Keressen minket

Mezőgazdaság

A MATE a magyar-fülöp-szigeteki gazdasági együttműködés kiemelt partnere

Print Friendly, PDF & Email

A Magyar-Fülöp-szigeteki Gazdasági Vegyes Bizottság 3. ülését tartotta Budapesten október 19-én. Az eseményen részt vett Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora is, aki együttműködési megállapodást írt alá a Fülöp-szigeteki Növénytermesztési Hatósággal és a Metro Manila Parañaque városrészének Don Bosco Önkormányzatával.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

A Magyar-Fülöp-szigeteki Gazdasági Vegyes Bizottság 3. ülését tartotta Budapesten október 19-én. Az eseményen részt vett Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora is, aki együttműködési megállapodást írt alá a Fülöp-szigeteki Növénytermesztési Hatósággal és a Metro Manila Parañaque városrészének Don Bosco Önkormányzatával.

A Magyar-Fülöp-szigeteki Gazdasági Vegyes Bizottság 3. ülését tartotta Budapesten október 19-én, ahol számos megállapodás született a felek között (Kép: MATE)

A fülöp-szigeteki küldöttség október 18-án a MATE Szent István Campusára látogatott. Magyarország 2017-ben nyitotta újra nagykövetségét a Fülöp-szigeteken, amelyet követően fellendültek a két ország közti kapcsolatok. A bilaterális együttműködés olyan kiemelt szektorokra is kiterjed, mint a vízgazdálkodás, a mezőgazdaság, az oktatás és a sport.

A vegyes bizottság ülését Joó István, az export növeléséért felelős helyettes államtitkár és Ceferino S. Rodolfo, a fülöp-szigeteki Kereskedelmi és Ipari Minisztérium iparfejlesztésért és kereskedelempolitikáért felelős miniszterhelyettese vezették.

(Kép: MATE)

A GVB társelnökei méltatták a múlt évi, manilai ülés óta elért eredményeket, és üdvözölték a kétoldalú gazdasági kapcsolataink erősödését a vízgazdálkodás, a mezőgazdaság, az energetika és az oktatás területén. A Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) országai közül 2020-ban a Fülöp-szigetek hazánk 5. legfontosabb import- és 6. legfontosabb export-partnere volt, a kétoldalú kereskedelmi forgalom meghaladta a 161 millió dollárt. A helyettes államtitkár ismertette, hogy a magyar kormány 33 millió dollár értékű kötött segélyhitelt biztosít az ázsiai ország számára. A fejlesztés keretében magyar szaktudással és technológiával valósul meg a Laguna-tó és a Manila-öböl vízminőségének javítása, továbbá hazai vállalatok telepítenek víztisztító berendezéseket.

Az ülés keretében a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) együttműködési megállapodást írt alá a Fülöp-szigeteki Növénytermesztési Hatósággal és a Metro Manila Parañaque városrészének Don Bosco Önkormányzatával, a magyar Startup Campus Inkubator Zrt. pedig partnerségi megállapodást kötött a Fülöp-szigeteki QBO Innovation Hub-bal.

A Magyarország Kormánya által biztosított Stipendium Hungaricum (SH) ösztöndíjprogram révén évente 35 fülöp-szigeteki diáknak nyílik lehetősége magyar felsőoktatási intézményben tanulmányokat folytatni.

A fülöp-szigeteki küldöttség Gödöllőn először Dr. Gyuricza Csaba rektorral folytatott megbeszélést. Ezután az ABZ Drone Kft. képviseletében Pintér Tamás értékesítési igazgató tartott előadást a mezőgazdasági drónmegoldásokról. Kötél Tamás a Mumgép, az UMWELT és a Roading Kft. képviseletében néhány szóban ismertette a cégeket, majd egy videót mutatott be az UMWELT cég által forgalmazott gépekről. Ezt követően ünnepélyes gépadományozás bejelentésére került sor, melyet nagy örömmel fogadott a fülöp-szigeteki fél. Az adományozott gép szállítására a későbbiekben kerül sor.

A bemutató után a delegáció tagjai átsétáltak az Egyetem szomszédságában lévő Kútház Kávézóba, ahol a Fülöp-szigetekről származó kávébabból készült kávét kóstolhatták meg.

Forrás: MATE

Mezőgazdaság

Közvetlenül beküldhetőek az adatok a Nemzeti Talajtani Adatbázisba

Print Friendly, PDF & Email

Elindult a Nébih új szolgáltatása

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Elindult a Nébih új szolgáltatása, amely lehetővé teszi a közvetlen adatbeküldést a talajvizsgálatokat végző laboratóriumok számára a Nemzeti Talajtani Adatbázisba. A frissített WEB-API szolgáltatás WSDL leírása elérhető a hivatal honlapján.

A Nébih alkalmazásprogramozási felülete (API) biztosítja a vállalat- és telepirányítási szoftvereket használók számára, hogy a saját rendszerükbe integrálhassák a különböző agrár- és élelmiszerlánc-felügyeleti adatszolgáltatásokhoz, valamint az egyéb hivatali ügyintézéshez szükséges modulokat. A Nébih API célja, hogy gördülékenyebbé váljanak az adatszolgáltatásokhoz kapcsolódó adminisztrációs feladatok.

