Yacob Hadas-Handelsmann, Izrael Budapestre akkreditált nagykövete július 19-én izraeli-magyar online konferenciát nyitott meg. A nagykövet köszöntőjében kiemelte, hogy a globális klímaváltozás elleni közös küzdelem, amely egyre több régiót érint Európában is, komoly kihívások elé állítja a tagállamokat. Az elmúlt időszakban a szélsőséges időjárási anomáliák egyre gyakrabban jelennek meg Magyarországon is. Izraelben már számos olyan problémával szembesültek, amelyekre a mögöttünk álló évtizedek alatt sikerült megoldásokat találni. A súlyos vízhiány kezelése megoldódott, a szennyvizek 86%-át pedig, megtisztítva, ma már a mezőgazdaság használja fel. Izrael szinte az egyetlen olyan ország a Földön, ahol a sivatag mérete csökken és a lakosság élelmiszer ellátásában sikeresen önállátóvá vált. A mezőgazdasági területek aránya az elmúlt 70 év során megháromszorozódott. A fejlett technológiának köszönhetően a lakosságot ma már el tudják látni élelmiszerrel, illetve exportra is képes termelni az izraeli mezőgazdaság.

Izraelben számos olyan fejlett technológia elérhető, amit jól lehetne alkalmazni itt Magyarosszágon is (Kép: itrade.gov.il)

A fejlett öntözési rendszerek használatával nagymértékben javult a hatékonyság, és az erőforrások ésszerű alkalmazása is megnövekedett. Az online konferencia kiemelt célja a magyar és izraeli együttműködés elősegítése, amellyel az elkövetkező évtizedekben fejleszthetővé válik a magyar mezőgazdaság. A nagykövet hasznos és eredményes tanácskozást kívánt minden résztvevőnek.

Yacob Hadas-Handelsmann, Izrael Budapestre akkreditált nagykövete (Kép: Facebook)

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke előadásában felhívta a figyelmet a magyar fejlesztésekre, amit az elkövetkezendő években, évtizedekben tervez végrehajtani a magyar kormány. Az Európai Unió 2022-2027-es időszakában, a magyar agrárium kiemelt fejlesztési iránya az öntözés lesz. Az elkövetkezendő 10 évben, évenként 17 milliárd forint támogatást tervez nyújtani a kormány a termelőknek. Magyarországon a termesztési feltételek nem rosszak, de a klimatikus tényezők egyre jobban éreztetik a hatásukat. Rámutatott, hogy az öntözésfejlesztés megkerülhetetlen sarokponttá vált a magyar agráriumban. Történelmi lépés előtt áll a magyar mezőgazdaság, mert az Európai Unióban Magyarország biztosítja a legmagasabb a társfinanszírozást, amelynek a mértéke eléri a 80%-ot. Az elkövetkező időszakban 4265 milliárd forintot biztosít a kormány a mezőgazdaság és vidék fejlesztésére, amely csak a generációváltással lesz eredményes. A cél, a fejlett technológiák alkalmazása mellett, kisebb ráfordításokkal a profit növelése. – zárta előadását Győrffy Balázs.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke (Kép: Facebook)

Yair Volovitz, az Izrael Gazdasági Minisztériumának-, és az Izraeli Export & Nemzetközi Együttműködési Intézetének tanácsadója Izrael Állam adottságait mutatta be. A zsidó állam lakossága ma már 9,3 millió fő, a területe azonban csak 22 ezer négyzetkilométer – összesen 9 egyetemmel és 52 darab főiskolával. A lakosság 92%-ban városokban él, a mezőgazdaságban dolgozók aránya kisebb mint 1%. 1948-ban, a zsidó állam megalapításakor, a mezőgazdasági területek nagysága csak 1650 négyzetkilométer volt, ami 2021-ben elérte a 4330 négyzetkilométert. Mára az öntözött területek nagysága 1860 négyzetkilométer. A teljes izraeli mezőgazdaság termelési volumene 9,4 milliárd dollár. Tel-Avivban 1400 emberre jut egy start-up vállalkozás.

Yair Volovitz (Kép: Facebook)

A start-up vállalkozások 70%-a Tel-Aviv és annak vonzáskörzetében találhatók, míg az országban 370 multinacionális vállalat aktív. Összesen 515 cég vesz részt a fejlett mezőgazdasági technológiák kialakításában, ebből 21 céget a tőzsdén is jegyeznek. Okos farm technológiával 123, robotikával 23 cég foglalkozik. Az innovatív technológiák miatt számos nemzetközi cég finanszírozza a kutatásfejlesztést Izraelben. Előadásában kiemelt három olyan céget, amely egyértelműen kimagaslik a többi cég és vállalkozás közül. Az egyik az önrepülő, önálló döntésekre képes robotok, amely a mesterséges intelligenciát alkalmazva képesek önálló döntések meghozatalára, például gyümölcs szüreteléskor.

A robot képes meghatározni a méretet, a színt és az érettséget és ha minden feltétel adott, abban az esetben leszedi a gyümölcsöt és az előre beprogramozott helyre, sérülésmentesen le is teszi azt. A második cég a tyúktojások ivarát képes meghatározni és a születendő kiscsirke nemét megváltoztatni. Az esély 50%-os a születendő csirke esetében, a tojástermelés miatt a hím kiscsibéket a tojásipar nem képes felhasználni. A környezeti feltételek módosításával csak női ivarú egyedek bújnak ki a tojásból, csökkentve a környezeti terhelést. A harmadik start-up vállalkozás, a növények valós idejű diagnosztikájára képes. A teljesen automatizált rendszerben, környezeti feltételek figyelembe vételével, a jelen idejű események rögzítésére alkalmas és döntések meghozatalában segíti a gazdákat.. Az új technológia már 8 országban és 20 különböző cégnél került bevetésre sikeresen.

folytatjuk..

A konferencia második részéről az összefoglaló az Agro Jager News honlapon lesz elérhető.

Írta: Dr. Szilágyi Gergely

 

***

Az izraeli mezőzgazdaságról korábban itt írtunk. Izraelről írt cikkeink itt érhetőek el