Keressen minket

Mezőgazdaság

Folytatódik az enyhe időjárás

Bár az eddigieknél pár fokkal hűvösebb idő várható a folytatásban, még mindig a sokéves átlag fölött marad a hőmérséklet. Csapadékból már kevesebb valószínű, de a talaj nedvességgel való feltöltődése a mélyebb rétegekben is megkezdődött az elmúlt hetek esőinek hatására. Az őszi vetések megerősödésének az elmúlt napok csapadékos, enyhe időjárása nagyon jót tett, kedvező előjelekkel várják a telet. A talaj nedvességgel való feltöltődése nagyon jól halad, a felső 50 cm-es réteg a Tiszántúl kivételével gyakorlatilag telítetté vált . Az ettől mélyebb talajrétegekben azonban még bőven van hely a téli csapadék számára.

Október legvége, november eleje óta délnyugatias áramlással szinte egymást érik térségünkben a mediterrán ciklonok, melyek enyhe, nedves léghullámokat sodornak fölénk.  Az elmúlt 10 napon főleg a Dunántúl nyugati felén esett nagy mennyiségű csapadék (1. ábra), míg az előző bő három hét során az ország nagy részén 60-110 mm csapadék hullott, csak a Tiszántúlon esett ennél kevesebb, mintegy 45-60 mm (2. ábra).

1. ábra Az elmúlt 10 nap csapadékösszege 2019. november 20-ig (mm)

Az elmúlt 30 napon mindez már jócskán átlag fölötti érték, de a száraz október után a 90 napos csapadékösszeg főleg délnyugaton és keleten még elmarad attól, ugyanakkor északon már meghaladja azt (3. ábra). A talaj nedvességgel való feltöltődése nagyon jól halad, a felső 50 cm-es réteg a Tiszántúl kivételével gyakorlatilag telítetté vált (4. ábra). Az ettől mélyebb talajrétegekben azonban még bőven van hely a téli csapadék számára (5. ábra).

2. ábra Az elmúlt 30 nap csapadékösszege 2019. november 20-ig (mm)

hőmérséklet hetek óta jóval az átlagos felett alakul, főleg a keleti országrészben (6. ábra). Csak egy-két napon alakult ki gyenge fagy az országban a kevésbé felhős időszakokban (múlt csütörtökön reggelre északnyugaton, kedden északkelten), többnyire enyhék voltak az éjszakák, többfelé 10 Celsius fok fölötti minimumhőmérsékletekkel. A maximumok 10 fok fölött, sokfelé 15 fok körül, sőt délkeleten egyes napokon 20 fok közelében alakultak. A talaj hőmérséklete a fölső 1 m-es rétegben gyakorlatilag országszerte tartja a 10 fok körüli értéket, ami szintén magasabb az ilyenkor szokásosnál.

3. ábra Az elmúlt 90 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2019. november 20-ig (mm)

Az őszi káposztarepce és a kalászosok fejlődéséhez, megerősödéséhez, a korábban egyenetlenül kelt táblák egységesedéséhez az elmúlt hetek csapadékos és tartósan enyhe időjárása ideális körülményeket teremtett. Kifejezetten kedvező kilátásokkal várhatják a telet ezek a növények. Az őszi káposztarepce vetése és kelése körül aránylag kedvező volt az időjárás: megfelelő mennyiségű csapadék hullott a talaj-előkészítéshez, a keléshez, a növény kezdeti fejlődéséhez. Még az őszi árpa is talált elegendő nedvességet a keléshez. Az őszi búza vetéséhez azonban már sokfelé nem lehetett jó magágyat készíteni a rögös talajban, a vetés pedig porba történt.

4. ábra Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában a talaj felső 50 cm-es rétegében 2019. november 20-án (%)

Október végén, november elején még éppen időben érkezett a kiadós eső a fejlődő növények számára, az azóta tartó csapadékos és enyhe időszak elegendő időt adott a kalászosok fejlődésére. Az ország döntő részé a csapadékösszeg az ideális közelében jár, a fölső talajrétegek pedig feltöltődtek nedvességgel. A Tiszántúlon kevesebb csapadék öntözte a földeket, így arrafelé kevésbé mélyen nedves a talaj, de a növények számára jelenleg szükséges víz ott is rendelkezésre áll. Az őszi búzára számított hőösszeg országszerte jóval az optimális érték fölött jár az elmúlt hetek különösen enyhe időjárása miatt.

