Keressen minket

Vadászat

Újabb rekord született Ohaton

Print Friendly, PDF & Email

Az ohati kapitális harcsák…

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Fontosak ezek a kora tavaszi napok és hetek a szürkeharcsa-horgászok életében. A késő őszi hónapok óta  fél év telt el harcsahorgászat nélkül. Nagyon sok idő ez egy szenvedélyes horgász életében – kezdte beszámolóját Zsolna Mihály, a Vác Dunakanyar Catfish Team csapat oszlopos tagja.

Fotó: Zsolna Mihály – Agro Jager News

Barátaival már hónapokkal ezelőtt elkezdték szervezni a tavaszi horgászatot, a Hajdú-Bihar vármegyében található Ohati 3-as tóra, amely Tiszafüredtől 30 kilométerre, Debrecentől alig 50 kilométerre helyezkedik el, a Hortobágy szívében. A helyi egyesület szabályaihoz alkalmazkodva, január 15-e után le is foglalták az időpontot a helyi tógazda segítségével. Zalkodi András, amiben csak tudott, segített a barátainak. Tippekkel, tanácsokkal látta el ismerőseit, akik többnapos horgászatot szerveztek.

Fotó: Zsolna Mihály – Agro Jager News

Április 11-én, kora reggel érkezett meg a baráti társaság: Pálinkás Viktor, a Váci harcsalesők csapatából, Kramlik Kázmér pedig az LKV Catfish csapatát erősítette. A hivatalos versenyeken, más- más csapatban, egymás ellen versenyeznek, barátságuk azonban megkérdőjelezhetetlen.

Csütörtök kora délelőtt foglalták el nagy reményekkel a négyes állást. Előzetesen, amire csak tudtak, mindenre felkészültek. Az Ohati 3-as tavon csalihalat fogni szinte kizárt, mert a tó bővelkedik a nagytestű harcsákban, amik szinte minden kisebb testű halat felfalnak. Időnként a helyi tógazdaságból hoznak több száz kikó keszeget, kárászt, ami alig négy-öt nap alatt el is tűnik a harcsák gyomrában.

Fotó: Zsolna Mihály – Agro Jager News

Idén a csalihalakért, Kázmér volt a felelős, aki az Ipolyból, főleg vörösszárnyú keszeggel segítette a barátait. Egy hidegfront miatt hirtelen megváltoztak a körülmények. Drasztikusan esett a légnyomás, jóval hűvösebb lett. Ez óriási sikerrel kecsegtetett, mert ilyenkor a kapitális harcsák rendkívül agresszívvé válnak, a harcsarablások száma megtöbbszöröződik. A nagyobb méretű harcsák is félreteszik az óvatosságukat, mivel hamarosan kezdődik az ívás. A szaporodás sok energiába kerül, kora tavasszal farkaséhesek a harcsák.

Bár mindhárman nagy tapasztalattal rendelkeznek, idén igazán nagy harcsákat akartak zsákmányolni.  Zsolna Mihály és Pálinkás Viktor 2021-ben a Harcsafogó Országos Bajnokságon második helyezést ért el a Váci harcsalesők csapatával.

Annak ellenére, hogy 25 éve horgászik szürkeharcsára és 15-20 esetben fogott már 190 és 196 centiméter közötti halat, két méternél nagyobb harcsát egyszer sem akasztott meg.

Fotó: Zsolna Mihály – Agro Jager News

Az első nagy halat Kramlik Kázmér fogta ki,  péntek hajnalban három óra körül, spannolós módszert alkalmazva. Az első harcsa 240 centiméter hosszúságú volt fejétől a faroktő végéig. A négy napos horgászatuk alatt ez a hal bizonyult a legnagyobbnak. A hal becsült súlya megközelítőleg 90 kilogramm lehetett. Sérülésmentesen egy ekkora halat már nagyon nehéz lemérni. Így rövid fotózás után vissza is engedték.  Evvel Kázmér megdöntötte az egyéni rekordját, amit Pálinkás Viktor 220 centiméteres harcsája követett. Vélhetően a súlya megközelítette a 70 kilogrammot. Bár már nagyon sok halat fogtak együtt,  óriási élmény volt mindhármuknak ekkora halakat fárasztani.

