Keressen minket

Vadászat

A kitartás jutalma

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Major Tamás aranysakált hozott terítékre. Élményeiről beszámolt lapunknak:

Szeretek úgy vadászni,hogy egy konkrét egyedet keresek és hozok terítékre. Amikor így vadászom, azok az eredmények mindíg többet jelentenek számomra. A legnagyobb sakálomat is egy ilyen vadászat során sikerült meglőni, nem várt ajándékként. Egy íjászvendéget kísértem tavasszal őzbakra, amikor először megláttuk.

Fotó: Major Tamás – Agro Jager News

Épp, egy Diána által utunkba terelt, disznókondából szerettünk volna egy malacot elejteni, két árok közé ékelődött kukorica vetésről,amikor a sikertelen lövés okait magyarázva, vizsgáltuk a vesszőt. Tőlünk, kényelmes golyólövésre, kilépett a takarásból, új izgalmat adva az amúgy is csodás hajnalnak. Mivel megbeszéltük, hogy nálam azért lesz puska, gyorsan átnyújtottam azt a vendégemnek. Sajnos a lőbotomat nem tudta gyakorlottan használni, így szabad kézből engedte el a lövést. Sértetlenül tűnt el újból előlünk a nem mindennapi vadászzsákmány.

Mindketten láttuk, hogy a bal első lábát nem használta. A további cserkelés közben már egyre többet gondoltam arra, ha időm engedi, célzottan járok ki rá, pedig csak remélni tudtam, hogy nem hagyja el apró vadászterületünket. Sok eredménytelen hajnal és este után, másodszor augusztus derekán láttam újra, szintén egy vendéget kísérve.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Első bakját szerette volna meglőni – skót származású felesége kíséretében -, amit édesapjától kapott ajándékba. Egy energianyaras és egy középkorú akácos között lévő nyiladékon álló lesre ültünk, ott vártunk egy általam ismert bakra. Párás volt egy kicsit a reggel, ami nagyon szép napindító volt. Valószínűleg azért nem vettem észre először, hogy nem róka, hanem sakál igyekszik felénk, velünk szemben a nyiladékon.

Mikor rájöttem tévedésemre, már azt is láttam, ki is jön felénk. Ő volt az. A bal első lábára sánta sakál. Gyorsan mondtam vendégemnek, hogy ha neki kedvező távolságra ér, lőjön. Meglepetésemre azt kérdezte: és mi lesz a bakkal? Kicsit megszeppentem,de aztán elmondtam neki: Sakált nem mindennap lő az ember,bakot meg keresünk másikat, akár ma is. Rábeszélésemre felemelte a puskát de a vadászláz miatt csak egy hibázásra futotta tőle. Sajnáltam….

De legalább tudtam, hogy itt maradt a keresett sakálom. Ezt el is mondtam neki, így már úgy láttam megértette, miért akartam mindenáron meglövetni vele. Egyébként pár perc múlva ugyan onnan terítékre hozta első őzbakját, egy 220 grammos selejtbakot, ami kiváló első baknak.

Harmadjára egyedül indultam ki bakot figyelni, már a következő bakszezonra készülve. Kicsit megcsúsztam idővel, így szinte futottam a lesre, ahová ki akartam ülni aznap reggel. Az utolsó hibázás melletti energianyaras túlsó oldára akartam ülni, ahol egy öreg akácos kezdődik és arra voltam kíváncsi, hogy van-e jó őzbak a nyarasban, ami esetleg az akácosba vált vissza. Felérve a lesre, letámasztottam a .22-es puskámat és éppen az ülésdeszkát igazgattam, mikor a szemem sarkából mozgást láttam. Azt hittem egy őz jön kifelé, de mivel az utolsó pár soron végig láttam, hamar megismertem, ki is tart kifelé a nyarasból. Mire kilépett a nyiladékra, addig a puskám már a palánkon várta. Kilépett és átfutott a fejemben, hogy hová célozzak.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Valamit meghallhatott, mert felnézett a lesre, de akkor már a szálkereszt biztosan ült a bordáján, a lapockája mögött. Éleset csattant a .22-es és láttam, hogy összerándul. Tehát a lövés jó volt. Láttam odament, ahová szántam. Kifújtam magam és a kötelező várakozás után lemásztam a lesről. A kis .22-es miatt tudtam, hogy nem lesz egyszerű megtalálni, de bíztam a jó tüdőlövésben.

