Üde színfolt volt a Csongrád Megyei Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara téli növényorvos találkozóinak sorában a január 30-án megrendezett konferencia, amelyet Kiss Ernő megyei elnök nyitott meg. A multinacionális vállalatok legújabb és legsikeresebb vetőmagjai, termékei mellett, biológiai készítményeket ismerhettek meg a kamarai tagok. Az integrált növényvédelmi szemlélet ma már nem csak követelmény, de már 15 éve tananyag is az egyetemi padokban s mivel szélesedik a piac érdeklődése az egészséges biokészítmények iránt. A növényvédőszer gyártók is egyre többen lépnek be ilyen termékekkel a piacra. A növényorvosok már készülnek a tavaszi, nyári feladatokra is és jól tudjuk, hogy sokan fogunk a parlagfűvel is találkozni. Közfelháborodás a lakosság részéről, bírságolás a földtulajdonosoknak, amely jellemezte az elmúlt éveket, de úgy tűnik lesz megoldás. Ebben tudnak a növényorvosok preventív, vagy éppen azonnali segítséget nyújtani. Különösen a napraforgó termelőknek érkezett meg a segítség. A tanácskozásnak a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar nagy előadója adott otthon, amely sokunk első alma matere is egyben.

Kiss Ernő, a Csongrád Megyei Növényvédőmérnöki és Növényorvosi Kamara elnöke köszöntője után, figyelmeztette az első kategóriás vegyszereket felírható növényorvosokat, hogy Csongrád megyében a kötelező továbbképzések decemberben befejeződtek. Azoknak a növényorvosoknak, akik nem vettek részt, a fővárosi továbbképzésekre kell majd elutazniuk. A továbbképzések és az engedélyek megújítása a szakmában csak a „Zöld könyvnek” nevezett végfelhasználókra is vonatkozik, de számukra február 7-én Makón, február 22-én Szentesen és február 28-án Csongrádon nyolc órás tanfolyamon még biztosítanak erre lehetőséget.

Kiss Ernő felhívta a figyelmet, hogy amennyiben valaki úgy engedélyezi partnereinek a növényvédelmi kezeléseket, hogy a „Fehér könyve” nem érvényes, vagy lejárt „Zöld könyv” birtokában folytat növényvédelmi tevékenységet, az szabálysértést követ el. Az elnök kérte, hogy még a szezon előtt ellenőrizze a tagság az okmányait, hogy az évközi ellenőrzések során gördülékeny lehessen a szakhatóság munkája is. Tudjátok? – tette fel a kérdést – Megelőzés a legfontosabb egy növényorvosnak és persze a növényvédelmi kezelésekről, megfigyelésekről pontos, precíz nyilvántartást vezessünk – zárult baráti hangon a köszöntő, amely megalapozta a csütörtöki tanácskozás jó hangulatát is.

A hivatalos kamarai hirdetmények és ügyintézéseket követően Rácz Attila, a Corteva amerikai vetőmag és növényvédő szer multinacionális vállalat értékesítője hozott értékes vetőmagokat, ajánlatokat. Ami valójában érdekelte a szakmát, az a gyomirtási lehetőségek megoldásai, míg gyümölcs és kertészeti kultúrákban a növényvédelmi fejlemények kötötték le a jelenlevők figyelmét leginkább – hiszen a profit meghatározó része mégis csak ezeken áll, vagy bukik.

Gyakorló növénytermesztőként úgy látom, hogy az elmúlt év slágervegyszere volt a Viballa, ugyanis mindenki erről beszélt. A Viballa minden napraforgó termesztőnek az egyik legfontosabb gyomirtószere lehet, hiszen mindannyiunk számára a legtöbb gondot ezekben a kultúrákban a parlagfű jelenti. Ez nem azt jelenti, hogy nem tudunk a parlagfű ellen védekezni másképpen, de a gyomnövény biológiája, az elhúzódó és folyamatos kelés, illetve a kultúrnövény veszélyeztetése miatt, sokszor lehetetlen ellene védekezni s aztán jön a bírság.

Minden növénytermesztő tudja, hogy milyen problémát jelent, hiszen a terebélyes gyomnövény megerősödve, a kultúrnövényt is elnyomja és egyben a talajt is zsarolja. A Viballával azonban akár az egy méteres parlagfüvet is ki lehet pusztítani a napraforgó közül. Képes továbbá a szerbtövis fajokat, a selyemmályvát, a libatop-féléket és a vadkendert is kiirtani.

Erre a 1107/2009/EK rendelet 53. cikk „Növényvédelmi szükséghelyzetek” fejezete biztosít lehetőséget és így 120 napos felhasználási engedélyekhez juthat a termelés. Az engedélyek és az adatok összegyűjtésében a Corteva segítséget nyújt a termelőknek, de erről érdemes minden gazdának önállóan tájékozódnia.

Az Agro Jager News úgy tudja, hogy a www.corteva.hu oldalon lehet a termelőknek további tájékoztatást kérni.

Mindannyian jól ismerjük a Corteva termékpalettáját. A Mustang Forte a kalászosokban segít nekünk az évelő gyomnövények, különösen a mezei acatot megfékezésében, de érdemes megemlíteni a meleg és hosszú őszök miatt a Bizont, amellyel az úgynevezett őszi szőnyeggyomokat tudjuk kikapcsolni és valójában nagyon sok nitrogént tudunk ezzel a lépéssel megspórolni. Tavaszi párja a Genius, amellyel pedig a rozsnok fajokat, a vadzabot fékezhetjük meg. A Corteva termékei között megtalálható a Colombus, amellyel a gabonában a zászlóslevél megjelenéséig védekezhetünk – például egy csapadékos tavasz esetén, amikor már-már uralhatatlanná válna gabonatáblánk. Kérdésekkel érdemes növényorvosainknál további tájékoztatást kérni.

A minőségi gabonatermelők számára kihagyhatatlan a lomb-, és kalászvédelem. Ebben szegmensben két termékük élesen ketté válik, hiszen az Optimo Care és a Talius a lombot képes megóvni, addig a Wirtuoz,  kettő deciliteres hektáronkénti dózisával, a kalászvédelem különleges vegyszere. Gőzei a kalászt – amely, azért is nehéz feladat, mert valójában egy füzéres füzér a virágzat – alaposan képesek bejárni, amelyet, ha a kijuttatástechnika korszerű fúvókáival szórunk ki, még nagyobb hatásfokra emelhetjük a vegyszer által megcélzott védelmet. A tapadásfokozó, a sebesség, a cseppméret, a nyomás, a kijuttatás idejének precíz meghatározása, mind azok az apró részletek, amelyekért érdemes növényorvost alkalmazni a termelőknek.

A Corteva az új Technológia Bónum Programjában egy, a honlapjukon elérhető felületet alakított ki, amellyel a termelők vegyszert és vetőmagot igényelhetnek közvetlenül a gyártótól. Míg a kedvezményes vetőmagok megvásárlására csak február 17-ig nyílik lehetőség, addig a növényvédő szerekre március 31-ig hosszabbított a cég. Ezzel azonnal és közvetlenül lehet a gyártótól vásárolni, azonban a magyar jogszabályi előírásoknak megfelelően a növényorvos, szaktanácsadó alkalmazása továbbra is kötelező!

Szegedi Erika, tótkomlósi méhész felhívta a növényorvosok figyelmét arra, hogy a virágzó gyomnövények is virágzó kultúráknak számítanak és 1991. óta, amikor is 7,7 méhcsalád jutott egy négyzetkilóméterre, addig 2017-ben már 13,44 méhcsalád jut egy négyzetkilométerre. Ez nagy felelősség a termelőknek, de egyben nagy lehetőség is, hiszen a beporzó rovarok révén egyes kultúrákban magasabb termést lehet realizálni.

Tatay Kálmán, a magyar alapítású és magyar tulajdonban lévő Agrobio termékcsalád Csongrád és Békés megyei képviselője kiemelte, hogy nagyon sok magyar kutató foglalkozott korábban a talajjal, amellyel manapság kezdünk újra megismerkedni. Üdvözölte a hírt, hogy ma már olyan képzést is meg lehet találni, mint a Biológiai talajerő-gazdálkodási szakirányú továbbképzési szak. Hangsúlyozta, hogy a termékek pontos, precíz előírásnak megfelelő felhasználása mellett várhatunk sikert. Együttműködések révén már megállapították, hogy a KITEStart nitrogén és foszfor műtrágyákkal biztonsággal keverhetők és kijuttathatók a Bactofil készítmények. A Bactofilt alapvetően az AKG programban gazdálkodóknak ajánlják. Méréseikre első sorban a Debreceni Egyetem kísérleti bázisának eredményeire támaszkodnak, ahol képesek a szakemberek parametizálni egy-egy új vegyszer, műtrágya és más készítmények teljesítményét. A két növényre állt vetésforgóval dolgozó gazdák számára különösen fontos, hogy a szármaradványok gyorsan le tudjanak bomlani, ehhez persze megfelelő agrotechnikát kell illeszteni és a gombakészítményekkel kombinálva képesek lehetünk felgyorsítani a talajainkban a biológiai folyamatokat.

Tatay Kálmán megerősítette, hogy az AGRObiot választó termelők részére a Väderstaddal megállapodtak és az AGRObio az önerőt átvállalva, beszáll a Väderstad munkagépek előfinanszírozásába. Meg kell jegyezni még a szójaoltó készítményüket és a bedolgozás nélkül kijuttatható algakészítményt, amely a talajfelületén képes csökkenteni az eróziót és az aszály okozta szélsőségeket tompítani. Továbbá a cég bejelentette, hogy ebben az évben megszűnik a papíralapú tájékoztatás.

Külön színfoltja volt az előadásnak a Volánpack Zrt. Fitokondi termékcsaládja, amelyeket a cég magyar tulajdonosa gyógynövények kivonataira alapoz. A lehetőségekről Dull Csaba számolt be. A Fitokondi nem csak nagyüzemi, hanem a kiskertek tarka, egymáshoz közeli kultúrái növényvédelmi problémáinak a megoldását is kínálja. Csalán, zsurló, fehérüröm, vérehulló fecskefű, fűzfakéreg és más gyógynövények kivonataiból, makro és mikroelemekből áll. Ami, valljuk be, jó alternatíva nekünk is, amikor jó barátaink a kiskertekbe, lakásba, balkonra keresnek olyan készítményeket, amelyek segíthetnek is és a szomszédokat sem zavarja.

A piac azonban reagált és a termelés igyekszik követni a vásárlói igényeket. Egyre jobban látszik az, hogy a minőségi élelmiszer előállítás, a magas szárazanyag tartalom, beltartalmi értékek, a cukorfok és megannyi paraméter egyre fontosabb lesz a vásárlóknak. Az internet miatt gyorsan tanulunk mi is és a vásárlók is. Egyre több a tudatos vásárló. A kérdés azonban mégis csak az, hogy a nehezebben előállítható termékek után érdeklődők vásárló ereje, mennyire lesz képes ezt követni? Hogyan tudjuk a termelékenységünket fokozni, hogy a költségeinket minimalizáljuk? Egy azonban bizonyos, hogy a szakma számára is egyértelmű, hogy az integrált szemlélet, a biológiai növényvédelem fel fog értékelődni a következő évtizedben.

Dr.Szilágyi Péter
jogász, okleveles növényorvos