Keressen minket

Tudomány

Magyar kutatók a világon elsőként bizonyították, hogy a kutyák képesek különbséget tenni a nyelvek között

A kutyák képesek megállapítani ha emberi beszédet hallanak, és képesek különbséget tenni a nyelvek között.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE) működő MTA-ELTE Lendület Neuroetológiai Kutatócsoport megállapította, hogy a kutyák agya érzékeli, ha emberi beszédet hall, és képes különbséget tenni a nyelvek között. A kutatók legújabb agyi képalkotásos vizsgálataik révén a világon elsőként mutatták ki, hogy a kutyák agya más-más mintázatot mutat egy ismert és egy ismeretlen nyelv hallatán. Az eredményeket bemutató tanulmány a NeuroImage tudományos folyóiratban jelent meg – közölte az ELKH.

Magyar kutatók érdekes megállapításokat közöltek a kutyák képességeiről. A kutyák képesek megállapítani ha emberi beszédet hallanak, és képesek különbséget tenni a nyelvek között.(Kép: ELKH)

„Tudjuk, hogy az emberek már csecsemőkorban, még mielőtt megtanulnának beszélni, képesek megkülönböztetni egymástól a nyelveket. De vajon a kutyáknak is feltűnnek a nyelvek közötti különbségek? Ennek kiderítésére egy agyi képalkotásos kísérletet terveztünk” – mondta Laura V. Cuaya, a cikk elsőszerzője, akinek saját kutyája, Kun-kun is részt vett a vizsgálatban 17 másik kutya mellett.

Minden résztvevő kutya csak egy nyelvet hallott a gazdájától egész életében: a magyart vagy a spanyolt. A kísérlet során A kis herceg részleteit játszották le a kutyáknak magyarul és spanyolul, hogy összehasonlítsák az agyi válaszaikat az általuk ismert és nem ismert nyelvre. Továbbá a szövegrészleteket egészen rövid szeletekre darabolva és összekeverve a kutatók természetellenes ingereket is előállítottak. Ezeket az ingereket arra használták, hogy megnézzék, a kutyák egyáltalán felismerik-e a különbséget a beszéd és a nem-beszéd között.

A kutatók azt találták, hogy a kutyák beszédre és nem-beszédre adott agyi válaszainak mintázata különbözött az elsődleges hallókéregben, függetlenül attól, hogy az ismert vagy az ismeretlen nyelvből származtak az ingerek. A kutatók ugyanakkor arra nem találtak bizonyítékot, hogy a kutyaagy előnyben részesítené a beszédet a nem-beszéddel szemben.

„A kutyaagy – hasonlóan az emberek agyához – képes elkülöníteni a beszédet a nem-beszédtől. Ugyanakkor a beszédszerűség érzékelésének mechanizmusa más lehet, mint emberek esetében: míg az emberi agy különös becsben tartja a beszédet, addig a kutyák agya feltehetően egyszerűen a hanginger természetességét érzékeli” – magyarázta Raúl Hernández-Pérez, a cikk társszerzője.

A kutatás másik fontos eredménye az volt, hogy a kutyák agya a magyar és a spanyol nyelvet is képes volt megkülönböztetni. Erre abból következtettek a kutatók, hogy a másodlagos hallókéregben is eltérő mintázatokat találtak az agyi válaszokban a két nyelvre. Minél idősebb volt egy kutya, az agya annál jobban el tudta különíteni a két nyelvet.

„Minden nyelvnek megvannak a saját hangzásbeli jellegzetességei. Az eredményeink arra utalnak, hogy a kutyák életük során egyre jobban megtanulják, hogy hogyan hangzik a gazdájuk nyelve” – tette hozzá Hernández-Pérez.

„Először sikerült kimutatnunk, hogy egy nem emberi agy is képes megkülönböztetni egymástól az emberi nyelveket. Ez a felfedezés azért izgalmas, mert megmutatja, hogy nem csak az ember tudja számon tartani a nyelvek hangzásbeli sajátosságait. Azt azonban továbbra sem tudjuk, hogy erre csak a kutyák képesek-e, vagy más fajok is. Vajon az ember közelében töltött több tízezer év során lezajlott agyi változások hozzájárultak ahhoz, hogy a kutyák ma értőbb füllel hallgassák a beszédet? Ennek megválaszolására további kísérletekre van szükség” – összegezte a kutatás eredményeit Andics Attila, az MTA-ELTE Lendület Neuroetológiai Kutatócsoport vezetője.

A kutatás az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Magyar Tudományos Akadémia, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az Európai Kutatási Tanács és a Mexikói Tudományos és Technológiai Nemzeti Tanács támogatásával valósult meg.

