Keressen minket

Mezőgazdaság

Csak a magyar gazdák érdekeit szolgáló agrárpolitikát fogadunk el

Print Friendly, PDF & Email

Magyarország célja, hogy mielőbb le lehessen zárni a tárgyalásokat az új uniós agrárpolitikáról, amely alapjaiban befolyásolja a gazdatársadalom jövőjét. Hazánk ugyanakkor csak a magyar gazdálkodók érdekét szolgáló agrárpolitikát hajlandó elfogadni.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Magyarország célja, hogy mielőbb le lehessen zárni a tárgyalásokat az új uniós agrárpolitikáról, amely alapjaiban befolyásolja a gazdatársadalom jövőjét. Hazánk ugyanakkor csak a magyar gazdálkodók érdekét szolgáló agrárpolitikát hajlandó elfogadni – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter a Magyar Nemzet újságírójának, Nagy Kristófnak. Az agrárminiszter kiemelte: eddig komoly részsikereket értünk el, de az e heti uniós csúcson még olyan fajsúlyos dolgok gyakorlati megvalósításáról kell megegyezni, mint a kisebb gazdaságokat érintő előírások vagy a versenyképesség és a klímavédelmi intézkedések közötti egyensúly.

– Bízom benne, hogy mielőbb megállapodunk az európai uniós közös agrárpolitika jövőjéről. Az eddigi egyeztetéseken sikerült már letennünk a jövő néhány fontos alapkövét. Már majdnem készen áll a hazai gazdatársadalom jövőjét alapvetően befolyásoló európai agrárpolitika 2023-ban kezdődő új ciklusának szabályrendszere – fogalmazott lapunknak Nagy István, aki részt vesz az újabb, várhatóan utolsó egyeztetésen a tagállamok mezőgazdasági minisztereinek e heti brüsszeli találkozóján. A tárcavezető felidézte,

AZ UNIÓS KÖLTSÉGVETÉS ELFOGADÁSA MELLETT TAVALY OKTÓBERBEN AZ AGRÁRPOLITIKAI REFORMRÓL IS EREDMÉNYES TÁRGYALÁSOKAT ZÁRTAK A TAGÁLLAMOK MINISZTEREI. A VÉGSŐ DÖNTÉS UGYANAKKOR VÁRHATÓAN CSAK A KÖVETKEZŐ NAPOKBAN SZÜLETIK MEG,

amikor a Mezőgazdasági és Halászati Tanács, az Európai Parlament és az Európai Bizottság az utolsó, politikai szempontból legvitatottabb kérdéseket igyekszik lezárni.

– Az októberi megállapodás jól tükrözte mindazon magyar érdekeket és célokat, melyeket 2018-tól, vagyis a tárgyalások kezdetétől képviseltünk.

Nagy István bizakodó, mivel az októberi megállapodások a magyar gazdák érdekeit tükrözik, de ezeket most meg is kell védeni Fotó: Havran Zoltán

A mostani tárgyalások egyik legfőbb célja az elért eredményeink megvédése – hangsúlyozta Nagy István, a hazánk által elért eredmények közül példaként említve, hogy sikerült fenntartani az eddig alkalmazott támogatási eszközök folytonosságát. Ez azt jelenti, hogy

A TÁMOGATÁSI RENDSZER FŐBB ELEMEI ÉS ALAPVETŐ SZABÁLYAI VÁRHATÓAN NEM VÁLTOZNAK JELENTŐSEN. EMELLETT SIKERÜLT ÉRDEMBEN CSÖKKENTENI AZ ÚJ RENDSZER PÉNZÜGYI ÉS MŰKÖDÉSI KOCKÁZATAIT IS.

Nagy István figyelmeztetett: nem dőlhetünk hátra, mivel az előttünk álló tárgyalásokon még olyan fajsúlyos kérdésekben kell megállapodni, mint a nagyobb összegű támogatások csökkentésének és elvonásának kérdése vagy az agrárökológiai program megvalósításának főbb szabályai.

Kiemelten fontos az érzékeny mezőgazdasági ágazatokat segítő, úgynevezett termeléshez kötött támogatásokra fordítható összeg felső határának mértéke, a környezet- és klímavédelmi beavatkozásokra szánt kiadások nagysága és az új rendszer rugalmassága. Egyezségre kell jutni a kistermelői kör célzott támogatásának konkrét feltételeiben is.

