Három hét alatt felgyógyult, így a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei szeptember 23-án szabadon engedhették azt az uhut, amely korábban Dévaványa térségében egy szögesdrótba gabalyodott és megsérült – közölte a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság.

Uhu elengedés
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei szeptember 23-án szabadon engedhették a három hét alatt felgyógyult uhut  (Kép: Szegedi Fruzsina – Körös Maros Nemzeti Park)

A nagytestű bagoly sérülése következtében ideiglenesen röpképtelenné vált. A KMNPI dévaványai Túzokvédelmi Állomásának munkatársai a sebet kezelték, mostanra az szépen össze is forrt, a szárny bőrredője begyógyult. A folyamatos, gondos táplálásnak köszönhetően a madár felerősödött, jó kondícióba került, így lehetőség nyílt arra, hogy ismét szárnyra kapjon.

uhu szabadonengedése
Az uhu vagy nagy fülesbagoly (Bubo bubo) a madarak osztályának bagolyalakúak (Strigiformes) rendjébe és a bagolyfélék (Strigidae) családjába tartozó faj. (Kép: Lestyan-Goda Judit – Körös Maros Nemzeti Park)

Igazgatóságunk munkatársai szeptember 23-án délelőtt a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont területén engedték szabadon, nem messze attól a helytől, ahol korábban megtalálták. A földre helyezett uhu rövid nézelődés után elrúgta magát és elrepült északi irányba, Ecsegfalva felé. Az eseményt két általános iskolai osztály is figyelemmel kísérte, akik a helyi Ványai Ambrus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói voltak , egy óvodás csoport pedig Karcagról érkezett. Bízunk abban, hogy az uhu továbbra is egészséges marad és gazdagítja majd a Dévaványa környéki változatos állatvilágot.

uhu szabadon engedése
(Kép: Lestyan-Goda Judit – Körös Maros Nemzeti Park)

Magyarországon napjainkban mintegy 80 pár uhu költ, elsősorban sziklás környezetben, az Északi-középhegységben, az Őrségben és a Mecsekben. Az utóbbi években egyre gyakrabban bukkannak fel a sík vidékeken is. Talán hamarosan a Körös-Maros Nemzeti Park tájain is megjelennek majd költőfajként.

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság