Nemzetközi hírek szerint Dániában több nyércfarmon is a koronavírus olyan egyedi variánsát (mutációját) fedezték fel, amely komoly közegészségügyi kockázatot jelenthet.

Dániában a nyérc telepen lévő állományokat a korona vírus miatt teljesen kipusztítottak

A dán kormány szigorú intézkedésekkel igyekszik az egyedi vírus további terjedését megakadályozni. A Nébih ezúton tájékoztatja és szeretné megnyugtatni az érdeklődőket, hogy Magyarország nem érintett a nyérctenyésztésben, hazánkban nem találhatóak nyércfarmok.

A dán farmokon tartott nyércekben kialakult egyedi koronavírus variáns – az eddigi kutatási eredmények alapján – mérsékelten csökkent érzékenységet mutat az antitestekkel szemben és bizonyíthatóan emberekre is átterjedt. Emiatt fennáll annak a veszélye, hogy egy jövőbeli oltás nem véd majd a vírus ezen mutálódott formájával szemben.
A dán Kormány szigorú intézkedésekkel igyekszik az egyedi vírus további terjedését megakadályozni, többek között 17 millió nyérc leölését rendelték el. Ez idáig hat ország (Dánia, Hollandia, Spanyolország, Svédország, Olaszország és az Amerikai Egyesült Államok) jelentette az Állategészségügyi Világszervezetnek (OIE), hogy kimutatták tenyésztett nyércekben a SARS-CoV-2-t. A Nébih ezúton tájékoztatja és szeretné megnyugtatni az érdeklődőket, hogy Magyarország nem érintett a nyérctenyésztésben, hazánkban nem találhatóak nyércfarmok.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) weblapján további információk olvashatóak a dán egyedi variáns vírusról:  SARS-CoV-2 mink-associated variant strain – Denmark

Forrás: NÉBIH