5. ábra Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában a talaj 50 és 100 cm közötti rétegében 2019. november 20-án (%)

A következő egy hét során kevesebb csapadék várható, és a hőmérséklet is visszaesik pár fokot, de jelentős lehűlés, komoly fagy nem várható. A hét végén száraz, sokfelé napos idő valószínű. A következő, csapadékot is hozó frontrendszer valószínűleg kedden érkezik, immár nyugat felől, azaz kissé átalakul az időjárási rendszerek áramlási mintázata térségünkben. A következő 6-8 nap során területi átlagban 5-10 mm csapadék valószínű. A maximumhőmérséklet jellemzően 10, a minimumok pedig többnyire fagypont fölött alakulnak. Gyenge fagy inkább csak vasárnap és hétfőn reggelre várható. Ennek megfelelően a talaj hőmérséklete lassan csökken majd a következő napokban.

6. ábra Az elmúlt 30 nap átlaghőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól 2019. november 20-án (Celsius fok)

Az aktuális munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, előrejelzéseket figyelemmel kísérni. A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, április 1-től kezdődően meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Forrás: OMSZ

 

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

A mezőgazdaságban is a fejlesztés az eredményesség záloga

Agrárminisztérium: A mezőgazdaság és élelmiszeripar hatékonyságnöveléséhez, versenyben maradásához nélkülözhetetlen az ágazat további, széles körű modernizációja. Az agrárium szereplői megértették: itt az ideje a versenyképességet javító beruházásoknak, a kormány pedig támogatáspolitikájával segíti azok megvalósítását – fogalmazott Farkas Sándor az Axiál Kft. új, felsőzsolcai telephelyének átadásán.

Fotó: AM Sajtó iroda

Az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a mezőgazdasági gépeket gyártó cég mintegy 1,3 milliárd forintból, 3 hektár területen megvalósított korszerű telephelyátadóján hangsúlyozta: az agrárágazat a technológiai modernizáció időszakát éli. A magyarországi mezőgazdasági gépértékesítés évek óta dinamikusan növekszik. A járvány és az aszály okozta nehézségek ellenére 2021-ben újabb rekord született: a mezőgazdasági gép- és alkatrész-forgalom átlépte a 300 milliárd forintot. A hazai géppark egyre korszerűbbé válik, ami szintén visszaigazolja azt, hogy az agrárium szereplői nyitottak a technológiai fejlesztésekre és a korszerű technikai eszközök alkalmazására. Mint Farkas Sándor elmondta, a mezőgazdasági üzemek gépparkjának megújítása idén is folytatódott, az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 165,5 milliárd forint értékben vásároltak új gépeket és eszközöket 2022 első fél évében. Ez a forgalom 80 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A további fejlesztéseket mások mellett a versenyképesség fenntartása, az élelmiszer- és élelmezésbiztonság egyre szigorúbb követelményei kényszerítik ki – hangsúlyozta Farkas Sándor. Ebben véleménye szerint óriási szerepet kaphat a legkorszerűbb erő- és munkagépek használata, az öntözésfejlesztés gyorsítása, továbbá a legfejlettebb digitális technológiák alkalmazásával a precíziós gazdálkodás feltételeinek megteremtése. A hazai agrárium fejlődését a kormány támogatáspolitikája is segíti – fogalmazott a miniszterhelyettes. Tavaly például az agrártárca a Vidékfejlesztési Program keretében meghirdette a precíziós gazdálkodást elősegítő felhívást, amelyet kiemelkedő érdeklődéssel fogadtak a gazdálkodók: 212 milliárd forintra nyújtottak be kérelmet, és az eddig meghozott döntések eredményként már 2609 termelő részesült összesen közel 193 milliárd forintnyi támogatásban.

A jövőt illetően Farkas Sándor megerősítette, hogy a 2023 és 2027 között meghatározó új Közös Agrárpolitika (KAP) kiemelt szerepet szán a környezet védelme, a biodiverzitás megőrzése mellett a digitalizációs átállás megvalósításának. A korszerű, digitális megoldások a jövedelmezőség növelése, a termelés biztonságosabbá tétele, a munkaerőigény csökkentése mellett hozzájárulnak az okszerű tápanyag- és növényvédőszer-kijuttatáshoz. A miniszterhelyettes kiemelte: mindehhez a források is rendelkezésre állnak majd, a gazdaságok fejlesztésre a 2027-ig tartó időszakban soha nem látott mértékű összeg áll rendelkezésre: 2485 milliárd forint közvetlen ágazati támogatás, valamint a 2891 milliárd forint vidékfejlesztési forrás biztosítja a célok eléréséhez szükséges pénzügyi hátteret.