Fotó: Zsolna Mihály – Agro Jager News

Zsolna Mihály 2024-ben, 25 évnyi próbálkozás után kifogta az első igazán nagy harcsáját, aminek a teljes hossza elérte a 231 centimétert. A  súlyát megközelítőleg 78-83 kilogrammosra becsülték. Ezt a halat hétfő hajnalban sikerült megakasztani. Ezekre a nagy halakra Ohaton nagyon vigyázni kell, amire külön felhívja a figyelmet Zalkodi András tógazda. A halakért minden esetben csónakkal mentek. A kapitális méretű halaknál nagyon fontos a kíméletes bánásmód. A cél: a minél gyorsabb fárasztás, és fogás, amihez elengedhetetlen a jó minőségű felszerelés, ami kibírja az ekkora terhelést.

A több napos horgászat alatt számos kisebb harcsát is akasztottak. Viktornak volt egy rontott kapása is, amin valószínűleg még egy kapitális harcsa lehetett. A kapás erejéből következtettek hal méreteire, azonban a gerebenfogak sűrűjéből kicsúszott a horog.

Az eredményes napok és éjszakák után mindhárman tudták, hogy egyszer minden horgászat véget ér.  Hétfőn reggelre szinte már mindent összepakoltak, kivéve a botokat, amik az ég felé állva várták az újabb harcsákat. Reggel hatig szólt a horgászjegyük, ezért az utolsó másodperceket is kihasználták. Zsolna Mihály egyik horgászbotján, a felszín közelében felkínált karikakeszeg, amit a horgászok csak “kelj fel Jancsinak” neveznek – eddig eredménytelennek bizonyult. Pálinkás Viktor folyamatosan biztatta barátját, hogy alkalmazzon más tecnikát, de Mihály kitartott a taktikája mellett.

Fotó: Zsolna Mihály – Agro Jager News

Reggel, hat óra előtt pár perccel, a karikakeszeggel megindult egy újabb óriási kapitális harcsa. A csapat azonnal mozgásba lendült. Óriási volt a meglepetés. Akik harcsáztak már életükben, pontosan jól tudják, hogy egy ilyen kapás a horgászat legvégén, ritka, mint a fehér holló. A fárasztás során érezték, hogy egy újabb nagy hal került a horogra. A sok-sok év megtanította őket arra, hogy csak akkor örülhetnek igazán, amikor a hal már kint pislog a parton. Óriási öröm volt egy újabb kapitális harcsát a partra emelni. Közben véletlenül egy pezsgő is kinyílt, amivel megünnepelték a horgásztúrájuk legutolsó nagy halát, a parton nézelődökkel és az parton megjelenő újabb horgászokkal együtt.

Fotó: Zsolna Mihály – Agro Jager News

Így Zsolna Mihálynak sikerült kifognia két nagy harcsát alig pár óra leforgása alatt. A mostani hal pontosan 228 centiméter hosszúságú volt, amit egy gyors fénykép elkészítése után vissza is engedtek a tóba.

A kora tavaszi horgászat alatt mindhárman megdöntötték az egyéni legnagyobb harcsarekordjukat. A harcsa horgászatának 60 %- a szerencsén múlik. Ezt követi talán az egyik legfontosabb tényező: az időjárás. A harcsa kifejezetten kedveli a hidegfrontot, a legoptimálisabb időszak a harcsák horgászatára a kora tavaszi és késő őszi hónapok. Ekkor még a legokosabb, legöregebb halak is feladják a méltán híres óvatosságukat.

Fotó: Zsolna Mihály – Agro Jager News

A harcsahorgászat egy nagyon időigényes hobby, amelyhez óriási türelem és kitartás szükséges. Egyes horgászok akár egy-két éven belül is képesek két méter feletti harcsákat is kifogni, amihez óriási szerencse kell. Sokan nem is tudják megfelelően értékelni ezeket a szép halakat. Másoknak ugyanehhez az eredményhez sok-sok év, évtized szükségeltetik. Ezeket a nagy harcsákat óvni, védeni kellene. Gasztronómiai értéke kevés. A legízletesebb harcsák súlya nem több öt-hat kilogrammnál.

Zsolna Mihályt, a Versus Kft. támogatja a Harcsafogó Országos Bajnokságon, amit idén áprilisban Tiszalúcon majd késő ősszel, az Atkai holtágon rendeznek meg.

 

 

Írta: Dr. Szilágyi Gergely

 

 

***
A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Írjon nekünk: marketing@agrojager.hu

Vadászat

A XXV. Szarvasbőgő Európa-bajnokság

Print Friendly, PDF & Email

Virgile Parpinelli nyerte meg a XXV. Szarvasbőgő Európa-bajnokságot

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A lengyelországi Goraj-Zamekben rendezett 30. Wielkopolska Vadászati Kulturális Fesztivál adott otthont a XXV. Szarvasbőgő Európa-bajnokságnak 2024. május 17. és 19. között.

Fotó: Vadászati Kulturális Egyesület

Magyarországot a Czakó Attila, Kasper Áron és Kohl József alkotta csapat képviselte. A 12 ország 36 versenyzőjét felsorakoztató mezőnyben Czakó Attila és Kasper Áron holtversenyben a 6. helyen végzett, 120 ponttal.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Az idei összeurópai megmérettetés első helye izgalmas szétbőgések során dőlt el. A francia Virgile Parpinelli és a cseh Jan Bratnik egyaránt 128 pontot ért el az alapszakaszban, ezért szétbőgésre került sor. Az első szétbőgésben azonban újra azonos pontszámot értek el. A második szétbőgésben végül a francia versenyző 2 ponttal előzte meg vetélytársát, így ő lett a XXV. Szarvasbőgő Európa-bajnokság győztese. Harmadik helyen a szlovén Tadej Klemensek végzett.

A csapatok versenyében Csehország szerezte meg az első helyet, második helyen Szlovákia csapata, harmadik helyen pedig a házigazda Lengyelország csapata végzett. A magyar csapat mindössze 4 ponttal lemaradva a dobogóról a negyedik helyen fejezte be a megmérettetést.

A csapatot Erdélyi Tamás kísérte delegációvezetőként, hazánk zsűridelegáltja pedig Dr. Bleier Norbert tájegységi fővadász volt, akit idén is beválasztottak a 8 tagú bíráló testületbe.

Forrás: Vadászati Kulturális Egyesület

Tovább olvasom

Vadászat

Jászkisér – Fontos az apróvadállományunk megtartása

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

“Apróvadas” vadásztársaságként kiemelt vadfajaink – az őzek mellett – a fácán és a nyúl. Elengedhetetlen feladataink közé tartozik, ezen vadfajainkkal való megfelelő bánásmód, ennek érdekében, az élőhelyek biztosítása, megtartása mellett, gondoskodnunk kell a táplálék hozzáférhetőségéről is.

Fotó: Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság

Társaságunk jó pár évtizede nem foglalkozik fácánneveléssel és vásárolt madárral sem dúsítjuk az állományt. Kizárólag a vadon élő állományunkra tudunk támaszkodni, amely soha nem látott kihívásokkal állt szemben a korábbi évtizedekben. Nem kell nagy jósnak lenni ahhoz, hogy a jövőben is különböző megpróbáltatások elé nézünk majd.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Nem rendezünk nagy terítékű hajtásokat, vadászatokat sem, kizárólag kis létszámú, jó hangulatú, tagi hajtásaink vannak. Az elmúlt két évben kivételt képezett, az évi 1-2 alkalommal megrendezésre kerülő nyúlhajtásunk, amely a drasztikusan megnövekedett nyúlállományunk indokolt.

