Keressen minket

Mezőgazdaság

Lezárult a történelmi növényvédő szer-hulladékok elszállítása

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Lassan a végéhez közeledik a Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara eddigi legnagyobb feladatának elszámolása. A Kamara a Tiszta Ország Program keretében az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól kapott 300 millió forint támogatásból közel 300 tonna potenciális környezeti és közegészségügyi veszélyt jelentő növényvédőszer-hulladékot gyűjtött be és ártalmatlanított.

Hazánkban egy 2017-ben végzett felmérés szerint közel 300 tonna lejárt felhasználhatósági idejű, forgalomból kivont hatóanyagú vagy nem azonosítható növényvédő szer volt megtalálható mezőgazdasági épületekben, raktárakban, elhagyott tárolókban. Ezen készletek jelentős hányada még rendszerváltás előtti időkből származó, hazánkban már rég nem engedélyezett hatóanyag-tartalmú növényvédő szer volt. Évek óta folytak egyeztetések ezen történelmi növényvédő szerek szabályszerű összegyűjtése és megsemmisítése érdekében. A 2021-es évben fejeződtek be a tárgyalások az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara között, és a Minisztérium a Kamara rendelkezésére bocsátott 300 millió forintot ezen készletek felmérésére, begyűjtésére és elszállítására. 2022 januárra megtörtént a készletek vármegyénkénti felmérése, majd márciusban megkezdődött a szerek elszállítása és megsemmisítése. A hatalmas feladatot a Kamara programban részt vevő Országos és megyei koordinátorainak köszönhetően sikerült végrehajtani, a kapott támogatási összeg keretein belül maradva.

A feltárt növényvédő szerek felhasználhatósági idejük lejárta alapján három kategóriába voltak rendszerezhetők:

I. Rendszerváltás előttről származó tételek.

II. Rendszerváltás és EU csatlakozás közötti időszakból származó tételek

III. EU csatlakozás utáni időszakból származó tételek

A hatóanyagok veszélyességét tekintve kiemelendő a talált nagy mennyiségű arzén, higanytartalmú csávázószer, DDT, de jelentős mennyiségű karbofurán is elszállításra és megsemmisítésre került. Utóbbi az elmúlt évek ragadozómadár mérgezései okaként lehet ismerős.

A rendszerváltás előttről, közel 60.000 liter folyékony, és majdnem 85.000 kg szilárd halmazállapotú ismert és beazonosíthatatlan mérgező anyag került feltérképezésre, begyűjtésre és megsemmisítésre. A szerek egy részének szavatossága már a 70’-es években lejárt!

A 2022-es év decemberére sikerült az összes vármegyében összegyűjteni, elszállítani és megsemmisíteni az előzetesen felmért történelmi növényvédő szer mennyiséget, így az év végére az Országban 283 945 kilogramm lejárt szavatosságú növényvédő szerrel kevesebb veszélyes anyag jelent potenciális környezeti és közegészségügyi kockázatot. A lejárt szavatosságú növényvédő szerek nagy kockázatot jelentenek, hiszen potenciális veszélyt rejtenek magukban. Több esetben sikerült olyan raktárak készleteit felderíteni és megsemmisíteni, amelyek jogutód nélküli megszűnést, vagy felszámolást követően elhagyatva, egyre romló állagban, időzített bombaként ketyegtek szerte az Országban. A begyűjtött szerek csomagolása legtöbb esetben sérült volt, mely nyilvánvaló környezeti kockázaton túl humán és állategészségügyi szempontból is fokozott veszélyt jelent. A projektben szerzett tapasztalatok alapján bízunk benne, hogy hamarosan újabb kampány keretében további készletek megsemmisítésére kerülhet sor.

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

 

Mezőgazdaság

Rakodógépet loptak Hertelend-pusztáról

Print Friendly, PDF & Email

Gyanúsítottként hallgattak ki a tamási rendőrök egy dúzsi férfit, aki egy Hertelend-pusztai telephelyről elkötött rakodógéppel próbált hazajutni.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Gyanúsítottként hallgattak ki a tamási rendőrök egy dúzsi férfit, aki egy Hertelend-pusztai telephelyről elkötött rakodógéppel próbált hazajutni.