Elsőre nem is sikerült. Már vagy egy félórája kerestem, amikor eszembe jutott a barátom (azóta komám) kutyája, akivel már találtak meg sakált. Telefon és utazás után újból keresés, de sajnos a tacskó sem vette fel a nyomot kellőképpen. Végső próbálkozásomban (ami már számtalanszor bejött) a menekülés vélt irányába, Hubertuszra bízva magam, elindultam vakon. Az erdő zsebkendőnyi tisztására érve, annak túloldalán, aztán pontot tettünk a közel egy év végére. Velem szembefordulva, az oldalán ott feküdt ünnepnapjaim egyik ajándéka, a környék akkori legnagyobb, elejtett sakálja…

 

Írta és fényképezte: Major Tamás

Vadászat

A XXV. Szarvasbőgő Európa-bajnokság

Print Friendly, PDF & Email

Virgile Parpinelli nyerte meg a XXV. Szarvasbőgő Európa-bajnokságot

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A lengyelországi Goraj-Zamekben rendezett 30. Wielkopolska Vadászati Kulturális Fesztivál adott otthont a XXV. Szarvasbőgő Európa-bajnokságnak 2024. május 17. és 19. között.

Fotó: Vadászati Kulturális Egyesület

Magyarországot a Czakó Attila, Kasper Áron és Kohl József alkotta csapat képviselte. A 12 ország 36 versenyzőjét felsorakoztató mezőnyben Czakó Attila és Kasper Áron holtversenyben a 6. helyen végzett, 120 ponttal.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Az idei összeurópai megmérettetés első helye izgalmas szétbőgések során dőlt el. A francia Virgile Parpinelli és a cseh Jan Bratnik egyaránt 128 pontot ért el az alapszakaszban, ezért szétbőgésre került sor. Az első szétbőgésben azonban újra azonos pontszámot értek el. A második szétbőgésben végül a francia versenyző 2 ponttal előzte meg vetélytársát, így ő lett a XXV. Szarvasbőgő Európa-bajnokság győztese. Harmadik helyen a szlovén Tadej Klemensek végzett.

A csapatok versenyében Csehország szerezte meg az első helyet, második helyen Szlovákia csapata, harmadik helyen pedig a házigazda Lengyelország csapata végzett. A magyar csapat mindössze 4 ponttal lemaradva a dobogóról a negyedik helyen fejezte be a megmérettetést.

A csapatot Erdélyi Tamás kísérte delegációvezetőként, hazánk zsűridelegáltja pedig Dr. Bleier Norbert tájegységi fővadász volt, akit idén is beválasztottak a 8 tagú bíráló testületbe.

Forrás: Vadászati Kulturális Egyesület

Tovább olvasom

Vadászat

Jászkisér – Fontos az apróvadállományunk megtartása

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

“Apróvadas” vadásztársaságként kiemelt vadfajaink – az őzek mellett – a fácán és a nyúl. Elengedhetetlen feladataink közé tartozik, ezen vadfajainkkal való megfelelő bánásmód, ennek érdekében, az élőhelyek biztosítása, megtartása mellett, gondoskodnunk kell a táplálék hozzáférhetőségéről is.

Fotó: Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság

Társaságunk jó pár évtizede nem foglalkozik fácánneveléssel és vásárolt madárral sem dúsítjuk az állományt. Kizárólag a vadon élő állományunkra tudunk támaszkodni, amely soha nem látott kihívásokkal állt szemben a korábbi évtizedekben. Nem kell nagy jósnak lenni ahhoz, hogy a jövőben is különböző megpróbáltatások elé nézünk majd.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Nem rendezünk nagy terítékű hajtásokat, vadászatokat sem, kizárólag kis létszámú, jó hangulatú, tagi hajtásaink vannak. Az elmúlt két évben kivételt képezett, az évi 1-2 alkalommal megrendezésre kerülő nyúlhajtásunk, amely a drasztikusan megnövekedett nyúlállományunk indokolt.

Társaságunk területi jellegéből adódóan nem vesztek ki teljesen azon fasorok, nádasok, erdőszélek és kisebb nagyobb csedresek, amelyek biztosítják a fácánjaink élőhelyét, bár méretük rohamosan csökken. Megannyi csatorna, vízelvezető szövi át a területünk egy részét, amely ugyan nem helyettesíti az esőt, párát, de biztosít némi ivólehetőséget, valamint több agyaggödör, nádas is megtalálható nálunk, amelyek egy része még nyáron is vízzel borított.

Fotó: Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság

A modern kori mezőgazdaság adta lehetőségek, feltételek nem kedveznek az apróvadjaink táplálékigényének. Kötelességünk, hogy biztosítsunk nekik kiegészítést a magunk módján, magunk anyagi és egyéb erőforrásait felhasználva. Korábban elkészült fémszerkezeteket, felajánlásból kapott palatáblákkal tudtuk borítani, a hivatásos vadászunk mellett, tagi felajánlásból, tagi munkával készültek el, megépítésük után, ki is juttattuk a területre.

Fotó: Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság

Az etetők fizikai védelmet adnak, mind az alá szórt tápláléknak, mind a fentről leselkedő ragadózókkal szemben.
Apróvad védelméhez szorosan kapcsolódik a dúvad-gyérítés is, amelyre kiemelt figyelmet fordítunk. Létesítettünk szabályos “dögszórókat” és fokozottan figyelemmel kezeljük, a területen megjelenő aranysakál populációt, valamint a lassan állandó jelleggel megjelenő vaddisznókat.

Fotó: Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság

Tervben van még további etetők készítése fémből, fából, hogy szinte minden fassorra jusson belőlük. Az etetők alá az általunk hozzáférhető takarmányt tudjuk biztosítani, fácánjaink legjobban az ocsúnak örülnek. Céljaink eléréséhez és apró vadjaink érdekében is, szívesen veszünk bármilyen nemű, jellegű felajánlást! Köszönjük!

Forrás: Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság – Jászkisér Facebook oldala

Tovább olvasom

Vadászat

Valaczkai Erzsébet festőművész kiállítása

Print Friendly, PDF & Email

Megnyílt Valaczkai Erzsébet festőművész kiállítása Orosházán

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Megnyílt Valaczkai Erzsébet festőművész kiállítása Orosházán, a Nagy Gyula Területi Múzeumban.

Forrás: Valaczkai Erzsébet festőművész

A Békés vármegyei kötődésű grafikus-festőestőművész „Erdőn-mezőn járva” elnevezésű tárlatát Zuberecz Tibor, Békés vármegye fővadásza nyitotta meg.Valaczkai Erzsébet vadászfestői tevékenységét a szakmai közönség is ismeri és elismeri.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Eddigi munkásságát a Hubertus Kereszt arany fokozatával, a VKE Arany-ecset díjával, Magyar Vadászatért Érdeméremmel, dr. Egyed István emlékplakettel, Nimród-díjjal, valamint Magyar Arany
Érdemkereszttel ismerték el.

A művész 1958-ban, Orosházán született, gyermekkorát a pusztaföldvári tanyavilágban élte, 1982
óta Heves megyében, egy festői környezetű falucskában, Tarnaleleszen él.

Fotó: Nagy Gyula Területi Múzeum

Itt ismerkedett meg az erdő élővilágával. Rendszeresen járja az erdőt, a mezőt, valamint több mint két évtizede aktívan foglalkozik vadászattal is.

Forrás: Valaczkai Erzsébet festőművész

Az átélt élményeket rajzain és festményein jeleníti meg. Kedvenc témái a madarak, a nagyvadak és
a famatuzsálemek. Példaképei között említi Csergezán Pált és Rein Poortveliet, akik egyéni és
életszerű módon örökítették meg a természet érdekes és szép pillanatait.

Forrás: OMVK

Valaczkai Erzsébet festőművészről további információ itt érhető el

***

A kiállítás június 16-ig tekinthető meg a Nagy Gyula Területi Múzeumban

 

Tovább olvasom