Továbbra is arra törekszünk, hogy a nemzetközi piacokon is eredményes, magas hozzáadott értéket termelő mezőgazdaságunk és élelmiszeriparunk legyen, amely képes arra, hogy biztonságos, jó minőségű élelmiszerrel lássa el a magyar lakosságot – fogalmazott Farkas Sándor. A miniszterhelyettes az üzemcsarnok-átadón jelezte: a gazdálkodók számítanak az olyan, az agrárium fejlesztése mellett elkötelezett, szolgáltatásai színvonalára sokat adó partnerekre, mint az Axiál-cégcsoport.

Forrás: Agrárminisztérium

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Békés megyében is megjelent a madárinfluenza

Nébih: Újabb tömőlúdtelep állatainál mutatta ki a magas patogenitású madárinfluenza vírust a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A Tótkomlós településen történt kitöréssel a járvány már Békés megyét is elérte. Az érintett lúdállomány felszámolása, valamint a védő- és megfigyelési körzetek kijelölése haladéktalanul lezajlott.

A fénykép illusztráció. Fotó: Nébih

A Békés megyei Tótkomlós településen található, mintegy 3.080 db tömőludat számláló állományban a megemelkedett elhullás és az idegrendszeri tünetek hívták fel az állattartó figyelmét a madárinfluenza esetleges megjelenésére. A Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta a gazdaság állatainál.

Forrás: Frommer Fegyverbolt, Budapest. https://frommerfegyverbolt.hu/

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a magyar élelmiszerlánc biztonságának felügyeletéért felelős országos hatáskörű állami szervezet (Ábra: Nébih)

Az állategészségügyi szakemberek haladéktalanul megkezdték az érintett állomány felszámolását, annak érdekében, hogy elejét vegyék a járvány továbbterjedésének. Az érintett gazdaság körül a szakemberek kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, valamint a kibővített megfigyelési körzetet.

Továbbra is hatályban vannak a korábbi madárinfluenza-kitörések okán bevezetett korlátozások, valamint a kötelező tamponvizsgálatok Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megye vírusmentes területein. A fentieken túl az ország egész területén érvényben van a víziszárnyasok technológiai mozgatását megelőző, kötelező tamponvizsgálat.

A Nébih nyomatékosan felhívja a baromfitartók figyelmét, hogy mindent tegyenek meg állományuk megóvása érdekében, az állatokat tartsák zártan és törekedjenek a járványvédelmi előírások szigorú betartására!

Madárinfluenza térkép – 2022. november 30-án. (Ábra: Nébih)

A járványhelyzettel összefüggő, aktuális információkról és a járványvédelmi előírásokról a Nébih madárinfluenza aloldalán tájékozódhatnak: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza

Forrás: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Emelkedett a kukorica világpiaci ára

AKI: A Tallage tájékoztatása szerint az amerikai termés csökkenése és az ukrán export körüli bizonytalanság miatt emelkedett a kukorica világpiaci ára szeptember 8. és október 13. között.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

Az Agrárközgazdasági Intézet Nonprofit Kft. (AKI) jogelődjét, az Agrárgazdasági Kutató Intézetet 1954-ben alapították. Az agrártárca háttérintézményeként működő Intézet hosszú évtizedek óta Magyarország legjelentősebb agrárközgazdasági adatbázisokkal és szakpolitikai tapasztalattal rendelkező, köz- és állami feladatokat ellátó kutató- és tudásközpontja. (Ábra: AKI)

Az USA-ban megtermelt kukorica decemberi exportára 51 dollárral 344 dollár/tonnára, a 2023. januári 44 dollárral 333 dollár/tonnára nőtt, a márciusi 325 dollár/tonna volt. Az argentin termény (FOB) a 2023. márciusi szállítási határidőre vonatkozóan 298 dollár/tonnáért volt elérhető. A brazíliai kukorica decemberi és 2023. januári kikötői ára egyaránt 11 dollárral volt magasabb a megfigyelt időszakban (311 és 313 dollár/tonna). Ukrajnában 79 dollárral emelkedett a termény azonnali kikötői ára (FOB, 288 dollár/tonnára).

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 132,5 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica november első hetében, ami az egy évvel korábbit 49 százalékkal múlta felül.

Forrás: AKI

További információk e témában az Agrárpiaci jelentések –Gabona és ipari növények című kiadványunkban olvasható, mely innen érhető el: 22. szám.

Forrás: AKI

Tovább olvasom