Keressen minket

Vadászat

Szarvasbőgési tapasztalatok…2023. – GALÉRIÁVAL

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Ahány terület, annyiféle változatban kóstolhattunk bele az idei szarvasbőgési idény eseményeibe. Nincs mindenhová szabályként alkalmazható megfigyelés, csak helyileg érvényesülő tapasztalatok, amelyek nem húzhatók rá az országos értékelés megállapításaira. Ami azonban országos érvényű lehet, az az, hogy a nyáriasan forró szeptemberi időjárás sok vármegyében megváltoztatta, volt ahol teljesen felborította a gímek eddigi, korábbi évtizedekben megtapasztalt viselkedési szokásait.

Fotó: Horváth Zoltán – A vad és környezete

A bőgés leghamarabb az ország déli vármegyéiben indult be, elsősorban Baranya, Bács-Kiskun, majd követte Somogy, Tolna és csak nyögvenyelősen eléggé megkésve Vas és Zala, hogy elsősorban a Dunántúl általam is rálátással képviselt vármegyéit említsem.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Amíg a Dél-Dunántúlon és a Duna–Tisza közén már egészen korán Augusztus 20-a táján el kezdődött a bőgés és gyakorlatilag a tetőpontját már szeptember 12- 15-e körül el is érte és meg is haladta, addig pl. Somogy vármegyében szeptember 17-18-a tájékán volt a csúcs bőgés. Ugyanakkor Zala vármegyében nagyon vontatottan indult be a bőgés…Késő este mozdultak csak ki a szarvasok és hajnali ködben időben vissza is váltottak az erdők sűrűjébe. Még nyugodt területeken sem volt nappal bőgés, a nagy szárazság következtében a sűrűn látogatott erdei dagonyák sarát keményre gyúrták a gímek…Az pedig, hogy reggelenként több tíz bika egyidejű bőgésétől harsogjon erdő-mező, az idén több vadászterületen csak szép álom maradt!

Fotó: Horváth Zoltán – A vad és környezete

Nyilvánvaló, hogy a rendkívüli extrém meleg szeptemberi időjárás is komoly befolyással bírt lokálisan a szarvasbőgés eseményeire…
További megfigyelés volt, hogy az elejtett főbikák helyén visszamaradt tarvad rudlikban sok napon keresztül nem vette át szerepüket komolyabb, a közelben lévő koros bika, jelezve azt a körülményt, hogy néhány területen már vészesen megfogyatkozott a kívánatos, az örökítést elvégző idősebb gímbikák száma, helyettük, gyerekesen nyekergő, fiatal siheder bikák csoportjai nyálazták a tarvad hátát.

Fotó: Horváth Zoltán – A vad és környezete

Azt hiszem ez a legrosszabb, ami egy ilyen borítási idényben történhet… amikor az éretlen, még testi fejlődésben lévő, gyerekbikák borítanak.
Ezért aztán a csapatbikák terítékre hozásával gyakorlatilag vége is volt a bőgésnek, néhány lehetetlen, nem vadászható helyre beállt korosabb szarvasbika bőgésétől eltekintve a borítások csendben zajlottak. Nem volt messze hangzó harsonázás, nappali jövés-menés, hiányzott az egész bőgésből a virtus és a szenvedély!

Horváth Zoltán természetfotós

Talán nem lenne haszontalan, ha az aktuális ivararány körül is szakmailag egy kicsit körülnéznének az illetékesek, mert szerény véleményem szerint a jelenlegi ivararány túlságosan elbillent a tarvad javára. Akkor, amikor egy főbika 18-24 fős tarvad rudlit terelget az nem normális állapot, az arra utal, hogy vészesen lecsökkent a helyi állományban a koros, a dominanciára törekvő, lehetséges szarvasbikák egyedszáma.
A probléma pedig azáltal válik súlyossá, amikor ezt a főbikát ráadásul még terítékre is hozzák és az általa korábban birtokolt tarvad rudli nyálasszájú, a nagy létszámot képviselő „sleppnek”, éretlen kamaszbikáknak lesz véglegesen szerelmi áldozata.