Forrás: etologia.elte.hu

Mezőgazdaság

Világhírű izraeli tudósok új könyvet írtak a növények és állatok domesztikációjáról- GALÉRIÁVAL

Új kiadvány jelent meg Izraelben a mezőgazdaság kialakulásáról

A Közel-Keleten,10 500 éve lezajlott mezőgazdasági forradalom – beleértve a növények és állatok háziasítását  – véget vetett az emberek több millió éves vadászó-gyűjtögető életmódjának. Ez a neolitikus átalakulás új közösségek kialakulásához vezetett, amelyek búzát, árpát, borsót, lencsét, csicseriborsót termeltek, és számos állatot háziasítottak, beleértve a kecskéket, juhokat, szarvasmarhákat és sertéseket.

Új kiadvány jelent meg Izraelben a mezőgazdaság kialakulásáról. (Fotó: Dr. Szilágyi Gergely – Agro Jager News)

Prof. Dr. Shahal Abbo, a könyv egyik szerzője. Vezető kutató a Héber Egyetem Robert H. Smith Karán Rehovotben. Nemzetközi szaktekintély a hüvelyesnövények témakörében. (Fotó: plantscience.agri.huji.ac.il)

Mindezek a növények és állatok még mindig jelentős szerepet játszanak a mai globális gazdaságban és táplálkozásban.  Ez a mezőgazdasági forradalom ösztönözte az első városközpontok további fejlődését is.  Ez a kötet az ókori közel-kelet növények háziasításának eredetét, valamint az élelmiszertermelő társadalmakra jellemző, új ember-természet kapcsolat különböző aspektusait vizsgálja.  Bemutatja, hogy a növények gyors, földrajzilag lokalizált, tudásalapú háziasítása, milyen emberi kezdeményezés volt, amely végül hozzájárult a nyugati civilizációk és a modern emberi társadalmak kialakulásához.

A könyv részletesen bemutatja a Termékeny Félhold területén őshonos gabonafélék, hüvelyesek mellett, a különböző Közel-Keleten őshonos gyümölcsfák (olajbogyó, szőlő, datolya, füge, gránátalma) valamint négy állatfaj (kecske, juh, szarvasmarha, sertés) domesztikációját. A szerzők a tudományos eredményeiket régészeti ásatásokon szerzett adatokkal is alátámasztották.

Ábra: HUJI

A könyv bárki számára ajánlott. A közérthetően megfogalmazott szakkönyv, számos olyan kérdést válaszol meg, amely a mai napig vita tárgya tudósok körében. Eredményeik felhasználhatóak a növénytermesztésben és állattenyésztésben. Egyetemisták, valamint diákok is hasznát vehetik tanulmányaik során. A 21. századi növénynemesítés és állatnemesítés alapját képezi a most megszületett publikáció. A Növények háziasítása és a mezőgazdaság eredete az ókori Közel-Keleten – című könyv 15 fejezetből áll. A tudományos mű a Cambridge University Press gondozásában jelent meg Egyesült Királyságban. A könyv innen rendelhető meg.

***

Prof. Dr. Avi Gopher, az izraeli Tel Aviv Egyetem régésze. (Fotó: Wikipédia)

Shahal Abbo agronómus és növénygenetikus a Jeruzsálemi Héber Egyetemen dolgozik, Izraelben.  A mediterrán mezőgazdasági ökoszisztémákon belüli gabonafélék és hüvelyesek, mind háziasított, mind vadon élő gabonafélék összehasonlító tanulmányozása során számos új gyakorlati és fogalmi eszközt fejlesztett ki a növények háziasításával és a termésfejlődéssel kapcsolatban.

Avi Gopher az izraeli Tel Aviv Egyetem régésze.  Kutatásokat végzett az idő – tér szisztematika – sorozatelemzések terén, rekonstruálva a neolitikus kulturális elemek terjedésének kronológiáját és ütemét a közel – keleti kora neolitikum interakciós szférájában.  Gopher a közel-keleti növények háziasításával foglalkozó kutatócsoport tagja, és a régészeti szempontokra összpontosít.

 

Írta és fényképezte: Dr. Szilágyi Gergely

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

 

 

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Egyetemi innováció az ökogazdálkodásért

Forgalomba hozatali engedélyt kapott és már a piacon is elérhető a Debreceni Egyetem kutatóinak felfedezése

Debreceni Egyetem: Forgalomba hozatali engedélyt kapott és már a piacon is elérhető a Debreceni Egyetem kutatóinak felfedezése. A termésnövelő anyag a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság szakembereinek 7 éves kutatómunkájának eredménye.

