Keressen minket

Mezőgazdaság

Növényorvosok tanácskoztak Hódmezővásárhelyen – GALÉRIÁVAL

Üde színfolt volt a Csongrád Megyei Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara téli növényorvos találkozóinak sorában a január 30-án megrendezett konferencia, amelyet Kiss Ernő megyei elnök nyitott meg. A multinacionális vállalatok legújabb és legsikeresebb vetőmagjai, termékei mellett, biológiai készítményeket ismerhettek meg a kamarai tagok. Az integrált növényvédelmi szemlélet ma már nem csak követelmény, de már 15 éve tananyag is az egyetemi padokban s mivel szélesedik a piac érdeklődése az egészséges biokészítmények iránt. A növényvédőszer gyártók is egyre többen lépnek be ilyen termékekkel a piacra. A növényorvosok már készülnek a tavaszi, nyári feladatokra is és jól tudjuk, hogy sokan fogunk a parlagfűvel is találkozni. Közfelháborodás a lakosság részéről, bírságolás a földtulajdonosoknak, amely jellemezte az elmúlt éveket, de úgy tűnik lesz megoldás. Ebben tudnak a növényorvosok preventív, vagy éppen azonnali segítséget nyújtani. Különösen a napraforgó termelőknek érkezett meg a segítség. A tanácskozásnak a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar nagy előadója adott otthon, amely sokunk első alma matere is egyben.

Kiss Ernő, a Csongrád Megyei Növényvédőmérnöki és Növényorvosi Kamara elnöke köszöntője után, figyelmeztette az első kategóriás vegyszereket felírható növényorvosokat, hogy Csongrád megyében a kötelező továbbképzések decemberben befejeződtek. Azoknak a növényorvosoknak, akik nem vettek részt, a fővárosi továbbképzésekre kell majd elutazniuk. A továbbképzések és az engedélyek megújítása a szakmában csak a „Zöld könyvnek” nevezett végfelhasználókra is vonatkozik, de számukra február 7-én Makón, február 22-én Szentesen és február 28-án Csongrádon nyolc órás tanfolyamon még biztosítanak erre lehetőséget.

Kiss Ernő felhívta a figyelmet, hogy amennyiben valaki úgy engedélyezi partnereinek a növényvédelmi kezeléseket, hogy a „Fehér könyve” nem érvényes, vagy lejárt „Zöld könyv” birtokában folytat növényvédelmi tevékenységet, az szabálysértést követ el. Az elnök kérte, hogy még a szezon előtt ellenőrizze a tagság az okmányait, hogy az évközi ellenőrzések során gördülékeny lehessen a szakhatóság munkája is. Tudjátok? – tette fel a kérdést – Megelőzés a legfontosabb egy növényorvosnak és persze a növényvédelmi kezelésekről, megfigyelésekről pontos, precíz nyilvántartást vezessünk – zárult baráti hangon a köszöntő, amely megalapozta a csütörtöki tanácskozás jó hangulatát is.

A hivatalos kamarai hirdetmények és ügyintézéseket követően Rácz Attila, a Corteva amerikai vetőmag és növényvédő szer multinacionális vállalat értékesítője hozott értékes vetőmagokat, ajánlatokat. Ami valójában érdekelte a szakmát, az a gyomirtási lehetőségek megoldásai, míg gyümölcs és kertészeti kultúrákban a növényvédelmi fejlemények kötötték le a jelenlevők figyelmét leginkább – hiszen a profit meghatározó része mégis csak ezeken áll, vagy bukik.

Gyakorló növénytermesztőként úgy látom, hogy az elmúlt év slágervegyszere volt a Viballa, ugyanis mindenki erről beszélt. A Viballa minden napraforgó termesztőnek az egyik legfontosabb gyomirtószere lehet, hiszen mindannyiunk számára a legtöbb gondot ezekben a kultúrákban a parlagfű jelenti. Ez nem azt jelenti, hogy nem tudunk a parlagfű ellen védekezni másképpen, de a gyomnövény biológiája, az elhúzódó és folyamatos kelés, illetve a kultúrnövény veszélyeztetése miatt, sokszor lehetetlen ellene védekezni s aztán jön a bírság.

