Keressen minket

Horgászat

Kapitális szürkeharcsát fogtak a Lehőczi holtágon

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Bíró Róbert, barátaival szürkeharcsára „vadászott” Tolna mellett, a Lehőczi holtágon. Egyik kedves barátját, Wimmer Ferencet több évtizede ismerte meg. Talán a barátságuknak köszönhetően Feri ekkor beleszeretett a horgászatba. A békés halak után lassan lépésről-lépésre a ragadozóhalak irányába fordult, végezetül a szürkeharcsákra kezdett el specializálódni és óriási tapasztalatokra tett szert. Wimmer Ferenc pedig mindent, amit tudott, megtanított Robinak a szürkeharcsa horgászatáról.

A baráti társaság, akik ha tehetik mindig együtt járnak harcsázni. (Balról jobbra: Wimmer Ferenc, Iszkádi Tamás, Barna Tamás, Bíró Róbert). Fotó: Agro Jager News

Október közepén, kora esti órákban,  baráti társaságukkal közösen harcsára indultak. Felesége, Viktória kérésére ment el horgászni, mivel neje kötelező továbbképzésen vett részt a munkahelyén.

A csalihal, amivel sikerült megakasztani a szürkeharcsát. (Fotó: Agro Jager News)

Ez az év bővelkedett a kudarcokban, mert sokszor, a mostoha körülmények közepette, nem voltak képesek harcsát fogni. Öt-hat hónap kapás nélkül borzasztó érzés. Sokszor megáztak, vizesen, sárosan tértek haza, eredmény nélkül. Egy harcsa óriás idén több alkalommal még a a 60-as fonott zsinórját is eltépte.

Forrás: Frommer Fegyverbolt, Budapest. https://frommerfegyverbolt.hu/

A rutinos horgász szerint a hal körülbelül 90-100 kilogramm tömegű lehet. Robi sokszor eltűnödött, talán érdemesebb lenne abbahagyni a horgászatot. A közösség megtartó ereje miatt azonban nem adta fel. A barátok esténként, a lámpa fénye mellett elbeszélgettek a világ dolgairól, sokszor főztek-sütöttek is egymásnak. Így egész elviselhető volt a horgászat, annak ellenére, hogy hónapok óta még egy kisebb harcsát sem láttam – mondta nevetve lapunknak Bíró Róbert vállalkozó.

Bíró Róbert és Iszkádi Tamás a közel 50 kg-os harcsával. (Fotó: Agro Jager News)

Fotó: Agro Jager News

Októberben lassan elkezdett csökkenni a hőmérséklet. A vénasszonyok nyara időszakában a harcsák előszerettel falnak fel mindent, mert érzik a génjeikben, hogy jön a hideg, és télre raktározni kell. Szakítósmódszert alkalmazva, kínálták fel a bodorkát, amit korábban egy titkos helyen fogtak meg . A csónakkal juttatták be a felszerelést. Robi meg is jegyezte, ha ez sem kell a harcsáknak akkor semmi! Alig sötétedett be, Robi egyik botjának spicce az álló bottartóban erősen a víz felé hajlott. A tapasztalt harcsások tudták, hogy talán most valami megakadhatott. A botot kézbe véve, a nagytestű harcsa egyértelműen jelezte, hogy a horog jól akadt. Azonnal csónakba szálltak. Feri a parttól „szemmel segítette” a fárasztást, és drukkolt. A harcsa egyértelműen az akadó felé vette az irányt, ahova el is ért. Robi ekkor biztos volt abban, hogy itt a vége a 2022-es harcsa idényének, mert onnan lehetetlen lesz kiszedni. Fél év halnélküliség után a sors azonban másképp határozott . Valamilyen csoda folytán a harcsát ki tudták húzni az akadók, sűrű rejtett világából. Iszkádi Tamás sem értette, hogy volt képes erre Robi. Amikor látták, hogy a hal a nyílt vízen van, azonnal hátramenetbe kapcsolta Tamás a csónak motorját, a mélyebb, részek felé próbáltak eljutni. A nagytestű harcsa is érzékelte a változást, ezért „lefeküdt” a mederfenékre. Aki már fárasztott nagy bajszost, az pontosan jól tudja, hogy milyen nehéz onnan felkelteni. Így volt ez most is. A harcsa érezhetően kezdett fáradni a közel fél órás küzdelem után. Pár perccel később feltűnt a mélyből a megakasztott,  őshonos szürkeharcsa. Egyszer-kétszer még kitört, ami ennél a fajnál teljesen normális viselkedés.