Forrás: Rendőrség

Egy hőgyészi gazdálkodó tett bejelentést a rendőrségen 2023. március 15-én reggel. Elmondta, hogy az éjszaka folyamán ismeretlen tettes eltulajdonított a Hertelend-pusztai állattartó telephelyükről egy Manitou rakodógépet, ezzel megközelítőleg 5.000.000 forint kárt okozva. A telep nagykapuja be volt zárva, de a rakodógépben benne volt az indítókulcs. A biztonsági kamera részben rögzítette az esetet.

Az intézkedést a hőgyészi rendőrőrs körzeti megbízottai kezdték meg. A sértett meghallgatását követően a kollégák kiváló hely- és személyismeretének köszönhetően az ellopott gépet rövid időn belül megtaláltak Dúzs határában, majd a lehetséges elkövetőt is beazonosították. A Tamási Rendőrkapitányság nyomozói közben szemlét tartottak a telephelyen és a megtalált munkagép fülkéjében is nyomokat rögzítettek.

A beszerzett bizonyítékok alapján egy 22 éves dúzsi lakosra terelődött a gyanú, aki korábban dolgozott a Hertelend-pusztai telepen.

A fiatalembert előállították és gyanúsítottként hallgatták ki. Elmondta, hogy előző este több helyen járt, közben „beviszkizett”. Arra emlékszik csak, hogy Mucsiból gyalog indult haza, aztán képszakadás és reggel otthon ébredt.

Az ügy vizsgálatát lopás bűntett elkövetése miatt folytatják a Tamási Rendőrkapitányságon.

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Több tízezer csirkét csaltak ki – a Baranya Vármegyei Főügyészség sajtóközleménye

Print Friendly, PDF & Email

A Komlói Járási Ügyészség jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat két elkövetővel szemben,

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Komlói Járási Ügyészség jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat két elkövetővel szemben, akik több tízezer csirkét rendeltek meg, azonban a vételárat nem fizették ki.

A fénykép illsuztráció. Fotó: Pixabay

 A vádlottak csirketenyésztéssel és értékesítéssel foglalkozó gazdasági társaság vezetői voltak. 2019 őszén a társaság rossz gazdasági helyzetben volt, ezért a vezetők elhatározták, hogy a velük szerződő vállalkozásokat, családi gazdálkodókat megtévesztik rendeléseik során, hogy ezzel bevételhez jussanak.

A két vádlott a cégük nevében termelési szerződéseket kötött vágásérett csirkék leszállítására különböző tenyésztőkkel. 2019 novembere és decembere között 9 gazdasági társaságtól rendeltek több tízezer vágásérett csirkét, melyek vételárát nem fizették meg. A két vádlott a társaságuk nevében 2 – 12 millió forint összeggel csapta be az egyes gazdasági társaságokat és összesen több, mint 45 millió forint jogtalan haszonra tettek szert.

Az elkövetők cselekménye jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettének megállapítására alkalmas, mely bűncselekmény büntetési tétele 2–8 évig terjedő szabadságvesztés.
Forrás: Ügyészség
Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Tűzgyújtási tilalmat rendelt el a hatóság

Print Friendly, PDF & Email

2023. március 18-tól a hatóság tűzgyújtási tilalmat rendel el Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A szeles és napsütéses napokat követően a hétvégére várható száraz, jelentősebb csapadék nélküli időjárás megnöveli az erdőre átterjedő szabadtéri tüzek kialakulásának veszélyét, ezért 2023. március 18-tól a hatóság tűzgyújtási tilalmat rendel el Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében.

A fénykép illusztráció. Fotó: Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a magyar élelmiszerlánc biztonságának felügyeletéért felelős országos hatáskörű állami szervezet (Ábra: Nébih)

Az utóbbi időszakban BAZ vármegyében egyre magasabb a szabadterületi tűzesetszám. Az erdőben és az erdő környéki területeken található könnyű holt biomassza nedvességtartalmát az elkövetkezendő napok időjárása várhatóan tovább fogja csökkenti.

Mindezen körülményeket mérlegelve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság egyetértésével, 2023. március 18-tól tűzgyújtási tilalmat rendel el BAZ vármegyében.

A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve az interaktív tűzgyújtási tilalom térképen jelölt területeken található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint tilos a parlag- és gazégetést is.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról a www.erdotuz.hu vagy a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térképen tájékozódhatnak.

Forrás: Nébih

Tovább olvasom