Keressen minket

Mezőgazdaság

Romlott hús a platón

Print Friendly, PDF & Email

Rothadásnak induló húst találtak egy közúti ellenőrzéskor Békés vármegyében

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei 2,5 tonna romlott, rothadásnak induló húst találtak egy közúti ellenőrzéskor Békés vármegyében.

Félbevágott sertéssekkel indult Dévaványáról egy magyar rendszámú teherautó, amit a pénzügyőrök a 47-es számú főúton megállítottak. A jármű rakteréből orrfacsaró bűz áradt, mivel a hűtőberendezése meghibásodott. Az aggasztó állapotú szállítmány láttán a járőrök azonnal értesítették a Nemzeti Élelmiszer Biztonsági Hivatal (NÉBIH) munkatársait.

A szakemberek megállapították, hogy a hús belső maghőmérséklete 32-35 C° között volt az előírásszerű 7 C° helyett, ezért mind a 2 470 kilogramm élelmiszert zár alá vették, és elrendelték a megsemmisítését.

A pénzügyőrök azonnali és gyors intézkedésének köszönhetően ez a hús már nem kerül a magyarországi fogyasztók asztalára.

Mezőgazdaság

dr. Komlósi István professzort Gr. Mikó Imre-emléklappal tüntették ki

Print Friendly, PDF & Email

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület Gr. Mikó Imre-emléklappal tüntette ki dr. Komlósi István professzort 

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület Gr. Mikó Imre-emléklappal tüntette ki dr. Komlósi István professzort a jelentős kutatói és tudományszervezői tevékenysége, valamint az Erdélyi Múzeum-Egyesület szándékainak megvalósításában és az erdélyi magyar tudományosság támogatásában kifejtett munkája elismeréseként. 

Fotó: EME.ro

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület elnöksége 2005-ben, az Egyesület alapítója, gr. Mikó Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Emléklapot alapított az Egyesület újjászervezésében és folyamatos működtetésében kiemelkedő munkát végzett tagjai és pártolói számára.

A díjat 2024. április 6-án, Kolozsváron nyújtotta át Bitay Enikő, az EME elnöke és Bogdándi Zsolt, az EME főtitkára az EME 2024. évi rendes közgyűlésén.

Gratulálunk!

Laudáció dr. Komlósi István Gr. Mikó Imre-emléklappal való kitünetéséhez

Dr. Komlósi István a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszer-tudományi és Környezetgazdálkodási Karának professzora, ahol vezető beosztást (dékánhelyettes, dékán, főigazgató) töltött be. 1985-ben szerzett diplomát a Debreceni Agrártudományi Egyetemen (ma Debreceni Egyetem), majd 1987-ben ugyanitt kezdte tudományos pályafutását. Posztgraduális tanulmányokat folytatott az ausztrál és walesi egyetemeken (1989–1990). 1994-ben szerzett PhD-fokozatot. Disszertációjának címe: Számítógépes képelemzés alkalmazása a juhtenyésztésben.

TEMPUS projekteket, nemzeti kutatási projekteket kezdeményezett, uniós kutatási projektek referense volt. Főbb kutatási területei a tenyésztési programok és a tenyészértékbecslés. A közelmúltban lean menedzsmenttel bővítette kutatási területét. Közreműködik a juh-, sertés- és szarvasmarhafajták magyar nemzeti nemesítési programjaiban.

Szerzőként és társszerzőként 339 tudományos közleményt publikált, ebből 45-öt impakt faktoros folyóiratban. Oktatási területe az általános állattenyésztés, a biometria, az állatgenetika. 10 PhD-hallgatót irányított, jelenleg 3 PhD-hallgató munkáját irányítja. A Magyar Tudományos Akadémián akadémiai doktori fokozatát 2013-ban védte meg. Az MTA Agrárosztály doktorképviselője, a Debreceni Akadémiai Bizottság alelnöke. 2012-ben az Oktatási Minisztérium és 2020-ban a Kaposvári Egyetem Doctor Honoris Causa elismerésében részesült.