Fotó: Horváth Zoltán – A vad és környezete

Ez elsősorban lokális probléma, de ha elővesszük a statisztikát (Országos Vadászati Adattár) – és ennek tanulmányozására érdemes néhány órát rááldozni – akkor vármegyei szinten is találkozhatunk, írásban foglalt anomáliákkal. Van olyan vármegye, ahol az adatokból számítva (tavaszi nyitóállomány és az egész esztendei lelövések számából ) feketén-fehéren előjön a vármegye gímszarvasállományának 1:1,44 -hez végső számadata, ami tudvalévő, már a kerti hús célú gímszarvas nevelés javasolt ivararányának felel meg!

Fotó: Horváth Zoltán – A vad és környezete

Azért ez vármegyei szinten eléggé durva adat, számolva azzal, hogy ez egy konszolidált, az egész vármegyére vonatkoztatott átlagos érték és ezzel szemben helyileg ettől esetenként brutális eltérések lehetnek a valóságban. Országos szinten zajlik a csülkös nagyvad létszámának apasztása, sok helyen a terítékre került, első agancsú, fiatal bikákat tehénként jelentik le, vagyis a statisztika nem a valóságot tartalmazza, de ugyanakkor az ilyen hamis adatok betakarják azt a körülményt, hogy a tarvad állománya létszámában lényegesen magasabb a kelleténél.

Fotó: Horváth Zoltán – A vad és környezete

Nem mondom, hogy országos a probléma, véleményem szerint főleg a kiemelten jó élőhelyet használó gímállományok esetében tapasztalható meg ez az anomália. Amíg egyes vármegyét is lefedő térségekben úrrá lettek ezeken a problémákon és kiváló bőgési terítéket produkálnak, más tájegységekben még évtizedekig fognak együtt élni és szenvedni ettől, aminek következtében, a mindent elözönlő tarvad mennyisége és a folyamatosan fogyatkozó és fiatalodó bika létszám mellett, csökken a bőgés intenzitása, felborul a nemek közötti kívánatos ivararány és a gímmel történő gazdálkodás átcsúszik egyszerű vadhús termelésbe…

Fotó: Horváth Zoltán – A vad és környezete

Az extrém időjárási körülmények mellett a fentebb részletezett tényezők azok, amik az idei szarvasbőgés eseményeit, olyan változatossá formálták, amíg az egyik vadászterületen a megszokott időben és normálisan zajlott, addig egy másikon pedig nyögvenyelősen, szó szerint vért izzadva kellett a bőgő bikát a csepőtésből kivakarni.

Fotó: Horváth Zoltán – A vad és környezete

Évtizedek óta váltakozó intenzitással foglalkozom vadfotózással. Mivel az ország sok vadászterületén megfordulok – vadászati múltam örökségeként – fotózni, elképesztő különbségek fedezhetők fel csak a fotózás kapcsán a vad viselkedésében. Vadászterületen a csülkös nagyvad szinte éjszakai életmódot folytat. Az intenzív vadászat által gerjesztett hatalmas vadászati nyomás következtében a vad rejtekhelyéről nagyon későn vált ki és még világosodás előtt már vissza is vált! Az idei bőgésben tett megfigyelésem az is, hogy vadásztársasági területen nappali fénynél a szarvasok idegesek voltak, ha ki kellett valahonnan váltani, azt futásban tették és csak a takarást elérve lassúltak meg.

Fotó: Horváth Zoltán – A vad és környezete

Ugyancsak ilyen stresszes körülményekkel találkoztam egy hivatalosan öt esztendőre kibérelt vadászterület nagyvadállománya kapcsán is. Pedig a bérleti díj egy évre 10 millió Ft volt és e mellett ugyanennyi volt az éves kifizetett vadkár is. Nyilvánvaló, hogy bőséggel volt csülkös nagyvad a területen, amelynek vadászatát a bérlő fű alatt, már a vadászterületen ingatlannal rendelkező hazai és külföldi illetőségű, de magyar vadászjeggyel rendelkezők számára is, némi haszon fejében átengedte. Nos itt még a legelő őzek fejei is minden harapás után magasan a levegőbe repkedtek, mert a vad végtelenül bizalmatlan, zavart és stresszes állapotban élte életének mindennapjait.