A fényképen látható szürkeharcsát Bíró Róbert akasztotta. (Fotó: Agro Jager News)

Rövid időre kiemelték a harcsát a vízből, ahol a hozzáértő kezek a legnagyobb elővigyázatossággal azonnal lemérték a hosszát és a tömegét.  A hal tömege pontosan 49,1 kilogramm volt, teljes hossza elérte a 190 centiméter hosszúságot. A vermelésre készülő óriást,  fertőtlenítés után azonnal szabadon engedték.

Bár az elmúlt félévben kapása sem volt Robinak, október mindenben kárpótolta. Aki szürkeharcsára horgászik, mindig legyen nagyon türelmes, és soha, semmilyen körülmények között ne adja fel ezt az igen nehéz horgászatot. A hatalmas harcsa, amely időnként felbukkant, még rá vár. A fantomhal, amit még senki nem látott és nem fogott ki, a következő nagy cél, amit a barátaimmal közösen tervezünk kifogni – zárta beszámolóját Bíró Róbert.

Írta: Dr. Szilágyi Gergely

Fényképek: Iszkádi Tamás, Barna Tamás és Wimmer Ferenc

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

 

 

 

Horgászat

IV. Országos Harcsafogó Bajnokság I. forduló

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Véget ért a IV. Országos harcsafogó bajnokság első fordulója, ami a Tiszalúci Holt-Tiszán került megrendezésre, ahol 34 csapat indult. Ha pontosak az értesüléseim, 18 csapat fogott harcsát, összesen több mint 40 körüli a darabszám, ebből közel 31 kg-os a legnagyobb harcsa. 16 csapatnak viszont nem sikerült az első fordulóban értékelhető halat fogni.

Fotó: Zsolna Mihály, Vác Dunakanyar Catfish Team – Agro Jager News

Mi, sajnos az utóbbiak táborát erősítjük, pedig mi is a legjobb tudásunk szerint próbáltunk helytállni, ahogy minden résztvevő csapat. Az időjárás nem volt kegyes a versenyzőkhöz, a felmelegedő idő után, a verseny első napján, egy komolyabb hidegfront érkezett esővel, lehűléssel, ez sajnos a harcsák kapókedvét visszavetette. Ennek ellenére több versenyző, köztük mi is, rengeteg radar által érzékelt harcsáról, vagy szemmel látható harcsára utaló jelekről számolt be, több nagytestűről is.

Köszönjük a lehetőséget, hogy egy ilyen színvonalas versenyen vehettünk részt, egy csodálatos, vadregényes helyszínen. Nagyon jól éreztük magunkat, remek embereket, csapatokat ismertünk meg, nagyon jó volt barátokkal horgászni, sokat tanultunk ismét. Jó peca volt, még annak ellenére is, hogy értékelhető harcsát nem fogtunk, de sok más halfajhoz volt szerencsénk. A második fordulóra jobban összeszedjük magunkat és bízunk a kegyes időjárásban. Gratulálunk minden résztvevő csapatnak, főleg a dobogósoknak.

Fotó: Zsolna Mihály, Vác Dunakanyar Catfish Team – Agro Jager News

Még egyszer köszönjük a szervezőknek, a MOHOSZ nak, Tamás Véghnak, de főleg Tiszalúcnak, a helyi horgászoknak, stégtulajdonosoknak az önzetlen segítséget és a hatalmas bizalmat, amit még szinte sosem tapasztaltunk. Magasra tette a lécet a remek szervezéssel Tiszalúc.

Minden horgásznak csak ajánlani tudjuk ezt a horgászvizet, aki még nem ismeri, nem fog csalódni, ha ellátogat a Tiszalúci Holt-Tiszára. Nem ismertük még ezt a vizet, de ezek után biztos, hogy vissza fogunk még jönni horgászni. Reméljük hogy jövőre is itt lesz megszervezve a harcsafogó bajnokság valamelyik fordulója.
Sok harcsát! Jó fogásokat! Görbüljön mindenkinek!

