Keressen minket

Vadászat

Gróf Széchényi Zsigmond

Print Friendly, PDF & Email

Nimród Vadászújság: 1898. január 23-án született Nagyváradon sárvár-felsővidéki gróf SZÉCHENYI ZSIGMOND magyar vadász, utazó, író, a magyar vadászati kultúra kimagasló alakja.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email
Nimród Vadászújság: 1898. január 23-án született Nagyváradon sárvár-felsővidéki gróf SZÉCHENYI ZSIGMOND magyar vadász, utazó, író, a magyar vadászati kultúra kimagasló alakja.
Ezzel kezdődik az életét bemutató szócikk: azt a vadászéletet és sorsot, vele az életművet, amelyet minden magyar vadász ismer – vagy legalábbis illenék ismernie. Azt az írói munkásságot, melyben könyvről könyvre, egyre nagyobb rangot kaptak az irodalom, a stílus, a hangulatfestés eszközei – a szerző személyisége, írói zsenialitása máig nem veszített nagyságából: könnyedsége és eleganciája, utánozhatatlan mesterkéletlensége nagy írót és nagy példát ad jelenkorunknak is.
Lebilincselő stílusával tapasztalattá, elvvé összegezte mindazt, amit egy gazdag élet élményei és töprengései elmondhatnak a természetről, vadról, vadászerkölcsről, vadnevelésről, a puskázás gyakorlatáról; a hazai vadászatok leírását, azokkal együtt önéletírását tartalmazó két legnagyszerűbb műve – az Ahogy elkezdődött… és az Ünnepnapok – sajátos vadászemlékirattá nemesült, amelyből éppúgy sugárzik az emlékezés kötelességérzete, a vadászat etikája, mint a természet áhítatos, tudós ismerete és szeretete –joggal lehet minden magyar vadász bibliája! Művei ötvözik a vadászkönyvek izgalmasságát, az útleírások színességét, a természet tudós, bensőséges szeretetét, a hivatássá érett szenvedélyt s azt a csodálatos légkört teremtő erőt, amellyel elragadja olvasóit Alaszkától Afrikán át Indiáig, a vadon világának határtalan térségeire. Nagyszerű vadászíróink sokak szerint legkiválóbbikának mesteri tollával, sajátosan ízes nyelvezetével, szemléletes stílusával, fogyhatatlan derűjével, egész szellemi hagyatékával, tartásával – ahogyan ő fogalmazta – a vadászszenvedély civilizálódását igyekezte bizonyítani.
„Azt, hogy … immár emberséges vadölőkké sikerült csiszolódnunk! S ha már eredeti szenvedélyünk parancsszavára megöljük azt a vadat, legalább arra törekedjünk, hogy kíméletesebbek legyünk a körülöttünk mutatkozó konkurenciánál, az állatvilág ezerféle vadászmesterénél! Golyónk még a hiúznál is sebesebben végezzen az őzbakkal, sörétünk még a sólyomnál is biztosabban vágja le a vadrécét… Zöld kalapunk mellé így tűzzük a legszebb vadvirágot, szenvedélyünkre csakis így hozhatunk becsületet. …A tiszta, a nemes vadászszenvedély legszebb cégére, legelőkelőbb ismertetőjele: a jóindulat. A vadászerkölcs. Nem pedig a puska, sem a madártollas zöld kalap. De még a számbeli vadászeredmény, sőt a trófea kiválósága sem!
Csakhogy a »vadászati erkölcstan« is olyan terjedelmes tudomány, oly »tágas vadászterület«, hogy az annak berkeiben való elkalandozás menthetetlen eltévedésre vezet. A vadászetika sarkalatos pontjaira szorítkoztam hát … hogy mintegy csigolyák módjára sorakozva, gerincét képeznék írásomnak, a vadászmesterség irányvonalát! …A vadászat – költészet híján – szerintem nem is vadászat. Minőségét a benne rejlő realitás és romantika egymáshoz való viszonya szabja meg. Minél több az utóbbi, annál különb – minél kevesebb, annál gyengébb a vadászat. (A történelem viharai, majd az ún. fejlődés) …eldurvította az embert, eltávolította a természettől, elapasztotta szívében a jóságot. Pótolnunk kell ezt a hiányt, vissza kell térnünk a természethez, a vadászmesterséghez, gyűjtenünk kell a magasabb rendű, a szellemi vadászzsákmányt. Nemcsak számolni kell a vadásztrófeákat, nemcsak térfogatukat, centimétereiket méricskélni. Hanem elsősorban »mérhetetlenségüket« kell mérlegelni. Ne az agancs súlya számítson legtöbbet, hanem ötvözetének »finomsága«. A hozzá fűződő emlékek finomsága! Ebben a szellemben nevelődtem vadásszá!