Fotó: Horváth Zoltán – A vad és környezete

Teljesen más a helyzet a nemzeti parkok egyes helyein, de ott is csak ahol tilos a társas vadászati módok alkalmazása és csak egyéni, kísért vadászatok engedélyezettek. Ráadásul az etetés is tilos, nincsenek szórok, nagyvadetetők, a nagyvad minden emberi rásegítés nélkül éli természetes vadonbeli életét. Emberrel ritkán találkozik, a találkozás során nyert tapasztalatok többnyire pozitívak a vad számára, ezért, ha embert lát, csodálkozik, nem menekül fejvesztve, sőt sokszor kíváncsiságtól hajtva még közeledik is. Na ezek a helyek az igazi fotósparadicsomok.

Fotó: Horváth Zoltán – A vad és környezete

És ha már ez a téma is szóba került, akkor arról is érdemes lenne beszélni, hogy minden határon túl nőtt jelenleg Magyarországon a fotós turizmus, annak is a természet fotózása iránti igénye, hogy úgy mondjam „tömegsporttá” nőtte ki magát ez a szabadidős tevékenység!

Fotó: Horváth Zoltán – A vad és környezete

Ezt figyelembe kellene venni a vadgazdálkodást, vadászatot folytató egységeknek is…és nyitni kellene ez irányban! Úgy, ahogy ma már egyre több helyeken anyagi ellenszolgáltatás fejében, nagy látogatottságot produkáló szarvasbőgés hallgató túrákat szerveznek az érdeklődők számára, talán nem lenne lehetetlen, ha a vadgazdálkodók, (vadfarmok, vadasparkok) meghatározott időpontokban fotózási lehetőségeket biztosítanának.

Fotó: Horváth Zoltán – A vad és környezete

Akár kíséréssel, akár lesbérlettel vagy napi jegy váltással a területen történő szabad közlekedés biztosításával. Ez a vadászati turizmus ezidáig még hazánkban kiaknázatlan szegmense, s bár bevételében nyilvánvalóan csak töredéke a vadásztatásból szerezhető jövedelemnek, de egy irányított tevékenységű, egészséges kapcsolatokat építő és törvénytisztelő természetfotós társadalom kineveléséhez járulhatna hozzá, nem utolsósorban csökkenthetné a vadászattal és a vadászokkal szemben kialakult jelentős társadalmi ellenszenvet.

 

A cikk publikálást a szerző engedélyezte az Agro Jager News részére

Írta és fényképezte: Horváth Zoltán – A vad és környezete

A vad és környezete Facebook oldala itt érhető el

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Írjon nekünk: marketing@agrojager.hu

Vadászat

Az első havas utánkeresés Figura Ákossal

Print Friendly, PDF & Email

Figura Ákost az este értesítették, hogy gímbikára tettek lövést. A nógrádi utánkereső két kutyáját indította a sebzett gímbika után.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Figura Ákost az este értesítették, hogy gímbikára tettek lövést. Selejtezés időszaka van és Nógrád hegyvidékes területein vadászok járták a sűrűket. Régi ismerős hangja szólt a vonal másik végén. Persze, hivatásos vadász barátok, régi ismerősök és a rálövés után jobbnak látták, ha szólnak és segítséget kérnek.

Az első havas gímbika Nógrádból, amelyet Tapi és Ruby munkájával sikerült terítékre hozni. Fotó: Figura Ákos / Agro Jager News

Ilyentájt sok feladata van a hivatásos vadászoknak, vadőröknek, mert nap, nap után járják a pagonyt és az etetőhöz szokott vadra is figyelnek. A nyáron begyűjtött szénának most van igazi értéke és ha abrak is jut, akkor igazán lehet kedvezni a vadnak. Haszonélvezője azonban ennek más állat is, s ha még olajos magvak ocsúja is kerül ki, arról ne is beszéljünk, hogy mennyi madár látogatja az ilyen helyeket.

