkozását is számításba kell venni. A vadkár ugyanis, már 2021-ben, majd 2022-ben tapasztalt felvásárlási árak miatt olyan helyzetbe hozták a nemcsak az alföldi társaságokat, hanem a nagyvadas területeken gazdálkodó vadászatra jogosultakat is, hogy a szarvas állományt jelentős mértékben csökkenteni kellett. Ma, a Tuskósi Vadász Egyesület jelentős energiákat fordított a vadkár megelőzésére és mintegy 80 kilométer villanypásztort, továbbá 40 kilométer erdészeti kerítést is telepítettek.

Nagy Máté, a társaság fővadásza hozzátette, hogy a 8000 hektáros vadászterületen a kocsányos tölgy adja az erdők jelentős hányadát. A régi, óvott bőgőhelyek, a nagyszámú tarvad, szinte vonzza a bikákat. A tudatos, meghatározott gazdálkodásnál fontos, hogy nemcsak a megőrzés, hanem a területfejlesztése is vadgazdálkodó feladata, de a régi vadásziskola reguláit is betartják, mert például nem szólalhat meg a puska a vadkamrában, ahol nyugalomra, táplálékra és ivóvízre talál a vad. A gímszarvas nyugodtan borjazhat, de a vaddisznó is megtalálja téli vackában malacaival a nyugalmat.

A Tuskósi Vadász Egyesület területén elesett gímszarvasbikák Fotó: Tuskósi Vadász Egyesület

Az idei szarvasbőgés az átlagoshoz képest kicsit korábban kezdődött, de csak a hideg, a levegő lehűlése után, a ködök, a párák érkeztével vált intenzívebbé. Egyelőre a hajnali bőgések még erősebbek, de az esti koncertek egyre „hangosabbak” lesznek,

A vendégvadászok fele még mindig Németországból és Ausztriából érkezett, de most egy csoport Csehországból is ellátogatott hozzájuk, de onnan is inkább a német nemzetiségű vadászok.

A legjobb bőgőhelyek Gamáson, Somogybabodon és a Hácsi területen találhatók. Ezeken a placcokon érdekes, hogy természetes források is fakadnak, amit a szarvas előszeretettel látogat.

A Tuskósi Vadász Egyesület területén elesett gímszarvasbikák Fotó: Tuskósi Vadász Egyesület

A nagyszámú rudlik, a vegyes korösszetételű bikák miatt látványosak a tuskósi esték és a hajnalok, így nemcsak a vadászoknak, hanem a kísérőknek is hatalmas élmény jelentenek a vadászatok – tette hozzá Nagy Máté fővadász.

A Tuskósi Vadász Egyesületnél azonban nemcsak erre, hanem a hagyományőrzésre is nagyhangsúlyt fektetnek. Most a társaság több tagja vadászkürtön is tanul, amellyel maguk és a vendégeik élményeit is szeretnék gazdagítani, de áldoznak arra is, hogy a társaságnak bevezetett vérebe, helyben lakó vérebvezetője is legyen.

A fővadász kiemelte, hogy szakmai szempontokat figyelembe véve is megalapozott döntést hoztak a kísérők. A legelső 2022-es bikát Vogel Mátyás vadászmester, valamint Blum László hivatásos vadászok kíséretében estek el, egy bikát pedig Nagy Máté fővadász kíséretében hoztak terítékre. Az érett gímbikák trófeái 9 és 10 kilogramm között várhatóak, de pontos adatokat, csak a lefőzés után tudnak adni – tájékoztatta az Agro Jager News szerkesztőségét Nógrádi Csaba, a Tuskósi Vadász Egyesület elnöke.

Dr. Szilágyi Gergely

Fotó: Tuskósi Vadász Egyesület és Nagy Máté fővadász

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

Vadászat

Lezárt akta: orvvadászott

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A ceglédi nyomozók befejezték annak a 42 éves csemői férfinak az ügyét, aki a gyanú szerint a tilalom ellenére lelőtt egy 2 éves őzsutát, ráadásul vadászlőfegyver engedéllyel sem rendelkezett.

Fotó: Rendőrség

A csemői vadásztársaság egyik képviselője tárcsázta a segélyhívót 2022. augusztus 16-án nem sokkal dél előtt, mivel a tanyája melletti gyümölcsös irányából feltételezhetően kispuskából leadott lövést hallott. Kövér gázzal a hang irányába indult autójával, majd az egyik dűlő sarkán egy 2 év körüli nyakon lőtt őzsuta friss tetemét találta. Ezzel egyidőben a közelben sietve távozott gépkocsijával a 42 éves csemői K. Ferenc, akit a rendőrök pár órával később otthonában elfogtak.