Minden növénytermesztő tudja, hogy milyen problémát jelent, hiszen a terebélyes gyomnövény megerősödve, a kultúrnövényt is elnyomja és egyben a talajt is zsarolja. A Viballával azonban akár az egy méteres parlagfüvet is ki lehet pusztítani a napraforgó közül. Képes továbbá a szerbtövis fajokat, a selyemmályvát, a libatop-féléket és a vadkendert is kiirtani.

Erre a 1107/2009/EK rendelet 53. cikk „Növényvédelmi szükséghelyzetek” fejezete biztosít lehetőséget és így 120 napos felhasználási engedélyekhez juthat a termelés. Az engedélyek és az adatok összegyűjtésében a Corteva segítséget nyújt a termelőknek, de erről érdemes minden gazdának önállóan tájékozódnia.

Az Agro Jager News úgy tudja, hogy a www.corteva.hu oldalon lehet a termelőknek további tájékoztatást kérni.

Mindannyian jól ismerjük a Corteva termékpalettáját. A Mustang Forte a kalászosokban segít nekünk az évelő gyomnövények, különösen a mezei acatot megfékezésében, de érdemes megemlíteni a meleg és hosszú őszök miatt a Bizont, amellyel az úgynevezett őszi szőnyeggyomokat tudjuk kikapcsolni és valójában nagyon sok nitrogént tudunk ezzel a lépéssel megspórolni. Tavaszi párja a Genius, amellyel pedig a rozsnok fajokat, a vadzabot fékezhetjük meg. A Corteva termékei között megtalálható a Colombus, amellyel a gabonában a zászlóslevél megjelenéséig védekezhetünk – például egy csapadékos tavasz esetén, amikor már-már uralhatatlanná válna gabonatáblánk. Kérdésekkel érdemes növényorvosainknál további tájékoztatást kérni.

A minőségi gabonatermelők számára kihagyhatatlan a lomb-, és kalászvédelem. Ebben szegmensben két termékük élesen ketté válik, hiszen az Optimo Care és a Talius a lombot képes megóvni, addig a Wirtuoz,  kettő deciliteres hektáronkénti dózisával, a kalászvédelem különleges vegyszere. Gőzei a kalászt – amely, azért is nehéz feladat, mert valójában egy füzéres füzér a virágzat – alaposan képesek bejárni, amelyet, ha a kijuttatástechnika korszerű fúvókáival szórunk ki, még nagyobb hatásfokra emelhetjük a vegyszer által megcélzott védelmet. A tapadásfokozó, a sebesség, a cseppméret, a nyomás, a kijuttatás idejének precíz meghatározása, mind azok az apró részletek, amelyekért érdemes növényorvost alkalmazni a termelőknek.

A Corteva az új Technológia Bónum Programjában egy, a honlapjukon elérhető felületet alakított ki, amellyel a termelők vegyszert és vetőmagot igényelhetnek közvetlenül a gyártótól. Míg a kedvezményes vetőmagok megvásárlására csak február 17-ig nyílik lehetőség, addig a növényvédő szerekre március 31-ig hosszabbított a cég. Ezzel azonnal és közvetlenül lehet a gyártótól vásárolni, azonban a magyar jogszabályi előírásoknak megfelelően a növényorvos, szaktanácsadó alkalmazása továbbra is kötelező!

Szegedi Erika, tótkomlósi méhész felhívta a növényorvosok figyelmét arra, hogy a virágzó gyomnövények is virágzó kultúráknak számítanak és 1991. óta, amikor is 7,7 méhcsalád jutott egy négyzetkilóméterre, addig 2017-ben már 13,44 méhcsalád jut egy négyzetkilométerre. Ez nagy felelősség a termelőknek, de egyben nagy lehetőség is, hiszen a beporzó rovarok révén egyes kultúrákban magasabb termést lehet realizálni.