Forgalomba hozatali engedélyt kapott és már a piacon is elérhető a Debreceni Egyetem kutatóinak felfedezése. (Fotó: Debreceni Egyetem)

Karaffa Erzsébet, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) Élelmiszertudományi Intézetének egyetemi tanára és Kovács Csilla, a DE Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Újfehértói Kutatóintézet (ÚJKI) Gyümölcstermesztési, Fajtafenntartási és Génmegőrzési Osztályának vezetője 2015-ben kezdte meg kutatását a Tokaji borrégióban.

A Tricho Immun egy biostimulátor. mely ökológiai gazdálkodásban is alkalmazható. Kutatásaink során egészséges növényekből két gomba törzset izoláltunk, amelyek endofitonok lévén együtt tudnak élni a növénnyel, a szövetekben pedig jótékony hatást fejtenek ki. A piacon egyedülálló a termék, az európai piacokon jelenleg nincs forgalomban hasonló növénykondicionáló készítmény. A termék hatékonyságával kapcsolatban 5 éve folynak a szabadföldi kísérletek, ezek bizonyítják az eredményességét. A mintákban kimutathatók a biostimulátor pozitív hatásai – fejtette ki a hirek.unideb.hu-nak Karaffa Erzsébet a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar egyetemi tanára.

A Debreceni Egyetem úttörő szerepet tölt be a hazai technológiatranszfer programok kidolgozásában, a magyar egyetemek közül elsőként indított Proof-of-Concept programot az intézményben keletkező korai fázisú kutatási eredmények hasznosításának támogatására. (Ábra: Debreceni Egyetem)

A 7 éve megkezdett kutatások során a kórokozók izolálásakor azonosítottuk azt a két Trichodermát, amelyek a Tricho Immun meghatározó elemei. A szántóföldi növényeknél, valamint a gyümölcsösösökben végzett vizsgálataink azt mutatják, hogy a kondicionáló hatására egyebek mellett a lombnövekedés, a terméshozam, valamint a cukortartalom emelkedése elérheti az 5-15 százalékot is. A termék védelmet biztosít a biotikus és az abiotikus stresszfaktorokkal szemben egyaránt, fokozza a növény immunitását úgynevezett növényi probiotikumként a kórokozó gombafajokkal szemben, továbbá hatóanyagai révén megakadályozza az esetleges sérüléseken történő bejutásukat, sebzáró képességének köszönhetően a felületek felülfertőződését – emelte ki Kovács Csilla.

A Debreceni Egyetem úttörő szerepet tölt be a hazai technológiatranszfer programok kidolgozásában, a magyar egyetemek közül elsőként indított Proof-of-Concept programot az intézményben keletkező korai fázisú kutatási eredmények hasznosításának támogatására.

Az egyetem harmadik missziós tevékenységének fontos célja, hogy a kutatási eredmények ne csak tudományos publikációk, hanem konkrét termékek és szolgáltatások formájában is megjelenjenek, és ezáltal a társadalom szélesebb körében is hasznosuljanak. Ezt a folyamatot támogatja az UD-IMPACT program, mely a Debreceni Egyetem Innovációs Alap (DEINA) finanszírozásával valósul meg. A Tricho Immun az első olyan piaci termék, mely az UD-IMPACT keretében meghirdetett Proof of Concept Program támogatásával jutott el a technológiatranszfer fázisába. A szabadalmi bejelentés 2018-as benyújtását követően megindult a partnerkeresés, melyben a kutatóknak is jelentős szerepük volt. Számos egyeztetés lefolytatását követően a Danuba Kft.-vel írtuk alá a licenciamegállapodást, melynek értelmében a hazai cég vezetheti piacra a terméket – tájékoztatott Bene Tamás, az egyetemi Kutatáshasznosítási és Technológiatranszfer Központ vezetője.

A termék egyelőre csak Magyarországon kapható, azonban a licenciamegállapodás értelmében a hasznosító partner jogosult más országokban is megkezdeni a forgalmazást.

A Danuba célja, hogy környezetbarát és bio készítményeket, tápanyagokat biztosítson a gazdáknak. Termékeink jelentős részét külföldről importáljuk, ezért is volt nagy öröm számunkra, hogy itthon ilyen minőségű Trichodermát találtunk. Ezeknek a gombáknak a jótékony hatása közismert, azonban a Karaffa Erzsébet és Kovács Csilla által leírt fajok hatása és eredményei Európában, sőt világszerte is egyedülállóak. Célunk, hogy a sikeres itthoni debütálás után a termék külföldön is forgalomba kerüljön – jelentette ki Zajácz István, a forgalmazó Danuba Kft. ügyvezetője.