A hivatal API szolgáltatásainak legújabb elemeként elkészült a Nemzeti Talajtani Adatbázis interfésze. A már élesített szolgáltatás esetében a tesztelés és a csatlakozás lehetősége folyamatosan nyitva áll az érintettek számára. Az élesítéshez kapcsolódóan a Nébih aktualizálta a – tavalyi év végén megjelent – Nemzeti Talajtani Adatbázis WEB_API szolgáltatását leíró WSDL leírást is. A dokumentum tartalmazza a Nemzeti Talajtani Adatbázisba gyűjtött adatkörök beküldését szolgáló műveletekhez és az API szolgáltatáshoz kapcsolódó leírásokat. Általános információk és a csatlakozással kapcsolatos tudnivalók itt: https://portal.nebih.gov.hu/nebih-api

Fontos, hogy a Nemzeti Talajtani Adatbázisba kizárólag olyan szervezet küldhet be adatot, amelynek labortevékenységét a Nébih nyilvántartásba vette. Az érintettek nyilvántartott tevékenységeikről a Nébih FELIR keresőben tájékozódhatnak.

Laboratóriumi tevékenység regisztrálására a Nébih Ügyfélprofil Rendszerében a „Nem állami labor engedélyezése” vagy „Nyilvántartásba vétele” ügytípust kiválasztva kérelmezhető. Azon szervezetek, amelyekhez több laboratórium is tartozik, egyelőre csak papír alapon készíthetik el a meghatalmazást. A dokumentumot eredeti példányban a „Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, 1525 Budapest, Pf. 121.” címre kell postázni. Amennyiben a meghatalmazó nem természetes személy, akkor a meghatalmazó képviselőjének aláírási címpéldány másolatát is mellékelni kell.

Forrás: Nébih
Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Az Európai Unió mutasson szolidaritást a kelet-európai gazdálkodókkal

Print Friendly, PDF & Email

Az ukrán gabonaimport miatt eladhatatlanná vált a kelet-európai gabonakészletek. A mezőgazdasági károk mértéke jelentős

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az Európai Unió mutasson szolidaritást a kelet-európai gazdálkodókkal annak érdekében, hogy az ukrán gabonaimport miatt eladatlanná vált kelet-európai készletek ne a raktárakban maradjanak, hanem kerüljenek értékesítésre – hangsúlyozta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára kedden az MTI-nek adott brüsszeli nyilatkozatában.

Fotó: AM

Az államtitkár, aki az uniós tagállamok agrárügyi minisztereinek tanácskozásán vett részt, elmondta, ennek érdekében azt javasolta, hogy az EU nyújtson rendkívüli szállítási támogatást a gabona “kiszabadításához” a raktárakból azért, hogy a nyári és az őszi betakarítás után tárolni lehessen a magyar gazdálkodók terményeit. Az Agrárminisztérium továbbá azt is kezdeményezte, hogy az EU legalább év végéig hosszabbítsa meg az gabonadömping által érintett öt kelet-európai tagállam számára biztosított importkorlátozást, amely lehetővé teszi, hogy az Ukrajnából származó gabona és olajos növények ne kerülhessenek forgalomba ezeknek az országoknak a piacán. “Az az érdekünk, hogy a magyarországi betakarítás biztonsággal megtörténjen, a magyar gazdálkodók értékesíteni tudják terményeiket” – emelte ki. Mint mondta, az európai tagállamok részben szolidaritásukat fejezték ki a magyar gazdálkodókkal, részben viszont az európai belső piac egységét hangsúlyozták. “Éppen ezért a keddi uniós tanácsülésen nagyon fontos feladatunk volt, hogy bemutassuk, miképpen borult meg a normál gabonapiac Kelet-Európában, hogy a belső piac normál működési mechanizmusai most miért nem elegendőek, és miért kell ehhez képest egy nem megszokott uniós intézkedés” – hívta fel a figyelmet.

Arra is kitért, hogy a mezőgazdasági károk enyhítését célozni kívánó uniós pénzügyi támogatásról egyelőre nem született döntés. Ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy ez az összeg Magyarország esetében 15,9 millió euró körül lenne, ami “inkább tekinthető egy politikai gesztusnak, semmint érdemi kártalanításnak” – fogalmazott. “Ez az 5 milliárd forint körüli összeg nem teljesen arányos egy olyan esetben, amikor lényegében a magyar tárolók fele tele van eladatlan, vagy éppen Ukrajnából érkezett terményekkel. Az összes érintett ország agrárminisztere szeretné emelni a hazájának szánt összeget, viszont azt is láthatjuk, hogy ezt nem minden tagállam támogatja” – jelentette ki Feldman Zsolt államtitkár.

Forrás: AM

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Aszály információk: 2023. május 25.

Print Friendly, PDF & Email

Aszály sehol sem tapasztalható az országban

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A múlt hét második felében és hétfőn csak kevés helyen alakultak ki jellemzően kis mennyiségű csapadékot adó záporok, majd kedden és szerdán egy hidegfronthoz kötődően már többfelé esett. Az északi és a délkeleti országrészben nagy területen 10-20 mm is hullott, és néhol károkozó jéggel és viharos erejű széllel járó felhőszakadások is előfordultak 20-60 mm csapadékkal.

Ábra: OMSZ

Az elmúlt 30 nap csapadékösszege többfelé 20-60 mm-rel is meghaladja az ilyenkor szokásos értékeket, annál kevesebb a Felső-Tisza vidékén és Szolnok térségében esett.

A talajok felszín közeli része a legtöbb helyen sokat száradt, szikkadt az egy héttel ezelőtti állapotokhoz képest, a nagyobb felhőszakadások által érintet területeken azonban foltokban áll a víz a földeken. A középső és mélyebb talajrétegek jellemzően jó vízellátottságúak.

Aszály sehol sem tapasztalható az országban. Az előttünk álló egy hétben összességében a legtöbb helyen tovább szárad a talajok felszín közeli része, ez alól a délkeleti országrész lehet kivétel.

Forrás: OMSZ

Tovább olvasom