A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A nyomozók a férfi lakásában kutattak, lövedéket, esztergált hangtompító jellegű csövet, valamint 130 sörétólmot is találtak, mind lefoglalták.

Az ügyben kirendelt igazságügyi fegyverszakértő megállapította, hogy a lefoglalt esztergált fémcső egy házilag készített hangtompító, melyen keresztül 22 Long Rifle kaliberű lőszer lőhető ki, ami megegyezik az őzből lefoglalt lövedék kilőtt elemével. Az igazságügyi fizikus szakértői vélemény szerint K. Ferenc bal kezének letapogatására használt mintahordozó felületén kimutathatók olyan, jellegzetes elemösszetételű szemcsék, melyet tűz-vagy gáz-riasztófegyver elsütésekor keletkeztek.

Fotó: Rendőrség

A Pest Vármegyei Kormányhivatal Vadászati Hatósága a hatályos végrehajtási rendelet értelmében az őzsuta értékét 100.000 forintban határozta meg.

A 42 éves férfi a kihallgatásán a terhére rótt bűncselekményt tagadta, a gyanúsítás ellen panasszal nem élt. Védekezésében elmondta, hogy nem lőtt, egy petárdát dobott el, a vaddisznók miatt, tagadta, hogy bármilyen lőszere, vagy lövésre alkalmas eszköze volna.

Fotó: Rendőrség

A Ceglédi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya a férfival szemben orvvadászat bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást befejezte, az ügy iratait az ügyészségnek átadta.

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom

Vadászat

Vadász-gyermeknap: Hetedszerre sem unalmas

Print Friendly, PDF & Email

Vadász-gyermeknapot tarttak Várpalotán

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Ha van Veszprém vármegyében olyan, vadászathoz kapcsolódó közönségrendezvény, ami egyformán mozgat meg helyieket és távolabbról érkezőket, karon ülő kisgyereket és nagyszülőket, vadászokat és a vadat „csak” fogyasztókat, az egyértelműen a várpalotai vadász-gyermeknap!

Fotó: OMVK

Az Országos Magyar Vadászkamara (a továbbiakban: Kamara) a hivatásos, valamint a sportvadászok önkormányzattal rendelkező, közfeladatokat, továbbá általános szakmai érdekképviseleti feladatokat is ellátó köztestülete, (Ábra: OMVK)

Annak idején (a Vadászati Kultúra Napja rendezvény Keszthelyre való „költözése” után) merész vállalkozás volt teljesen új tematikájú eseményt hozni a Thury-vár ódon falai alá, az idő azonban igazolta azok elkötelezettségét és bátorságát, akik összefogása révén idén már hetedszer telt meg mosolygó gyermekarcokkal Várpalota belvárosa.

Mire a Bakony Vadászkürt Egylet tagjainak köszönhetően a hivatalos megnyitó kezdetét jelző kürtszignálok felharsantak, az egy négyzetméterre jutó kicsik száma csak egy óvodában lehetett volna nagyobb, mint a Thury-vár környékén.

Mint Pap Gyula, a Veszprém Vármegyei Vadászkamara elnöke köszöntőjében rámutatott: a vadászkamara az ifjúsági programja megvalósításán keresztül mindig is prioritásként kezelte a vadászat népszerűsítését a gyermekek, vagyis a jövő felnőttei körében. A várpalotai „vadásznap a gyerekekkel, gyereknap a vadászokkal” elnevezésű összejövetel bizonyította életképességét az elmúlt évek során, hiszen ha nincs koronavírus, idén már nyolcadszor ünnepelhetnénk együtt. Mindez nem volna lehetséges a támogatók, vagyis a kamara, a vadászszövetség, a Bakonyerdő és a Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt., a Várpalota Város Önkormányzata, a Thury-Vár Nonprofit Kft. és a főzőcsapatok nagylelkű közreműködése nélkül.

