Keressen minket

Mezőgazdaság

Az ukrán gabonatermelés és export csökkenése várható

Print Friendly, PDF & Email

A 2023-as év terméseredményei Ukrajnában elmaradnak a korábbi évek szintjétől

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

A magyar mezőgazdaság szempontjából kulcsfontosságúak az ukrán szántóföldi növénytermesztés helyzetével kapcsolatos információk, tekintettel az ukrán termények vámmentes exportálási lehetőségére az Európai Unióba.

Fotó: Pixabay

A nemzeti hatáskörben elrendelt importtilalom miatt már április 19-e óta nem érkezhet hazánkba Ukrajnából gabona és olajosnövény, emellett 2023-ban keleti szomszédunkban csökkenő terméseredménnyel számolhatnak. A hazai ellátás a magyar termények révén is teljes mértékben biztosított.

Agrárminisztérium áttekintette a Nemzetközi Gabonatanácstól és az Európai Bizottságtól származó adatokat, amelyek alapján 2023-ban csökkenő ukrán terméseredményekkel és a 2023/24-es gazdasági évre csökkenő exportteljesítménnyel számolhatunk. A 2023-as év terméseredményei Ukrajnában elmaradnak a korábbi évek szintjétől, elsősorban az orosz-ukrán háború hatásai miatt. Ezáltal Ukrajna exportálható árualapja is csökkent a korábbi évekhez képest. A 2023-as ukrán búzatermés 23 millió tonnás szintet ért el, ami a háború előtti években megszokott mennyiségekhez képest kb. 24%-os visszaesést jelent. Ugyanez az adat kukorica esetében 30%-os nagyságrendű visszaesést mutat, a 2023-as ukrán kukoricatermés 24 millió tonna körül alakulhat. A termésmennyiség visszaesése az olajos növényeknél kevésbé erőteljes és az egyes növényfajokat eltérően érinti, de ezeknél a kultúráknál is érezhető a háború hatása.

A legfrissebb becslések az Ukrajna által exportálható összes gabona, olajos- és fehérjenövénnyel kapcsolatban 46-47 millió tonnás exportot jeleznek előre a 2023/24-es gazdasági évre. Ez a mennyiség továbbra is jelentős, de érezhetően – kb. 28%-kal – elmarad a háború előtti években megszokott 65 millió tonnás szintekhez képest. A tényleges exportpotenciált befolyásolja a dunai ukrán és a kapcsolódó román tengeri kikötői kapacitások működési hatékonysága, valamit  a szárazföldi tranzitfolyosó kapacitásának bővítésére irányuló európai erőfeszítések eredményessége és gyorsasága.

Figyelembe kell venni azt is, hogy a 2022 szeptembere és 2023 májusa között csúcson lévő Ukrajnából érkező uniós gabona- és olajos növény import – melynek havi mennyisége elérte a 2,5-4 millió tonnát is – 2023 májusa után havi 1,6-1,7 millió tonnára süllyedt. A hatalmas volumenek mögött jelentős szerepet játszottak a háború kitörése miatt a korábbi időszakban felhalmozódott 2021-es ukrán termésből származó beszorult készletek is.

A jövőbeli ukrán export alakulását befolyásoló további tényező az ukrán hrivnya árfolyama is, amely a háború kitörését követő sokkok után 2023-ban meglehetősen stabilan alakult, sőt némileg erősödni tudott a főbb valutákkal szemben. A stabil, illetve erősödő hrivnya az ukrán exportot a következő időszakban fékezheti.

Forrás: AM

Mezőgazdaság

Május 18-tól Bács-Kiskun vármegyében is véget ér a tűzgyújtási tilalom

Print Friendly, PDF & Email

Megszüntették a tűzgyújtási tilalmat.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az elmúlt 24 órában lehullott csapadéknak és a jelenleg is zajló esőzésnek köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal egyetértésben, 2024. május 18-tól visszavonja a tűzgyújtási tilalmat Bács-Kiskun vármegyében. A hatósági döntés eredményeképpen egyetlen vármegyében sem lesz érvényben tűzgyújtási tilalom az országban.

Fotó: NÉBIH

A lehullott csapadék elérte az erdő avarszintjét, valamint átnedvesítette az 1 és 10 órás holt biomasszát is, melyek hatására csökkent a tűzkockázat.
A Tűz Időjárási Index ugyancsak alátámasztja, hogy az éghető könnyű biomassza olyannyira átnedvesedett, hogy az már tűzveszélyt nem okoz.
Az előrejelzés alapján a következő napokban is borult, hűvös idő várható, esetenként záporokkal. A csapadék és az alacsony hőmérséklet növeli a levegő relatív nedvességét, így közvetetten a holt biomassza nedvességét is.

A Nébih – a BM Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság egyetértésével – május 18-tól Bács-Kiskun vármegye területén is megszünteti a korábban elrendelt tűzgyújtási tilalmat, azaz jelen állás szerint nem lesz érvényben tűzgyújtási tilalom az országban.

A hatóság figyelmezteti a lakosságot, hogy a tűzgyújtási tilalom visszavonását követően az erdőterületen továbbra is csak szélcsendes időben, a kijelölt és kiépített tűzrakó helyeken rakhatnak tüzet. A tüzet nem szabad felügyelet nélkül hagyni, annak biztonságos oltásáról minden esetben kötelező gondoskodni. A tűzgyújtási szabályokról a www.erdotuz.hu honlapon tájékozódhatnak.

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

48 százalékkal több műtrágya fogyott, mint egy évvel korábban

Print Friendly, PDF & Email

Közzétették a 2024 első negyedéves műtrágya adatokat:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A műtrágya-forgalmazók 522 ezer tonna műtrágyát értékesítettek közvetlenül mezőgazdasági termelők részére 2024 első negyedévében. Az értékesített mennyiség 48 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban, ennek ellenére – az árcsökkenés eredményeképp – a műtrágya-értékesítés nettó árbevétele 25 milliárd forinttal 71,8 milliárd forintra csökkent. A műtrágyaárak – a KSH számításai szerint – átlagosan 43,6 százalékkal voltak alacsonyabbak 2024 első negyedévében, mint az előző év azonos időszakában.

Ábra: AKI

A 10 legnagyobb műtrágya-forgalmazó vállalat értékesítette 2024 első negyedévében közvetlenül a mezőgazdasági termelők felé a teljes műtrágyamennyiség 89 százalékát.

A mezőgazdasági termelők által 2024 első negyedévében vásárolt műtrágya nitrogén-foszfor-kálium (NPK) hatóanyag-tartalma 161 ezer tonnát tett ki, 52 ezer tonnával (+47,8 százalék) többet az egy évvel korábbinál, de még nem érte el a 2022 első negyedévi forgalmat. A nitrogénhatóanyag-tartalom 47,3, a foszfor közel 60, a kálium pedig mintegy 45 százalékkal volt magasabb a bázisidőszakhoz viszonyítva. Az NPK-hatóanyagok aránya 2024 első negyedévében nem változott az egy évvel korábbihoz (90:5:5) képest.

Természetes súlyban vizsgálva 2024 első negyedévében közvetlenül mezőgazdasági termelőknek 522 ezer tonna műtrágyát értékesítettek, ebből 483 ezer tonna egykomponensű, 39 ezer tonna pedig összetett műtrágya volt. Az egykomponensű és az összetett műtrágya aránya 92:8 volt. A teljes eladott volumen közel másfélszeresére nőtt (+47,6 százalék) az egy évvel korábbihoz képest, ezen belül egykomponensű nitrogénműtrágyából 47,4 százalékkal (154 ezer tonnával), összetett műtrágyából 51,3 százalékkal (13 ezer tonnával) vásároltak többet a termelők. Az egyszerű káliumműtrágya forgalma 33,4 százalékkal emelkedett, így 3,2 ezer tonna fogyott belőle, az egykomponensű foszforműtrágya-eladás szintén harmadával volt több: az egy évvel korábbi 176 tonnával szemben 236 tonnát értékesítettek.

További információk e témában a Műtrágya-értékesítés mezőgazdasági termelőknek 2024. I. negyedév című kiadványunkban olvashatók, mely innen érhető el: 2. szám.

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Lezárult a FAO Európai Regionális Konferencia az agrár-élelmezési rendszerek megújításáról

Print Friendly, PDF & Email

Konferenciát szerveztek a FAO római központjában

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Róma, 2024. május 17. – Négy nap intenzív tanácskozás után az eurázsiai agrár-élelmezési rendszerek megújításáról ma véget ért az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) Európai Regionális Konferenciájának 34. Ülésszaka.

©FAO/Giuseppe Carotenuto

A Regionális Konferencia Európa és Közép-Ázsia 53 országa számára kínált lehetőséget a tapasztalataik és jógyakorlataik, illetve a térséget sújtó számos kihívásra (mint az ukrajnai háború vagy a klímaválság) adott lehetséges válaszok megosztásához.

A FAO római központjában négy napon át zajló tanácskozás hozzásegítette a FAO-t azon prioritások meghatározásához, melyek révén „többet és jobbat tud elérni” – hangsúlyozta a FAO főigazgató Csü Tung-jü.

A FAO főigazgatója egyúttal megköszönte Vlagyimir Boleának, a Moldovai Köztársaság Miniszterelnök-helyettesének és a Mezőgazdaságért és az Élelmiszeriparért Felelős Miniszterének, az ülés türelmes levezetését.

A számos rendezvényt magába foglaló május 14-én kezdődött római konferencia foglalkozott többek között az innováció és a digitalizáció szerepével a természeti erőforrásaink fenntartható használatában. Ezen miniszteri kerekasztal, amelyen Magyarország Agrárminisztere, Nagy István videóüzenet formájában vett részt, témája volt a klímaváltozásnak ellenálló és alacsony kibocsátással járó megközelítések alkalmazása kontinensünk föld- és erdőhasználatában és vízgazdálkodásában.

A Regionális Konferencia utat mutatott a FAO jobb termelési feltételeket, jobb táplálkozást, jobb környezetet és jobb életet előrevetítő keretrendszerének, illetve a Fenntartható Fejlődési Célok – különösen az éhezés és a táplálkozási problémák felszámolását előrevetítő kettes számú cél – megvalósításához, melyek kulcsfontosságúak Európa és Közép-Ázsia lakosságának.

A résztvevők megvitathatták a közös ügyeket, mint az éghajlatváltozás kezelése az agrárium szempontjából, a vízgazdálkodás, az agrár-élelmezési rendszerek valós költsége vagy a sáska elleni ökotudatos küzdelem.

Az országok képviselői muníciót kaptak ahhoz is, hogyan gondolkodjanak az élelmezés és a mezőgazdaság jövőjéről hosszú távon. Az ennek dedikált rendezvényen több eltérő forgatókönyvet szimulálva tudtak reflektálni a rövid távú behatások és a jövőbeli trendek közti összefüggésekre.

A tengeri összeköttetés nélküli országok kihívásai

Egy másik esemény az agrár-élelmezési rendszerek átalakításának kihívásaira fókuszált a tengerparttal nem rendelkező fejlődő országok szempontjából.

A tengerparthoz való közvetlen hozzáférés hiánya miatt ezen országokban jelentősen megnövekedtek a szállítmányozási költségek, nehezített a nemzetközi piacokhoz való hozzáférés, mely tényezők érdemben akadályozhatják a mezőgazdaság fejlődését és az élelmezésbiztonságot. A klímaváltozás negatív hatásai komoly terhet jelentenek számukra, amire példa volt 2022-ben a súlyos aszály a Moldovai Köztársaságban vagy az idei áradások Kazahsztánban.

Azonban ezen kihívásokban egyúttal lehetőséget is kínálnak – hangsúlyozta a FAO főigazgatója a ma reggeli eseményen.

„Az innováció, erős partnerségek és a technológiában rejlő lehetőségek kiaknázásával a tengeri összeköttetés nélküli országok képesek lehetnek a nagyobb gazdasági növekedésre, az élelmezésbiztonság garantálására és a klímaváltozás hatásainak csökkentésére,” – mondta.

Forrás: FAO

Tovább olvasom