– Az új agrárpolitika bevezetése előtt kellő felkészülési időre van szükség, ezért

MAGYARORSZÁGNAK IS AZ A CÉLJA, HOGY A TÁRGYALÁSOKAT MÁR EZEN A HÉTEN LE TUDJUK ZÁRNI. ERRE AZONBAN CSAKIS AKKOR VAN LEHETŐSÉG, HA A VÉGSŐ KOMPROMISSZUM MESSZEMENŐKIG A MAGYAR GAZDATÁRSADALOM ÉRDEKEIT SZOLGÁLJA

– hangsúlyozta az agrárminiszter.

NAGY ISTVÁN NYOMATÉKOSÍTOTTA, HOGY A VÉGLEGES UNIÓS MEGÁLLAPODÁSRA CSAK AKKOR BÓLINT RÁ, HA TELJESÜLNEK HAZÁNK LEGFONTOSABB FELTÉTELEI.

Ezek közül kiemelte a környezet- és klímavédelmi célok és a versenyképesség közötti egyensúlyt. A magyar álláspont szerint a kisebb területen gazdálkodó, így védtelenebb termelőknek megkülönböztetett elbánásban kell részesülniük. Rugalmassá kell tenni a kisgazdaságok mellett a generációváltást jelentő fia­tal gazdák támogatási szabá­lyait is.

MEG KELL TARTANI AZ UNIÓS CSATLAKOZÁSI SZERZŐDÉSÜNKBEN GARANTÁLT ÁTMENETI NEMZETI TÁMOGATÁSOK RENDSZERÉT, A TERMELÉSHEZ KÖTÖTT TÁMOGATÁSOKRA FORDÍTHATÓ FORRÁSOK ARÁNYA PEDIG NEM CSÖKKENHET.

Magyarországnak is az a célja, hogy már a héten egyezségre jussanak a tagállamok, az Európai Parlament és az Európai Bizottság Fotó: Mediaworks

Nélkülözhetetlen a versenyképesség szempontjából jelentős vissza nem térítendő beruházási támogatások fenntartása is. Magyarország elemi érdeke az is, hogy elháruljanak az akadályok az öntözési beruházások támogatásának útjából.

Az eddigi legfontosabb eredményekről Nagy István azt mondta: jelentős ellenszélben, de sikerült megőrizni a 2027-ig az uniós forrásból Magyarországra érkező agrártámogatások költségvetését.

– A MAGYAR KORMÁNY TÖRTÉNELMI LÉPTÉKŰ DÖNTÉST HOZOTT AZZAL, HOGY NYOLCVANSZÁZALÉKOS NEMZETI TÁRSFINANSZÍROZÁST NYÚJT A VIDÉKFEJLESZTÉSI INTÉZKEDÉSEK FINANSZÍROZÁSÁRA, KIEGÉSZÍTVE AZ UNIÓS FORRÁSOKAT. EZ ÓRIÁSI LEHETŐSÉG, AMELY EGYRÉSZT SOHA NEM LÁTOTT MODERNIZÁCIÓT, FEJLŐDÉST HOZHAT, MÁSRÉSZT PEDIG MINDEN KORÁBBINÁL TÖBB PÉNZT JUTTAT A TEREMTETT KÖRNYEZETÜNK MEGÓVÁSÁRA IS

– tette hozzá Nagy István.

Írta: Nagy Kristóf, Magyar Nemzet
Az eredei cikket itt lehet elérni:
https://magyarnemzet.hu/gazdasag/csak-a-magyar-gazdak-erdekeit-szolgalo-agrarpolitikat-fogadunk-el-9842801/?fbclid=IwAR2iNBLWFeI9ig_eyzuFZk1LwOfyjQEkTOdprDQ8GNrLIt2RqZOsb2_LUZU

Mezőgazdaság

21 százalékkal alacsonyabb a termelői ára a búzának, mint egy éve

Print Friendly, PDF & Email

Az Agrárközdazdasági Intézet adatokat közölt a búza piacáról:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Tallage áprilisi tájékoztatása szerint Németországban a 12,5 százalék fehérjetartalmú malmi búza spot piaci ára (FOB Hamburg) 23 dollárral 264 dollár/tonnáig emelkedett március 6. és április 5. között.