Katona Csaba alpolgármester úr a városi önkormányzat nevében mondott köszönetet azok felé, akik önzetlensége évről évre sokak számára teszi lehetővé egy önfeledt nap eltöltését Várpalotán, a vadászat égisze alatt. Mint rámutatott: ez az összejövetel sokak számára kedvező alkalom arra is, hogy legyőzzék a vadhústól való idegenkedésüket, hiszen amellett hogy a vadhús – megfelelő hozzáértéssel elkészítve – kulináris élményt nyújt, fogyasztása a háziállatok húsánál sok tekintetben egészségesebb.

A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A köszöntők elhangzása után került sor az elismerések, kitüntetések átadására. A Magyar Vadászatért Érdemérem kitüntetésben részesült – posztumusz – az év elején elhunyt Kötél László vadásztársunk. Az elismerést az özvegye vette át. Pál Lajos és Tóth Attila a vadászokért és a vadászatért végzett kiemelkedő munkájáért az Országos Magyar Vadászkamara Érdemérmével lett gazdagabb. Eckert Zoltán a vadgazdálkodásban, a vadászatban és a vadászati kultúra ápolásában végzett példaértékű tevékenységével a Nimród Vadászérmet érdemelte ki. A Csingervölgyi Vadásztársaság magyar vadgazdálkodás és vadászat fejlesztése, a természeti értékek védelme, a szakma hírnevének megőrzése érdekében kifejtett eredményes tevékenységét gróf Nádasdy Ferenc Emlékplakettel ismerték el.

Fotó: OMVK

A vár környékén és magában a várban egész nap térítésmentesen szolgálta a nagyszámú érdeklődő önfeledt kikapcsolódását a megszokott, vurstli jellegű szórakozáson (arcfestés, ugrálóvár, körhinta stb.) túl a lézeres lövészet, a hordozható planetárium, a Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság haditechnikai bemutatója, a solymászok és a vadászkutyások ismeretterjesztő előadásai valamint a Thury-vár és a környék történelmét bemutató kiállítások.

Fotó: OMVK

A főzőverseny résztvevői ezúttal is gondoskodtak róla, hogy a vadász-gyereknapra ellátogató családok gasztronómiai tapasztalatokkal is gazdagodhassanak. Ha igaz a mondás, és az ő szívükhöz is a gyomrukon át vezet az út, akkor ez alkalommal is sikerült javítani a vadászok imázsát. Hogy a főzők munkája se maradjon elismerés nélkül, szakértő zsűri által odaítélt díjakkal gazdagabban térhettek haza a csapatok: Az Ősi Sárrét Vadásztársaság III., a Tési Fennsík Vt. valamint a Mesterszakácsok és Bazsi formáció II., a Hajag Vidéki Vt., a Diana Vadászhölgy Klub és a Csobánc Vt. I. díjjal lett gazdagabb. A Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt.

A főzőverseny fődíját Rédei Zsolt nyerte el. (Fotó: OMVK)

Várpalota Város Nagydíját, a Várpalotai Bányász Horgász Egyesület a Bakonyerdő Zrt. különdíját, a Várpalotai Badacsonyi Kertművelő Egyesület a Verga nagydíját vihette haza. A főzőverseny nagydíját a családsegítő szolgálat és a várpalotai polgármesteri hivatal közös csapata, míg a főzőverseny fődíját a Sümegi Kinizsi Vadásztársaságot képviselő Rédei Zsolt elnök vehette át a remekbeszabott gombás szarvasborjú pörköltért.

 

Forrás: OMVK

Tovább olvasom

Vadászat

Engedély nélkül tartott lőfegyvert – elfogták

Print Friendly, PDF & Email

Egy vépi férfi engedély nélkül tartott lőfegyvert. A TEK elfogta

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Nemzeti Védelmi Szolgálat jelzésére, a Terrorelhárítási Központtal együttműködve fogták el a szombathelyi rendőrök a vasi férfit. A Nemzeti Védelmi Szolgálat jelzését követően, a szombathelyi rendőrök felkérésére a Terrorelhárítási Központ 2023. május 24-én, a délelőtti órákban elfogott egy vépi férfit, aki engedély nélkül tartott lőfegyvert, valamint lőszereket.

A kutatás során a nyomozók egy lőfegyvert, valamint hozzá tartozó 140 darab lőszert, továbbá egy légfegyvert és hozzá tartozó 174 darab lőszereket is lefoglaltak. A férfit a szombathelyi rendőrök gyanúsítottként kihallgatták, melynek során beismerő vallomást tett. Vele szemben a Szombathelyi Rendőrkapitányság lőfegyverrel visszaélés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárást indított.

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom