Keressen minket

Vadászat

A három abnormális és az öreg hatos Orgoványon

Print Friendly, PDF & Email

Máté Balázs hivatásos vadász élménybeszámolója:

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

2024 .04.13-án reggel az orgoványi vadásztársaság területén elkezdtük az idei évi őzbakvadászatot. Máté Balázs hivatásos vadász kísérte az aznapi első vendéget, aki tagtársunk, Heródek Zoltán testvére, Heródek Imre volt.

Heródek Imre születésnapi bakja. Fotó: Máté Balázs – Agro Jager News

Így mesélt róla:

Azon a reggelen ismert bakra mentünk ki, ami rendszeresen tartotta a helyét. Ezen a reggelen azonban nem találtuk a megfigyelt helyen, így haladtunk tovább a területen, mivel több, rendellenes agancsú bakot is számon tartottunk a területen.

Fotó: Máté Balázs – Agro Jager News

Végül is nem találkoztunk egyik kiszemelt bakkal sem, így félig-meddig el is engedtük a reggeli vadászatot. Egy utolsó esélyt adva még magunknak visszamentünk arra a helyre, ahol reggel kezdtük a vadászatot. Megérkezve a reggeli kezdés helyszínére és észleltünk egy sutát, ami gidájával legelészett a vetésen. Hirtelen felállt a keresett bak is.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Mivel egy nagyon nyitott területről volt szó, gyors gondolkodás után a cserkelés mellett döntöttünk. Ez utólag jó döntésnek bizonyult. Kb. 150 méter körül lehettünk a kiszemelt bakhoz, amikor a lőbotot felállítottam a vendégnek. „Ha jó a pozíció, lőjjön!” – mondtam. Ebben a pillanatban azonban a bak vissza lefeküdt a másik két tarvaddal együtt. Ekkor döntöttünk úgy, hogy közelebb cserkeltünk hozzájuk, mivel a nagy takarás miatt, nem ítéltem biztonságosnak a lövést. 70-80 méterre járhattunk mikor felállt az egyik tarvad.

Fotó: Máté Balázs – Agro Jager News

A lőbotot leraktam és mondtam Imrének „Figyeljen mert a bak fel fog állni”. Körülbelül fél perc várakozás után fel is állt a vad, melyet egy lapockalövés helyben is marasztalt. Megszokott, kötelező „cigarettaszünetet” megtartva elindultunk a bak felkereséséhez, ami megint csak nem bizonyult egyszerűnek a nagy vetésnek köszönhetően. Végül megtalálva a bakot, birtokba vette a vendég. Ezután terítéket készítettünk és elindultunk a vadászházhoz. A vendég nagyon örült, mivel 50. születésnapjára kapta az őzbakot. Élete első abnormális őzbakját lőtte meg. A bak korát 4-5 évesre becsüljük, melynek súlya 300-320 gramm körül várható. Pontos súlyát és korát a bírálat után tudjuk megmondani.

Fotó: Máté Balázs – Agro Jager News

A vadásztatást kora délután folytattam tovább, amikor is a vendég, tagtársunk Heródek Zoltán volt. Nagyon bíztam benne, hogy hasonló sikerrel jár, mint reggel a testvére. A területre kiérve nagyon gyenge őzmozgást tapasztaltunk. Nagyon sokáig őzet sem láttunk, majd este 7 óra után megélénkült a határ. Az első bak, egy öreg hatos bak volt, amit a beállt helyen meg is találtunk. Vendégem, Zoli egy jól irányzott lapockalövéssel sikeresen terítékre is hozta, 147 méter távolságról. A területen haladva tovább, megpillantottam egy másik őzbakot is. Gyors bírálat után a vendégemnek mondtam: „Jó osztott szárú bak. Elejted-e? Vendégem kiszáll a kocsiból és pontos lapockalövéssel terítékre is hozta, kb.180 méter távolságról. Terítéket elkészítve fényképeket készítettünk, majd elindultunk befele a vadászházhoz.

Osztott szárú bak korát 5-6 évesre becsüljük 350-380 grammra pedig a súlyát.

Fotó: Máté Balázs – Agro Jager News

14-én reggel újabb vendéget kísértem őzbakra, aki szintén tagtársunk, Baski Gábor volt. Aznap reggel egy általam ismert öreg, abnormális bakra néztünk rá. A területre kiérve tapasztaltuk, hogy a kiszemelt őzbak, egy fiatal barkás bakkal feküdt a magas fűben. Másodperc töredék része alatt a bak felkelt és egy többhektáros nádasba váltott be. A bak beváltás helyszínére érve, megpillantottuk a kiszemelt őzbakot kb. 80 méterre. Gyors bírálat után. – felismerve a bakot -, Gábornak engedélyt adtam az elejtésre, melyet egy nyaktőlövéssel szépen terítékre is hozott. A teríték elkészítése után fotók készültek a bakról. Bak korát 6-7 évesre,  súlyát pedig 330-350 grammra becsüljük.

Baksi Gábor által elejtett őzbak. Fotó: Máté Balázs – Agro Jager News

Végeredményként a négy elejtett bakból három abnormális aganccsal rendelkezett. A terület borítottsága miatt, hivatásos vadászként aggályosnak tartottam a vadászat sikerét, ezért örültem nagyon az eredménynek. Úgy gondolom, jól kezdtük a vadászidényt.

 

Írta és fényképezte:  Máté Balázs hivatásos vadász

 

 

***
A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Írjon nekünk: marketing@agrojager.hu

Vadászat

A XXV. Szarvasbőgő Európa-bajnokság

Print Friendly, PDF & Email

Virgile Parpinelli nyerte meg a XXV. Szarvasbőgő Európa-bajnokságot

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A lengyelországi Goraj-Zamekben rendezett 30. Wielkopolska Vadászati Kulturális Fesztivál adott otthont a XXV. Szarvasbőgő Európa-bajnokságnak 2024. május 17. és 19. között.

Fotó: Vadászati Kulturális Egyesület

Magyarországot a Czakó Attila, Kasper Áron és Kohl József alkotta csapat képviselte. A 12 ország 36 versenyzőjét felsorakoztató mezőnyben Czakó Attila és Kasper Áron holtversenyben a 6. helyen végzett, 120 ponttal.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Az idei összeurópai megmérettetés első helye izgalmas szétbőgések során dőlt el. A francia Virgile Parpinelli és a cseh Jan Bratnik egyaránt 128 pontot ért el az alapszakaszban, ezért szétbőgésre került sor. Az első szétbőgésben azonban újra azonos pontszámot értek el. A második szétbőgésben végül a francia versenyző 2 ponttal előzte meg vetélytársát, így ő lett a XXV. Szarvasbőgő Európa-bajnokság győztese. Harmadik helyen a szlovén Tadej Klemensek végzett.

A csapatok versenyében Csehország szerezte meg az első helyet, második helyen Szlovákia csapata, harmadik helyen pedig a házigazda Lengyelország csapata végzett. A magyar csapat mindössze 4 ponttal lemaradva a dobogóról a negyedik helyen fejezte be a megmérettetést.

A csapatot Erdélyi Tamás kísérte delegációvezetőként, hazánk zsűridelegáltja pedig Dr. Bleier Norbert tájegységi fővadász volt, akit idén is beválasztottak a 8 tagú bíráló testületbe.

Forrás: Vadászati Kulturális Egyesület

Tovább olvasom

Vadászat

Jászkisér – Fontos az apróvadállományunk megtartása

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

“Apróvadas” vadásztársaságként kiemelt vadfajaink – az őzek mellett – a fácán és a nyúl. Elengedhetetlen feladataink közé tartozik, ezen vadfajainkkal való megfelelő bánásmód, ennek érdekében, az élőhelyek biztosítása, megtartása mellett, gondoskodnunk kell a táplálék hozzáférhetőségéről is.

Fotó: Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság

Társaságunk jó pár évtizede nem foglalkozik fácánneveléssel és vásárolt madárral sem dúsítjuk az állományt. Kizárólag a vadon élő állományunkra tudunk támaszkodni, amely soha nem látott kihívásokkal állt szemben a korábbi évtizedekben. Nem kell nagy jósnak lenni ahhoz, hogy a jövőben is különböző megpróbáltatások elé nézünk majd.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Nem rendezünk nagy terítékű hajtásokat, vadászatokat sem, kizárólag kis létszámú, jó hangulatú, tagi hajtásaink vannak. Az elmúlt két évben kivételt képezett, az évi 1-2 alkalommal megrendezésre kerülő nyúlhajtásunk, amely a drasztikusan megnövekedett nyúlállományunk indokolt.