Az étkezési búza heti termelői ára Magyarországon (2022–2024)

Ábra: AKI

A Rouenba érkező malmi búza azonnali exportára (FOB) 6 dollárral magasabb, 216 dollár/tonna volt ugyanekkor. Márciusban a franciaországi búza ára három éve a legalacsonyabb szintre esett, majd csatlakozott a világpiacon tapasztalható emelkedő trendhez. Ennek ellenére továbbra sem versenyképes a fekete-tengeri terménnyel szemben. Az Oroszországban megtermelt 11,5 százalék fehérjetartalmú malmi búza (FOB) az azonnali szállítási határidőre vonatkozóan 201 dollár/tonnáért (+11 dollár), a 12,5 százalék fehérjetartalmú pedig 210 dollár/tonnáért (+8 dollár) volt elérhető április 5-én. A francia és az orosz árakban nem várható nagy változás a Tallage szakértői szerint, bár utóbbi az élénk export miatt emelkedhet. Romániában és Bulgáriában 212 dollár (–6 dollár) volt a malmi búza tonnánkénti spot piaci ára a jelzett időszakban. Az USA-ban a 12 százalék fehérjetartalmú, piros lágyszemű őszi búza (SRW) azonnali exportára 5 dollárral 229 dollár/tonnára nőtt, miközben a 11 százalék fehérjetartalmú piros keményszemű őszi búzáé (HRW) 2 dollárral 265 dollár/tonnára mérséklődött. Argentínában a termény azonnali exportára 14 dollárral 232 dollár/tonnáig emelkedett április elején (Tallage).

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 65,2 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával április harmadik hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit 21 százalékkal múlta alul. A takarmánybúza 59,3 ezer forint/tonnáért (–34 százalék) forgott ugyanekkor.

További információk e témában az Agrárpiaci jelentések – Gabona és ipari növények című kiadványunkban olvashatók, mely innen érhető el: 8. szám.

Forrás: AKI

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

71 százalékkal nőtt a friss tojás importja

Print Friendly, PDF & Email

Jelentősen nőtt a friss tojás importja

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az Európai Bizottság adatai alapján az unió (EU27) tojás- és tojástermékimportja 68 százalékkal 9 ezer tonnára nőtt 2024 januárjában az előző év azonos hónapjához viszonyítva. Az import 82 százaléka Ukrajnából és az Egyesült Királyságból származott.

Fotó: Pixabay

A közösség tojás- és tojástermékexportja 30 százalékkal 29 ezer tonnára emelkedett 2024 első hónapjában 2023 januárjához képest. Az Európai Bizottság adatai szerint az unióban az étkezési tojás csomagolóhelyi ára 227 euró/100 kilogramm volt 2024 első tizennégy hetében, 11 százalékkal múlta alul az előző év azonos időszakának értékét.

A KSH adatai alapján Magyarország 2,6 ezer tonna héjas tojást (+14 százalék) vásárolt a nemzetközi piacról 2024 első hónapjában, ezen belül 71 százalékkal több, 1,6 ezer tonna friss tojást szállított be. A héjas tojás exportja 70 százalékkal 1,5 ezer tonnára emelkedett, míg ezen belül a friss tojás kivitele 30 százalékkal 117 tonnára csökkent 2024. januárban az előző év hasonló hónapjához viszonyítva. Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a ketreces tartásból származó étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára 55,13 forint/darab volt 2024 első tizenöt hetében, ami 16,8 százalékkal maradt el a 2023. év azonos időszakának átlagárától.

További információk e témában az Agrárpiaci jelentések – Baromfi című kiadványunkban olvashatók, mely innen érhető el: 8. szám.

Forrás: AKI

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Agancstolvajt fogtak a veszprémi rendőrök

Print Friendly, PDF & Email

Lopás miatt indult büntetőeljárás egy 29 éves férfival szemben.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Lopás miatt indult büntetőeljárás egy 29 éves férfival szemben.

Fotó: Rendőrség

Egy ágyneműhuzatba tekert, furcsa alakú csomag keltett gyanút a járőröző körzeti megbízottakban, és igazoltatták a tulajdonosát 2024. április 26-án délelőtt. A Veszprémben gyalogló férfi kibontotta a csomagot, amelyben hét szarvasagancs volt.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Állítása szerint februárban a környékbeli erdőkben gyűjtötte azokat, több mint százezer forinttal megkárosítva a vadásztársaságot. Az egyenruhások lefoglalták az agancsokat, a 29 éves helyi férfit pedig előállították a Veszprémi Rendőrkapitányságra, ahol lopás miatt gyanúsítottként hallgatták ki.

Fotó: Rendőrség

Felhívjuk a figyelmet, hogy a hullajtott agancsok a területen vadászati jogú társaság tulajdonát képezik, azok gyűjtését kizárólag az erdészetek szakemberei, vadászok vagy az erdőgazdaságok írásos engedélyével rendelkező személyek végezhetik.

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom