Keressen minket
[wpml_language_selector_widget]

Mezőgazdaság

Emelkedett az étkezési búza ára július végén Magyarországon

Print Friendly, PDF & Email

A globális búzatermés alakulása 2024-ben:

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) júliusi előrevetítésében az előző szezonét 1 százalékkal meghaladó, 801 millió tonna globális búzatermést jelez a 2024/2025. gazdasági évre vonatkozóan. A várható felhasználás 802 millió tonna lehet, és 269 millió tonna búza maradhat a tárolókban a szezon végén.

Fotó: Pixabay

A Tallage francia piacelemző vállalat júliusi tájékoztatása szerint a dél- és délkelet-európai tagországokban július elején a végéhez közelített a búza betakarítása. Ezeken a területeken – Olaszország kivételével – hozamok és termésminőség tekintetében is jó eredmények születtek. A kezdeti eredmények Közép-Európában is pozitívak. Északnyugat-Európában a meglehetősen gyenge ősziárpa-termés miatt búzából is rosszabb terméseredményre számítanak.

Az egy hónnappal korábbihoz képest 122,3 millió tonnára felfelé módosították az Európai Unió várható búzatermését a Tallage szakértői, köszönhetően a bulgáriai és a spanyolországi jó termésnek. A főbb termelő tagországok közül Franciaországban az egy évvel korábbihoz képest csaknem 16 százalékkal kevesebb, 29,3 millió tonna búza betakarítása várható az idén. Németországban 20,2 millió tonnát(–5 százalék) arathatnak.

Romániában 10,4 millió tonna (–0,5 százalék), Lengyelországban 12,6 millió tonna (–4,5 százalék), Bulgáriában 6,9 millió tonna (+7 százalék) termést jeleznek. Spanyolország kibocsátása a 2023. évinek több mint kétszeresére emelkedhet 2024-ben, 6,8 millió tonna lehet. Magyarországon az Agrárminisztérium (AM) tájékoztatása szerint csaknem 5 millió tonna búza termett 2024-ben, a termésátlag 5,8 tonna/hektár.

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 73,9 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron (+15 százalék) kereskedtek az étkezési búzával július utolsó hetében. A takarmánybúza az egy évvel korábbival megegyező, 65,7 ezer forint/tonna termelői áron forgott ugyanekkor. A Budapesti Értéktőzsdén az euró búza augusztusi jegyzése változatlanul 67 ezer forint/tonna volt július 22. és augusztus 2. között. A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza szeptemberi jegyzése 192–201 dollár/tonna tartományban mozgott ugyanekkor. Ezzel egy időben a párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a termény szeptemberi jegyzése 215–226 euró/tonna között alakult.

5. ábra: Az étkezési búza heti termelői ára Magyarországon (2022–2024)További információk e témában az Agrárpiaci jelentések – Gabona és ipari növények című kiadványunkban olvashatók, mely innen érhető el: 15. szám.

Forrás: AKI

Mezőgazdaság

2022. évi Kárenyhítő juttatás újraszámítás – Biztosító Egyesületek szolgáltatáscsökkentés

Print Friendly, PDF & Email

A 2024. szeptember 6. napján hatályba lépett módosítás a Magyar Közlöny 86. számában elérhető

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A kárenyhítési hozzájárulás megfizetésével, valamint a kárenyhítő juttatás igénybevételével kapcsolatos egyes kérdésekről szóló, Bodrogközi Nonprofit Kölcsönös Növénybiztosító Egyesület és a Bodrogközi Kertészeti Nonprofit Kölcsönös Növénybiztosító Egyesület tagjait is érintő a 27/2014. (XI. 25) FM rendelet 2024. szeptember 6. napján hatályba lépett módosítás a Magyar Közlöny 86. számában elérhető.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

A rendelet rendelkezései meghatározzák a 2022. kárenyhítési év vonatkozásában a kárenyhítő juttatás újraszámítására való jogosultság feltételeit.

Az a termelő jogosult a kárenyhítő juttatás újraszámítására:

  • aki 2022. termelési évben a Bodrogközi Egyesületek egyikével növénybiztosítási szerződést kötött és kártérítésre volt jogosult,
  • aki a szolgáltatáscsökkentés miatt szeptember 15-éig maradéktalanul eleget tett a biztosító által elrendelt visszafizetési kötelezettségnek, vagy nem keletkezett ilyen visszafizetési kötelezettsége,
  • akinek a évi kárenyhítő juttatás iránti kérelme nem került visszautasításra
  • aki szeptember 15-éig nyilatkozik a biztosító részére arról, hogy a szolgáltatáscsökkentéssel összefüggésben további biztosítói kártérítési igénnyel nem lép fel,
  • aki részére a szolgáltatáscsökkentést elrendelt biztosító 2024. október 1-ig a korábban megállapított kártérítési összeg mértékéig kifizeti a kártérítés összegét,
  • akiről a biztosító 2024. október 10-ig adatot szolgáltat az agrárkár-enyhítési szerv részére a fent említett visszafizetési kötelezettségről, az október 1-ig kifizetett összegről, valamint a nyilatkozatról.

Az agrárkár-enyhítési szerv a biztosító adatszolgáltatása és a 2022. évi kárenyhítő juttatás iránti kérelemben szereplő adatok alapján, 2024. november 30-áig döntést hoz az újraszámításról.

Az újraszámításnál a biztosító által a termelő részére ténylegesen kifizetett kártérítési összeg alapján kiszámított kárenyhítő juttatás összegéből kivonja a 2022. évi kárenyhítő juttatás iránti kérelemben figyelembe vett biztosítói kártérítési összeg alapján kiszámolt kárenyhítő juttatás összegét.

Kérjük az érintett biztosított termelőket, fordítsanak kiemelt figyelmet a határidőkre!

Keressék fel falugazdász kollégáinkat, az Egyesületek honlapjáról letölthető nyilatkozatok kitöltése és az Egyesületek részére történő eljuttatása érdekében.

 

Forrás: Iván Judit – NAK Biztosításközvetítő Kft.

 

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Fenntartható növényvédelem és élelmiszer-biztonság Magyarországon

Print Friendly, PDF & Email

Növényvédőszer felhasználás Magyarországon:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A gyorsan változó világban az élelmiszer-biztonság egyre fontosabbá válik, melynek alapját a növényvédelem jelenti. Az EU jelenleg az egyik legszigorúbb növényvédőszer-engedélyezési rendszert működteti, és elkötelezett az integrált növényvédelem mellett- jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára „ Egy reziliens európai mezőgazdaság felé – A növényvédőszer-függőség csökkentése” című konferencián, Budapesten.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az EU szabályozási környezetének olyan egyensúlyt kell teremtenie, amely támogatja a környezeti és klímacélokat anélkül, hogy veszélyeztetné az élelmezésbiztonságot. Majd kifejtette, hogy Magyarország az uniós átlagnál kevesebb növényvédőszert használ: míg az EU-ban 2012-2020 között átlagosan 2,2 kg/ha növényvédőszer került felhasználásra, addig Magyarországon csak 1,65 kg/ha. Ez az alacsonyabb felhasználási szint is megerősíti Magyarország elkötelezettségét a fenntartható növényvédelem mellett, és a 2024 elején visszavont SUR javaslat tükrében is fontos szempont.

Az államtitkár elmondta, hogy Magyarország 2022-ben Cselekvési Tervet dolgozott ki, amely célja az ökológiai gazdálkodás területének megduplázása 2027-ig. Ez jelentős lépés a növényvédőszerek használatának csökkentésére és a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok megerősítésére, amit az új Közös Agrárpolitikai Program támogatásai is elősegítenek.

Dr. Nobilis Márton hangsúlyozta, hogy a növényvédő szerek kockázatainak csökkentését az integrált növényvédelemre kell alapozni, amelyet Magyarországon a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvos Kamara szakértői támogatnak. Az államtitkár kiemelte, hogy a növényorvosi szakma kulcsfontosságú a fenntartható és biztonságos mezőgazdaság megvalósításában.

Forrás: AM

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Árvízvédelmi intézkedések a Pilisi Parkerdőnél

Print Friendly, PDF & Email

Az árvíz elleni védekezésbe a Pilisi Parkerdő szakemberei is bekapcsolódtak

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az elmúlt napok előrejelzései alapján rendkívüli árhullám vonul végig hazánkban. Az árvíz elleni védekezésbe a Pilisi Parkerdő szakemberei is bekapcsolódtak, hogy a katasztrófavédelemmel és az önkormányzatokkal karöltve tudjanak segítséget nyújtani a veszélyhelyzet során.

Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.

Hétfőn, a reggeli órákban a Parkerdő terepjárói és erdészeti szállítógépei jelentek meg Pilismarót határában, hogy segítséget nyújtsanak az árvízvédelmi munkálatokban részt vevő szervezeteknek és a lakosságnak. A felkészülés érdekében az erdészek már az elmúlt hétvégén közvetlen kommunikációs csatornát alakítottak ki Visegrád és Dömös településekkel, rövidesen pedig minden, az erdészeti társaság működési területén található vízparti településen is kijelölik az ügyeletes kapcsolattartókat.

Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.

A Pilisi Parkerdő felkészült továbbá arra, hogy a közutak lezárása esetén erdészeti útjait az árvíz miatt elzárt települések vészhelyzeti ellátását biztosító járművek számára járhatóvá tegye. A 2013-as nagy árvíz tapasztalatai alapján így a Pilismarótot a Két-Bükkfa-nyereggel (Esztergom-Dobogókő- Pilisszentkereszt elágazás) összekötő erdészeti úton a kerékpárosbarát sorompókat szükség szerint kinyitja, valamint irányjelző táblákat helyez ki a vészhelyzetben szolgálatot teljesítő járművek számára. A várható forgalomnövekedés miatt az erdőgazdaság arra kéri a gyalogos/kerékpáros erdőlátogatókat, hogy a veszélyhelyzet idején kerüljék el az útszakaszt.

Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.

Szükség esetén a Parkerdő készen áll további erdészeti utak megnyitására is, valamint a hét közepéig lezárul a Társaság teljes, árvízi védekezésre fordítható képességének felmérése. A turistáktól fokozott figyelmet kérnek az erdészek: lehetőség szerint kerüljék el a vízpartok közelében található erdőket és legyenek tekintettel a vészhelyzetben segítséget nyújtó, erdőben közlekedő gépjárművekre!

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

 

Tovább olvasom