Egy fiatal bikával találkoztunk – vágtak bele reggel Ákos barátai. Mindenki jónéven vette, hogy az elejtő is ott maradt és úgy határozott, hogy velük tart, de az előjelek nem kedveztek, mert reggelre 15 centiméteres hó várta őket. Az előző napon 7x65R kaliberű lőszerrel vadásztak.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Egymás között voltak a hivatásos vadászok és elmondták, hogy a rálövés után megnézték az elugrás helyét, meg is indultak a csapán, de előttük felállt a szarvas, miközben esélyük nem volt lövést tenni rá.

Ezek fontos pillanatok, de a hó miatt nem találták a rálövés helyét. Ákos két kutyája Ruby és Tapi tartott vele és a két kutya közül a fiatalabb találta meg a beváltás helyét. Az öreg nyugisabb, rutinosabb véreb már, de semmivel sem rosszabb az orra – folytatta Figura Ákos.

Hubert Kiskundorozsmán

Rendeld meg az Agro Jager Webshopjából Hubert legújabb kalandjait, amely Kiskundorozsma körül játszódik! Kattints a képre!

Figura Ákos az Agro Jagernek elmondta, hogy az eső sokkal több nehézséget szokott okozni, de mindig nagy megnyugvással tapasztalja, amikor a kutyák piros havat rúgnak fel a csapán. Nehéz volt megmondani, hogy milyen lövéssel ugrott el, de itt-ott találtak kenést is. Bíztam a két kutyában. Sok nehéz munkát megoldottak már és most is ügyesen felvették a csapát. Az első vért egyébként 300 méterre fedeztük fel és miközben a kutyák dolgoztak, szépen ereszkedett velünk a csapat is. Nagyon kemény terepre tévedtünk – folytatta Figura Ákos.

A hó egy lágy, esős, felázott terepre hullott. Csúszkáltunk és keresztbe rettentő sűrűkön verekedtük át magunkat. A kutyák viselkedéséből azonban láttam, hogy nem adhatjuk fel, ha ők mennek, akkor mi is!

Ha vadászruházat, akkor->EWIDENT     Az áruházat a fényképre vagy ide kattintva éred el!

800 méterre lehettünk, amikor a kutyák jeleztek és beérték a bikát, aki azonnal állítottak is. Egy fedett, szedres, akácosban voltunk. 15 méterre volt tőlünk a bika, de csak az agancsát láttuk, így lövést sem tudtunk leadni a vadra. Persze észre is vett bennünket és elugrott.

500 méteres hajsza következett, amikor is egy legelő kellős közepén állították meg újra. Mikor kiértünk az erdő szélére, 200 méterre forgatták a kutyák. Arra nem láttam esélyt, hogy közelebb kerüljünk, így megcéloztam a bikát és vártam, hogy a kutyáim egy oldalra kerüljenek és lehetőleg távolodjanak a vadtól. Ekkor dördült el az utolsó lövés…

Tapi és Ruby végül beérte a bikát. Fotó: Figura Ákos / Agro Jager News

Ezek a legnehezebb pillanatok, mert van úgy, hogy pár másodpercet kell várni, de előfordult már olyan is, hogy 5-6 percet várakoztunk. Olyan terepen vergődtünk át, hogy négykézláb harmadjára tudtunk csak felkapaszkodni. Aki nem járt még ilyen hegyvidéki terepen, el sem tudja képzelni, hogy nézünk ki, mikor nagy kerülőkkel visszajutunk az autókhoz vagy éppen elénk jönnek, mert lehetetlen nagyokat kellene kerülni.

Mindannyiunknak igen jól esett, mikor a vendégünk kijelentette, hogy most értette meg, mit is jelentenek ezek a munkakutyák, ezek a vérebek a vadászatban. Olyan, az ember számára már elveszettnek hitt vadat is terítékre lehet hozni, amikor már nincs remény s ezek a pillanatok úgy gondolom mindannyiunknak, akik nap, nap után kint vagyunk az erdőn, jól esik. Nekünk nemcsak erről szól a vadászat, hanem mikor hazaérünk, leápoljuk a kutyákat, felszerelésünket s van úgy, hogy délután már egy másik területen keresünk. A vadőrök, az erdészek nálunk összetartanak, azt hiszem e nélkül nem is működhetne ez az egész – foglalta össze gondolatait az első havas utánkeresés után az Agro Jagernek Figura Ákos.

 

Írta: Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M. – lapigazgató
Fényképezte: Figura Ákos vérebes utánkereső

Tovább olvasom

Vadászat

VADÁSZATI KULTÚRA: Kiskunhalason tartott előadást Fricska Imre

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Fricska Imre világjáró vadász előadását hallhatta az, aki november 21-én ellátogatott Kiskunhalasra, a Művelődési Házba, ahol a Forrás-Új Tükör Klub szervezésében mutatkozhatott be a helyi, de a nagyvilágot bejárt vadász. Életéről, kalandjairól mesélt, akivel jóbarátja, Dr. Kellner Barna főorvos beszélgetett.

A Forrás-Új Tükör Klub vadászati támával várta Kiskunhalason az érdeklődőket. Fotó: Ocskó Imre Tamás / Agro Jager News

Kiskunhalason élénk kulturális élet rajzolódik ki és köszönhető ez a Forrás-Új Tükör Klubnak is, akik rendszeresen szerveznek elsősorban kulturális programokat, amelyeknek rendre a Művelődési Ház ad otthont. Aki nem tud részt venni, azok pedig a helyi, városi televízióból tájékozódhatnak. Az előadások tematikája változó, de a szervezők úgy gondolták, hogy a vadászat, mint helyi kulturális érték éppen olyan fontos, mint más művészeti területek, így kerülhetett sor arra, hogy Fricska Imrét is meghívták sorozatukba.

A kiállítás egy részlete. Fotó: Ocskó Imre Tamás / Agro Jager News

Ennél azonban kacifántosabban kerültem a színpadra – jegyezte meg Fricska Imre az Agro Jager News érdeklődésére. Jóbarátaimmal Hajósra látogattunk, ahol az egyik pincében odakerült mellém egy fiatalember, aki Székelyhidáról érkezett, s mi több annak a polgármestere. Beszélgettünk és az egyik jó komám közbevetette Afrikát. Meséltem, hogyne meséltem volna, hiszen tíz alkalommal jártam ott és jártam én még Oroszországban, Grönlandon. Újdonsült barátunk egyre jobban érdeklődött és megkérdezte, hogy merre lakom. Mikor kiderült, hogy Kiskunhalason, ami, ha úgy vesszük, útba esik hazafelé Székelyföldnek, akkor megkérdezte, hogy másnap megnézhetné-e a trófeákat. No, mondtam is neki, ennek aztán semmi akadálya nincsen.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Így másnap el is jött a kis családjával, vendégül láttam és abban maradtunk, hogy Béres Csabánál kiállítjuk, ott náluk Székelyföldön és hamarosan intézkedik. Napok teltek el, aztán egy kamion érkezett és két és fél hónapig láthatták Székelyföldön a trófeáimat. Még Böjthe Csaba atya gyerekei is láthatták, aminek nagyon örültem. Az egyik napon, ott kint egy kiskunhalasi vadász is megnézte, akinek a felesége odavalósi s mikor meglátta a fotómat, felkiáltott: a Fricska Imre az utcabelije! Azzal a lendülettel aztán, mikor hazajött, felvetette az ötletet, hogy legyen itthon is egy kiállítás vagy valamiféle program.

Ha vadászruházat, akkor->EWIDENT     Az áruházat a fényképre vagy ide kattintva éred el!

Én szerettem volna, hogy a világkiállítás program sorozatában itt „Halason” is legyen valami program, kiállítás, de sajnos nem találtunk támogatóra, de ennek ellenére, aki eljön, annak szívesen megmutatom, bemutatom a trófeáimat.

Most, a Forrás-Új Tükör Klub programján egy órás beszélgetéssel készültünk. Két kis videóval, amit magam vettem fel Namíbiában. Végül az egész este nem fért bele két órába sem. S az, hogy egyetlen egy hallgató sem hagyott ott bennünket, nagyon jól esett.