Tatay Kálmán, a magyar alapítású és magyar tulajdonban lévő Agrobio termékcsalád Csongrád és Békés megyei képviselője kiemelte, hogy nagyon sok magyar kutató foglalkozott korábban a talajjal, amellyel manapság kezdünk újra megismerkedni. Üdvözölte a hírt, hogy ma már olyan képzést is meg lehet találni, mint a Biológiai talajerő-gazdálkodási szakirányú továbbképzési szak. Hangsúlyozta, hogy a termékek pontos, precíz előírásnak megfelelő felhasználása mellett várhatunk sikert. Együttműködések révén már megállapították, hogy a KITEStart nitrogén és foszfor műtrágyákkal biztonsággal keverhetők és kijuttathatók a Bactofil készítmények. A Bactofilt alapvetően az AKG programban gazdálkodóknak ajánlják. Méréseikre első sorban a Debreceni Egyetem kísérleti bázisának eredményeire támaszkodnak, ahol képesek a szakemberek parametizálni egy-egy új vegyszer, műtrágya és más készítmények teljesítményét. A két növényre állt vetésforgóval dolgozó gazdák számára különösen fontos, hogy a szármaradványok gyorsan le tudjanak bomlani, ehhez persze megfelelő agrotechnikát kell illeszteni és a gombakészítményekkel kombinálva képesek lehetünk felgyorsítani a talajainkban a biológiai folyamatokat.

Tatay Kálmán megerősítette, hogy az AGRObiot választó termelők részére a Väderstaddal megállapodtak és az AGRObio az önerőt átvállalva, beszáll a Väderstad munkagépek előfinanszírozásába. Meg kell jegyezni még a szójaoltó készítményüket és a bedolgozás nélkül kijuttatható algakészítményt, amely a talajfelületén képes csökkenteni az eróziót és az aszály okozta szélsőségeket tompítani. Továbbá a cég bejelentette, hogy ebben az évben megszűnik a papíralapú tájékoztatás.

Külön színfoltja volt az előadásnak a Volánpack Zrt. Fitokondi termékcsaládja, amelyeket a cég magyar tulajdonosa gyógynövények kivonataira alapoz. A lehetőségekről Dull Csaba számolt be. A Fitokondi nem csak nagyüzemi, hanem a kiskertek tarka, egymáshoz közeli kultúrái növényvédelmi problémáinak a megoldását is kínálja. Csalán, zsurló, fehérüröm, vérehulló fecskefű, fűzfakéreg és más gyógynövények kivonataiból, makro és mikroelemekből áll. Ami, valljuk be, jó alternatíva nekünk is, amikor jó barátaink a kiskertekbe, lakásba, balkonra keresnek olyan készítményeket, amelyek segíthetnek is és a szomszédokat sem zavarja.

A piac azonban reagált és a termelés igyekszik követni a vásárlói igényeket. Egyre jobban látszik az, hogy a minőségi élelmiszer előállítás, a magas szárazanyag tartalom, beltartalmi értékek, a cukorfok és megannyi paraméter egyre fontosabb lesz a vásárlóknak. Az internet miatt gyorsan tanulunk mi is és a vásárlók is. Egyre több a tudatos vásárló. A kérdés azonban mégis csak az, hogy a nehezebben előállítható termékek után érdeklődők vásárló ereje, mennyire lesz képes ezt követni? Hogyan tudjuk a termelékenységünket fokozni, hogy a költségeinket minimalizáljuk? Egy azonban bizonyos, hogy a szakma számára is egyértelmű, hogy az integrált szemlélet, a biológiai növényvédelem fel fog értékelődni a következő évtizedben.

