Keressen minket

Mezőgazdaság

A kanadai mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek gazdasági stratégiája 2025-ig

A kanadai agrár- és élelmiszeripar számos iparágat ölel fel. A biztonságos és kiváló minőségű termékek sikere mögött ott állnak a termelők, a feldolgozók, az értékesítési lánc szereplőivel együtt, akik globális hírnevet szereztek az elmúlt időszakban Kanadának. 2025-re a világ vezető élelmiszer-előállítója kíván lenni Kanada.

A kanadai agrár- és élelmiszeripar számos iparágat ölel fel. A biztonságos és kiváló minőségű termékek sikere mögött ott állnak a termelők, a feldolgozók, az értékesítési lánc szereplőivel együtt, akik globális hírnevet szereztek az elmúlt időszakban Kanadának – tájékoztatott közleményében a kanadai kormány.

A világ népessége 2050-re várhatóan 10 milliárd főre növekszik, amely hatalmas lehetőségeket jelent ennek az iparágnak. A világ növekvő globális fehérje igényének kielégítése is fokozódik. Ezek nagyon jó lehetőségek, de ez nem lesz könnyű feladat – vélik Kanadában. Az ágazat erőteljes versenyhelyzete a globális és a hazai piacokon egyaránt jelentős, ami azt is jelenti, hogy az innováció terén a továbbiakban kanadai irányítással kívánnak fejlődni. Most egy dinamikus szabályozási rendszert és infrastruktúrát terveznek, amely lehetővé teszi a nagy értékű piacokra történő exportot is.

Kanada elképzelése 2025-re

Kanada, a biztonságos, fenntartható, jó minőségű agrár-élelmiszeripari termékek  elismerten legmegbízhatóbb, legversenyképesebb és legmegbízhatóbb országként, az öt legnagyobb szereplő egyike. A hozzáadott értéket képviselő termékek fejlesztőjeként a lendületesen növekvő globális piacokat célozta meg. Várhatóan vezető digitális és technológia-alapú ellátási láncuk lesz, és ki akarnak emelkedni a fehérje előállítók sorából is. 

Murad Al-Katib

Murad Al-Katib úgy fogalmazott, hogy Kanadának meg kell ragadnia a hozzáadott értékkel bíró lehetőségeket, ideértve a nagyobb kanadai feldolgozást, az agrár-élelmiszeripari termékek innovatív végfelhasználását, valamint a társtermékek gyártását, illetve melléktermékek további felhasználását. 

Céljaik

2025-re 140 milliárd dollárra akarják bővíteni a belföldi értékesítést, amely 2017 évben már így is 110 milliárd dollár volt. Emellett további 85 milliárd dollárnyi exportot céloznak 2025-re, ami 2017 évben már 64,6 milliárd dollár profitot termelt.

1 ábra: Mezőgazdasági, mezőgazdasági élelmiszerek és a tengeri halászat exportja, 2005–2025 évek között (Forrás: AAFC kalkulációja)

2017 februárjában a pénzügyminiszter a gazdaság növekedésével foglalkozó tanácsadó testülete megállapította, hogy Kanada agrár-élelmiszeripari ágazata nagy potenciállal rendelkezik és a nemzet gazdasági növekedésének mozgatórugója is lehet. Komoly kihívást jelent számukra, hogy az ágazat a 75 milliárdos dollár export növekedést elérje. A globális és a hazai tendenciák, valamint a növekedési lehetőségek felmérése után most az agrár-élelmiszeripari asztal (elnökség) ambiciózusabb célt tűzött ki. 

A kanadaiak megértették, hogy a hazai piac ugyanolyan fontos, mint az export lehetőségek bővítése. Ezek a növekedési célok, Kanadát, a nagy értékű piacok globális vezetőjévé tehetik és úgy tűnik, hogy a korábban elveszített belföldi lehetőségeket sikerül újra visszaszerezniük. Ezért átalakítják a szabályozásukat, ami vonatkozik az infrastruktúrára, a piac felkészítésére, az innovációra és a megfelelő munkaerő képzésére egyaránt.

2. ábra: A hazai mezőgazdasági és élelmiszer-feldolgozási értékesítés, 2005–2025 évek között(Forrás: AAFC kalkulációja)

A kanadai célok

Kanadának számos kritikus problémát kell megoldania, hogy megvalósíthassák törekvéseiket. A belső szabályozási rendszerek jelenleg akadályozzák az innovációt és a versenyképességet. A beruházások minden ágazatban elmaradtak, különösen az élelmiszer- és italgyártás területén. Az erős kanadai cégek, amelyek nemzetközileg is erős pozícióban lennének, jelenleg hiányoznak. Az akut infrastrukturális problémák és a szűk keresztmetszetek akadályozzák az áruk áramlását Kanadában és az exportpiacokon egyaránt. A megbízható szélessávú internet hiánya ráadásul tovább korlátozza az új technológiák előnyeinek kihasználását. A szűk munkaerőpiac, a külföldi munkavállalók korlátozott belépése és az ágazat fejlődő készségei mind kihívást jelentenek. A kereskedelmi akadályok egyre növekszenek és egyre összetettebbé is válnak.