Vadászvendégek, vadászbarátok Kiskunhalason Fricska Imre előadásán. Fotó: Ocskó Imre Tamás / Agro Jager News

Én, 1946. október 22-én Kiskunfélegyházán születtem. 1950-ben költöztünk Kiskunhalasra. Apám áruházvezető volt, édesanyám varrónő. Nyolcan voltunk testvérek. Az általános iskolát és a gimnáziumot is „Halason” jártuk ki (Szerk.: A környékben, Bajától Szegedi a Kiskunságban így szokták emlegetni Kiskunhalast). Műbútor asztalosnak tanultam, de nagyon köhögtem és az orvos azt javasolta, hogy ha egy lehetőségem van, váltsak. Közben felvettek vadásznak és az igen jót tett nekem. 1975-ben aztán úgy határoztam, hogy hivatásos vadász leszek és Kiskunhalason, majd Balotaszálláson dolgoztam.

Kellemes környezetben, Kiskunhalason, a Művelődési Házban lehetett találkozni Fricska Imre világjáró vadásszal. Fotó: Ocskó Imre Tamás / Agro Jager News

Végül a Kiskunsági Erdészeti és Fafeldolgozó gazdasághoz kerültem és onnan jöttem el nyugdíjba is. Összesen 37 évet voltam hivatásos vadász. Nem volt könnyű szakma, de egyértelműek voltak azok az idők. Ebből a szempontból könnyebb volt, mint manapság. Határozott irányok, feladatok és következetesség jellemezte a szakmát. A politikai és más célok nem írhatták felül a szakmai kérdéseket. Nem is egyeztethető össze az a vadgazdálkodásban és az erdészetben sem. Vadőrnek lenni egy nagyon szabad életet jelentett s ha sok mindenkivel is voltunk kapcsolatban, nem voltak kötöttségeink és nyugodtan mondhatom, hogy nem mentek tönkre az idegeink. Amikor meg összejött a tagság, azt a néhány vadászatot kibírta az ember, aztán újra csend és nyugalom ereszkedett az erdőre.

“Egyedüli szakma ez és a 365 napnak olyan pici része volt, hogy megérte, hiszen utána a világon senki sem zavarta az életünket.”

A vadászat, itt vidéken, érdekli az embereket és akik tanyán, vidéken élnek tudják, értik a jelentőségét. Összetett dolog a vadászat, sok mindenre hatással lehet egy jó társaság, egy-egy jó vadőr, erdész. Ezt csináltuk mi. Most egy új kiállítás lehetősége körvonalazódik és az egyeztetések zajlanak, miszerint elképzelhető, hogy amit bemutattunk Székelyföldön, azt a füzérradványi Károlyi kastélyban újra meg lehet tekinteni.

Szegedi vadászok Kiskunhalason. Fotó: Ocskó Imre Tamás / Agro Jager News

Ilyenekről és még sok minden másról is szó esett. Köszönöm a szervezőknek, a barátoknak és a családomnak, nővéreimnek a támogatást és a vadászbarátoknak, ismeretlen ismerősöknek, hogy felkerestek, ellátogattak november 21-én Kiskunhalasra – jól esett. Annyi mondhatok, hogy aki el szeretne jönni hozzám, szívesen látom, de a kisebb trófeáimmal, dikk-dikkemmel akár el is utazok és szívesen beszélgetek a fiatalokkal is. Keressenek bizalommal – zárta beszámolóját Fricska Imre.

 

Írta: Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M. – lapigazgató

Fényképezte: Ocskó Imre Tamás

Tovább olvasom

Vadászat

Nagy Réka: A nagy vadkanom története

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Közel nyolc éve vadászom íjjal, és ez idő alatt meglehetősen sok izgalmas vadászélményben volt részem, amit legfőképp kitartásomnak és ennek a vadászati módnak köszönhetek. A családomban nincs vadász, így néhány baráttal szoktam ezeket az élményeket megosztani, akik átérzik a vadászíjászat minden izgalmát és nem mosolyognak meg, ha azt mondom, hogy hat órát kint ültem egy fán, nem jött semmi, viszont én mégis jól éreztem magam.

Vadkanommal. Fotó: Nagy réka / Agro Jager News

Az egyik nagy vadkanom elejtésének történetét írnám le, amiben kitérek a vadászati szokásaimra is.
Mielőtt kimegyek íjjal vadászni, szoktam tartani egy kis felkészülést otthon, amit a vadászat előtti rituálémnak nevezek. Ez abból áll, hogy bőségesen vacsorázom, majd tusfürdő nélkül lezuhanyzom, rétegesen felöltözöm olyan vadász ruhába, amit öblítő nélkül mostam ki és cseppet sem féltek, mert ha lövök valamit, akkor úgyis véres és sáros leszek. Nagy eséllyel ki is szakadhat a ruhám, mert a legtöbb vaddisznók által kedvelt hely, nem egyszerű terep, ahogy az sem, ahova épp készültem kimenni. Ezekre azért van szükség, mert annyira közel kell kerülni a vadhoz, hogy minden illatot érdemes minimálisra csökkenteni. Nyilván a szélirány a legmeghatározóbb, de esélyt sem akarok adni annak, hogy a parfüm illata miatt szagoljon ki. Ezután ellenőrzöm a teljes felszerelést is, ebbe tartozik az íjon található irányzék-világítás, az íjlámpa, a nyílvesszők és vadászhegyek állapota. Az íjam, amit akkoriban használtam, egy Bowtech Carbon Icon csigás íj, ami 55 fonterőjű. Ezt azért említeném, mert Magyarországon nagyvadra minimum 50 fonterőjű íjjal lehet csak vadászni, ami 22-23 kg-ot jelent. A vadásztáskámba teszem a legfontosabb kellékeket is, amik nem sokban különböznek a puskás vadászat során használt eszközöktől. Csigás íjhoz elengedhetetlen az elsütő használata, ami arra szolgál, hogy az ideget ennek a kis eszköznek a segítségével húzom ki. Enélkül a lövés pontatlansághoz vezethet. Viszont ezt mindig a zsebembe teszem, hogy ha a táska az autóban maradna, ez akkor is velem legyen.

Indulás előtt időt szánok arra, hogy párat lőjek az íjjal, hogy ellenőrizzem a pontosságot, illetve megvizsgáljam, hogy az utolsó vadászat vagy gyakorlás óta nem mozdult-e el valami az íjon és ezen semmiképp ne múljon a pontos találat.

Ha vadászruházat, akkor->EWIDENT     Az áruházat a fényképre vagy ide kattintva éred el!

A fent említett vadkan esete 2019. szeptemberében történt. Kellemes, nyár végi nap volt. Kimentem vadászni az egyik kedvenc helyemre, ami egy erdő közeli nagy tölgyfa, egy kukorica szóróval a közelében, amit mindössze 15-20 méter távolságra helyeztünk el a fától. Erre a fára mászóles nélkül fel tudok mászni, mert sok ága van és egész magasra fel lehet ülni.

Egy ideje már „üldöztem” ezt a vadkant, vadkamerán is figyeltem a szokásait, de mindig valahogy megneszelt és elkerült.
Azon a szeptemberi estén kicsit késve érkeztem ki, mert sokáig dolgoztam, és még elő is kellett készülnöm a vadászatra, ezért már besötétedett, mire leparkoltam az erdő szélén. Az autóból csendben szálltam ki, és csak az íjam vittem, hogy gyorsabban és hangtalanabbul mászhassak fel a fára. Miközben óvatosan lopakodtam a nagy fához, elégedetten nyugtáztam, hogy a szélirány nekem kedvez, bár már az egyik irányból hallottam, hogy valami közeledik és talán a vaddisznó jöhet, ezért mindenképp gyorsabban kellett odaérnem és felmásznom, hogy beelőzzem. Sikerült csendben a fához érnem és a lehető legóvatosabban próbáltam felmászni, amit szerencsémre nem hallhatott meg, mert a fán ülve még mindig hallottam a közeledő lépteket és apró ágroppanásokat.

