A MOHOSZ tapasztalatai alapján az Országgyűlés módosította a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvényt. A Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) 2019. január 1-je óta végzett közfeladat-ellátási tevékenysége révén nyert tapasztalatok alapján az Országgyűlés módosította a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvényt.

A módosított rendelkezések 2021 január 1-jén lép életbe (Kép: Pixabay)

A módosított rendelkezések 2021 január 1-jén, illetve február 1-jén lépnek hatályba.

Az új jogszabályban szerepel például, hogy :

– A turista állami horgászjegyet és a hozzá tartozó fogási naplót a horgászszövetség jogosult kiadni.

– Az állami horgászvizsga-bizonyítvány számát vagy ennek hiányában a horgászvizsga megszerzésének dátumát a horgászszövetség tartja nyilván . (Ez már korábban is a MOHOSZ közfeladata volt, de a törvény csak most nevesíti.) Az indoklás szerint a későbbi beazonosíthatóság érdekében, továbbá az eltiltott horgász adatainak horgász információs rendszerbe történő exportálása során különösen fontos, hogy a horgász azonosító száma szerepeljen az adatok között.

– Új szabályként szerepel törvényben, hogy a haltermelési létesítményben termelt hal vagy más hasznos víziállat állománya – a felek eltérő megállapodásának hiányában – a haltermelési létesítmény üzemeltetőjének, ennek hiányában tulajdonosának a tulajdonát képezi. Ez a kiegészítés is pontosítást szolgál: így egyértelművé válik, hogy a halgazdálkodási vízterületeken alapértelmezettel szemben (ahol a hal az állam tulajdona) a haltermelési létesítményekben termelt halállomány a létesítmény tulajdonosának, illetve üzemetetőjének tulajdonát képezi.

Az új szabályok egyebek mellett azt is lehetővé teszik, hogy horgászszövetség közfeladat-ellátás keretében végzett tevékenysége során víztározóból telepítési céllal halat juttathasson más nyilvántartott halgazdálkodási vízterületre.

Forrás: HECSMSZ