Társaságunk területi jellegéből adódóan nem vesztek ki teljesen azon fasorok, nádasok, erdőszélek és kisebb nagyobb csedresek, amelyek biztosítják a fácánjaink élőhelyét, bár méretük rohamosan csökken. Megannyi csatorna, vízelvezető szövi át a területünk egy részét, amely ugyan nem helyettesíti az esőt, párát, de biztosít némi ivólehetőséget, valamint több agyaggödör, nádas is megtalálható nálunk, amelyek egy része még nyáron is vízzel borított.

Fotó: Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság

A modern kori mezőgazdaság adta lehetőségek, feltételek nem kedveznek az apróvadjaink táplálékigényének. Kötelességünk, hogy biztosítsunk nekik kiegészítést a magunk módján, magunk anyagi és egyéb erőforrásait felhasználva. Korábban elkészült fémszerkezeteket, felajánlásból kapott palatáblákkal tudtuk borítani, a hivatásos vadászunk mellett, tagi felajánlásból, tagi munkával készültek el, megépítésük után, ki is juttattuk a területre.

Fotó: Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság

Az etetők fizikai védelmet adnak, mind az alá szórt tápláléknak, mind a fentről leselkedő ragadózókkal szemben.
Apróvad védelméhez szorosan kapcsolódik a dúvad-gyérítés is, amelyre kiemelt figyelmet fordítunk. Létesítettünk szabályos “dögszórókat” és fokozottan figyelemmel kezeljük, a területen megjelenő aranysakál populációt, valamint a lassan állandó jelleggel megjelenő vaddisznókat.

Fotó: Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság

Tervben van még további etetők készítése fémből, fából, hogy szinte minden fassorra jusson belőlük. Az etetők alá az általunk hozzáférhető takarmányt tudjuk biztosítani, fácánjaink legjobban az ocsúnak örülnek. Céljaink eléréséhez és apró vadjaink érdekében is, szívesen veszünk bármilyen nemű, jellegű felajánlást! Köszönjük!

Forrás: Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság – Jászkisér Facebook oldala

Tovább olvasom

Vadászat

Valaczkai Erzsébet festőművész kiállítása

Print Friendly, PDF & Email

Megnyílt Valaczkai Erzsébet festőművész kiállítása Orosházán

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Megnyílt Valaczkai Erzsébet festőművész kiállítása Orosházán, a Nagy Gyula Területi Múzeumban.

Forrás: Valaczkai Erzsébet festőművész

A Békés vármegyei kötődésű grafikus-festőestőművész „Erdőn-mezőn járva” elnevezésű tárlatát Zuberecz Tibor, Békés vármegye fővadásza nyitotta meg.Valaczkai Erzsébet vadászfestői tevékenységét a szakmai közönség is ismeri és elismeri.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Eddigi munkásságát a Hubertus Kereszt arany fokozatával, a VKE Arany-ecset díjával, Magyar Vadászatért Érdeméremmel, dr. Egyed István emlékplakettel, Nimród-díjjal, valamint Magyar Arany
Érdemkereszttel ismerték el.

A művész 1958-ban, Orosházán született, gyermekkorát a pusztaföldvári tanyavilágban élte, 1982
óta Heves megyében, egy festői környezetű falucskában, Tarnaleleszen él.

Fotó: Nagy Gyula Területi Múzeum

Itt ismerkedett meg az erdő élővilágával. Rendszeresen járja az erdőt, a mezőt, valamint több mint két évtizede aktívan foglalkozik vadászattal is.

Forrás: Valaczkai Erzsébet festőművész

Az átélt élményeket rajzain és festményein jeleníti meg. Kedvenc témái a madarak, a nagyvadak és
a famatuzsálemek. Példaképei között említi Csergezán Pált és Rein Poortveliet, akik egyéni és
életszerű módon örökítették meg a természet érdekes és szép pillanatait.

Forrás: OMVK

Valaczkai Erzsébet festőművészről további információ itt érhető el

***

A kiállítás június 16-ig tekinthető meg a Nagy Gyula Területi Múzeumban

 

Tovább olvasom