Az egynyári és évelő növények serkentését és védelmét segítő Tricho Immun már kiskereskedelmi forgalomban is megvásárolható. A Danuba Kft. 100 g-os kiszerelésben is elérhetővé tette a fogyasztók számára a Debreceni Egyetem kutatói által elért tudományos eredményeken alapuló terméket.

Forrás: Debreceni Egyetem

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Az afrikai sertéspestis elleni vakcina készen áll a használatra

Farmers Weekly: Egy lépéssel közelebb került a világ a halálos afrikai sertéspestis (ASP) vírus elleni küzdelem megoldásához. Vietnámi tudósok azt állították, hogy egy hatékony vakcinát fejlesztettek ki, amely már kereskedelmi forgalomba is kerülhet.

Hatékony vakcinát készítettek az afrikai sertéspestis ellen vietnámi és amerikai kutatók. (Kép: Vtn.vn)

Avac Vietnam Company (AVAC Co). Kép: Avac)

A vakcinát 2019 óta fejlesztik az Avac Vietnam Company (AVAC Co) és az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) Mezőgazdasági Kutatószolgálata közötti együttműködés keretében.

Vietnam vezető szerepet vállalt a kutatásban, miután 2019-ben hatmillió sertést – az állományuk 20 százalékát – veszítették el a betegség miatt.

Phung Duc Tien vietnami mezőgazdasági miniszterhelyettes. (Kép: baucuquochoi.vn)

Az ország most a gyártásra készül. Az első olyan ország akar lenni, amelyik előállítja és exportálja a vakcinát – jelentette be Phung Duc Tien, vietnami mezőgazdasági miniszterhelyettes.

A betegség elleni küzdelemben Phung Duc Tien “mérföldkőnek” nevezte a vakcinát: az afrikai sertéspestis, a Reuters hírügynökség szerint, világszerte mintegy 500 millió sertés pusztulását okozta.

Az elhullási arány sok helyen elérte a 100%-ot, és a betegség a 2019-ben, az Ázsiában bekövetkezett pusztító járványkitörések után, gyorsan terjedt nyugat felé, elért a német-francia határig.

A legutóbbi esetek már Nagy-Britanniához közel voltak. A brit termelők számára jelentős áttörést jelent a hatékony vakcina kilátásba helyezése.

Tesztek:

  • A vakcina egy legyengített vagy attenuált ( legyengített kórokozó) élő vírustörzset használ a sertések immunválaszának elősegítésére, és az USDA biztonságosnak nyilvánította a használatát.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma. (Ábra: usda.gov)

  • Az Egyesült Államokban és Vietnamban végzett kísérletek 95%-os hatékonyságot mutattak a sertések betegség elleni védelmében.
  • A termék egy adagja körülbelül hat hónapra biztosít védettséget, mielőtt a tenyészállomány esetében bármilyen emlékeztető oltás beadását fontolóra lehetne venni.
  • A kísérleteket négy gazdaságban, 300 és 20 000 darab  állományméretű sertéseken végezték. A sertéseket beoltották és magas szintű vírussal fertőzték meg, a kontrollcsoportokat pedig megfertőzték és kezelés nélkül hagyták.
  • Az AVAC ASF LIVE vírussal kezelt sertések csak enyhe klinikai tüneteket mutattak, például lázat és étvágytalanságot, mielőtt rendbe jöttek volna.
  • Csak egy beoltott sertés halt bele a betegségbe, míg a be nem oltott kontrollcsoportban az összes állat gyorsan elpusztult.

Fejlesztés alatt álló brit vakcina

Az Egyesült Királyságban, a Surreyben található Pirbright Intézetben, szintén folyik egy vakcina kifejlesztése, de egyelőre nem tették közzé a kereskedelmi forgalomba hozatal időpontját.

Linda Dixon, a Pirbright afrikai sertéspestisvírus csoportjának vezetője elmondta, hogy a vakcinakutatás intenzíven folytatódik, mind a génmentesített, módosított élő vakcinák, mind az alegység vakcinák terén.

A Vietnamban kifejlesztetthez hasonló, attenuált élő oltóanyag-jelölteket több dózisban tesztelték a biztonságosság és a hatékonyság szempontjából, és további biztonsági tesztek is folyamatban vannak – mondta Dr. Dixon.

Az alegység-vakcinák a védőantigén-állományok azonosításának szakaszában vannak – tette hozzá.

Forrás: Farmers Weekly.co.uk

A cikket magyarra fordította: Dr. Szilágyi Gergely

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

 

Tovább olvasom