 

A cikk publikálást a szerző engedélyezte az Agro Jager News részére

Írta és fényképezte: Zsolna Mihály, a Vác Dunakanyar Catfish Team tagja

A Vác Dunakanyar Catfish Team Facebook oldala itt érhető el 

 

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Tovább olvasom

Horgászat

IV. Harcsafogó OB. első forduló, Tiszalúc

Print Friendly, PDF & Email

Véget ért a IV. Harcsafogó OB. első fordulója

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Bár az utolsó éjszaka sem hozta meg a harcsák étvágyát, a versenyzők mégha fáradtan is, de feltöltődve várták az utolsó órákat. A Tiszalúci Holt-Tisza vadregényes világa és a soha nem tapasztalt vendégszeretet megismételni való élményként él a versenyzőkben.

Fotó: MOHOSZ

Az utolsó 24 órában már csak azok a csapatok tudtak harcsát fogni, akik az adott szakaszon megtalálták éppen azokat a halakat, amelyek hajlandók voltak kellő intenzitással táplálkozni. Ez legjobban a címvédő HEBOSZ-MADCAT csapatának sikerült (Bodnár János, Sárvári Mátyás Márk, Sós János), akik címvédőként az utolsó éjjelen megfogott 28 kilogramm feletti harcsával végül magabiztosan nyerték az idei OB első fordulóját.

Fotó: MOHOSZ

Második helyen végzett a Yuki Fighters Team (Pokoraczki Adrián, Pokoraczki István, Takács Tibor) akik remekül kihasználták azt a rövid időszakot, amikor a harcsák még aktívan táplálkoztak. A harmadik helyezett Catfish Boys Team (ifj. Pölöskei Tibor, Megyesi Attila) is gyorsan megfogta halait a B szektorban, ahol a verseny második felében már egyáltalán nem táplálkoztak a harcsák.

Az első forduló végeredménye itt érhető el

Forrás: MOHOSZ

Tovább olvasom

Horgászat

Óriás csuka Szurdokpüspökiben

Print Friendly, PDF & Email

Szurdokpüspökiben 1,22 méteres csukát fogtak:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Báthy Attila vagyok és imádok horgászni, már négy éves korom óta ez a hobbim. Egy számomra kedves helyen, a 21-es főút melletti Szurdokpüspökinél található kis tóra mentem vasárnap reggel Boros Zsolt tógazdához. Ez a kis tó nagyon különleges nekem, sok emlékem kötődik hozzá. Régebben itt, ezen a csodás helyen sikerült egy 7 kg-os csukát fognom pergetve. Most vasárnap pontyra mentem horgászni. Felszerelésem egy három librás bojlis bot, féder szerelék, 4-es horog, csalitüske és gumikukorica.

Fotó: Boros Zsolt tógazda – Agro Jager News

A tó egy kis “csücskének” nevezett helyéről dobáltam, mert ott volt a legjobb esélyem a pontyok elkapására. És tényleg, sikerült fognom két gyönyörű pontyot, egy 5 kg-ost és egy 7 kg-ost, de miután megcsodáltam őket, visszaengedtem mindkettőt a tóba és folytattam a pecát. Délben aztán egy nagyobb kihívással találkoztam. Egy hatalmas hal ráharapott a horogra és azonnal húzni kezdett. Sokáig tartott, mire sikerült megfárasztanom, de megérte! Mivel egyedül voltam, így Boros Zsolti bácsi sietett a segítségemre. A szák kicsinek bizonyult, mert többször is kiszaladt belőle a hal, de nem adtuk fel. Zsolti bácsi hozott egy nagyobb merítőhálót és az már elegendőnek bizonyult.

A halnak hatalmas feje és szemei voltak, nem is csoda, hiszen 1,22 méter hosszú és 11,5 kg volt a súlya! Nagyon boldog voltam, hogy sikerült megfognom ezt az álomhalat. Természetesen a mérés és fényképezés után a halat visszaengedtük a tóba, méltó helyére. Köszönettel tartozom Zsolti bácsinak, aki kiskorom óta mindig is szívesen fogadott e fantasztikus helyen. Kívánom mindenkinek, hogy ilyen szép fogásokkal lepje meg őket a tó, ami téged is vár!

Sok sikert és jó horgászatot mindenkinek!

Báthy Attila korábbi fogásai:

 

Írta:  Báthy Attila sporthorgász

Boros Zsolt tógazda elérhetősége: sprinter033@freemail.hu

 

 

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Tovább olvasom