Keressen minket

Mezőgazdaság

Országszerte virágzik a repce

Országszerte virágba borultak a repcetáblák, ami sok feladatot jelent, mind a növényorvos, mind pedig a méhészek számára. Sajnos az akácvirágzás úgy tűnik sok helyen meghiúsul, hiszen a kora tavaszi fagyok miatt csak utóvirágzásra számítanak a méhészek, amelynek a nektár termelése bizonytalan. Így a 2020-as esztendőben a repce lesz az első, igazán nagy lehetősége a szakmának.

Kinyújtott szipókával landol egy méh, a Hajdú-Bihar megyei Furtán Fotó: Agro Jager News

Az őszi káposztarepce talán az egyik legtöbbet kint alvó növényünk, hiszen augusztus 25-től kezdjük a vetését és javarészt szeptember másik dekádjára általában már a földben van. Kezdeti lassú fejlődése után legtöbb esetben inkább vissza kell fogni, mert az egyre melegedő őszök miatt sokkal nagyobb lombot fejleszt, mint amekkorával sikeresen át lehet vinni a téli hónapokon.
2019/2020-as esztendő hosszú, meleg és enyhe tele után aszályos tavasz köszöntötte a gazdákat. Az aszály hatására egy-két termesztett növényünk hajlamosabb volt korábban virágba borulni, ami a termésre  általában negatív hatással lehet. Ám, ahogy mi vidéken szoktuk mondani: „Az idő a gazda!”.

Nagyobb termésbecslésekbe tehát nem érdemes még bocsátkozni, hiszen láthattuk az elmúlt években, hogy egy-egy jelentős eső hogyan tudta pozitívan befolyásolni a termés növekedését.

Virágzik a repce a Hajdú-Bihar megyei Furta határában Fotó : Agro Jager News

A repce virágzása komoly együttműködést követel meg a növényorvos és a méhészek között. A virágzó kultúrák permetezése  szigorú előírások mentén történik, de az előírásokat, bejelentési kötelezettséget a méhészeknek is be kell tartani.

A legnagyobb problémát elsősorban az okozza, hogy a meleg tavasz általában a rovarkártevőknek kedvez és a sárgán virító repcevirágok nem csak a hasznos, beporzó rovarokat csalogatják, hanem a repce súlyos kártevőit is. Ezek közül a virágzatban megbújó repcefénybogár minden gazda számára napi megfigyeléseket követel!

A növényorvosok az egész tenyészidőszak alatt tudományos módszerekkel, csapdázással, folyamatos monitorozással nyomon követik, mikor érik el a károsítók a védekezési küszöbértéket. Ez azért nagyon fontos pillanat, mert ezek a megfigyelések, adatgyűjtések alapozzák meg az integrált szemléletet és egyben a védekezés időpontját. Ugyanis felesleges olyan esetben permetezni, amikor nincs akkora létszámban jelen egy-egy a károsító. A leghatékonyabban, a legalacsonyabb költségekkel, a legkisebb környezetterhelés mellett így érthető, hogy az okszerű, célzott vegyszerezés időzítése kiemelten fontos feladat.

Fontos méhlegelőt ad a repce. Hajdú-Bihar megye, Furta Fotó: Agro Jager News

Egy jól karbantartott szántó, megfelelő vetésváltással, vetőmag előállító táblák esetében az izolációs távolságok betartásával, kevesebb feladatot ad és ritkán követel meg azonnali és drasztikus beavatkozást.

A méhészek jelenléte egyes területeken nemhogy kedvező, de még szükségszerű is. Mérhető ugyanis az az a termésnövekedés, amely visszavezethető a sikeres a terméskötésre, ami a tábla mellé települt kaptárak miatt jelentkezett. A méhészek ma már jó kapcsolatot ápolnak a gazdákkal. Szervezetten, előre egyeztetve vándorolnak országszerte. Elmondhatjuk, hogy minden termelőnek van saját, évről-évre visszajáró méhésze. A növénykultúrák eltérő virágzási ideje miatt a méhészek, ahogyan az akácmézet, úgy a repcemézet is ki tudják pergetni.

Érdemes megkóstolni ezt a különleges mézet is, hiszen lágy íze, magas szőlőcukor tartalma és alacsony savtartalmának köszönhetően a gyomorsav problémákkal küszködők is fogyaszthatják. Beltartalmi értékei nemcsak a méhek számára nagyon előnyösek, hanem humán vonatkozásban is. Üvegben hamar krémessé válik, amely szőlőcukor tartalmának köszönhető. A magyar mézek felvásárlás után döntően exportra kerülnek, de a kis piacokon és sok helyen, az utak mentén is találkozhatunk vele.

