A konferencia második felében olyan izraeli start-up vállalkozók mutatkoztak be, akik már nemzetközi szinten is eredményeket értek el a világ különböző országaiban. Ezt követően sikeres magyar vállalkozások mutatták be eredményeiket.

Izraelben a sivatag mérete évről évre csökken a fejlett technológiáknak köszönhetően (Kép: Agritask Facebook oldala)

Az első előadó az Agritasktól, Guy Gishri üzletfejlesztési igazgató volt, ahol olyan platformot alakítottak ki, amelyben a mezőgazdasági műveleteket a munka elejétől a végéig rögzítik, majd adatgyűjtés és elemzést követően szaktanácsot nyújtanak. Az Agritask nem kíván beleszólni az agrotechnikai műveletekbe, azaz mindenki úgy végzi el a munkáját, ahogy szeretné. Egy olyan szoftveres háttérrendszert biztosítanak a szakemberek, amely egyszerre figyeli a meteorológiai eseményeket, a műholdas adatokat, és a térinformatikát. A felhasználó számára csak a releváns információkat közlik: mikor, mit szükségszerű elvégeznie – például a növényvédelmi feladatok. Abban az esetben, ha valaki exportra is termel, a telefonon, vagy a számítógépen futó program összegzi az adott országra érvényes exportszabályokat, evvel is elősegítve a gördülékenyebb ügyintézést. Elemzéseikből kiderült, hogy számos országban az értékesítés időszakában a termelő kiszolgáltatott helyzetben van. Sok helyen ezért a feldolgozóipart kell fejleszteni, mert a megfelelő méretű profit mindig a késztermék esetében realizálódik. Az Agritask, amellett, hogy magánszemélyeket is szaktanácsol, kormányok, illetve nemzetközi nagyvállalatok számára is szolgáltatásokat nyújt. Megfelelő mennyiségű információ esetén képesek régiókra is kiterjedő döntéstámogatást adni. Több ezer algoritmus mellett már a mesterséges intelligenciát is alkalmazzák.

Simcha Shore, az AgroScout vezérigazgatója (Kép: agro-scout.com)

A következő előadó Simcha Shore, az AgroScout vezérigazgatója volt. Vállalkozásának kiemelt prioritása a növényi betegségek korai kezelése és a hozam növekedésének elősegítése. Minden egyes növényi kultúra esetében, térinformatikai szolgáltatások mellett, terepi drónok végzik a felderítést és az adatgyűjtést közösen a szakemberekkel. Az okszerű növényvédelmet képviselik, azaz, csak ott és akkor használni vegyszert, ahol a kártevő, vagy a kórokozó megjelenik. A drónok pontosan felmérik, hol vannak a kártevők. Ezt követően a vegyszerező drón pontszerűen képes a kezelést elvégeznie. Céljuk 2030-ra 50%-kal csökkenteni a vegyszerhasználatot. Az Agritaskhoz hasonlóan az AgriScout is képes regionális szintű tanácsadásra. Ilyen eredményeket már több országban elértek. Sikeres együttműködést alakítottak ki Mexikóban az Egyesült Államokban és Indiában is.

Tal Maor, a Viridix vezérigazgatója (Kép: calcalistech.com)

Tal Maor, a Viridix vezérigazgatója, a precíziós öntözési döntéstámogató rendszert és a Root Sense talajnedvesség-érzékelő rendszertámogatást mutatta be előadása során. Izraelben a súlyos vízhiányos időszakok miatt olyan technológiát kellett kialakítani, amely képes megküzdeni az aszályos időszakokkal. A tanácsadás során valós idejű adatokat gyűjtenek, amelyet a szoftver képes feldolgozni, elemezni és azt követően döntéseket hozni. Mindennek alapja a különböző növények alkalmazkodó képessége. A vízpotenciál meghatározása érdekében, az elmúlt években számos vizsgálatot végeztek. Az adatok pontos meghatározásáért olyan mesterséges gyökérrendszert imitáló szondát helyeznek el a talajban, amely interaktívan méri az adatokat. A Rootense technológiái egyetemeken és öntözési világcégeknél is bizonyítottak. Miután minden adat rendelkezésre állt, csak akkor és csak ott történik az öntözés, ahol a növényeknek erre szüksége van. Ezáltal csökken a vízfelhasználás, a ráfordítások mérete, és növekszik a hatékonyság is.

Süle Katalin, a NAK országos küldöttgyűlése általános agrárgazdasági ügyekért felelős országos alelnöke (Kép: hirado.hu)

Ezt követően Süle Katalin, a NAK országos küldöttgyűlése általános agrárgazdasági ügyekért felelős országos alelnöke összegezte azokat a kihívásokat, ami a Magyarország növénytermesztését-, és ökoszisztémát veszélyezteti. Előadásában kiemelte a NAK Tech Lab platformját, ahol a magyar start-up cégeket támogat a NAK. A külföldi gyakorlatok megismerése elősegítheti hazánkban a magyar gazdák számára a fejlődést.

Ábra: Kite.hu

Horváth Attila, a KITE Zrt. Precíziós Gazdálkodási Rendszereit mutatta be. A cég 1973-as alapítása óta számos technológiai újítást vezettek be, amit a gyakorlat számára is képes voltak átadni a cég szakemberei. Mérföldkőnek számított az RTK bevezetése 2011-ben, a komplex szaktanácsadási rendszer bevezetése 2016-ban, majd az IT fejlesztések megvalósítása 2018-ban. A KITE 2020-ban vezette be a precíziós farm rendszerét, amivel nagymértékben emelték, hektárra vetítve, a hozam növekedést. A KITE célja a jövőben olyan fejlesztések végrehajtása, amivel a hatékonyság tovább növelhető, amihez az izraeli start-up vállalkozások is segítséget nyújthatnak.

Szűcs Endre, a Bedrock farm ügyvezetője (Kép: Facebook)

Szűcs Endre, a Bedrock farm ügyvezető igazgatója előadásában az automatizált növénytermesztési rendszereit mutatta be, ahol szenzorokkal folyamatosan kontrollálják a növényeik fejlődését. Olyan platformokat építettek, amely hasonlít egy recepthez, azaz minden egyes hozzávaló elérhető és bárki számára felhasználható – jellemezte a cég gondolkodását. Munkájuk sikerességét a legnagyobb budapesti szállodák fémjelzik.

Lóczi János, a Gremon System elnöke (Kép: Gremonsystem.com)

A záró előadást Lóczi János, a Gremon System elnöke tartotta. A magyar start-up vállalkozás fő célkitűzése olyan üvegházi termelési rendszerek kialakítása, amellyel a hatékonyság növelhető és egyúttal az ökológiai lábnyom is csökkenthető legyen. A Gremon világlátása szerint adatok nélkül a gazdálkodás nem valósítható meg. Éppen ezért modelleznek, adatot gyűjtenek, és a kapott eredményekből megfelelő döntéseket képeznek. A magyar start-up megoldásait már 26 országban alkalmazzák.

Dr. Ugrósdy Márton (Kép: kki.hu)

A zárszót Dr. Ugrósdy Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet igazgatója mondta el. Magyarországnak munkaerőhiánnyal kell számolnia a jövőben, ezért olyan technológiákat kell alkalmazni, amivel megelőzhetőek ezek a problémák. Fenntartható módon, fejlett technológiák alkalmazásával növelhető a magyar gazdaság hatékonysága, az input anyagok felhasználása csökkenthető, és a hozamok növelhetőek a mezőgazdaságban.  A sikeresen zárult magyar-izraeli BTB konferenciában nagy lehetőségek rejlenek az izraeli és magyar vállalkozások számára.

Írta: Dr. Szilágyi Gergely