Keressen minket
[wpml_language_selector_widget]

Vadászat

Az oroszlán barlangjában

Print Friendly, PDF & Email

Élménybeszámoló a Vadászkürtös Európa-bajnokságról

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Nagy Csaba, a Vadászkamara Kürtegyüttes vezetőjének élménybeszámolója a Vadászkürtös Európa-bajnokságról:

Fotó: Vadászkamara Kürtegyüttes

Október elején, a Vadászkamara Kürtegyüttessel a fegyvergyártásról híres németországi Suhl-ban rendezett Vadászkürtös Európa-bajnokságon jártunk.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A kijutás jogát a júniusban Dég-en, a Magyar Vadászkürt Egylet – mint a Vadászati Kulturális Egyesület tagszervezete – által szervezett Nemzeti Vadászkürt versenyen vívtuk ki, a Baranya Vadászkürt Együttessel egyetemben.

Az eredetileg 2020-ra, Lengyelországba, majd 2021-re az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításra tervezett programot a pandémia hiúsította meg. A versenykiírás, a 2020-ashoz képest, a helyszín és időpont kivételével nem változott. A hangszerek alaphangolása szerint két kategóriában – B és Esz – nevezhettek a csapatok a kétfordulós megmérettetésre. A kötelezően előadandó darabok palettája érdekesen alakult. A hat résztvevő ország – Németország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Magyarország – mindegyike két-két kompozíciót beküldött a saját irodalmából.

Fotó: Vadászkamara Kürtegyüttes

Az így összeállt 12 darabból választhattak a jelentkező csapatok tetszőlegesen kettőt, az anyaországi szignálok kivételével. A nemzetközi szakmai zsűri – melyben Magyarországot Zakó Norbert harsonaművész, vadász képviselte – két fordulóban, a következő szempontok szerint bírálta a produkciókat: előadásmód, együttjáték, hangolás, hangzáskultúra, összbenyomás.

Fotó: Vadászkamara Kürtegyüttes

Habár a megérkezés estéjén, a szálloda teraszán tartott fakultatív, bemutatkozó közös koncerten a hosszú, fárasztó utazás és a csípős hideg miatt nem lehetett reális képet alkotni a versenytársakról, azt azért éreztük, hogy jó esélyeink lehetnek a mezőnyben. A verseny reggelén tartott, szintén közös felvonulás alkalmával, már sokkal összeszedettebb produkciókat hallhattunk egymástól. Mégiscsak a nemzeti kürtversenyek legjobb együttesei voltak jelen. A helyszínválasztás, csakúgy, mint az egész hétvége zökkenőmentes lebonyolítása, a rendezőket dicsérte: a verseny otthonául is szolgáló szálloda a városkára tekintő hegy ormán magasodott.

Fotó: Vadászkamara Kürtegyüttes

A megmérettetés két fordulóban történt. A délelőtti első körben, a B kategóriában, ahol mi is neveztünk, 12 együttes lépett színpadra. Bár az általunk előadott két német és egy osztrák darab érzésünk szerint jól sikerült, a továbbjutók listájának, az ebédszünet utáni közzétételéig, nem lehettünk nyugodtak. A délutáni döntőbe már az esélyeseket nyomasztó teherrel, két kiváló cseh csapat mellett, mi kerültünk, a legmagasabb pontszámmal. Ott egy német kötelező darab mellé egy saját komponálású szignált választottunk.

Ha vadászruházat, akkor -> EWIDENT

A színpadra lépés izgalmán jókorát oldott a közönség kitörően lelkes fogadtatása. A sok gyakorlás meghozta eredményét, amit tudtunk, sikerült kihozni magunkból. Mindannyiunk számára életre szóló élmény volt, mikor az esti díjkiosztó gálán, a színpadra bajnokként szólításunkkor, a többi kürtösök a nézőtéren felállva, spontán, a mi tiszteletünkre játszották az Ehren Fanfárt.

Fotó: Vadászkamara Kürtegyüttes

A Baranya Vadászkürt Együttes is remekül helyt állt, összesítésben a hetedik helyen végzett, emellett elnyerte a zsűri különdíját, a legtöbb fiatalt, gyereket felsorakoztató együttesét.

Hazautazásunk reggelén, még a szervezők jóvoltából, megtekinthettük a város lenyűgözően gazdag gyűjteményt bemutató fegyvermúzeumát.