…Senki sem érthet meg igazán olyan szenvedélyt, aminek nem rabja, ami saját lelkéből hiányzik. De azt talán sikerült bemutatnom, hogy a hajdani, primitív zsákmányolás vágya, az ősembernek kultúremberré válásával, miként tisztult becsületes, civilizált vadászszenvedéllyé. Időtlen korú, terebélyes faóriássá, melynek fellengős koronájában az idealizmus s a romantika orgonajátéka zsong, mélyre nyúló életgyökere pedig titokzatos eredetünk homályába vész…”

Forrás: Nimród Vadászújság Facebook oldala

Vadászat

Gyorsított eljárásban emeltek vádat a dél-somogyi orvvadásszal szemben

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

AtádhírAcélhuzalból készült hurokkal ölt meg egy gímszarvastehenet az a dél-somogyi férfi, aki ellen a Nagyatádi Járási Ügyészség gyorsított eljárásban emelt vádat orvvadászat bűntette és lopás vétsége miatt.

Fotó: Atádhír

A vádirat szerint a férfi 2023 januárjában kiment a lakóhelye melletti külterületen található erdőrészletbe, ahol a vadak vonulási útvonala mellé öt, acélhuzalból készített hurkot helyezett ki a fákra azért, hogy azzal vadakat ejtsen el.

Néhány nappal később ellenőrizte a hurkokat, és egy patak partoldalán lévő vadváltó résznél az egyik hurokban egy elpusztult gímszarvastehenet talált, aminek az élővad értéke 200 ezer forint volt. A férfi a helyszínen kizsigerelte az elpusztult állatot, de a húst már nem vihette magával, ugyanis a helyszínre kiérkező rendőrök ezt meghiúsították.

A rendőrök a húst, a bűncselekmény elkövetéséhez használt eszközöket, és a többi hurkot is lefoglalták, illetőleg a húst a sértett képviselőjének kiadták.

A Nagyatádi Járási Ügyészség ezt követően a bűncselekmények elkövetését beismerő férfit gyorsított eljárásban a Nagyatádi Járási Ügyészség állította. A bíróság a vádlottat a váddal egyezően mondta ki bűnösnek a terhére rótt bűncselekményekben, és ezért őt 1 év 8 hónap szabadságvesztésre ítélte, melynek végrehajtását 2 évi próbaidőre felfüggesztette. Az ügyészség az ítéletet tudomásul vette – írja a Somogy Vármegyei Főügyészség.

Forrás: Atádhír

Tovább olvasom

Vadászat

Harmadik lett a Kaszó Kupán az ugodi hivatásos vadász

Print Friendly, PDF & Email

Három napon keresztül a Kaszó Zrt. és a Magyar Véreb Egylet 29. alkalommal rendezte meg a Kaszó Kupa országos vérebfővizsgát.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

VEOL: Három napon keresztül a Kaszó Zrt. és a Magyar Véreb Egylet 29. alkalommal rendezte meg a Kaszó Kupa országos vérebfővizsgát, illetve annak részeként a tenyészszemlét. A versenyen a Bakonyerdő Zrt. Farkasgyepűi Erdészetének kerületvezető vadásza, ifj. Horváth Róbert a harmadik helyet szerezte meg.

Forrás: Horváth Róbert -VEOL

Tovább olvasom

Vadászat

Sikeresen gyérítették a ragadozókat a Jászkunságban

Print Friendly, PDF & Email

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Vadászszövetség és a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Vadászkamara idén is megrendezte a ragadozó gyérítési hetet térségünkben. 

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

SZOLJON: Ez előző évinél több rókát, aranysakált és borzot hoztak terítékre a vadászok a most megtartott vármegyei ragadozógyérítési hét folyamán. A program eredményhirdetéssel és díjátadóval egybekötött záró­akkordját szerda délelőtt tartották a szolnoki Diana Vadásztársaságnál.

Fotó: OMVK

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Vadászszövetség és a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Vadászkamara idén is megrendezte a ragadozó gyérítési hetet térségünkben.

Kasuba András, a vármegyei vadászkamara titkára elmondta, ez a program 2018-ban indult, fő célja pedig az, hogy a tavaszi időszakban a vadászható kártékony vadfajoknak az egyedszámát csökkentsék fokozott intenzitással. Teszik ezt annak érdekében, hogy a haszonvad, apróvad szaporulatát megóvják, illetve segítsék felnevelését. Az idei gyérítés március 17-én kezdődött és 21-ig tartott. A szőrmés és tollas vadak elejtése természetesen ezúttal is a jogszabályokban engedélyezett módon és eszközökkel történt a gyérítés során.

Fotó: Nagy Balázs – SZOLJON

Ezúttal 25 vadászatra jogosult vett részt a programon, míg tavaly húszan voltak. Nyestből 3 darabot sikerült terítékre hozni, aranysakálból 14-et, rókából 151-et, borzból 41-et. Dolmányos varjúból 19 darabot, szarkából 22-t, szajkóból 10 darabot lőttek. Összesen 261 vadat ejtettek el.

A tavalyi évhez viszonyítva a szőrmés vadakból többet lőttek. Tavaly aranysakálból 4 példányt lőttek ki, rókából 116-ot, borzból is csak 16 darabot. Viszont szarkából tavaly volt több, akkor 197 darabot lőttek, ennek az az oka, hogy a szarka elejtési ideje kicsit később kezdődik.

Fotó: Nagy Balázs – SZOLJON

A hivatásos vadászok heti eredményét értékelték is, bár a vadászkamara titkára hangsúlyozta, nem az a lényeg, hogy ki milyen mennyiséget lőtt ki, hanem a részvétel a programban. A legeredményesebbek teljesítményét azonban csak elismerték serleggel és oklevéllel. Az úgynevezett lődíjnak megfelelően számolták ki a helyezéseket: a madarak 10 sörétes lődíjat érnek, a borz, nyest 15-öt, az aranysakál 50-et, a róka 75-öt ér. Az összes lődíjat pedig elosztották területarányosan, hiszen az egyes területeken nem ugyanannyi a hivatásos vadász. Ez alapján harmadik helyen végzett a Jász-Föld Zrt. Jászladány, második lett a mesterszállási Mester Vadásztársaság, az első helyezést pedig a Boldogházi Földtulajdonosi Közösség Vadásztársasága érdemelte ki. Különdíjat is kiosztottak, a negyedik helyezett Tiszaugi Tisza Vadásztársaságnak.

Fotó: Nagy Balázs – SZOLJON

A szerda délelőtti záró­rendezvényen az is elhangzott, 2018 óta az Országos Vadgazdálkodási Alap keretein belül a vadászatra jogosultaknak lehetőségük van beszerezniük csapdákat is, amivel elősegíthetik a kártékony vadak hatékonyabb gyérítését. A csapdák szakszerű lefektetése érdekében a hivatásos vadászoknak minden évben továbbképzést tartanak, hogy ennek gyakorlatát minél jobban el tudják sajátítani.

Kasuba András hangsúlyozta, a vadászattal és a csapdázással nem a ragadozó vadfajok kiirtása a cél, hanem állományuk alacsony szinten tartása. Ezáltal ugyanis nagyobb arányban tudják a haszonvadak felnevelni a szaporulatot, illetve a betegségek terjedési lehetőségét is csökkentik a területen.

Tovább olvasom