Dr.Szilágyi Péter
jogász, okleveles növényorvos

Mezőgazdaság

A mezőgazdaságban is a fejlesztés az eredményesség záloga

Agrárminisztérium: A mezőgazdaság és élelmiszeripar hatékonyságnöveléséhez, versenyben maradásához nélkülözhetetlen az ágazat további, széles körű modernizációja. Az agrárium szereplői megértették: itt az ideje a versenyképességet javító beruházásoknak, a kormány pedig támogatáspolitikájával segíti azok megvalósítását – fogalmazott Farkas Sándor az Axiál Kft. új, felsőzsolcai telephelyének átadásán.

Fotó: AM Sajtó iroda

Az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a mezőgazdasági gépeket gyártó cég mintegy 1,3 milliárd forintból, 3 hektár területen megvalósított korszerű telephelyátadóján hangsúlyozta: az agrárágazat a technológiai modernizáció időszakát éli. A magyarországi mezőgazdasági gépértékesítés évek óta dinamikusan növekszik. A járvány és az aszály okozta nehézségek ellenére 2021-ben újabb rekord született: a mezőgazdasági gép- és alkatrész-forgalom átlépte a 300 milliárd forintot. A hazai géppark egyre korszerűbbé válik, ami szintén visszaigazolja azt, hogy az agrárium szereplői nyitottak a technológiai fejlesztésekre és a korszerű technikai eszközök alkalmazására. Mint Farkas Sándor elmondta, a mezőgazdasági üzemek gépparkjának megújítása idén is folytatódott, az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 165,5 milliárd forint értékben vásároltak új gépeket és eszközöket 2022 első fél évében. Ez a forgalom 80 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A további fejlesztéseket mások mellett a versenyképesség fenntartása, az élelmiszer- és élelmezésbiztonság egyre szigorúbb követelményei kényszerítik ki – hangsúlyozta Farkas Sándor. Ebben véleménye szerint óriási szerepet kaphat a legkorszerűbb erő- és munkagépek használata, az öntözésfejlesztés gyorsítása, továbbá a legfejlettebb digitális technológiák alkalmazásával a precíziós gazdálkodás feltételeinek megteremtése. A hazai agrárium fejlődését a kormány támogatáspolitikája is segíti – fogalmazott a miniszterhelyettes. Tavaly például az agrártárca a Vidékfejlesztési Program keretében meghirdette a precíziós gazdálkodást elősegítő felhívást, amelyet kiemelkedő érdeklődéssel fogadtak a gazdálkodók: 212 milliárd forintra nyújtottak be kérelmet, és az eddig meghozott döntések eredményként már 2609 termelő részesült összesen közel 193 milliárd forintnyi támogatásban.

A jövőt illetően Farkas Sándor megerősítette, hogy a 2023 és 2027 között meghatározó új Közös Agrárpolitika (KAP) kiemelt szerepet szán a környezet védelme, a biodiverzitás megőrzése mellett a digitalizációs átállás megvalósításának. A korszerű, digitális megoldások a jövedelmezőség növelése, a termelés biztonságosabbá tétele, a munkaerőigény csökkentése mellett hozzájárulnak az okszerű tápanyag- és növényvédőszer-kijuttatáshoz. A miniszterhelyettes kiemelte: mindehhez a források is rendelkezésre állnak majd, a gazdaságok fejlesztésre a 2027-ig tartó időszakban soha nem látott mértékű összeg áll rendelkezésre: 2485 milliárd forint közvetlen ágazati támogatás, valamint a 2891 milliárd forint vidékfejlesztési forrás biztosítja a célok eléréséhez szükséges pénzügyi hátteret.

Továbbra is arra törekszünk, hogy a nemzetközi piacokon is eredményes, magas hozzáadott értéket termelő mezőgazdaságunk és élelmiszeriparunk legyen, amely képes arra, hogy biztonságos, jó minőségű élelmiszerrel lássa el a magyar lakosságot – fogalmazott Farkas Sándor. A miniszterhelyettes az üzemcsarnok-átadón jelezte: a gazdálkodók számítanak az olyan, az agrárium fejlesztése mellett elkötelezett, szolgáltatásai színvonalára sokat adó partnerekre, mint az Axiál-cégcsoport.