Ezúton is szeretnénk kifejezni köszönetünket az Országos Magyar Vadászkamarának, a Vadászati Kulturális Egyesületnek és az Agrárminisztériumnak a kijutásunkat segítő támogatásukért!

Írta: Nagy Csaba, a Vadászkamara Kürtegyüttes vezetője

További részletek a Vadászkamara Kürtegyütteséről itt érhető el!

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Írjon nekünk: marketing@agrojager.hu

Vadászat

Lőkészségfejlesztő nap hivatásos vadászok részére

Print Friendly, PDF & Email

Lőkészségfejlesztő napot szerveztek hivatásos vadászoknak a Magyalosi Lőterén

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az OMVK Kiemelt programjaira beadott pályázat megvalósítására július 19-én került sor Ravazdon. A lőkészségfejlesztő napon, a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. Magyalosi Lőterén 37 hivatásos vadász jelent meg.

Fotó: OMVK

A regisztrációt követően Varga András, négyszeres Európa Bajnok és sokszoros magyar bajnok sportlövő, lőoktató tartott elméleti oktatást a jelenlévők részére. Az oktatáson a hivatásos vadászok mindennapi teendői során jellemző fegyverkezelési helyzetek, szituációk is bemutatásra kerültek, figyelemfelhívás célzattal a helyes viselkedésre, fegyverhasználatra.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A szükséges eszközök (fegyver, lőszer) felvételét követően a résztvevők, a kapott rotte-beosztások szerint jelentek meg az egyes korongvadász pályákon, ahol különböző színű és méretű, más és más vadfaj röpképét, mozgását imitáló korongra adtak le lövéseket, nem egy esetben nehezített körülmények között, megküzdve a terepi adottságokkal is.

Fotó: OMVK

A délután folyamán, a résztvevők futó disznóra történő kisgolyós lövésekkel mérhették fel lőtudásukat. A program ezen része változatos eredményekkel zárult, volt, akik kifejezetten jó köregységeket teljesítettek.

Hangulatát, szakmaiságát, megítélését tekintve, az egész rendezvény minden résztvevő megelégedése mellett zajlott.

 

Vadászüdvözlettel: Nagy Balázs hivatásos vadász alelnök – OMVK

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Újra mentes az ország a magas patogenitású madárinfluenzától

Print Friendly, PDF & Email

Magyarország visszanyerte magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) vonatkozó előírásai szerint Magyarország visszanyerte magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét. A teljes országra vonatkozó kedvező státusz lehetővé teszi az élő baromfi és baromfitermékek akadálymentes kereskedelmét az egyes harmadik országokkal.

Fotó: NÉBIH

Hazánk magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét a WOAH hivatalosan is megerősítette weboldalán. A kedvező besorolás visszamenőleg, július 3-tól érvényes, tehát az ezt követően készült baromfitermékekre már vonatkozik. A mentességről dr. Pásztor Szabolcs országos főállatorvos hivatalos levélben tájékoztatja a partnerországok illetékes hatóságait az importkorlátozások feloldása érdekében. Fontos, hogy mentességünk visszanyerésével a harmadik országok felé történő szállítások nem automatikusan indulhatnak meg, hanem meg kell várni a visszajelzésüket. A harmadik országokkal kapcsolatos naprakész kereskedelmi információkról a Nébih honlapján tájékozódhatnak az érintettek.

A mentesség visszanyerése azonban nem jelenti azt, hogy lazítani lehetne a járványvédelmi fegyelmen. A vírus vadon élő madarakban hazánkban és a környező országokban jelen van, így a kórokozó bármikor újra bekerülhet a baromfiállományokba.
Éppen ezért kiemelten fontos, hogy az állattartók mindent megtegyenek a megelőzés érdekében. A 3/2017-es, járványvédelmi minimum feltételeket előíró országos főállatorvosi határozat továbbra is érvényben van, az abban leírt feltételek teljesítése kötelező. Így például a baromfikat fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen kell etetni és itatni. A takarmányt és alomanyagot szintén zárt helyen kell tárolni, vagy utóbbit fóliával letakarni, hogy ne férjenek hozzá vadon élő madarak.

A madárinfluenza betegséggel kapcsolatosan tudnivalókról és aktuális információkról a Nébih tematikus oldalán tájékozódhatnak az érintettek.

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom

Vadászat

A gyermek vadásznap nem “gyikosképző”!

Print Friendly, PDF & Email

Az OMVK közleményt adott ki:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Szervezetünk őszinte értetlenséggel szembesült azokkal a sajtóban és közösségi médiában megjelent cikkekkel, véleményekkel, amelyek – esetenként minősíthetetlen – kritikával illették a Hajdú-Bihar vármegyei Polgáron, július 18-án gyerekek részére szervezett vadászati tematikájú, egésznapos foglalkozást.

Fotó: OMVK

A gyermek vadásznapnak elnevezett program keretében a résztvevők – a teljesség igénye nélkül – természetvédelmi szakembertől tanulhattak az év emlőséről, a fokozottan védett vadmacskáról, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság jóvoltából pedig az év madaráról, a kerecsensólyomról. A Hortobágyi Madárpark – Madárkórház Alapítvány közreműködésével szabadon engedhettek gyógyult vörös vércsét és barna rétihéját, láthattak természetközeli környezetben preparátumokat. A vadászattal kapcsolatban hallhattak arról, miért van szükség egyes fajok védelmére és vadászati idényekre, és a terítéken elhelyezett, elejtett őzek kapcsán pedig a vadászati kultúráról, etikáról, szokásokról – amelyek révén a vadászat pont, hogy többé válik az állatok megölésénél.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Az Országos Magyar Vadászkamara a hivatásos, valamint a sportvadászok önkormányzattal rendelkező, közfeladatokat, továbbá általános szakmai érdekképviseleti feladatokat is ellátó köztestülete, (Ábra: OMVK)

A szintén felháborodást kiváltó légpuskás lövészet és az íjászat – amely foglalkozásokat szakavatott sportolók tartottak, és amelyek egyébként bármelyik falunap vagy búcsú népszerű és elmaradhatatlan elemei – csak két program volt a számos közül.

2018-ban indítottuk el „Ismerd meg a vadászokat!” elnevezésű, ifjúságnevelési és szemléletformáló, elsősorban a természetet (és nem a vadászatot!) a középpontba helyező programunkat. Azóta a vadászok saját forrásaiból 640 millió forintot fordítottunk erre. Egyebek mellett 75 millió forinttal 56 gyerekprogramot, 78 millió forinttal pedig 37 tematikus tábort támogattunk az ország különböző vármegyéiben. (Minderről részletesen a Nimród Vadászújság 2023 októberi és novemberi számában írtunk.) Szintén az ismeretterjesztést szolgálja a 2022 ősze óta negyedévente megjelenő, Kisvadász című, gyerekeknek szóló foglalkoztatófüzet-sorozatunk.

Támogattuk a Polgáron megtartott rendezvényt is, ahova egyes kommentelők szerint „a gyerekeket gyilkolni tanulni vittük”, „hobbi ölésre neveltük”. Az egyik hozzászóló érthetetlen módon és különösen ízléstelenül a Hitlerjugendhez hasonlította a résztvevőket. Ezzel szemben a gyermek vadásznapon pedagógusok, vadgazdálkodási és természetvédelmi ágazati szakértők sok, a vadászathoz nem is kapcsolódó programmal várták a 65 gyermeket és az őket kísérő 40 szülőt.

Ifjúságnevelési programunknak nem célja, hogy bárkiből vadász legyen, talán ezért az egyik legsikeresebb és legnépszerűbb kezdeményezésünk. Az sokkal inkább cél, hogy a mai gyerekek szakemberektől objektíven tájékozódhassanak a természetről, az állat- és növényvilágról, az ökológia működéséről és az ember felelős szerepéről a fenntartó természetkezelésben. Ha a háborgó és gyalázkodó cikkek, kommentek szerzői jártak volna ilyen rendezvényen, talán maguk is megértenék ezt.

Végezetül ezúton is köszönetet mondunk és hálával adózunk minden hasonló rendezvény szervezőjének, közreműködő partnereinknek, az elhivatottan oktatóknak és különösen minden szülőnek, akik azonosulnak céljainkkal, és lehetővé teszik, hogy gyermekeik közelebb kerüljenek a természethez a Vadászkamara programjai révén!

Kívánjuk, hogy minden véleményt formáló ismerje meg a vadászokat, ne pedig információhiány vagy félinformációk alapján vonjanak le következtetéseket.

Forrás: OMVK

Tovább olvasom