Kezdeményezésére indult el az EME–DAB-videókonferencia-sorozat, melynek keretében erdélyi és magyarországi kutatók oszthatják meg legújabb kutatási eredményeiket, ezzel teremtve közös kutatási együttműködéseket. Eddig két alkalommal, mezőgazdasági mikrobiológia és regionális gazdaságtudomány témákban került erre sor. Az elkövetkezendő periódusban további szakterületekre tervezzük ezen együttműködést kiterjeszteni.

Köszönjük, hogy vállalja és támogatja az EME tudományszervezéssel kapcsolatos szándékait, részt vesz az EME szakmai életében, biztosítja a MTA Debreceni Területi Bizottság és az Erdélyi Múzeum-Egyesület közötti együttműködést.

Forrás: Bitay Enikő, Kolozsvár, 2024. április 6. – Erdélyi Múzeum Egyesület

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Megkezdődtek az átütemezett terület- és állatalapú támogatás kifizetések

Print Friendly, PDF & Email

Jelentős összegű utalást kaptak a gazdák

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Csaknem 48 ezer termelőhöz, 11 jogcímen több mint 55,6 milliárd forint támogatás érkezett meg ezen a héten a Magyar Államkincstártól a rendkívüli átütemezésnek köszönhetően. Ezzel elindult az új zöld támogatás, az Agro-ökológiai Program (AÖP) kifizetése is. A 2023. évi terület- és állatalapú támogatásokhoz kapcsolódóan korábban 470 milliárd forintot folyósítottak a gazdálkodóknak.

Fotó: AM

A tavaly elindult új uniós támogatási ciklus minden korábbinál bonyolultabb terhet jelent a termelőkre és a közigazgatásra egyaránt, ezért a kormány rendkívüli erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a gazdálkodókat sújtó piaci és pénzügyi nehézségek közepette a lehető legnagyobb segítséget nyújtsa. Ezért a kormányhivatali és kincstári erőforrások ideiglenes átcsoportosításával több támogatási jogcímben az eredeti ütemezéshez képest hetekkel korábban valósult meg kifizetés.

Az e heti, értékében 55 milliárd forintot meghaladó kifizetési csomagban az új jogcím, az Agro-ökológiai Program (AÖP) is megjelent 35,6 milliárd forintos nagyságrendben. Ennek köszönhetően az AÖP esetében rendelkezésre álló források 45 százaléka jutott el csaknem 37 ezer érintetthez, a támogatásigénylők mintegy 60 százalékához. Több tagállamban – ahol nem a magyarhoz hasonló modellben valósítják meg az AÖP-t – az uniós jogszabályban rögzített június 30-i véghatáridőt sem fogják tudni tartani a kifizetések teljesítésénél.

Az alap területalapú támogatás (BISS) keretében a héten több mint 200 ügyfél számára utalt a hivatal 3 milliárd forintot meghaladó értékben, míg a kisgazdaságok számára kidolgozott átcsoportosítással nyújtható kiegészítő támogatás (CRISS) esetében 3,5 ezer gazdálkodónak 1,2 milliárd forint összértékben folyósítottak támogatást. Ezzel mindkét jogcím esetében több mint 150 ezer termelőnek a támogatás több mint 90 százalékát már kifizették.

Ezeken felül forrás érkezett több mint 3 ezer érintettnek 2,6 milliárd forint értékben a termeléshez kötött támogatások esetében is, így már mintegy 60 százaléka e jogcímeknek is kifizetésre került. A rizstermesztők száma 375 millió forint, a zöldség termesztőkhöz 406 millió forint, az ipari zöldségnövény termesztés támogatására 1,2 milliárd forint, az anyajuhtartók számára további 226 millió forint, a tejhasznú tehéntartás támogatására 130 millió forint, míg a szálas fehérjetakarmány-növény termesztés támogatására 694 millió forint.

