Az olvasók szavazata alapján a tízéves szolnoki Galambos Gergő amur­fogása vitte el a pálmát a Szoljon.hu hírportál és az Új Néplap közös, Az év fogása című játékán. Az ifjú pecás életének legnagyobb zsákmányáról készült fotót édesanyja, Süveges Ildikó küldte be múlt évben futó pályázatunkra.

A szolnoki fiú (Galambos Gergő) nagy fogása: egy közel négykilós amur. Szép hobbit választott a nyertes (Kép: szoljon.hu)

A múlt év júliusában indított versenyünkön a megye horgászaitól vártunk emlékezetes fogásokról fotókat és sztorikat. Az online olvasók szavazatai alapján havonta jutalmaztuk a hónap fogásait, a három legnépszerűbb fotó beküldői értékes nyereményekkel gazdagodtak. A négy hónap dobogós fogásai pedig a záró versenyben „Az év fogása” címért versenghettek.

A szavazatok alapján a játékot az októberi győztes nyerte. A Kitartás című képen Gergő 3,9 kilós amurjával látható. A szép halat Martfűn, a Termál-tavon akasztotta meg az ősszel.

A kis horgász már három éves korától lesi a halakat, a horgászat  mesterfogásait édesapjától tanulta. Igazi horgászcsalád az övéké, apuka, anyuka és a három gyermek is szívesen hódol e vízparti szenvedélynek. Sokfelé megfordulnak, a Millértől kezdve a Tiszán, a Dunán, valamint csatornákon.

A győztes amur fogásának alkalmával Gergő apukájával, Galambos Sándorral ruccant ki a martfűi tóra. Kihasználták az utolsó, jó idővel kecsegtető alkalmat. A fiú a rakós botos technikát gyakorolta. Apja szerint van érzéke a versenyhorgászatban használatos eszközökhöz, és dolgozik benne a zsákmányszerző ösztön, akár minden nap menne pecázni. Persze fontos neki, hogy legyen kapás, tudja fogdosni a halakat.

A martfűi tóban nem kellett csalódniuk, jól haraptak a kopoltyúsok. A másfél-három órás horgászat alatt sikerült öt-hat kisebb pontyot megakasztani. A nap csúcspontjaként pedig a felkínált kukoricaszemet bekapta az az amur is, ami végül a fiú eddigi legnagyobb fogásának bizonyult.

Nagyon izgalmas, körülbelül húszperces fárasztás, igazi küzdelem következett. Végül azonban az erős hal maradt alul. Sándor csak a merítővel való kiemelésben segített. A küzdelemben mindkét fél igencsak kifáradt. Az amur számára viszont szerencsésen végződött az eset: visszanyerte szabadságát. Gergő pedig egy örömteli és emlékezetes élménnyel gazdagodott.

Ilyentájt, téli időszakban viszont már nemigen pecázik, a hidegben sokkal gyérebb a kapás. Szerencsére sok egyéb dologgal is szívesen tölti az időt: számítógépezik, sakkozik, forgatja a Rubik-kockát. Horgászni viszont nagyon szeret, így már most várja a tavaszt.

Forrás: Jász-Nagykun-Szolnok megyei hírportál