Keressen minket

Horgászat

Horogra akadt a csaló – rendőrségi videóval

Print Friendly, PDF & Email

Egy férfi horgászati eszközöket csalt ki egy nagykereskedőtől

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

A Szigetvári Járási Ügyészség csalás miatt emelt vádat egy férfi ellen, aki egy horgász nagykereskedőtől 36 millió forint értékben csalt ki horgászati eszközöket. 

Fotó: Ügyészség

A vád szerint a férfi egy hajléktalan személy adatainak felhasználásával alapított egyéni vállalkozás nevében 2021. évben felvette a kapcsolatot egy németországi székhelyű horgászati cikkek nagykereskedelmével foglalkozó cég hazai területi képviselőjével. A vádlott a képviselőnek azt állította, hogy egy pécsi székhelyű kiskereskedelmi partnerboltot, valamint webshopot kíván nyitni, melyhez horgászati cikkeket vásárolna a nagykereskedőtől.

A megbeszélés alapján a hajléktalan személy nevével üzleti partnerként regisztrált a sértett rendszerében, majd 2021. novemberében összesen több, mint 36 millió forint értékben rendelt különböző horgászati termékeket. A megrendelt termékeket a sértett cég 30 napos fizetési határidővel szállította le az elkövető lakóhelyére. A férfi a kiszállított termékeket átvette majd azok egy részét tovább értékesítette, a vételárat azonban a sértett részére nem fizette meg.

A vádlott több, mint 36 millió forint kárt okozott a sértettnek, melyből a lefoglalással 27 millió forint kár megtérült.

A férfi cselekménye a jelentős kárt okozó csalás bűntettének a megállapítására alkalmas, mely bűncselekmény büntetési tétele 1-5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Az elkövető elfogásáról a videót a rendőrség készítette.

Forrás: Ügyészség

Horgászat

Amur faeperrel

Print Friendly, PDF & Email

Ackerl Attila élménybeszámolója:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Ackerl Attila amurra horgászott a Tiszán, Tiszakécske határában. Élményeiről beszámolt lapunknak:

Sziasztok!
Szeretnék egy kis élménybeszámolóval szolgálni nektek! A hely, ahol a kis történetem zajlott, a Tisza tiszakécskei szakaszán, egy eperfa alatt volt. Körülbelül két hete próbálom becserkelni a szebbnél-szebb halakat. A vízbe pottyanó eper tömegesen vonzza magához, mind a növényevő, mind rablóhalakat is. Első  számú célpontom a balin volt. Szerencsére több példány is a horgomra akadt, viszonylag könnyedén. Horgászataim alkalmával arra lettem figyelmes, hogy a nyugvó víz tetején, a part közvetlen közeléből a mélyebb víz felé, nagy hullámot generálva, úszik vissza a hal.

Fotó: Ackerl Attila – Agro Jager News

Eddigi tapasztalataim alapján egyből amurra gyanakodtam, a hirtelen megindulásai miatt. Az eddig bevált balinos felszerelésemet, módosítanom kellett, mert az új célpontom az amur lett. A fontos teendőm az volt, hogy az epret a víz közé juttassam, mert a balin gyakran a vízbe csobbanó eperre rögtön rávágott. Itt váltottam egy finomabb módszerre, törekedve arra, hogy a lehető legjobban tudjam utánozni a fáról a vízbe süllyedő epret.

Fotó: Ackerl Attila – Agro Jager News

Szerencsére kaptam pozitív visszajelzést a halaktól. Sikerült fogni több gyönyörű garda keszeget, illetve jász keszeget is. Éreztem, hogy jó úton haladok, az amurom felé. Míg végre eljött a pillanat! A vízközt megállított eperre, hatalmas erejű kapás érkezett! Rohamtempóban megindult a folyó közepe felé. Itt fontos megemlítenem, hogy a kapást másfél méterre a parttól, kb. 1-1,5m vízmélységű területen sikerült elérnem a nap legmelegebb időszakában. Mivel törekedtem a finomszerelékes horgászatra, így tudtam, hogy egy ilyen erejű halnál nehéz dolgom lesz.