Agro Jager News
Borítókép: Fővirágzásban a repce, Hajdú-Bihar megye, Furta  Fotó: Agro Jager News

 

Mezőgazdaság

Jövőre új nemzeti importrendszert kell majd használni

NAK: Az Uniós Vámkódex (UVK) létrehozásáról szóló 952/2013/EU rendelet 6. cikke előírja, hogy a vámhatóságok közötti, valamint a vámhatóságok és gazdálkodók közti információcserének és adattárolásnak elektronikus adatfeldolgozási eljárás igénybevételével kell történnie. Az ehhez szükséges informatikai rendszereket frissíteni kell, a korszerűsítést pedig 2022. december 31.-ig kell elvégezni.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara látja el a magyar agrár- és élelmiszerszektor egységes és hatékony képviseletét. (Ábra: NAK)

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a mostani vámáru-nyilatkozatokat feldolgozó rendszer (CDPS) behozatali vámáru-nyilatkozatokat kezelő modulját fogja felváltani az eVám rendszer, viszont érdemes rá figyelni, hogy a kiviteli vámkezelésekhez várhatóan 2023. november 30-ig továbbra is a CDPS-t kell majd használni.

A korábbi várakozásokkal szemben lehetséges, hogy az új rendszert nem 2023. január 1-től kell majd használni, hanem 2023. július 1.-től, mert Magyarország derogációs kérelmet nyújtott be az Európai Bizottságnak, hogy hat hónappal elhalaszthassa az új nemzeti importrendszer kötelező bevezetését, így legyen elég idő a gazdálkodók számára a tesztelésre és bevezetésre- írja a NAV. Ágazati információ szerint ezt több tagállam is kérte. Az átmeneti időszakban a gazdálkodók választhatnának, hogy a jelenlegi CDPS rendszerben, vagy az új eVám modulban nyújtják be, azonban a kérelmet még nem bírálták el.

Az új rendszer fontos eleme, hogy az adatkövetelmények az UVK-hoz kapcsolódó rendeletek szerint változnak. Az eVám rendszer nem lesz ismeretlen azok számára, akik e-kereskedelemmel foglalkoznak, hiszen ez a modul kerül továbbfejlesztésre.

Az átálláshoz szükséges információk elérhetőek az OpenKKK oldalon. Különösen ajánlott azon gazdálkodók számára ismerkedni a témával, akik vámszoftverei összeköttetésben állnak különböző vállalatirányítási rendszerekkel.

Forrás: NAK

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Jelentős szakpolitikai eszközök segítik a kertészeti ágazat modernizációját

A mostani kihívások, többek között az aszály és a drasztikusan emelkedő inputárak felhívják a figyelmet az inputhatékonyságot és a termelési biztonságot növelő fejlesztések fontosságára – mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára a FruitVeB Kertészeti Évzáró Konferenciáján, csütörtökön, Kecskeméten.

Fotó: Fekete István – AM Sajtóiroda

Az államtitkár rámutatott, az elmúlt két évben a mezőgazdaság, benne a zöldség-, gyümölcstermesztés és -feldolgozás több súlyos kihívással szembesült. Drágítják a termelést a rendkívül magas inputárak, és az orosz-ukrán konfliktus, valamint az elhibázott brüsszeli szankciók következményeivel is számolni kell. A háború világszerte alapvetően meghatározza a mezőgazdaság és élelmiszeripar helyzetét, kilátásait. A korábban megindult, de a háború által a termény-, gáz-, áram- és a műtrágyapiacon világszerte felerősített extrém szintű áremelkedések hatásainak és következményeinek kezelése kulcsfontosságú és központi kérdése az agrárpolitikának – szögezte le.

Farkas Sándor arról beszélt, hogy a közép- és hosszú távú versenyben maradáshoz a jelenlegi rendkívüli körülmények között egy út van: modernizálni kell az ágazatot, ugyanakkor a beruházásokat az eddigieknél is körültekintőbben szükséges megtervezni. A következő időszakban jelentős szakpolitikai eszközök segítik az agrárpolitikai célok megvalósulását, köztük a kertészeti üzemek modernizációját is. Mindezeken felül történelmi lehetőséget biztosít az, hogy az Európai Bizottság egy hónapja elfogadta a magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervet, amely több mint 5300 milliárd forint felhasználási feltételeit tartalmazza. Farkas Sándor az öntözésfejlesztés kérdéskörével zárta előadását, felhívta a figyelmet arra, hogy kötelességünk a vizeinket megőrizni. Növelni kell az öntözött területek nagyságát, vissza kell tartani a vizet. Ahogy az agrárium egészében, úgy a vízgazdálkodás terén is igaz, hogy fejlesztés nélkül nincs jövő – tette hozzá.