Mezőgazdasági Minisztérium, Kanada

A kanadai agrár-élelmiszeripar sikere érdekében most egy hatékony szabályozási rendszert fejlesztenek, amely támogatja az innovációt, az ipart, úgy, hogy környezetbarát technológiákat vezetnek be. Mindezt olyan üzleti környezetben képzelik el, amely támogatja a kanadai vállalatok méretének növekedését, hogy érdemes legyen a befektetőknek ezt az iparágat választania. Intelligens, összekapcsolt szállítási rendszerek, amelyek képesek nagy mennyiségű árut mobilizálni, valamint a szélessávú internet szolgáltatások fejlesztése a 21. században elengedhetetlenné vált. Ez utóbbit minden közösségnek és minden vállalkozásnak elérhetővé kell tenni – vélik Kanadában. Végül, de nem utolsó sorban a munkaerő piacot fel kell készíteni az új technológiák megismerésére és alkalmazására. Kanada belső piaca mellett a szabad nemzetközi kereskedelmet szorgalmazza.

A kanadai kormány közleménye nyomán a cikket magyarra átdolgozta:
Dr. Szilágyi Gergely PhD

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Dinamikusan zajlanak a vidékfejlesztési pályázatok kifizetései

Az agráriumban a jelenlegi háborús gazdasági környezetben, minden nehézség ellenére is zajlanak a fejlesztések, csak nyáron eddig 88 milliárd forintot fizettek ki a beruházóknak a projektek megvalósítására – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Fotó: AM

A miniszter emlékeztetett, 2021-2027 között háromszor annyi vidékfejlesztési forrás áll rendelkezésre, mint előtte, melynek révén az Agrárminisztérium 2021-ben kidolgozta és elindította a Megújuló vidék, megújuló agrárium programot. Ez a magyar vidék gazdaságának gerincét adó agrárium és élelmiszertermelés teljes modernizációját célozza meg – mutatott rá Nagy István.

A tárcavezető elmondta, hogy az Agrárminisztérium tavaly és idén is számos pályázati felhívást jelentetett meg, amelyekre a várakozásokat meghaladó mértékben nyújtottak be támogatási kérelmet a gazdálkodók. A megkezdett projektek megvalósítására tett erőfeszítéseket jól mutatja, hogy a gazdálkodók, vállalkozások és önkormányzatok által menedzselt beruházásokhoz kapcsolódóan csak a nyári hónapokban, 2022. június 1-től mostanáig 88 milliárd forintot meghaladó kifizetésre került sor – fejtette ki az agrárminiszter.

15 milliárd forintot meghaladó támogatást folyósítottak az állattenyésztési ágazatnak telephelyek fejlesztésére és megújítására, több mint 5 milliárd forintot kaptak az élelmiszeripari ágazat fejlesztéseit végrehajtó pályázók. A nagy érdeklődés övezte precíziós gazdálkodásra történő átállást segítő pályázati konstrukció esetében a jelzett időszakban 12 milliárd forintot meghaladó támogatást, a rendkívül népszerű, mezőgazdasági kisüzemek támogatására irányuló pályázathoz kapcsolódóan közel 17 milliárd forintot fizettek ki. Az önkormányzatok is jelentős támogatást, mintegy 10 milliárd forintot kaptak a külterületi helyi közutak fejlesztésére – sorolta a tárcavezető.

Nagy István kiemelte, hogy az agrárium teljesítményét számos probléma nehezíti az elmúlt időszakban az orosz-ukrán háborútól az aszályon keresztül a dráguló hitelfinanszírozásig. Azonban a hatékonyság, az infrastruktúra és a termelő kapacitások megújulása nélkül lemondanánk a jövőt érintő közös terveinkről – tette hozzá.

Forrás: Agrárminisztérium

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Aszályindex információk: 2022. augusztus 18-a

Az elmúlt hét második felében és ezen a héten is minden nap, de csak elszórtan alakultak ki záporok, zivatarok hazánkban, melyekből 10 mm-nél nagyobb csapadék délnyugaton nagyobb területen esett, míg másfelé csak kis foltokban hullott.