Forrás: Agrárminisztérium

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Békés megyében is megjelent a madárinfluenza

Nébih: Újabb tömőlúdtelep állatainál mutatta ki a magas patogenitású madárinfluenza vírust a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A Tótkomlós településen történt kitöréssel a járvány már Békés megyét is elérte. Az érintett lúdállomány felszámolása, valamint a védő- és megfigyelési körzetek kijelölése haladéktalanul lezajlott.

A fénykép illusztráció. Fotó: Nébih

A Békés megyei Tótkomlós településen található, mintegy 3.080 db tömőludat számláló állományban a megemelkedett elhullás és az idegrendszeri tünetek hívták fel az állattartó figyelmét a madárinfluenza esetleges megjelenésére. A Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta a gazdaság állatainál.

Forrás: Frommer Fegyverbolt, Budapest. https://frommerfegyverbolt.hu/

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a magyar élelmiszerlánc biztonságának felügyeletéért felelős országos hatáskörű állami szervezet (Ábra: Nébih)

Az állategészségügyi szakemberek haladéktalanul megkezdték az érintett állomány felszámolását, annak érdekében, hogy elejét vegyék a járvány továbbterjedésének. Az érintett gazdaság körül a szakemberek kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, valamint a kibővített megfigyelési körzetet.

Továbbra is hatályban vannak a korábbi madárinfluenza-kitörések okán bevezetett korlátozások, valamint a kötelező tamponvizsgálatok Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megye vírusmentes területein. A fentieken túl az ország egész területén érvényben van a víziszárnyasok technológiai mozgatását megelőző, kötelező tamponvizsgálat.

A Nébih nyomatékosan felhívja a baromfitartók figyelmét, hogy mindent tegyenek meg állományuk megóvása érdekében, az állatokat tartsák zártan és törekedjenek a járványvédelmi előírások szigorú betartására!

Madárinfluenza térkép – 2022. november 30-án. (Ábra: Nébih)

A járványhelyzettel összefüggő, aktuális információkról és a járványvédelmi előírásokról a Nébih madárinfluenza aloldalán tájékozódhatnak: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza

Forrás: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Emelkedett a kukorica világpiaci ára

AKI: A Tallage tájékoztatása szerint az amerikai termés csökkenése és az ukrán export körüli bizonytalanság miatt emelkedett a kukorica világpiaci ára szeptember 8. és október 13. között.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

Az Agrárközgazdasági Intézet Nonprofit Kft. (AKI) jogelődjét, az Agrárgazdasági Kutató Intézetet 1954-ben alapították. Az agrártárca háttérintézményeként működő Intézet hosszú évtizedek óta Magyarország legjelentősebb agrárközgazdasági adatbázisokkal és szakpolitikai tapasztalattal rendelkező, köz- és állami feladatokat ellátó kutató- és tudásközpontja. (Ábra: AKI)

Az USA-ban megtermelt kukorica decemberi exportára 51 dollárral 344 dollár/tonnára, a 2023. januári 44 dollárral 333 dollár/tonnára nőtt, a márciusi 325 dollár/tonna volt. Az argentin termény (FOB) a 2023. márciusi szállítási határidőre vonatkozóan 298 dollár/tonnáért volt elérhető. A brazíliai kukorica decemberi és 2023. januári kikötői ára egyaránt 11 dollárral volt magasabb a megfigyelt időszakban (311 és 313 dollár/tonna). Ukrajnában 79 dollárral emelkedett a termény azonnali kikötői ára (FOB, 288 dollár/tonnára).

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 132,5 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica november első hetében, ami az egy évvel korábbit 49 százalékkal múlta felül.

Forrás: AKI

További információk e témában az Agrárpiaci jelentések –Gabona és ipari növények című kiadványunkban olvasható, mely innen érhető el: 22. szám.

Forrás: AKI

Tovább olvasom