Keressen minket

Mezőgazdaság

A Zsadányi-pusztákon virágba borult a kamilla

Zsadány, Békés megye északi részén, Hajdú-Bihar megyével határosan, a Sebes-Körös bal partján fekszik. A Holt-Körös, vagy mondhatjuk anya Körösnek is éppen-éppen a falu alatt kunkorodik, amely ma már nem szállít akkora vízmennyiséget, mégis jelentős szerepet tölt be a Begécsi halastavak életében. A Holt-Körös aztán lent, Zsadány után, Bölcsi-puszta alatt, régies nevén Bölchy-pusztánál találkozik a Toprongyos-Korhánnyal. Ma is sok az ér és a régi öregek szerint a források miatt, a mélyben levő sós rétegből a vízzel só került fel a felszínre, ahol aztán szikes legelők, foltok alakulnak ki. S ha az ember próbálkozik is el-elhódítani egy-egy földdarabot, a természet mégis időszakonként meg-megmutatja magát, hogy bizony itt is, ott is, valaha legelők voltak: virágba borul a kamilla.

Most érdemes gyűjteni a kamillát Fotó: Agro Jager News

Április második felétől díszlik a kamilla. Először a legelőkön, majd a termesztett táblákon lehet megfigyelni és gyűjteni. A kamilla, vagy orvosi székfű, döntően a Nagyalföld vadvirágai között szerepel és kifejezetten a Tisza-mentén, valamint a Körösök-völgyében fordul elő. Vadontermő gyógynövényünket  a növényorvosok a búza gyomnövényeként tartották sokáig számon, de a gyomirtószeres kezelés miatt ma már csak az elhanyagolt táblákban ütheti fel a fejét. Így a termesztett területekről kiszorult. Jellemzően, a szikes legelők színpompás gyógyfüve, mégis a belvíz miatt kipusztuló kultúrnövény után kalászosokban és főleg lucernásokban szokott előbukkanni.

A kamilla magjai 10-15 évig is megtartják csírázóképességüket. Virágzáskor kifejezetten fény- és meleg igényes gyógynövényünk. Hatóanyagait, drogját, ma már jól ismerjük. Virágzata akár 1,2% illóolajat is adhat, amely lepárolva kék színű. Ezt a kamazulén adja, amely kitűnő gyulladáscsökkentő hatással bír, de mégis a legfontosabb hatóanyaga, a matricin. Találhatók még benne flavonoidok és más pektinszerű nyálkaanyagok is.

Zsadány alatt Fancsika puszta határában Fotó: Agro Jager News

A Herbária adatai alapján a zsadányi puszták szomszédságában Komádiban, Zsákán, Csökmőn, Darvason, Mezősason Vésztőn is meglehetősen sok kamillát gyűjtöttek korábban.

A gyűjtés ideális időpontja akkor érkezik el, amikor a csöves virágok sárgák és a sugárvirágok már vízszintesen állnak. Nagy mennyiségben kamillafésűvel – ahogy Zsadányban hívják: “szíkfűszedővel” – lehet gyűjteni. Régen szokás volt, hogy a gyűjtők szedőjüket a határban elrejtették, amit még mostanság is meg-megmernek esetenként tenni, de ha valaki rálelne és elvinné azt nagy bűnnek számít ma is – mesélte nagy mosolyogva, ujját a magasba tartva, a Zsadányban csak „Pelyhecskének” emlegetett erdő-mezőjáró ember, aki még azoknak az egyike, akik minden zegzugát ismerik a zsadányi határnak.

Szilágyi ági nagyszüleim a gazdálkodás mellett a háború előtt és az után is, míg lehetett gyógynövényt vásároltak fel innen a környékből. Tőlük örököltem a „Fűves” előtagot, amit az évtizedek után további előtaggal toldottak meg: Így lettem én „Kis Fűves”. Édesapám tőlük tanulta, én pedig őtőle, hogy a tiszta, száraz, szellős, meleg padláson kiterítve is igen gyorsan meg lehet szárítani. Mozgatni azonban nem szabad! Így ezzel a módszerrel, otthon saját magunknak is meg tudjuk szárítani a kamillát.

A kamilla egyéves, de gyakran ősszel is ki kell, majd áttelel. Magja akár 10-15 évig is csírázóképes

A gyógynövények gyűjtésének, termelésének és felhasználásának reneszánszát éljük. Befektetők, feldolgozók épülnek Magyarországon, míg a helyi gyűjtések, felvásárlások lelassultak. A mezőgazdaság ebben a szűk szektorában azonban sokkal több lehetőség és potenciál rejtőzik. Csak a kamillában a magyar nemesítők korábban már két fajtát is ki tudtak szelektálni, amelyek a kamilla széles változatai között igen jó drogot adtak. Ez a régi Budakalászi 2 és a Soroksári 40 fajták voltak. A mezőgazdaság fejlesztésében, növekedésében fontos célkitűzés lenne ebben a szűk keresztmetszetben is, hogy az értékes drogot adó kiváló magyar minőségű gyógynövények, ne alapanyagként, alapanyag áron hagyják el az országot.

Agro Jager News

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

A mezőgazdaságban is a fejlesztés az eredményesség záloga

Agrárminisztérium: A mezőgazdaság és élelmiszeripar hatékonyságnöveléséhez, versenyben maradásához nélkülözhetetlen az ágazat további, széles körű modernizációja. Az agrárium szereplői megértették: itt az ideje a versenyképességet javító beruházásoknak, a kormány pedig támogatáspolitikájával segíti azok megvalósítását – fogalmazott Farkas Sándor az Axiál Kft. új, felsőzsolcai telephelyének átadásán.

Fotó: AM Sajtó iroda

Az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a mezőgazdasági gépeket gyártó cég mintegy 1,3 milliárd forintból, 3 hektár területen megvalósított korszerű telephelyátadóján hangsúlyozta: az agrárágazat a technológiai modernizáció időszakát éli. A magyarországi mezőgazdasági gépértékesítés évek óta dinamikusan növekszik. A járvány és az aszály okozta nehézségek ellenére 2021-ben újabb rekord született: a mezőgazdasági gép- és alkatrész-forgalom átlépte a 300 milliárd forintot. A hazai géppark egyre korszerűbbé válik, ami szintén visszaigazolja azt, hogy az agrárium szereplői nyitottak a technológiai fejlesztésekre és a korszerű technikai eszközök alkalmazására. Mint Farkas Sándor elmondta, a mezőgazdasági üzemek gépparkjának megújítása idén is folytatódott, az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 165,5 milliárd forint értékben vásároltak új gépeket és eszközöket 2022 első fél évében. Ez a forgalom 80 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A további fejlesztéseket mások mellett a versenyképesség fenntartása, az élelmiszer- és élelmezésbiztonság egyre szigorúbb követelményei kényszerítik ki – hangsúlyozta Farkas Sándor. Ebben véleménye szerint óriási szerepet kaphat a legkorszerűbb erő- és munkagépek használata, az öntözésfejlesztés gyorsítása, továbbá a legfejlettebb digitális technológiák alkalmazásával a precíziós gazdálkodás feltételeinek megteremtése. A hazai agrárium fejlődését a kormány támogatáspolitikája is segíti – fogalmazott a miniszterhelyettes. Tavaly például az agrártárca a Vidékfejlesztési Program keretében meghirdette a precíziós gazdálkodást elősegítő felhívást, amelyet kiemelkedő érdeklődéssel fogadtak a gazdálkodók: 212 milliárd forintra nyújtottak be kérelmet, és az eddig meghozott döntések eredményként már 2609 termelő részesült összesen közel 193 milliárd forintnyi támogatásban.

A jövőt illetően Farkas Sándor megerősítette, hogy a 2023 és 2027 között meghatározó új Közös Agrárpolitika (KAP) kiemelt szerepet szán a környezet védelme, a biodiverzitás megőrzése mellett a digitalizációs átállás megvalósításának. A korszerű, digitális megoldások a jövedelmezőség növelése, a termelés biztonságosabbá tétele, a munkaerőigény csökkentése mellett hozzájárulnak az okszerű tápanyag- és növényvédőszer-kijuttatáshoz. A miniszterhelyettes kiemelte: mindehhez a források is rendelkezésre állnak majd, a gazdaságok fejlesztésre a 2027-ig tartó időszakban soha nem látott mértékű összeg áll rendelkezésre: 2485 milliárd forint közvetlen ágazati támogatás, valamint a 2891 milliárd forint vidékfejlesztési forrás biztosítja a célok eléréséhez szükséges pénzügyi hátteret.

Továbbra is arra törekszünk, hogy a nemzetközi piacokon is eredményes, magas hozzáadott értéket termelő mezőgazdaságunk és élelmiszeriparunk legyen, amely képes arra, hogy biztonságos, jó minőségű élelmiszerrel lássa el a magyar lakosságot – fogalmazott Farkas Sándor. A miniszterhelyettes az üzemcsarnok-átadón jelezte: a gazdálkodók számítanak az olyan, az agrárium fejlesztése mellett elkötelezett, szolgáltatásai színvonalára sokat adó partnerekre, mint az Axiál-cégcsoport.

Forrás: Agrárminisztérium

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Békés megyében is megjelent a madárinfluenza

Nébih: Újabb tömőlúdtelep állatainál mutatta ki a magas patogenitású madárinfluenza vírust a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A Tótkomlós településen történt kitöréssel a járvány már Békés megyét is elérte. Az érintett lúdállomány felszámolása, valamint a védő- és megfigyelési körzetek kijelölése haladéktalanul lezajlott.

A fénykép illusztráció. Fotó: Nébih

A Békés megyei Tótkomlós településen található, mintegy 3.080 db tömőludat számláló állományban a megemelkedett elhullás és az idegrendszeri tünetek hívták fel az állattartó figyelmét a madárinfluenza esetleges megjelenésére. A Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta a gazdaság állatainál.

Forrás: Frommer Fegyverbolt, Budapest. https://frommerfegyverbolt.hu/

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a magyar élelmiszerlánc biztonságának felügyeletéért felelős országos hatáskörű állami szervezet (Ábra: Nébih)

Az állategészségügyi szakemberek haladéktalanul megkezdték az érintett állomány felszámolását, annak érdekében, hogy elejét vegyék a járvány továbbterjedésének. Az érintett gazdaság körül a szakemberek kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, valamint a kibővített megfigyelési körzetet.

Továbbra is hatályban vannak a korábbi madárinfluenza-kitörések okán bevezetett korlátozások, valamint a kötelező tamponvizsgálatok Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megye vírusmentes területein. A fentieken túl az ország egész területén érvényben van a víziszárnyasok technológiai mozgatását megelőző, kötelező tamponvizsgálat.

A Nébih nyomatékosan felhívja a baromfitartók figyelmét, hogy mindent tegyenek meg állományuk megóvása érdekében, az állatokat tartsák zártan és törekedjenek a járványvédelmi előírások szigorú betartására!

Madárinfluenza térkép – 2022. november 30-án. (Ábra: Nébih)

A járványhelyzettel összefüggő, aktuális információkról és a járványvédelmi előírásokról a Nébih madárinfluenza aloldalán tájékozódhatnak: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza

Forrás: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Emelkedett a kukorica világpiaci ára

AKI: A Tallage tájékoztatása szerint az amerikai termés csökkenése és az ukrán export körüli bizonytalanság miatt emelkedett a kukorica világpiaci ára szeptember 8. és október 13. között.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

Az Agrárközgazdasági Intézet Nonprofit Kft. (AKI) jogelődjét, az Agrárgazdasági Kutató Intézetet 1954-ben alapították. Az agrártárca háttérintézményeként működő Intézet hosszú évtizedek óta Magyarország legjelentősebb agrárközgazdasági adatbázisokkal és szakpolitikai tapasztalattal rendelkező, köz- és állami feladatokat ellátó kutató- és tudásközpontja. (Ábra: AKI)

Az USA-ban megtermelt kukorica decemberi exportára 51 dollárral 344 dollár/tonnára, a 2023. januári 44 dollárral 333 dollár/tonnára nőtt, a márciusi 325 dollár/tonna volt. Az argentin termény (FOB) a 2023. márciusi szállítási határidőre vonatkozóan 298 dollár/tonnáért volt elérhető. A brazíliai kukorica decemberi és 2023. januári kikötői ára egyaránt 11 dollárral volt magasabb a megfigyelt időszakban (311 és 313 dollár/tonna). Ukrajnában 79 dollárral emelkedett a termény azonnali kikötői ára (FOB, 288 dollár/tonnára).

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 132,5 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica november első hetében, ami az egy évvel korábbit 49 százalékkal múlta felül.

Forrás: AKI

További információk e témában az Agrárpiaci jelentések –Gabona és ipari növények című kiadványunkban olvasható, mely innen érhető el: 22. szám.

Forrás: AKI

Tovább olvasom