Keressen minket

Horgászat

Állami halőröket keres a Nébih

A halőri munkára 2022. június 17-ig lehet jelentkezni

Profession: Csatlakozz Magyarország egyik legszerethetőbb Hivatalához, ahol minden nap azon dolgozunk, hogy megbízható forrásból származó élelmiszer kerüljön csak forgalomba, ahol szeretjük az állatokat és a növényeket is, ahol részese lehetsz egy európai szinten is elismert szakemberekből álló jó hangulatban együtt dolgozó csapatnak és tanulhatsz tőlük nap mint nap.

A halőri munkára 2022. június 17-ig lehet jelentkezni. (Kép: Nébih)

Ábra: Nébih

A NÉBIH nem csak egy hivatal, hanem egy elhivatottság, egy életérzés. Hófehérke is csak Bennünk bízik 🙂 A Nébih, mint mezőgazdasági igazgatási szerv működteti az állami halőri szolgálatot, nyilvántartja, vizsgáztatja az állami alkalmazásban álló halászati őröket, eljár a halgazdálkodási hatósági és igazgatási ügyekben, gondoskodik a zár alá vett vagy lefoglalt horgászati-halászati eszközök nyilvántartásáról, megsemmisítéséről, hasznosításáról vagy értékesítéséről. Ellenőrzi a haltelepítéseket, illetve a hal származását a hal értékesítő helyeken.

Munkavégzés helye: Országos – Magyarország bármely halgazdálkodási vízterülete

 • speciális munkarend, szükség szerint heti 2-3 nap vidéki munkavégzés szállás biztosításával
 • a kollégákkal együtt a hivatali autóval a központból (1024 Budapest, Kis Rókus utca 15/B) történik az indulás

Jelentkezz még ma, ha ezek illenek rád, mert akkor a csapatunkban van a helyed:

 • legalább középfokú agrár vagy rendészeti végzettséggel rendelkezelés szívügyednek tekinted a természetes vizekben lévő halállományunk fenntartását fenntarthatóságot,
 • ha még nincs szakmai tapasztalod, de a végzettséget már megszerezted, akkor jelentkezz bátran, mert pályakezdők jelentkezését is várjuk
 • ideális munkakörnyezet számodra a rugalmas munkavégzési hely, rugalmas időbeosztással párosítva
 • jól kezeled a számítógépet, magabiztosan használod az MS Office programokat és kész vagy az általunk fejlesztett ügyviteli programot gyorsan elsajátítani
 • kihívásként tekintesz egy problémára és rögtön a megoldására is van javaslatod
 • a Rád bízott feladatot lelkiismeretesen a legjobb tudásod szerint önállóan megcsinálod, ha úgy látod, hogy segítségre van szükséged, akkor kérdezel
 • fontosnak tartod, hogy a Te feladataid milyen hatással vannak az egészre, képes vagy rendszerben való gondolkodásra
 • nem riadsz meg a hatósági feladatok ellátásától, sőt inkább büszke vagy arra, hogy munkád során a közjót szolgálod, napi szinten hozzájárulsz ahhoz, hogy csak biztonságos élelmiszerek kerüljenek forgalomba
 • B kategóriás jogosítvány, aktív vezetési gyakorlat

Főbb feladatok, munkák:

 • napi feladataid közé tartozik a hal származását ellenőrizni bármely természetes vagy jogi személynél – beleértve a hal forgalmazásával, fuvarozásával, étkezési célú feldolgozásával és értékesítésével foglalkozókat is
 • Magyarország bármely halgazdálkodási vízterületén jogosult vagy eljárni és megvizsgálni, hogy a halgazdálkodási tevékenységek megfelelnek-e a jogszabályi előírásoknak
 • országosan ellenőrzöd a horgászati és a halászati tevékenység jogszerűségét
 • részt veszel a hatósági nyilvántartások vezetését támogató szakrendszer (HGSZ) üzemeltetési, karbantartási, fejlesztési és tesztelési feladatok ellátásában
 • segítőkészséggel válaszolsz a hozzád forduló ügyfelek kérdéseire
 • az ellenőrzésekről jegyzőkönyveket készítesz és ellátod a munkádhoz tartozó adminisztrációs feladatokat
 • örömmel és elhivatottsággal dolgozol együtt kollégáiddal, szívesen veszed támogatásukat
 • a halgazdálkodással kapcsolatos jogi ismereteidet napra készen tartod

Jelentkezés módja:

 • A pályázat benyújtásának határideje: 2022. 06. 17.
 • A pályázatok benyújtásának módja: Fényképes önéletrajzzal és motivációs levéllel, a fizetési igény megjelölésével, a „Jelentkezem” gombra kattintva.
 • A pályázat elbírálásának határideje: 2022. 06. 31.

Itt lehet jelentkezni a halőri munkára

***

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

Horgászat

Illegális haltárolóhelyet lepleztek le a halőrök a Balatonon

Nébih: Több éve működtetett illegális haltárolóhelyet lepleztek le a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. és a Nébih Állami Halőri Szolgálatának halőrei. A Balatonkenesén található, 40 m3 térfogatú gödörben 23 pontyot helyezett el a horgász, amelyek nagy részét sértetlenül sikerült visszahelyezni a Balatonba. A halak ezúttal megúszták, a jogsértő horgász azonban nem lesz ilyen szerencsés.

Nébih Állami Halőri Szolgálatának halőrei tetten érték a gyanúsítottakat. (Fotó: Nébih)

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a magyar élelmiszerlánc biztonságának felügyeletéért felelős országos hatáskörű állami szervezet (Ábra: Nébih)

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. halőrei Balatonkenesétől egészen Dég településig követtek egy halszállítmányt, majd a rendőrség és a Nébih Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ) segítségével az élő halakat szállító autót ellenőrzés alá vonták. A hatósági szakemberek a Ford Transit típusú autó rakterében, 3 db 200 literes hordóban összesen 23 db pontyot találtak, melyek együttes tömege 128 kg.

Az ellenőrzés alá vont személy a halakat egy balatonkenesei vízparti ingatlanon haltárolásra kialakított, megközelítőleg 40 m3 térfogatú gödörben tartotta egészen az elszállításukig. Elmondása szerint a horgász a Balatonból fogta ki a pontyokat a 2020 és 2021-es években, majd az illegálisan kialakított haltároló gödörben gyűjtötte. Később egy Dég településen található magán-horgásztóba szállította volna őket ajándékként.

A jogsértő horgásszal szemben a Nébih eljárást indított, többek között azért, mert bár jogszerűen fogta ki a halakat, de jogszerűtlenül, azaz nem leölve szállította el azokat a vízpartról. Ezenkívül a hatóság vizsgálja a halak kereskedelmi forgalomba kerülésének körülményeit, valamint a hatósági engedély nélküli haltelepítés lehetőségét is. A jogsértő horgász több százezer forintos halvédelmi bírságra számíthat.

A balatoni halgazdálkodási vízterületről jogszerűtlenül elvitt halak végül visszanyerték szabadságukat, az egyedeket – állatorvosi vizsgálat után – az ÁHSZ és a balatoni halőrök visszahelyezték eredeti élőhelyükre, a Balatonba.

Forrás: Nébih

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

 

Tovább olvasom

Horgászat

Hogyan kerülhet a szákba 60 kilónyi busa? – GALÉRIÁVAL

Garai Roland barátnőjével június elején a Hárosi-öbölbe ment busára horgászni. A Duna jobb partján, Budatétény területén található vízterület rendkívül kedvelt célpontja a horgászoknak: az öbölbe a Dunáról ívni és telelni is bejárnak a halak. Az 1911 óta alulról nyitott holtágat, a folyótól a Háros-sziget választja el, amely természetvédelmi terület.

Sok év kitartó munkája meghozta a várva várt sikert. (Fotó: Garai Roland – Agro Jager News)

A fővárosi-, és környéki horgászok előszeretettel járnak ide, többek közt busákra horgászni, az öböl azonban rendkívül nehéz vízterületnek számít. Sok az akadó, változatosak a mederviszonyok, és a kidőlt fák is nehezítik a horgászatot. „Sok év kell ahhoz, mire elég tapasztalatot szerez itt valaki.” – mesélte lapunknak Roland, aki már több éve jár ide horgászni, éves szinten körülbelül 20-25 alkalommal, mivel a munkája mellett kevés ideje van. A busákkal körülbelül három-négy éve kezdett el intenzíven foglalkozni. A Kínából betelepített invazív halfaj egyre nagyobb számban él a hazai vizekben, megjelenésük az őshonos halakra nézve káros, mert algákat fogyasztanak, szilárd táplálékot nem vesznek fel. Méreteik egészen elképesztőek lehetnek, hiszen a busa gyorsan nő, épp ezért egy bizonyos méret után nincs természetes ellensége, – a horgászokat kivéve.

Fárasztás közben (Fotó: Garai Roland – Agro Jager News)

A busa horgászata öt évvel ezelőtt még kiforratlan volt, kevés etetőanyag volt jelen a piacon és kész praktikákhoz sem lehetett úgy hozzájutni, mint most. Roland a busákra több éve céltudatosan horgászott, de eddig nem sikerült egyet sem fognia, bár akasztások voltak az előző években. A kezdetekkor minden etetőanyagot kipróbált, ám sok hibát elkövetett. A kezdő busahorgászok talán egyik legnagyobb hibája a nem megfelelő állagúra kevert etetőanyag használata, mely, ha túl híg, a vízbe érve azonnal elterül, majd elveszik a hullámok között. A másik véglet pedig, ha túl tapadós, így nem felhőzik, tehát nem csal oda busát. Így hiába várjuk a kapást, nem lesz. Az egyik legfontosabb szabály az, hogy a busának el kell azt hinnie, hogy egy lebegő planktonfelhőt talált meg. A pettyes busát inkább állati eredetű, fehérjében gazdag etetőanyaggal lehet megfogni, míg a fehér busa inkább a növényi alapú etetőanyagot preferálja. Rolandnak több egyéni próbálkozása volt hagyományos etetőanyagokkal, illetve konyhai anyagokkal: puffasztott rizst darált le, majd kukoricaliszttel keverte össze, sőt, kipróbálta a színezett kenyérmorzsát is. Egy-két kapást ért el így, de az átütő siker elmaradt. Pár éve került legközelebb a busa megfogásához, igaz véletlenül, ekkor pergetés közben akasztott egyet, amely aztán csónakostul vontatta, majd leakadt.

A pettyes busát közel fél órás fárasztás után sikerült megszákolnia Rolandnak. (Fotó: Garai Roland – Agro Jager News)

Amit lehetett kipróbált, mind az etetőanyag, mind módszer tekintetében annak érdekében, hogy szabályosan meg tudja fogni őket. A Hárosi-öbölben a busák valamiért kifejezetten kerülik az úszós készségeket, így elsősorban fenéken próbálkozott.

Majd 2022-ben sikerült tökéletesre csiszolnia az évek alatt kifejlesztett technikát, amivel megtört a jég. Pünkösd hétfőn barátnőjével, Lucával ismét busahorgászatra indultak. Az etetőanyag is összeállt, amelyet Roland a következőképpen készített el. „Nagyon fontos a recept követése, mert ha rossz sorrendben keverjük az alapanyagokat, akkor az egész etetőanyagunk összeállhat.” – figyelmeztetett.

Fogjunk egy nagyobb vödröt, amibe tegyünk körülbelül 3 kilogramm kukoricalisztet, ehhez öntsünk folyamatos keverés mellett körülbelül 1 liter vizet, és a boltban található legolcsóbb tejből körülbelül 0,7 litert. Akkor jó, ha ezen a ponton enyhén túlnedvesített állagot kapunk. Az alapanyagokat érdemes takarmányboltokban megvásárolni, amivel sokat lehet spórolni. Roland korábbi hibáiból tanulva egy akkumulátoros fúrót és egy keverőszárat használt, hogy gyorsítsa a folyamatot. A legfontosabb, hogy az etetőanyag egységes, homogén állagú, és ne darabos legyen. Miután majdnem elkészültünk, a kész etetőanyagra hintsünk tejport, keverjük el és ezt ismételjük. Akkor jó az etetőanyag, ha a végeredmény száraz, egy nyomással összeálló, de könnyedént bontható lesz. Ehhez a kukoricaliszt, tejpor arányának körülbelül 2:1 arányban kell lennie. Miután összeállt az etetőanyag, Roland egy olyan helyet választott ki, ahol egy nagy törés van a mederben, a busák ugyanis ezen az „úton” szeretnek járni. A parttól alig 10 méterre körülbelül 1 kilogramm etetőanyagot juttatott be. Ha megtörténik az alapetetés, ezt már csak fent kell tartani, ezért 20 percenként érdemes kivenni a szereléket, és újból bedobni. A horogra tűzött techno pufik teljes előkehosszban meglebegtették a fenekező készségek horgait, így várva az etetőanyag felhőben táplálkozó halakra. Az etetőanyag miatt érdemes nagyméretű, bordás etetőkosarat használni.

Fotó: Garai Roland – Agro Jager News

Az előke hossza a busa horgászatánál nagyon fontos részlet, amin nagyon sok múlhat. Többen 6-8 centiméter hosszúságú előkét javasolnak, de ezzel Rolandnak eddig nem sikerült halat fognia. Az optimális méret szerinte körülbelül 20 centiméter – bár ez függ a célhalak méretétől –, de 25-30 centiméter hosszúságú előkével is volt korábban kapása. Érdemes minden hosszúságú előkeszereléket kipróbálni, hiszen minden horgásznak más-más a szerencséje. A horogválasztás is fontos, Roland egy angol gyártó széles öblű, 4-es méretű horgát használja. A busa rendkívül erőteljes halfaj, csontos a szája, ezért ha kapás van, nem szabad finomkodni, máskülönben a horog kipattan a szájából. Roland minden más halfajnál egyébként szakáll nélküli horgot használ, ez a módszer azonban megköveteli a hagyományos, szakállas horgok használatát.

A fehér és pettyes busa eltér egymástól, ugyanis a pettyes busa szája „felső állású”, magasabban áll, mint a fehér busának. Azaz, ha a fenekén horgászunk, a meder felett kell lebegnie a csalinak, máskülönben nem képes felvenni azt.

Rolandnak a techno pufik közül a három kicsi pufi vált be. Azért érdemesebb kisebbet használni, mert ez kevésbé takarja ki a horog hegyét, így az akadás biztosabb. A horognak tűhegyesnek kell lennie, amit előtte érdemes élesíteni. Roland két feeder-horgászbotja 3,6 méter hosszú, körülbelül 130 gramm dobósúlyúak, két hatezres orsóval. Mivel ez a két halfaj rendkívül erőteljes, ezért fő zsinórként 25-ös fonott zsinórt használ, illetve előkeként 18-as fonott zsinórral horgászik. A busákra éjjel és nappal is lehet horgászni, a mostani halakat dél és este hat óra között fogta ki.

Garai Roland barátnőjével hatalmas busákat fogott a Hárosi-öbölben. (Fotó: Garai Roland – Agro Jager News)

Az első hal kapása meglepően visszafogott, már-már „maszatolós” volt. A busákra rendkívül nagy erő jellemző, ezért a bot mellett kell folyamatosan ülni, mert nem egy horgász vesztette így el a teljes felszerelését. Az első, 24 kilogrammos hal a bevágást követően erőteljesen elindult a túlpart irányába, és nem igazán lehetett megállítani. Zsinór volt bőven, így idővel a hal magát fárasztotta. A busákra nem jellemző, hogy akadókba úsznak a kapást követően, de ez a hal mindent megtett, hogy megmeneküljön, és többször az akadók felé indult. Egy nagy harcsát is felzavart az egyikben, mert óriási hullámok indultak el a fárasztás közben, nem kis riadalmat okozva a többi hal között. A közel egy órás fárasztás után a busa lassan megadta magát, miközben Luca előkészítette a szákot, így végül könnyen a partra került a hatalmas hal. Újbóli bedobást követően öt percen belül ismét kapás volt. Ezúttal a busákra jellemző, heves mozdulattal rántotta magával a botot, csak a bottartó villája állította meg a víz felé repülő felszerelést. A szintén közel egy órás fárasztás során a busa bejutott az egyik akadóba, de a csónak segítségével sikerült gyorsan kiszabadítani, így folytatódhatott a fárasztás. A második hal a mérlegeléskor 22 kilogrammot nyomott. A nap végén sikerült még egy „kisebb”, vélhetően fehér busa – pettyes busa hibridet megakasztani. Ez a 13 kilogrammos hal is rendesen küzdött, közel fél órás fárasztás után sikerült megszákolni. Mivel ezek a halak invazív fajoknak számítanak, visszaengedésük szabályellenes, így az egyébként sporthorgász Roland a törvényi előírásoknak megfelelően hazavitte a közel 60 kilogrammos zsákmányt. Ehhez külön logisztika kellett, amit most nem kis küzdelem árán megtanultak. „A nagyobb busák szinte szálkamentesek és rendkívül finom a húsuk, emellett a sok antioxidáns miatt igen egészséges is. A busa horgászatával és fogyasztásával tehát egyszerre tehetünk szívességet saját magunknak, és a természetnek egyaránt!” – zárta beszámolóját Garai Roland busahorgász az Agro Jager News-nak.

Írta: Dr. Szilágyi Gergely

Fotó: Garai Roland

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

Tovább olvasom

Horgászat

Orvhorgász csapatot fogtak

Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége: Halőreinknek 2022.06.11- én éjjel és 12-én hajnalban is ismételten sikerült egy-egy orvhorgász csapatot elfogniuk.

Orvhorgász csapatot fogtak Malomzugi Holt-Zagyva mellett a halőrök. (Kép: KHTVSZ)

Ábra: Facebook

Az elkövetők horgászokmánoyk nélkül, horgászati tilalom alatt álló területen, rövid idő alatt kifogtak és megtartottak 4 db pontyot, melyek össz súlya 15,93 kg volt. (3,7 kg, 4,8 kg, 3,67 kg, 3,76 kg).

A halakat a vízparttól távolabb az erdőben elrejtve találták meg. A halak még életben voltak, így kíméletesen visszahelyezésre kerültek a halgazdálkodási vízterületünkbe. Az elkövetők nem csak halvédelmi bírság kiszabására okot adó cselekményt követtek el, hanem ennél jóval súlyosabb bűncselekményt is.

A Malomzugi Holt- Zagyván az elmúlt hónaban a szokottnál gyakrabban végeztünk éjszakai ellenőrzéseket, mely során engedéllyel nem rendelkező horgászokat sikerült horgászaton tetten érnünk.
Kifejezetten örülünk annak, hogy a horgászok egyre nagyobb rétegében megerősödött a társadalmi felelősségvállalás és a bizalom a halőrökkel szemben, hiszen mindannyiunk érdeke a halállomány megóvása. A területi engedélyen szereplő halőri telefonszámon fogadjuk a horgászok bejelentéseit.

Forrás: KTVHESZ

Tovább olvasom