A Magyar-Fülöp-szigeteki Gazdasági Vegyes Bizottság 3. ülését tartotta Budapesten október 19-én. Az eseményen részt vett Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora is, aki együttműködési megállapodást írt alá a Fülöp-szigeteki Növénytermesztési Hatósággal és a Metro Manila Parañaque városrészének Don Bosco Önkormányzatával.

A Magyar-Fülöp-szigeteki Gazdasági Vegyes Bizottság 3. ülését tartotta Budapesten október 19-én, ahol számos megállapodás született a felek között (Kép: MATE)

A fülöp-szigeteki küldöttség október 18-án a MATE Szent István Campusára látogatott. Magyarország 2017-ben nyitotta újra nagykövetségét a Fülöp-szigeteken, amelyet követően fellendültek a két ország közti kapcsolatok. A bilaterális együttműködés olyan kiemelt szektorokra is kiterjed, mint a vízgazdálkodás, a mezőgazdaság, az oktatás és a sport.

A vegyes bizottság ülését Joó István, az export növeléséért felelős helyettes államtitkár és Ceferino S. Rodolfo, a fülöp-szigeteki Kereskedelmi és Ipari Minisztérium iparfejlesztésért és kereskedelempolitikáért felelős miniszterhelyettese vezették.

(Kép: MATE)

A GVB társelnökei méltatták a múlt évi, manilai ülés óta elért eredményeket, és üdvözölték a kétoldalú gazdasági kapcsolataink erősödését a vízgazdálkodás, a mezőgazdaság, az energetika és az oktatás területén. A Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) országai közül 2020-ban a Fülöp-szigetek hazánk 5. legfontosabb import- és 6. legfontosabb export-partnere volt, a kétoldalú kereskedelmi forgalom meghaladta a 161 millió dollárt. A helyettes államtitkár ismertette, hogy a magyar kormány 33 millió dollár értékű kötött segélyhitelt biztosít az ázsiai ország számára. A fejlesztés keretében magyar szaktudással és technológiával valósul meg a Laguna-tó és a Manila-öböl vízminőségének javítása, továbbá hazai vállalatok telepítenek víztisztító berendezéseket.

Az ülés keretében a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) együttműködési megállapodást írt alá a Fülöp-szigeteki Növénytermesztési Hatósággal és a Metro Manila Parañaque városrészének Don Bosco Önkormányzatával, a magyar Startup Campus Inkubator Zrt. pedig partnerségi megállapodást kötött a Fülöp-szigeteki QBO Innovation Hub-bal.

A Magyarország Kormánya által biztosított Stipendium Hungaricum (SH) ösztöndíjprogram révén évente 35 fülöp-szigeteki diáknak nyílik lehetősége magyar felsőoktatási intézményben tanulmányokat folytatni.

A fülöp-szigeteki küldöttség Gödöllőn először Dr. Gyuricza Csaba rektorral folytatott megbeszélést. Ezután az ABZ Drone Kft. képviseletében Pintér Tamás értékesítési igazgató tartott előadást a mezőgazdasági drónmegoldásokról. Kötél Tamás a Mumgép, az UMWELT és a Roading Kft. képviseletében néhány szóban ismertette a cégeket, majd egy videót mutatott be az UMWELT cég által forgalmazott gépekről. Ezt követően ünnepélyes gépadományozás bejelentésére került sor, melyet nagy örömmel fogadott a fülöp-szigeteki fél. Az adományozott gép szállítására a későbbiekben kerül sor.

A bemutató után a delegáció tagjai átsétáltak az Egyetem szomszédságában lévő Kútház Kávézóba, ahol a Fülöp-szigetekről származó kávébabból készült kávét kóstolhatták meg.

Forrás: MATE