Lesemen. Fotó: Nagy Réka / Agro Jager News

Amint elhelyezkedek, a nyílvesszőt és az elsütőt is az íjra szoktam illeszteni, hogy ne akkor kelljen foglalkoznom ezekkel, ha már ott a vad. Erre túl sok időm most nem volt, mert egyre közelebb ért. A kezem reszketett, és egy nagyon kellemes feszült állapotba kerültem már a gondolattól is, hogy hamarosan kilép a bokrok takarásából és ez most milyen egyszerű helyzet lesz. Majd így telt el röpke 2 óra mozdulatlan várakozással és folyamatos füleléssel, mert azt hittem most már nagyon közel került és végre eljön az én időm…
A fáról történő vadászataim során azt tapasztaltam, hogy annyira nyitott és kitett a helyzetem a vadak számára, hogy csak akkor szokott esélyem lenni, ha minimálisra csökkentem a mozdulataimat és csak nézem a sötétet. Ilyenkor szoktam lenyugodni és átgondolni a napi tennivalóimat is. Legtöbbször képes vagyok 6-8 órát is kint tölteni, de sosem szoktam unatkozni. Ahogy így ültem, és néztem ki a fejemből, vettem észre, hogy óvatosan kisétált a szóróra a nagy vadkanom. Annyira csendben mozgott, hogy nem is hallottam a közeledését.Profi volt. Ahogy megláttam, a szívem hevesen kezdett verni, és a torkomban dobogott. Végreee…
Nem sokat vártam, épp csak annyit, hogy elkezdje ropogtatni a kukoricát, mert akkor nem hallja, ha pici zajjal is jár a folyamat. Óvatosan leemeltem az íjat az egyik faágról, felkapcsoltam az irányzék-világítást, majd kihúztam az íjat. Ezután a markolathoz erősített lengőkapcsolóra is rányomtam a tartó kezem mutatóujjával. Piros szűrős lámpát szoktam használni, nekem ez vált be, ezt nagyon jól állják a disznók.

Nyílvesszőm. Fotó: Nagy Réka / Agro Jager News

Nyilván ilyenkor is nagyjából csak 2-3 másodpercem van. Ahogy az irányzék legfelső pinjét a disznó tüdőjére illesztettem, már útjára is engedtem a nyílvesszőt. Ilyen esetekben tartom nagyon fontosnak, hogy a vadász, íjjal csak akkor menjen vadászni, ha már magabiztosan tud lőni és nem abban a pár másodpercben kezd el gondolkozni azon, hogyan kell célozni, hol lehet a fix pont és pontosan mit is kell csinálni. Abban a kis időben olyan feszült állapotba kerül a vadász, hogy már csak a disznóra kell figyeljen és az íj használata teljesen rutinszerű legyen.
A nyílvessző becsapódása egyértelmű találati hangot adott és a vadkan hirtelen beugrott a bokrok közé. A sűrűben zúzott, törtek az ágak és pár méter után hangosan kifújt. Ezekből a zajokból tudtam, hogy jól sikerült a lövés, viszont a szabályunk az, hogy találat után körülbelül fél órát várunk, mielőtt elkezdjük megkeresni a vadat.

Vadkanom. Fotó: Nagy Réka / Agro Jager News

Kivártam a fél órát, és addigra már a segítség is megérkezett, de én még mindig reszkettem az izgalomtól. A vaddisznómat magam szoktam keresni, ami mostanra már inkább egy izgalmas levezetése lett a vadászatnak. Élvezem is, de azért az egészséges félelem mindig bennem van.
Először megvizsgáltam a rálövés helyét, ahol a véres nyílvesszőt gyorsan meg is találtam a földön. A vesszőn található vérből láttam, hogy ez valószínűleg egy tüdő lövés lehetett és teljesen átment a disznón. Ez mutatja, hogy az íjnak milyen hatékony az átütő ereje.

Az agyar mérete 18 cm. Fotó: Nagy Réka / Agro Jager News

Ezután követni kezdtük a vérnyomokat a bokorban. Bő vér volt a földön és a bokor alsó ágain is. Gyorsan megtaláltuk a disznót, a rálövés helyétől körülbelül 15 méterre, mozdulatlanul feküdt. Ilyenkor szokott alábbhagyni a reszketésem és jön a megnyugvás.
Zsigerelés után láttuk, hogy a szívet is megvágta a penge, ami egy HELLRAZOR fix pengés hegy volt.
Nem szoktam gyűjteni a trófeákat, de ezt kifőztem otthon és eltettem emléknek.

Írta és fényképezte: Nagy Réka

Tovább olvasom
Cart
  • No products in the cart.