Fotó: Ackerl Attila – Agro Jager News

A sejtésem beigazolódott: 25 perc fárasztás után sikerült megpillantanom az amur jellegzetes testét. Rögtön megemelkedett pulzusszámmal végre kimondhattam: EZ AZ! Sikerült kapásra bírnom a célhalamat! Tudtam, hogy itt hasznosítanom kell az összes horgász-tapasztalatomat, hogy merítőhálóba kerüljön ez a gyönyörűség! Többször sikerült partközelbe húzni, de mint általában az amurra jellemző, amint érzékelte a part közelségét, azonnal, torpedó módjára visszaúszott a mélyebb rész felé. Kicsit több, mint 1 órás fárasztás után, végre sikerült a hálóba cserkészni ezt a csodás példányt. Hatalmas élményt nyújtott, hogy egy 10-30 gramm dobósúlyú pergető bottal, egy 7 kg szakító szilárdságú fluorocarbon előke zsinórral és egy csupán 6-os horoggal sikerült elérni a célomat. Ez az én kis történetem, remélem még sok új élmény oszthatok meg veletek!

Görbüljön mindenkinek!

Írta és fényképezte: Ackerl Attila

Tovább olvasom

Horgászat

A győri kapitális harcsa

Print Friendly, PDF & Email

Kapitális harcsát fogtak Győrben

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Szlovák Ferenc barátjával  Tóth Norberttel,  a győri Nádorvárosi Sporthorgász Egyesület területén horgászott. Körülbelül öt éve tagok az egyesületben, ahol a közösség rendkívül összetartó. Aki belép az egyesületbe, a vízterület mellett egy tanyát is igényelhet, amit fent kell tartani. A vízterület mellett található stéget rendben tartani, ápolni kell. Sokan szeretnek itt horgászni, mert mindenki egy kicsit sajátjának is érzi ezt a vízterületet. Ápolják és gondozzák a helyi horgászok a környezetet, illetve mindenki óvja a gazdag halállományt. Minden itt lévő horgásznak van egy kis füzete, amiben bélyegnek és pecsétnek is szerepelnie kell. Ha valaki vendéget hoz, azért felelősséget is kell vállalnia. Az egyesületben nincs vita a tagok között, mindenki jól érzi magát.

Fotó: Szlovák Ferenc – Agro Jager News

A terület rendkívül sokszínű és a halállománya különleges, mivel egy vadvíz, régen a Holt-Marcal folyt itt. A mostani vízterület legszélesebb pontja körülbelül 50 méter és több kilométer hosszú.  Míg a Szlovák Ferenc a nagytestű pontyokra “vadászott”, addig Norbi a szürkeharcsás szerelékét állította össze három stéggel arrébb.

Délután volt, mire mindenki összeszerelte a botjait és a csali is bekerült a vízbe. Norbi stupekkal horgászott és vörösszárnyú keszeget kínált fel a horgokon. A helyi szabályok megengedték azt, hogy célzottan harcsára is horgászhasson a Nádorvárosi SHE területén.

Mivel inkább pontyra és amurra szeret horgászni, adott magának egy esélyt. Minden évben körülbelül egyszer, maximum kétszer próbálja meg a szürkeharcsa horgászatát, amely az egyik legnehezebb hazánkban. Kifejezetten nagy példányt megakasztani és kifogni csak a kifejezetten elszánt, kudarcot nem ismerő profik szoktak, akik sok-sok éjszakán keresztül kint ülnek a vízparton. Harcsát “legkönnyebb” a kora tavaszi és késő őszi napokban, hetekben megfogni, mert ilyenkor kevésbé óvatosak. Szerencsés esetekben bármit felvesznek. A szerencse és a tudás kéz a kézben jár.

Most is valami hasonló történhetett. Jókor volt jó helyen.  Este hat óra körül dobta be a felszerelését. Alig telt el fél óra, a stupek hirtelen eltűnt a vízben, ami körülbelül 4-5 méterre lehetett tőle. Amikor kézbe vette a botot, bevágott. Egyből tudta, hogy egy nagy hallal hozta össze a szerencséje. Életében csak egyszer fogott egy nagyobb harcsát, az is körülbelül 10 kilogramm lehetett. Barátjának, Szlovák Ferencnek azonnal szólt, aki pár másodperc múlva mellette termett. A rutinos horgászok tudták, érezték, hogy egy nagy halat sikerült megakasztaniuk. A fárasztás idegörlő percei következtek. Mindketten tudták, hogy bármi megtörténhet, ezért visszafogottan próbáltak kezelni a helyzetet. Megakasztani egy ekkora harcsát is óriási élmény, de a halak sokszor egy felnőtt ember súlyának megfelelőek. Mindent megtesznek azért, hogy elrontsák a horgászok kedvét. Az életükért menekülnek. Az akadók felé húznak, és ha elérik azt, elszakítják a damilt.

Mivel sok kapitális pontyot és amurt emeltek már partra ketten, a rutin gyorsan előtérbe került. Norbi nem engedte, hogy a hal a meder közepéből elinduljon a fák, gyökerek irányába.  A harcsát körülbelül 15-20 perc után pillantották meg, ami még többször kitört. Amikor már úgy érezték, hogy a hal feladta, körülbelül fél perc erejéig a legnagyobb óvatossággal kiemelték a partra, ami a hal méretei miatt igencsak nehéznek bizonyult.

Időzítővel csináltak egy fényképet, gyorsan megmérték a hosszát, ami 230 centiméter volt. A hal súlyát azonban csak becsülni tudták, ami körülbelül 70-80 kilogramm lehetett. A harcsa még mielőtt kettőt tudott volna pislogni, a vízben volt a két horgásszal, akik csak akkor engedték el, amikor már látták, hogy magához tért. A hal ezután lassan elúszott. A fogást követően még napokig visszajártak, ellenőrizték a vizet. Aggódtak a harcsa matuzsálemért, amit eddig nem ismertek sem ők, sem mások. Szerencsére nem látták többet, a hal sérülés nélkül megúszta a horgászokkal való találkozást.

“Óriási élmény volt egy ekkora harcsát együtt kifogni”- zárta beszámolóját Szlovák Ferenc.

Írta: Dr. Szilágyi Gergely

 

Tovább olvasom

Horgászat

Megvesztegetett halász

Print Friendly, PDF & Email

Vádat emeltek egy harmincas éveiben járó halászként dolgozó férfival szemben

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Somogy Vármegyei Főügyészség kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette miatt emelt vádat egy harmincas éveiben járó halászként dolgozó férfival szemben. A férfit a társai megvesztegettek azért, hogy nyugodtan tudjanak halat lopni az általa felügyelt halastóból.

Fotó: Ügyészség

A vádirat lényege szerint a férfi egy halgazdálkodással foglalkozó Kft. alkalmazásában állt halászként és haltenyésztőként, így feladata volt a Dél-Somogyban található tavak halállományának felügyelete. A vádlottat 2023 szeptemberében felkereste három társa, akik rávették arra, hogy pénz ellenében, a munkaköri kötelességének megszegésével biztosítsa számukra a halastavakban történő horgászatot.

Miután a férfi átvette a pénzt, megijedt attól, hogy elveszítheti a munkáját, ezért az őt megvesztegető három férfinak visszaadta az átvett összeget, és azt tanácsolta nekik, hogy álljanak el a bűncselekmény elkövetésétől. Ennek ellenére a vádlottak – negyedik társukkal kiegészülve – 2023. szeptember végén megjelentek a tavaknál, ahol horgászás során 46 db, 50,8 kg összsúlyú, több mint 100.000 forint értékű pontyot fogtak ki jogtalanul, azonban a barcsi rendőrök tetten érték őket.

Mivel az elkövetők a halászati előírások ellenére nem ölték le gyorsan és kíméletesen a kifogott halakat, hanem azokat a náluk lévő haltartókba és hátizsákba pakolták, illetve az elszállításuk során sem biztosítottak oxigén tartalmú vizet, ezáltal az állatoknak indokolatlan szenvedést okoztak, így – a lopás és a vesztegetés mellett – állatkínzás bűntette miatt is felelniük kell.

A Somogy Vármegyei Főügyészség a Kaposvári Törvényszékre benyújtott vádiratában a két büntetett előéletű vádlottal szemben végrehajtandó, míg a három másik férfival – köztük a megvesztegetett halásszal – szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt.

A fényképet a Barcsi Rendőrkapitányság készítette a helyszíni szemle során az elkövetéshez használt horgászbotokról.

Forrás: Ügyészség

Tovább olvasom