A rendezvényen Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára előadásában a KAP Stratégiai Tervben elfogadott kertészeti ágazatot érintő támogatásokról beszélt. Elmondta, a terv átfogó célja a tudásátadás, az innováció és a digitalizáció. Az új KAP I. pillérében a gazdasági fejlődés és a zöld jövő elérését tűzte ki a szaktárca. A II. pillér pedig a támogatási alapelveket rögzíti, többek között a pénzügyi megalapozottság növelését, a költséghatékonyságot, a hozzáadott érték növelését, a termékpálya szemlélet érvényesítését, illetve a termelői együttműködések közös fejlesztéseinek támogatását. A helyettes államtitkár leszögezte, kormányzati elvárás szerint a rendelkezésre álló forrás 52%-t gazdaságfejlesztésre költik, ami közel 1500 milliárd forintot jelent. A 2014-2020 közötti időszakhoz képest ez négyszeres forrásnövekedés. Uniós elvárás alapján a forrás több, mint harmadát, 36%-át zöld intézkedésekre szánják, és a vidék megújulása is folytatódik, erre több mint 285 milliárd forintot szánnak – fűzte hozzá Juhász Anikó.

Forrás: Agrárminisztérium

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Rendőrséggel közösen csapott le a Nébih az illegális élelmiszer-előállítóra

Pest megyei illegális élelmiszer-előállítón ütöttek rajta 2022 novemberében a rendőrséggel együttműködve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A helyszínen bejelentés nélkül, jogsértően számos állatfajt tartottak, az állategészségügyi és járványvédelmi követelményeket sem teljesítve. Az ingatlanon, szintén szabálytalanul kialakított körülmények között, többek között illegális vágást, feldolgozást és füstölést végeztek megdöbbentő higiéniai körülmények között.

Fotó: Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a magyar élelmiszerlánc biztonságának felügyeletéért felelős országos hatáskörű állami szervezet (Ábra: Nébih)

Súlyosan jogsértő, állategészségügyi, járványügyi és higiéniai szempontból is kifogásolt, a szakembereket is próbára tevő körülményekkel szembesültek a Nébih ellenőrei egy Pest megyei helyszínen. Az afrikai sertéspestis szempontjából magas kockázatú területen fekvő ingatlanon tartottak ellenőrzést a hivatal szakemberei a rendőrséggel együttműködve.

Már az ingatlanon tartott állatok (szarvasmarha, sertés, juh, baromfi) kapcsán számos jogsértést állapítottak meg az ellenőrök. A bejelentés nélkül, szabálytalanul tartott haszonállatokról többek között sem az előírt dokumentáció, sem az állategészségügyi információk nem álltak rendelkezésre, a sertések és juhok jelöletlenek is voltak. Az udvaron bomló szarvasmarhafej, míg a trágyában az állati eredetű maradványok közt belek is voltak.

Fotó: Nébih

Az ismeretlen állategészségügyi státusz önmagában súlyos járványügyi és élelmiszer-biztonsági kockázatot jelent, azonban az ellenőrzés során kiderült, hogy az ingatlanon illegálisan több egyéb tevékenységet is végeztek. A vágás, bérvágás, húsfeldolgozás, húskészítmény előállítás, füstölés és bérfüstölés döbbenetes higiéniai körülmények között zajlott.

Az érintett teljes tevékenységét szabálytalanul végezte, mivel az élelmiszer-előállításhoz szükséges hatósági engedéllyel, regisztrációval nem rendelkezett. Az előírtak közül semmilyen dokumentációt nem vezetett, így az élelmiszer-biztonság egyik alapkövetelménye, a nyomonkövethetőség nem teljesült.

Az ellenőrök az udvaron kopasztó gépet, üstöt, húshorgos állványt, valamint téglaépítésű füstölő is találtak. Az ingatlan más részein többek között rozsdás, szennyezett kolbásztöltő gép és nagyméretű húsdaráló volt. A füstölőben az ellenőrzés során épp kolbász készült. A szakemberek egy 120 l es műanyag hulladéktárolóban rothadó, bűzös sertéshúst is találtak, az ellenőrzött elmondása szerint a pácolás alatt lévő termék megromolhatott.

Az élelmiszer-előállításra szolgáló épületrész maga is takarítatlan, szennyezett, rendezetlen volt. Az ingatlanon még olyan alapvető higiéniai feltétel, mint a higiénikus kézmosási lehetőség sem volt megfelelően biztosított.

A Nébih a súlyos és többszörös állategészségügyi és élelmiszerlánc-biztonsági jogsértések miatt az ellenőrzés során haladéktalanul forgalmi korlátozást rendelet el az állatállomány valamennyi egyedére. A helyszínen fellelt jogsértő élelmiszertételeket azonnali hatállyal a forgalomból kivonta, forgalomba hozatalukat, felhasználásukat megtiltotta, valamint hatósági zár alá vette.

A Nébih az érintettel szemben hatósági eljárást indított. Az eljárás, valamint a bírság megállapítása folyamatban van.

Az érintett adatai elérhetőek a jogsértés listán.

Forrás: Nébih

Tovább olvasom