Szintén jelentős összegű utalás indult ezen a héten a népszerű Agrárkörnyezet-gazdálkodási (AKG) és Ökológiai átállási és fenntartási (ÖKO) támogatások kedvezményezettjei felé is. Előbbi esetében 5 ezer ügyfél részesült 9 milliárd forintot meghaladó összegben, utóbbi esetében pedig 1,5 ezer termelőhöz jutott el 3,7 milliárd forint ezekben a napokban.

A terület- és állatalapú kifizetések mellett számos további, beruházási és vidékfejlesztési támogatásban történt folyósítás ezen a héten. A beruházási és egyéb pályázatok kedvezményezettjei összesen csaknem 6 milliárd forintot kaptak a mostani körben, 28 különböző támogatási konstrukció esetében. Értékében ezek közül kiemelendő az élelmiszer-feldolgozó üzemek fejlesztése, ahol 2,3 milliárd forintot meghaladó támogatás kiutalása segíti az ágazat modernizációját.

A magyar mezőgazdaság és a termelők támogatása, illetve versenyképességük növelése kiemelten fontos a mostani háborús helyzetben, amikor Brüsszel háborúpárti politikája az agráriumban is válságot okoz. Brüsszel az ukrán oligarchák oldalára állt az európai gazdák helyett.

Forrás: AM 

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

NAV-Mobil: ellenőrizze most, be van-e jelentve!

Print Friendly, PDF & Email

Bárki ellenőrizheti, hogy bejelentették-e a NAV-nál

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mobilappjában, a NAV-Mobilban bárki néhány koppintással ellenőrizheti, hogy munkáltatója a szerződésüknek megfelelően bejelentette-e. A lekérdezés mindössze fél percet vesz igénybe, az eredmény azonban mindenki számára fontos: a szabályos foglalkoztatás ugyanis az egészségügyi ellátásnak és a későbbi nyugdíjnak is feltétele.

Fotó: NAV

A NAV-Mobil „Foglalkoztatási adatok” menüpontjában elérhető szolgáltatások hosszú távú biztonságot nyújtanak valamennyi adózónak, hiszen amellett, hogy azonnal láthatóvá válik bármilyen változás a jogviszonyokban, bér- és járulékadatokban, segítségével egy pillanat alatt fény derülhet a szabálytalan foglalkoztatásra is, így mihamarabb rendezhető a jogviszony.

Külön pontban kontrollálhatók munkáltatónként a jelenleg élő, le nem zárt jogviszonyadatok, egy másik pont szolgál a NAV-nál – a járulékbevallásokból – rendelkezésre álló bér- és járulékadatok ellenőrzésére, valamint egy önálló információs pontban valamennyi kapcsolódó tájékoztató füzet is megtalálható.

A NAV-Mobil „Foglalkoztatási adatok” szolgáltatásába először KAÜ-azonosítással lehet belépni, ezután beállítható egy jelkód is, amellyel a későbbiekben még gyorsabban hozzáférhető a felület, sőt az erre alkalmas mobilokon ujjlenyomattal vagy arcfelismerővel is használható a lekérdező.

A rendkívül egyszerű felület amellett, hogy valamennyi munkavállaló számára hasznos, gazdaságfehérítő hatása sem elhanyagolható, hiszen az állampolgári adótudatosság növelésével a jogkövető vállalkozások pozícióját is tovább javítja.

Google Play és az App Store alkalmazásáruházakból is letölthető NAV-Mobil ezen kívül számos más funkciót is tartalmaz, lekérdezhető benne az adószámla, egyszerűen befizethető a gépjárműadó, ellenőrizhetők az üzleti partnerek adatai, és sok más hasznos információval, kalkulátorral, adatbázissal segíti az adózást.

A foglalkoztatási adatok lekérdezése lépésről lépésre.

Forrás:

 

Tovább olvasom