Ábra: MET

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a meteorológiával kapcsolatos kormányzati feladatok ellátásáért felelős, Magyarország teljes területére kiterjedő tevékenységet folytató központi költségvetési szerv. (Ábra: OMSZ)

Az elmúlt 30 nap és 90 nap csapadékösszege is rendkívül nagy hiányt mutat, 2022. első hat hónapját tekintve ez volt 1901. óta a legszárazabb első félév hazánkban.
A meleg időben a lehullott kis csapadék hamar elillan a talajokból, csak a délnyugati országrészben, az Északi-középhegység északi oldalán, illetve másfelé néhány komolyabb zápor által érintett foltban maradt nyoma a nedvességnek a fölső talajrétegben. A mélyebb rétegek a legtöbb helyen kritikusan szárazak.
A szárazság területi kiterjedése és mértéke egyaránt növekszik, az ország területének nagy részén súlyos vagy nagyfokú aszály van.
A folytatás csapadék szempontjából igen biztató, ugyanis a pénteken érkező frontrendszer lelassul térségünkben, és napokig fölöttünk lehet. A legfrissebb számítások szerint az ország nagyobb részén jelentős mennyiségű csapadék hullhat péntektől a jövő hét közepéig. Ebben azonban nagy a bizonytalanság, de van esély a kiadós esőre. A csapadék mennyiségétől függően akár meg is szűnhet a jövő héten az aszály, bár annak következményei megmaradnak.

Forrás: MET

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Világszinten jövőre is élelmiszerválsággal kell számolni

Az ukrán gabonaszállítás újraindítása és a recessziós félelmek miatt csökkentek a globális élelmiszerárak az elmúlt hetekben, de szakértők szerint a szélsőséges időjárás, a magas energiaköltségek és a megugró műtrágyaárak miatt az élelmiszerválság jövőre fokozódhat.

A fénykép illusztráció. Forrás: Pixabay

A magyar baromfi szektor egyik legfontosabb szervezete az 1991-ben megalakult Baromfi Termék Tanács, amely a baromfitermékeket (tenyész- és szaporítóanyagot, vágóbaromfit, baromfihúst, tojást és az ebből készült továbbfeldolgozott áruféleségeket) termelő, feldolgozó és forgalmazó cégeket tömöríti. (Ábra: MBTT)

A Makronóm Intézet elemzésében idézi az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) becslését, amely szerint az éhezők száma jövőre meghaladhatja a 800 milliót. Az elemzők szerint az élelmiszer-ellátás bizonytalansága már a háború előtt is rekordszinten volt az ellátási láncok akadozása, a regionális konfliktusok és a koronavírus-lezárások miatt, amelyek felfelé hajtották az árakat. Az orosz-ukrán háború erre rátett egy lapáttal, Ukrajna búzából, kukoricából és árpából 1 millió tonnát exportált ebben az évben, amely éves szinten 40 százalékos csökkenés.

Ukrajnában, Európa egyik legnagyobb gabonaexportőr országában a háború ellenére az elmúlt hetekben megkezdődött a betakarítás, de ha a gazdálkodók nem tudják eladni terményüket akkor nem lesz pénzük a vetőmag és a műtrágya megvásárlására, amely tovább szűkíti a kínálatot – figyelmeztettek az elemzés készítői.

A Makronóm Intézet szerint a szélsőséges időjárás okozta terméskiesés is komoly kockázati tényező. Júliusban Latin-Amerikában, Észak-Amerikában és Indiában is megtizedelte a termést a hőség, az aszály és az áradások.

Az ellátásbiztonságra komoly kockázatot jelent az energiaköltségek további várható emelkedése, amely veszélyezteti az energiaintenzív műtrágya termelését is. Ezzel összefüggésben kiemelték, hogy Oroszország a világ első számú nitrogénműtrágya-exportőre, a foszfor- és káliumműtrágya kivitelében pedig a második helyen áll. A termékek felvevő piacai pedig olyan nagy mezőgazdasági termelők, mint India, Brazília, Kína és az Egyesült Államok, de emellett számos szegényebb fejlődő állam is.

Az élelmiszerellátás biztonságát fenyegető tényezők között említették elemzők az esetleges exportkorlátozó kormányzati lépéseket. A teljes globális gabonatermelésnek csak mintegy 10 százalékát exportálják, így egy-egy exportőr korlátozása szélsőségesen nagy hatással lehet a nemzetközi árakra.

A világjárvány, az aszályok és más regionális konfliktusok miatt 2021-ben 770 millióan éheztek a világon, amely 2006 óta a legmagasabb szám – idézték az elemzés végén az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) adatait.

A FAO előrejelzése szerint az ukrajnai háború az idén13 millióval, 2023-ban pedig további 17 millióval növeli az éhező emberek számát. A Világbank szerint az élelmiszerárak minden 1 százalékpontos növekedésével 10 millióval több ember kerül mélyszegénységbe.

Forrás: BTT

Tovább olvasom