Portfolio: Egy év alatt csaknem a háromszorosára drágultak a különféle műtrágyák, miután meredeken, szinte óráról órára emelkedik a legfontosabb alapanyaguk, a földgáz ára. A dráguló nyersanyag miatt kedvezőtlen helyzetbe került műtrágya-gyártók sorra csökkentik, vagy állítják le termelésüket, így máris ellátási nehézségek alakultak ki a piacon.
Egy év alatt csaknem a háromszorosára drágultak a különféle műtrágyák, miután meredeken, szinte óráról órára emelkedik a legfontosabb alapanyaguk, a földgáz ára (Kép: Pixabay)
A műtrágya-felhasználás főszezonjában csúsznak a szállítások, a továbbra is meredeken emelkedő árak miatt pedig egyes gazdák már lemondanak beszerzési terveik egy részéről. Idehaza már az eddig is csökkentett termeléssel működő Nitrogénművek is fontolgatja a termelés leállítását – mondta el a Portfolio-nak Bige László tulajdonos. Az egyelőre kaotikus piaci helyzet következményei beláthatatlanok, de a termésmennyiségek csökkenése és a takarmányárak, valamint malomipari alapanyagok drágulása már borítékolható.

A drámai mértékben emelkedő földgázárak alaposan felkavarták a műtrágya piacát, hiszen a mezőgazdasági termelés legfontosabb inputanyagához nagy mennyiségben használnak földgázt.

A nagy európai műtrágyagyártók legfontosabb alapanyaguk döbbenetes mértékű drágulását látva sorra csökkentik termelésüket, nemritkán pedig ideiglenesen fel is hagytak a gyártással.

Komoly termeléscsökkentésre van példa számos európai országban, így például Nagy-Britanniában, Romániában, Ukrajnában, Litvániában, míg Norvégiában a nagy szereplőnek számító Yara International csökkentette mintegy 40 százalékkal ammóniatermelését – amely maga után vonja a nitrogéntartalmú műtrágya termelésének visszafogását is.

Kisebb termés várható

A magasabb inputköltségek a teljes termékpályán végigmehetnek, kérdés persze, hogy az egyes szereplők mennyit tudnak érvényesíteni megnövekedett költségeikből – vetette fel az elnök, aki szerint ebben a termelők vannak a legnehezebb helyzetben, hiszen a gabona- és olajosmagvak árai világpiaci árakhoz kötöttek idehaza is. „Várhatóan azonban még 2-3 évig maradnak a jelenlegi, magasabb terményárak, amely így enyhíti a gazdák magasabb termelési költségeit is.”

Ha azonban valóban kevesebb műtrágyát használnak a termelők és ennek révén kevesebb termés várható, így sem biztosított a termelők megtérülése, illetve haszna. A jó döntés ezért Petőházi Tamás szerint az, ha az intenzifikációtól nem lépnek vissza a gazdák, és továbbra is kellő mennyiségű műtrágyát használnak, vagyis professzionális módon termelnek, akárcsak a korábbi években.”

Mindazok, akik kitartanak az érdemi műtrágyázás mellett, vélhetően igyekeznek majd árat emelni

Ennek révén a gazdák növekvő inputköltségei hamarosan megjelenhetnek a takarmány- és így a húsárakban, a malomipari alapanyagok, és ennek révén a pékáru, valamint számos élelmiszeripari termék árában is.

Még emelkednek az árak

Egyelőre azonban nem világos, hogy a termelők a jelenlegi helyzetben kitartanak a korábbi gyakorlat mellett. A nagyobb területen gazdálkodó, tőkeerősebb gazdák valószínűleg igyekeznek megvenni a szükséges mennyiségű műtrágyát.

Félő ugyanakkor, hogy a jelenlegi árak mellett a kisebb szereplők nem vásárolnak annyit, mint korábban, és „terem, amennyi terem” alapon vágnak neki a következő évnek.

Ezeken a földeken lényegesen kevesebb termés várható, amely a versenyképes termeléshez biztosan nem elegendő.

Még a szokásos mennyiségű műtrágyázás mellett továbbra is elkötelezett gazdák is kerülhetnek ugyanakkor kényszerhelyzetbe – véli Szabó Lehel Szilveszter. Az egyebek mellett műtrágya kis-és nagykereskedelemmel foglalkozó Sprinter Agroport Kft. ügyvezető-tulajdonosa a Portfolio-nak elmondta: már most is tapasztalható, hogy a gyártók késnek a szállítással, és a folyamatosan emelkedő árak is elriaszthatnak olyanokat, akik ma még kitartanak. Hozzátette: további áremelkedésre számít a januárig terjedő időszakban várhatóan tetőznek az árak – egyelőre ma még nehéz lenne megmondani, hogy milyen szinteken.

Forrás: Portfólió, amelyből részletet közöltünk.

A teljess cikk itt érhető el