Társaságunk területi jellegéből adódóan nem vesztek ki teljesen azon fasorok, nádasok, erdőszélek és kisebb nagyobb csedresek, amelyek biztosítják a fácánjaink élőhelyét, bár méretük rohamosan csökken. Megannyi csatorna, vízelvezető szövi át a területünk egy részét, amely ugyan nem helyettesíti az esőt, párát, de biztosít némi ivólehetőséget, valamint több agyaggödör, nádas is megtalálható nálunk, amelyek egy része még nyáron is vízzel borított.

Fotó: Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság

A modern kori mezőgazdaság adta lehetőségek, feltételek nem kedveznek az apróvadjaink táplálékigényének. Kötelességünk, hogy biztosítsunk nekik kiegészítést a magunk módján, magunk anyagi és egyéb erőforrásait felhasználva. Korábban elkészült fémszerkezeteket, felajánlásból kapott palatáblákkal tudtuk borítani, a hivatásos vadászunk mellett, tagi felajánlásból, tagi munkával készültek el, megépítésük után, ki is juttattuk a területre.

Fotó: Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság

Az etetők fizikai védelmet adnak, mind az alá szórt tápláléknak, mind a fentről leselkedő ragadózókkal szemben.
Apróvad védelméhez szorosan kapcsolódik a dúvad-gyérítés is, amelyre kiemelt figyelmet fordítunk. Létesítettünk szabályos “dögszórókat” és fokozottan figyelemmel kezeljük, a területen megjelenő aranysakál populációt, valamint a lassan állandó jelleggel megjelenő vaddisznókat.

Fotó: Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság

Tervben van még további etetők készítése fémből, fából, hogy szinte minden fassorra jusson belőlük. Az etetők alá az általunk hozzáférhető takarmányt tudjuk biztosítani, fácánjaink legjobban az ocsúnak örülnek. Céljaink eléréséhez és apró vadjaink érdekében is, szívesen veszünk bármilyen nemű, jellegű felajánlást! Köszönjük!

Forrás: Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság – Jászkisér Facebook oldala

Tovább olvasom

Vadászat

Valaczkai Erzsébet festőművész kiállítása

Print Friendly, PDF & Email

Megnyílt Valaczkai Erzsébet festőművész kiállítása Orosházán

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Megnyílt Valaczkai Erzsébet festőművész kiállítása Orosházán, a Nagy Gyula Területi Múzeumban.

Forrás: Valaczkai Erzsébet festőművész

A Békés vármegyei kötődésű grafikus-festőestőművész „Erdőn-mezőn járva” elnevezésű tárlatát Zuberecz Tibor, Békés vármegye fővadásza nyitotta meg.Valaczkai Erzsébet vadászfestői tevékenységét a szakmai közönség is ismeri és elismeri.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Eddigi munkásságát a Hubertus Kereszt arany fokozatával, a VKE Arany-ecset díjával, Magyar Vadászatért Érdeméremmel, dr. Egyed István emlékplakettel, Nimród-díjjal, valamint Magyar Arany
Érdemkereszttel ismerték el.

A művész 1958-ban, Orosházán született, gyermekkorát a pusztaföldvári tanyavilágban élte, 1982
óta Heves megyében, egy festői környezetű falucskában, Tarnaleleszen él.

Fotó: Nagy Gyula Területi Múzeum

Itt ismerkedett meg az erdő élővilágával. Rendszeresen járja az erdőt, a mezőt, valamint több mint két évtizede aktívan foglalkozik vadászattal is.

Forrás: Valaczkai Erzsébet festőművész

Az átélt élményeket rajzain és festményein jeleníti meg. Kedvenc témái a madarak, a nagyvadak és
a famatuzsálemek. Példaképei között említi Csergezán Pált és Rein Poortveliet, akik egyéni és
életszerű módon örökítették meg a természet érdekes és szép pillanatait.

Forrás: OMVK

Valaczkai Erzsébet festőművészről további információ itt érhető el

***

A kiállítás június 16-ig tekinthető meg a Nagy Gyula Területi Múzeumban

 

Tovább olvasom